Tuesday, November 30, 2010

... ke HKL ...

Hari sabtu lepas, i ke HKL untuk melawat ayah Axim.  Sebenarnya cam Sis Mummysyafie gak, dah lama niat nak gi ziarah tapi keadaan tak mengizinkan.  Last minute plan pegi hari sabtu and  dapat gak Sis Mummysyafie temankan i.  

Pics tak amik banyak pun. Ni pun ada yang dipinjam dari Axim...*boleh kan adikku, kakakmu ini pinjam barang 1, 2 pics thx* :)  Lega hati ni bila Axim cakap ayahnya dah beransur sihat.  Akak doakan semoga ayah Axim cepatlah sembuh seperti sediakala.  Risau kan bila orang tersayang kita sakit, nak nak bila ibubapa kita yang sakit.

En. Axim nie sebenarnya i yang dah lama kenal dia.  Dolu2, i slalu masuk blog dia as a SR.  Suka tengok skill dia amik gambar plus dia suka travel and makan2 :) and crite2 dia adalah sempoi and menariks...I kenal dia dari blog sis EJ & Eedany *dah lama sis EJ & Eedany nie mendiamkan diri*  tapi cuma this year je en  Axim mula 'tegur' i di blog picisan i nie.  Dari situ barulah i  berani gi 'menegur' dia :D  I nie slalu gitu...kalo blog orang pamos amos, malu i nak gi 'tegur2' *ihiks*  
Seperti yang dijangkakan, en Axim nie memang seorang yang baik, tinggi budi pekertinya, sopan santun and amat menyenangkan and single lagik kot hehehehe *jangan marah ye*.  Bukan saja dia, bahkan famili en axim pun sungguh menyenangkan dan tinggi budi bahasanya.  Bertuah sungguh ibubapa axim dan syabas sangat2, sbb dapat mendidik anak-anaknya sehingga menjadi  anak2 yg soleh soleha dan insan2 yang mulia.  Moga-moga i pun dapatlah mendidik anak2 i sedemikian rupa...

Sis Mummysyafie  pula, siapa tak kenal, sememangya orang yang lembut, caring dan baik banget...Ni kali ke tiga i dapat berjumpa.  Kali nie, lama skit kami dapat berbual.  Nak nak lagi bila buat 'treasure hunt' & amazing race' di HKL tu.  Bukan sebab apa, both of us dah lama tak ke HKL nie.  So janji jumpa kat main buidling.  Dah jumpa, bertanya arah kat staff HKL, dorang memula tu tunjuk ke arah bertentangan dgn blok bahagian urologi /nefrologi ..dah sampai situ, salah tempat.  Tanya sekali lagi pada staff yang kat situ.  Baru lah betul arah tujuan yang ditunjuk.  Dapat gaklah i exercise, hilang 1 kg kot...Walopun hujan renyai time tu, tapi i berpeluh2 gak le jalan hehehehe...
Masa nak balik, dapat i jumpa abang & wawan.  Nak ajak bergambar, dorang malu.  So, nie pics i amik dari FB Axim.  I tak leh lelama, coz Sapphire & SH menunggu dalam kereta.  I tak bawa Sapphire sekali, sebab nak melawat orang sakit kan, nanti bertambah sakit orang tu bila tengok 'keaktifan' Sapphire.  Biarlah  tak perlu bawa, i pun tenang nak gi melawat :D
Again, Axim, semoga ayahmu cepat-cepat sembuh ya and u pun take care of yourself.  Kirim salam kat famili u bila u contact them ya...Sis  Mummysyafie, thanks for the company....It was lovely to see both of you!  InsyaAllah, ada 'jodoh' kita ketemu lagik...

Monday, November 29, 2010

... ter-miss anniversary ...

Aiseyman...leh plak i ter-miss anniversary, tapi takpe, miss anniversary sendiri tak marah.   Errmmm, i believe, i shud say it's blogiversary lah kan.  Diam tak diamlah, dah pun 3 tahun i berblogging.  Kalo  disukat mengikut umur Sapphire yang dah 3 tahun tu, banyak sungguh perkembangan yang dicapai...
*pics credit google*

Kenapa i berblog?  First and foremost, bagi i, nawaitu itu penting.  Bila nawaitu tu jelas, ikhlas, suci lagi murni, insyaAllah akan tercapai lah sesuatu niat itu.  Jangan sesekali cemari nawaitu tu bila berjaya kecapi ke tahap yang cemerlang dalam erti kata lain, bila dah berjaya, jangan lupa diri dan berlagak sombong dan riak *peringatan utk diri sendiri :  ingat tu Rasp,  takde faedahnya!*

Memula tu, i tertarik sangat bila baca blog-blog orang lain.  Cerita berkisar keluarga, pengembaraan, tips2 dan macam-macam lagi.  Lama-kelamaan i fikir, well, why not i sendiri have a blog, give it a try... Untuk i merakamkan kisah i bersama keluarga ataupun kalo ada tips/petua untuk disharekan bersama, why not kan.  It will be like a journal/diary gitu.  So mula lah hidup i sebagai 'blogger' out of passion of writing dan bukan  kerana nak dapat nama mahupun kerana nak dapat wang....

Tapi syukur alhamdulillah, rupa-rupanya jadik blogger nie ada untungnya....Satu bonus terbaik adalah kesudian sesetengah orang menerima i as sahabat di alam maya ini.  I thank you, my fwenz for giving me this opportunity.  In fact, bertuah rasanya bila ada 'jodoh' pertemuan antara a few bloggers, namun ada gak yang lum dapat bertemu live tapi insyaAllah one day, i hope i dapat jumpa uols semua.... 

Lepas tu, dek pujuk rayu cehhhh pujuk rayu lah konon kan hahahaha Sis Dee  setahun yang lepas, i dapat gak lah side income...walopun lum cukup untuk dicash out kan dan tak mencanak cam some of you, tapi i tetap bersyukur...sesuatu yang dilakukan *blogging* hanyalah kerana out of passion, leh plak generate income kan...thanks kepada sis Dee  sbb menyuruh i sign up with  Nuffnang and thanx to Nuffnang for this wonderful benefit...  Sis, bila2 *ntah le bilakan* i dah leh cash out, leh le i blanja u :D

So again....here's wishing "Celoteh Rasp" a Happy 3rd Birthday...Semoga niat i setakat ini dan sampai bila-bila tak tercemar dan semoga i ada lagi ilham untuk berblogging and have a healthy blogging!  Di kesempatan ini gak, i mohon maaf andai kata di sepanjang mana perkenalan kita, ada bicara i yang menyinggung perasaan uols...i'm sorry deep from my heart, i have no intention whatsoever to hurt anyone! 
Selamat  healthy blogging buat semua!!!

... berwajah baru ...

Semalam berjaga konon nak buat entries untuk autopublish tapi nan ado.... at last, buat make over yg sempoi nie aje...hehehehehe...konon bagi 'umah ku' berwajah baru lah kan....boleh laaaa untuk akak yg buta tuli IT nie...

Neway, have a pleasant monday ya ouls!!!  Sat-sat lagi we stori morri k....

Friday, November 26, 2010

... sale sale sale ...

Dah nak masuk bulan 12 nie macam-macam sale ada kan....Kat lobby ofis i pun ada sale MAS.  Mostly barang yang dijual on flight tu kan, yg dalam buku 'temptations' tu ada sale dari 35% keatas rasanya....

Nie semalam punya crowd....Semalam i went, beli perfumes for SH and the kids...tapi tak snap gambar perfumenye...malas aaa....Tadi lunch pun i terjah gak, beli kiriman my fwen..Untuk diri sendiri kali nie tak beli coz semalam balik umah tengok perfumes i banyak lagi, so jangan membazir.....

Ni lah antara list of things that is on sale....to me worth it gak la kan....
Esok last day sale.  Kul 5petang habis.  Venue kat lobby Bangunan MAS, Jalan Sultan Ismail...I rasa barang-barang dia tak sebanyak cam last year laa...This year limited skit choices dia....Tapi pada sesiapa yang berminat, meh le terjah ye....

Selamat Berhujung Minggu and Jaga Diri Baik-Baik.....

... senyum di pagi jumaat ...

Meh kita senyum di pagi jumaat dengan keletah Sapphire...

Babak 1
*pic credit google*

Suatu petang, semasa melawat Aqua di asrama seblum peperiksaan...
Aqua   :  Ibu, 1st paper nanti BM ...
Ibu      :  Pagi petang kan...
Aqua   :  Yup....2nd paper BI...
Sapphire  :  B.I.N.G.O, B.I.N.G.O, B.I.N.G.O and bingo was his name oooo...(lagu barney)
Aqua & Ibu :  *berpandangan* ???? hahahahaha...

Babak 2

*pics sendiri pokok cili kat umah*

Suatu petang dirumah semasa ibunya sedang siram pokok...
Sapphire : Ibu buat apa?
Ibu          :  Siram pokok...
Sapphire  :  *dengan riak muka pelik* Siram?  Apa siram?
Ibu          :  Bagi pokok minum air....
Sapphire  :  Cian dia...
Ibu           :  *pelik* kesian siapa ....
Sapphire  :   Tu *jari menuding ke pokok cili padi yg sedang sarat dgn cili merah2*
Ibu           :   Kenapa?
Sapphire  :  Dia pedas ekkkk...
Ibu           :   hahahahahaha....

Thursday, November 25, 2010

... wedding kezen ...

Salam my fwenz...Maaf semalam me menyepi....Alasan yg benor sebenornya bukan buat-buat, me busy skit.  Nak buat entri untuk autopublish kat umah pun tak sempat....

Entri nie berkisar di majlis perkhawinan kezen i pada hari Sabtu... Hari sabtu tu umah kecik i agak sendat dengan my sister, bonda and 2 keluarga lain yang singgah untuk bersiap seblum ke majlis coz tempat kejadiannya tu dekat je dengan umah i...tapi masa ramai-ramai kat umah i memang tak sempat lah i nak snap pics pun, dah ramai kan, nak le layan tetamu kan...
Wedding my kezen went smoothly.  Nak tunggu pics dari photographer bertauliah, lambat la kan...Ada a few pics dari hp i yg gambar yg kureng memuaskan tapi boleh laaaa....

Ni pics pelamin yang i suka sangat...guna fresh flowers, simple and tak guna kerusi yg tinggi tu.... Masa i snap pics nie majlis dah habis dah pun, tu yg pelamin pun agak berselerak :D

Nie plak food yang dihidang...food dia ok ok je, takde rasa yg walla sedapnyyaaa!!  Sayang tul coz bayar memahal rasa cam tak berbaloi je..  Dah le tu, boleh plak ada 2 bekas untuk kuah dalca!  Butter prawns dia plak, udang tak fresh...potong stim aaa...lagi satu yang potong stim adalah coz nasi skit, 1st round cukup untuk 6 pinggan je, then nak dapat refill ada lah lambat...Sayang tul dengan servis katerer nie...

And this flower untuk flower girls adalah my fav...cantik tak? Cakap cantik tau ngehehehe...  Hasil kerja tangan yours truly laaa hehehehe kembang kuncup body i dpt pujian hehehehehe...
Ini bukanlah flower girl...ini adalah gegirl yang sedang syiok berlari2, dipaksa amik gambar dgn bunga nie.  Tengok muka tension dia hahahaha...tu tengah makan coklat :)...
Ni plak acara joget lambak famili members aje...masa nie tetamu lain dah habis...jez us sesaja...yes, family i termasuk aunties, uncles, kezens and anak buah memang gini...skru loose skit hehehehe.  Tapi pics nie sesaja diblurkan takde la nampak sgt muka-muka dorang kan :D..

and suprisingly....Sapphire pun join skali hahahaha i loike....

Sayangnya gambar w'ouls sekeluarga takde...nak tunggu dari photographer my kezen nie ntah le bila kan...sbb kat situ byk gak le gambar2 w'ouls semua..  Syukur alhamdulillah, majlis berjalan lancar with only a few hiccups....

Pada the newlyweds, Mr & Mrs S.  Pics nie gambar masa nikah coz gambar masa majlis ini blur bamget...Tahniah and smoga cepat2 tambahkan ahli keluarga :D

Tuesday, November 23, 2010

... stoberi ...

Me dah lama tak ke Cameron Highlands...Ada gak nak plan bercuti ke sana december nie, lepas Aqua habis SPM tapi nowadays musim hujan so cam tak syiok plak nak gi tempat sejuk musim2 hujan...lagilah malas nanti nak berjalan plus leceh skit kan berjalan dalam hujan...so postpone laaa...

Tapi one of my fwen bebaru nie pegi sana.  I kirim kat dia RM10 bukan minta belikan stoberi tapi minta belikan bantal stoberi nie.  Tak tau rege sebenornya bila tanya dia cakap cukup RM10 tu..halallah ye dearie......
Suka banget i...bawa balik bagi kat Emerald coz dia suka bantal2 cute miut nie tetapi si Sapphire plak yang nak....apalagi, kakak beralah le...takpe nanti bebila pergi sekali lagi leh beli satu lagi ganti bagi kat Emerald...

Yang best tu dapat ole-ole dari my fwen nie...FM CH waaaaah i loike!
Thanks ye dearie....ermmmmm bila laaa i nak repeat ke CH nie....Aritu tengok kat blog sis Mimi,  tadi terjah blog sis Purplelicious pun nampak kegumbiraan dorang berholiday di sana...lagi laaa rasa cam nak pegi..  Nak tunggu lepas musim hujan nie la baru nak pegi, senang nak jenjalan kan.....

... debaran bermula ...

Hari ini debaran bermulalah bagi pelajar-pelajar tingkatan 5 yang menduduki peperiksaan SPM.  Bukan sahaja pelajar-pelajar yang berdebar, ibubapa dorang pun pasti berdebar termasuklah i, dag dig dug hatiku....


Kepada anakku Aqua....ibu doakan dipermudahkan urusan mu ini sayang.  You've studied hard & smart, now jez do your best.  Smoga u tenang & baca soalan-soalan tu dengan teliti, dan jangan lupa berdoa kepadaNya sentiasa... Jangan gementar ya!  Bior ibu je yang gementar hehehehe....His last paper will be on the 8 December.  Sampai haritu lah i pun berdagdigdug.......

Kepada my fwenz yang anak uols amik SPM, gud luck ya!

Monday, November 22, 2010

... pisang tanduk ...

I kalo balik kampung SH...salah satu yang i wajib beli bawa balik kl adalah pisang tanduk :)  Kenapa ya? Ntah le, saja suka-suka plus i rasa murah...beli 3 biji pisang tanduk, harganya RM5 je...murahkan.  Masa pics nie diambil, sebiji dah berjaya 'dikorbankan' :D...

Puas makan pisang tanduk goreng nie, goreng kasi gelap2 skit, yummy!  Kalo beli yg ready made, 3 potong - RM1...15 potong - RM5.  Kalo sebiji pisang tu, leh dapat dalam 10-12 potongan...tak ke berbaloi-baloi namanya :)

Uols kalo pisang goreng, suka pisang apa?

... Aidiladha yang simple ...

Salam...Amacam wiken uols?  Mine was hectic..Slow and steady and kalo mood ada, i akan update k..Ni dok buat entri untuk autopublish pun jam dah 3 pagi tau, leh nyanyi lagu allahyarham P.Ramlee "Pukul 3pagi" oooo :)....


I balik kampung SH untuk Aidiladha.  Syukur perjalanan pergi dan pulang smooth...Takde tempuh jam pun.  W'ouls ikut lebuhraya LEKAS, memang lekas lah sampai :)

Sambutan Aidiladha, very very simple.  Pics tak amik banyak pun, family potrait pun takdak :)

Nie gambar food pada pagi raya tu...Orang sibuk makan lodeh, i plak sibuk makan nasi dengan masak lemak daging salai...sedap banget!

Nie je lah gambar raya yang i snap....The lil' girl yg banyak aktivitinya, tak reti dok dendiam langsung...Tu yang i dok nak kena perhatikan dia je...Jap jap dia nak main kat luar, jap jap nak main kat luar...Iyelah, bila jumpa tanah, syiok laaa dia main kan...Rumah ibunya takde tanah, rumah burung merpati lah katakan hehehehe...
W'ouls tak beraya ke mana-mana.  Stay home, layan tetamu je.  Lagipun, Aqua tak balik, still kat asrama.  So, memang w'ouls takde mood lah sangat nak beraya.  Then hari Khamis dah balik KL untuk 'spring clean' umah ku nak sambut tetamu :)....

So, amacam sambutan Aidiladha uols?

Friday, November 19, 2010

... i'm back ...

I'm backkkk....  Dah balik semalam dan hari nie i bercuti.

Malam nie my sister dari Penang datang tidor kat umah.  So, today aktiviti kemas-mengemas...Esok ada wedding kezen i.  So, most of my aunties and uncles yang ada kat utara, dah ada kat kl.  Tak sabar nak jumpa dorang esok :)

InsyaAllah i akan cuba singgah ke 'umah-umah' uols nanti ya.  Rindu nak dengar stori morri uols... 
Till then, have a wonderful weekend and take care!

... puzzle ...

Si kecik nie memang suka main jigsaw puzzle.  1st time dia dapat jigsaw puzzle nie, dia cam terkial-kial nak match-matchkan...tapi bila 2nd, 3rd time tu laju je dia settlekan, cam yang kat pics bawah nie.  Dia dah leh settlekan sendiri dalam cubaan yang ke 4, dalam tak sampai 5 minit.....

Puzzle dia pun yg jenis besor besor.  Bukannya yg 50 pieces ke atas tu...Sesuai lah dengan peringkat umur dia.  I rasa dia ada dalam 7 sets of puzzle dah pun...i akan beri dia main 1 set at a time.  Set A bagi main seminggu.  Then simpan set A, amik set B, main seminggu simpan, tukar set C.  So dia tak lah boring sangat main puzzle kan...and ulang-ulang lah 7 set nie...dia tak lah boring main set yang sama je kan :)  Ok lah tu, jimat gak duit i plus tak yah nak beli banyak-banyak permainan and she is happy with it :)

Thursday, November 18, 2010

... yogurt anlene ...

I nie tak brapa pandai makan yogurt...Setakat nie hanyalah yogurt nestle perisa mangga je yang i leh telan.  Tapi bebaru nie i try yang anlene nye plak.  Perisa tetap mangga.  Iyelah susu anlene tu i dah leh minum, try plak yogurtnye kan...

Syukur alhamdulillah...Leh makan laaa...So, beralih la i dari nestle ke anlene.  Demi untuk kesihatan *ihiks*

... kayu ...

Cerita hari Ahad lepas, pepagi after w'ouls dah breakfast gitu, dapat call dari Aqua...dia minta w'ouls datang kat dia lunch hour....

Bila sampai kat asrama, dia cakap sebenarnya dia tingin nak makan nasi kandaq hahahahaha...mamak fella sungguh kamu Aqua...so, w'ouls bawa dia kuar makan kat Kayu Nasi Kandar kat Bandar Tun Razak...

Dah settle makan, singgah supermarket, beli Oats, drinks dan cornflake untuk stok makanan Aqua...setakat untuk sebulan je lagi dia dok kat asrama tu kan, so memang beli skit je pun... lepas tu balik hantar dia balik semula ke asrama..

Hai, anak-anak.  Sib baik laaa asrama kamu nie dekat.  Last-last minute pun dapat gak laa nak tunaikan permintaan hehehehehe...

Wednesday, November 17, 2010

... petua ...

Meh i share petua-petua simple ini yang didapati dari majalah RASA...

Beras Pulut Lembutkan Daging
* pics dari google *

Siapa sangka beras pulut boleh memberi impak yang hebat untuk melembutkan daging.  Caranya :  masukkan sesudu beras dalam rebusan daging.  Biarkan direndam dan dimasak sehingga dagingnya empuk..InsyaAllah lembutlah daging itu.

Papan Pemotong Lebih Bersih.
* pics dari google *

Adakalanya papan pemotong menjadi kehitaman dan melapuk di permukaannya sehingga meninggalkan kesan hitam.  Cubalah petua ini.  Hiris limau nipis.  Kemudian gosokkan pada papan dan bilas.  Seandainya sekali buat belum nampak hasilnya, bersihkan papan pemotong ini berulang kali dengan cara ini.  Hasilnya pasti memuaskan...

Selamat mencuba.....

... Hari Raya Aidiladha ...

* pics credit google *

Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.

Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat akan diadakan pada sebelah pagi, biasanya agak awal sedikit Hari Raya Aidil Fitri.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

Hari Raya Aidiladha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan. Al-Quran tidak menyatakan, tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan.

Selepas sembahyang, sekali lagi umat Islam akan berbondong-bondong melawati perkuburan orang yang disayangi. Semua orang akan memakai pakaian baru dan selepas itu yang muda akan memohon kemaafan daripada yang tua. Selepas itu semua orang akan menjamah pelbagai juadah yang disediakan sebelum ziarah dan menziarahi sesama mereka.

 
Di petik dari Wikipedia

Tuesday, November 16, 2010

... Aidiladha ...

Kepada semua umat Islam....
* pics credit en google *

kepada mereka yang travelling balik kampung or jez nak pergi bercuti-cuti ... have a safe trip ya ...bior lambat asal selamat...ngantuk-ngantuk tu, bawa-bawalah berehat kat R&R..ingat pada yang tersayang... Walopun kita nie nak berhari raya korban, tak perlulah uols korbankan nyawa uols iye....

Uols bercuti lama ke?  I insyaAllah cuti sampai wiken tapi balik kampung SH sampai hari Khamis je..then back in KL, saja je nak abiskan cuti tahunan yg dok menimbun nie...InsyaAllah akan ku sediakan a few autopublish entries....

Till then take care.......

... asuh ...

I selalu gak dapat majalah Anis & Asuh nie free.... sebab apa leh dapat free issues... coz i ada saham kat situ hahahahaha tak lah...Girlfriend BIL i keje as photographer kat kompeni tu.  So, bila w'ouls jumpa, ada gak le dia dok hulur i majalah-majalah free nie kat w'ouls.. 

Last month, she roger-roger i, tanya boleh tak dia nak amik pics Sapphire.  I cakap datang je lah rumah.  FOC ya takde charge apa-apa pun.  So dia datang amik a few pics Sapphire.  Then last wiken dia datang bagi majalah nie kat w'ouls...nie issue Asuh bulan Disember 2010....
mukasurat 4


mukasurat 5

Masa dia dok snap pics, i dok bz kat dapur buat kan air for them.  So, i tak tengok lah masa photoshoot tu.  Lagipun GF BIL i datang dok snap sensorang plus Agate dok tolong sama dalam bilik tidor tu.  Gambar raw lepas photoshoot tu dia transfer ke laptop SH.  Tapi sebab haritu i dok kalut itu ini, tak tengok2 sampai lah i dapat magazine nie...baru i tingat nak tengok and transfer the pics ke desktop umah w'ouls.  Nak tergelak gak i tengok tengok pics Sapphire....OK lah tu...for fun je pun.  Tolong GF BIL i nie...Dapat gak merasa Sapphire masuk magazine kan hehehehehe...

Monday, November 15, 2010

... tadika ...

Dah almost year end dah kan... So, our (SH dgn i) mission right now nak carikan Sapphire tadika...

* pics credit to google *

Next year, our plan nak hantar dia ke tadika dah...memula tu SH ingat nak hantar at age 5, tapi ntah macamana bebaru nie dia cakap why not hantar next year.  Abang & kakak-kakaknya pun w'ouls hantar ke tadika dari 4 years old.  Wah..so last minute gini, macam meraba-raba gak lah w'ouls nak survey tempat for her.  Kalo leh nak yang paling dekat dengan babysitter. 

Iyelah risaukan camne dia nak naik transport bagaikan...She is only 4 years old...Kalo leh w'ouls dok riki-riki tempat yang provide skali dengan transport lah kan...Last wiken dah survey 2 school...this wiken dah raya kan, so, tengok nasib laaa, kalo ada school yg dalam list w'ouls tu buka, leh gi terjah...Yang nak tergelak tu, masa gi both schools, sampai je depan skolah tu, Sapphire siap cakap "OK ibu, bye bye, i nak gi school.  See you later, be good..Assalamua'laikum" siap salam tu hahahahha...berkobar-kobar tul dia ek...nanti dah start school i nak tengok dia camne, gitu ke, nangis ke *ihiks*...

Nanti bila dah decide school mana w'ouls nak hantar...w'ouls inform k...Tetiba terasa cam dah besar dah Sapphire nie, dah nak school hehehehe...

... boy ke girl ...

Salam uols...Sihat semuanya?  Buat apa di hujung minggu?  Me tak buat apa-apa sangat...tis week, relaxation week plus kemas2 weekend kat umah....

Tapi uol's tengoklah ini budak...boy ke girl...Geram je i, tengok la tu, dia main bola dalam rumah..Sib baik rumah ni takde perhiasan yang mahal-mahal  *read as: takde perhiasan langsung*  :)...
Asalkan dia pakai baju nie, terus dia nak cari bola nak main....agak-agaklah Sapphire oooi, u are a girl tau....Sebenarnya, bukan dia reti sangat main bola pun, tapi gaya mau ada hehehehehe... Kalo tak pakai baju nie, takde lah plak dia kisah nak main bola...tergelak tul tengok pe'el dia nie. Peka dengan fesyen hahahahaha..

Friday, November 12, 2010

... storage box ...

Tadi me beli storage box nie kat Jalan Tengah.  Harganya RM15...kedeks tul bangla tu coz my fwen jenuh le dok tawar minta rm13 dia tak bagi...last-last dia bagi RM14.  My fwen sebulan sudah beli box nie tak dapat diskaun langsung.  At least i dapat gak diskaun RM1 kan nghehehe...

Yang ini i letak kat ofis je. Leh sembunyikan skit harta karun i dalam tu *ihiks* plus sebenornya leh jadikan  'foot stool' gak :)  Buat2 rest kaki nie kan bila terasa penat :)  I loike!

Ok lah, dah nak berhujung minggu dah pun kan...best kan.  So uols, take care, have fun and have a splendid weekend!

... dah agak dah ...

Dah agak dah, sememangnya Emerald request nak makan pizza gak semalam...hahahahaha...

So terjah gak le ke pizza .... Dorang semua makan, kecuali i...i jez makan sup & ayam je, coz tengahari semalam i dah pekena pizza kan....
And this is me with my girls, Aqua MIA :)  Nie lah yang i sometimes miss...the whole family dapat keluar togeder-geder... Bila anak-anak dah besar, ada plak yang masuk asrama, pasti ada je outing or gathering yang tak cukup korum..So, enjoy each of your moment with your love ones....

Thursday, November 11, 2010

... syukur alhamdulillah ...


* gambar credit en google *

Syukur Alhamdulillah.....Emerald dapat keputusan yang memuaskan, I'm soooo proud of you girl!  See, usaha tu tangga kejayaankan sayang...
Ni hari lunch ditaja oleh ibu emerald....aminnnnn...Hopefully, malam nie Emerald tak ajak w'ouls makan pizza gak dah le hehehehehehe....

... ice cream ...

Hari nie keputusan UPSR keluar...dag dig dug lah hati parents and student yang amik peperiksaan nie kan termasuklah i & Emerald.  Dia tak bagi i cuti...She said, she's gonna call me once dapat result.  Dia nak stay dgn kengkawan kat sekolah, spending as much time possible with the close friends seblum memasing nak bawa diri memasing ke sekolah menengah nanti nie.  Semoga semuanya mendapat keputusan yang memuaskan ... jom kita cooooolllll kan diri....

I nie sebenarnya bukanlah pengemar ice cream sangat... Sekali sekala sedap gak layan ....  Kalo makan kat luar, whatever is serve tu lah yang i jamah tapi kalo kat umahnye..i suka tambah2 apa yang ada...Camnie...

Kononnya banana split lah kan...

Yang nie plak makan dgn tapai...sedapppppp...

Tapi i kureng skit ice cream or cake or donut yg letak topping yang halus2 kaler2 tu., memang leh potong stim ooo :D ..amenda lah org panggil tu, colorful sprinkles ke...tak tau laaa...tapi ghupa dia lebih kurang cenggini laaa..
* pics credit en google *

Tapi kalo topping cokolat, kacang ke ok je....Uols suka makan ice cream dak?  Perisa and fave topping?

Wednesday, November 10, 2010

... memang enjoy ...

Hari Ahad lepas, w'ouls plan nak ke Zoo Negara tapi disebabkan hujan renyai...pagi tu gak terus tukar plan...terus laa tuju ke Aquaria....Kan ke plan asal kan zoo, so w'ouls kuar umah awal...bila dah tukar plan, tuju ke Aquaria, sampai sana pun terlebih awal laaa...see, pintu Aquaria tutup lagi tu hehehehe...
Tengok timing dorang buka kul 11...masa tu jam kul 9am... ermmmm SH ajak jalan ke KLCC kot kot ada kedai ke apa-apa yang buka awal...nak makan, w'ouls dah settle breakfast... Masa otw ke sana lalu kat exhibition hall dia, nampak laaa ada exbition buka kul 10 am.
So, ok laaa lepak2 je kat situ.  Nak ke playground, still renyai..lepak je laaa dia kat situ, sambil lari2 skit2...Kul 10 masuk exhibition hall...

Takde benda sangat pun...and harga pun mahal...iyelah benda yang kalo kat Indonesia harga dalam RM50, dia mark up sampai RM1++ gitu...so memang lah tak beli apa2.  Dah tau harga kan..... Ni pun sekadar round-round taking our sweet time nak tunggu kul 11.

10.40 gitu, w'ouls tuju balik ke Aquaria...sib baik q tak panjang...kejap je dah leh masuk...Budak yang paling excited and gumbira opkos lah Sapphire...Mulut dia, masyaAllah potpet pot pet, "Wowwwww, eel ibu seeee" "Wowwww ada shark, hammerhead shark ada tak?" Manta Ray mana?" "Mana swordfish"  "See ibu, ada turtle" "Wow, tu flatfish ke ibu" "Mana sea horse?"  "nak touch boleh"  "woooooweeee"  Sampaikan one family yang w'ouls kerapkali berselisih kat situ pun menyengih tengok pe'el sapphire and siap tanya, how old is she and dia nie memang tau ke pasal the fishes names...i cakap laaa, tak lah, sebenarnya skit2 je dia tau...dia nie memang suka read books on animals and in fact, dia ada buku on fishes bagai....
Overall, i am happy that she enjoys herself...Kakak-kakak dia pun hepi gak coz nie 1st time w'ouls pegi Aquaria!  Memang enjoy.....