Friday, October 29, 2010

... rezki hari jumaat ...

Terasa sungguh murah rezki tul hari jumaat yang sejuk nie...

Pepagi ada orang blanja i nasi lemak...katanya nasi lemak 80sen je tapi rasanya sedap banget! Tq sis yaya, sedap sehingga menjilat jari....
Lepas dah settle makan tu...ada staff bagi pulut kuning nie plak...ada division buat doa selamat so dorang datang bagi kat i...nie leh simpan nie, makan lunch or makan malam nanti...insyaAllah tak basi kan....

Then budak mailing datang plak hantar nie...

I loike banget dengan mouse pad nie.  Thanx ya sis Amy .  Masa u cakap nak bagi i was surprise oooo tapi sebenarnya i war war u tukar link tu pun ikhlas tau...tiada udang disebalik mee, cuma ada udang atas nasi lemak i pagi tadi je hehehehehe

Then baru jap nie, i trima panggilan hangit dari geng i, dia nak blanja lunch hour nie nanti...tak ke namanya rezki murah di hari jumaat tu...Syukur alhamdulillah....

Selamat berwiken ya uols....enjoy, take care and appreciate the moments!

... jemputan dari CW ...

Dah nak masuk weekend kan...crite weekend lepas lum settle...meh i settlekan stori dating mating i nie dulu tapi sori gambar kureng memuaskan sebab guna camera handphone je...

Jemputan jumpa adik tomei yg makin sns anggun & selim nie, Cik Wanie ....
Kali nie i gi sorang je, coz masa on the way ke The Zone, Sapphire dah belayar*tido*, stroller lupa bawa, so malas nak angkat...kekdahnya, akak sensorang lah terjah jemputan Sis Wanie, nie....

Bila sampai kat bilik hotelnya, dah ramai gak le jemputan yang hadir.  Aiseyman, cam tak tau plak nak buat apa hahahaha...i nie kan pemalu..tak reti sangat nak bersosial hahahahaha ntah apa2 kan...so cari port dengan Sis Mummysyafie.  Tak lama lepas i sampai, Sis Dee   pun sampai and lepas tu Sis Ceera joined us.  OK lah lega skit, ada gak geng yang i kenal walopun Sis Ceera nie sebenarnya i yang kenal dia dah lama *blogger pamoskan*, tapi rasanya nie 1st time dia jumpa & tahu wujudnya i ngehehehe.  Alamak sis Ceera, u tengah dok nguyah i snap pics ek, sori...tapi u tetap jelita :)..


Dapat i jumpa dengan mereka-mereka yg pamos amos tapi sungguh down to earth and baik hati nie...

Sis Ceera dengan baby Keisha yang sungguh chomel cam mummynya...

and this adorable lil' girl, Nyla dengan mommynya, Sis Lily Lulu *sori sis, tak dapat ur link lah, donno why*....
I tak stay lama pun, coz kesian plak kat SH dok pusing2 KL Menjerit dalam kete with my kids kan...Lepas je habis orang azan maghrib terus i undur diri....

Rasa rugi tul tak mingle around time tu...tapi like i say lah...i nie sebenarnya ala-ala pemalu and tak pandai bermesra...some people are gifted kan pandai sembang bagai but not me....bila jumpa 1st time, memang kelu lidah oooooo hehehehe...

Neway, kepada Sis Wanie  and Mama, *mama, kita tak sempat bergambar huhuhuhuhu* terima kasih menjemput ku ke situ.  Next time, kita dating lagik ek....tak puas hari tu jumpa coz dorang bz menjadik hos.  and thanx ya untuk pemberianmu itu, i loike :)...

Thursday, October 28, 2010

... susu ...

Jemput makan....

Nie breakfast i hari nie...Donut & susu perisa coklat anlene.  Patutnya i nie dah lama start minum susu untuk kesihatan, ya lah kena jaga tulang mulang kan tapi baru lani laa nak mula.  Well, better late than never kan.  Sebenarnya i nie kureng skit bab-bab minum susu tepung bagai and oso kalo yg perisa vanila or yang putih i memang tak tertelan.  Apa2 mesti warna gelap skit.  Baru leh minum.  Sib baik anlene nie ada perisa coklat.  Rasa cam minum air milo je, sedap.

Yang jenis tepung nie ada gak try.  Bila nak try, amik yg pek kecik dulu, 200g nye pack.  Dapat buat 3 kali minuman je kot :)...

Tapi rasa dia kureng skit laaaa so semalam masa gi Tesco Ampang, i beli yg susu anlene yg kotak2 tu...ada 4 kotak rege dia RM5 plus almost RM6 le.  Yang nie baru rasa cam leh continue minum berkotak-kotak :D

Uols minum susu apa ya untuk kesihatan and dah breakfast ke?

Wednesday, October 27, 2010

... melawat ...

Hari Sabtu lepas w'ouls sekeluarga gi melawat sepupu yang lebih cam my sister, Tina.  Dia baru balik dari London & staying in Malaysia for good.  She stayed there for 5 years, study sana.  Last dia balik dulu dah 2 tahun lebih gitu masa anak sulungnya umur 4 bulan gitu.  Ni sebenarnya dah sebulan dah balik tapi i tak gi terjah terus.  Tunggu dia settle down skit baru lah i gi. 

Yang gegirl baru merah tu, tengah syiok makan aiskirm anak sulung Tina, Adelle..umur 2 tahun lebih.  Yang girl pakai spek tu lah Tina...
Yang baby nie anak kedua Tina, Adhara, baru 4 bulan...chomel tul anak-anak dia...both "made and produced" in London hehehehe....
Sapphire ok je main dengan Adelle, tapi dengan Adhara dia kureng skit.  I tak leh dukung Adhara, mesti dia ngendeng-ngendeng dekat i.   Even bila kakak-kakak dia dukung pun dia asyik suruh bagi balik Adhara ke mamanya hehehehehe...jeles le tu :D 

Bertambah laa geng Sapphire kat KL nie :)  bestnya....leh le i gi kidnap both girls during wikens .. i loike!

Tuesday, October 26, 2010

... kegunaan helmet ...

Helmet nie SH belikan dari Vietnam untuk Sapphire...ntah bila la dia pakai, nak kata ada motor, takde hehehehe...naik masa pakai basikal je lah....

Ni, suka suki je dia pakai jalan-jalan dalam umah....

See nie Sapphire mempelbagaikan kegunaan helmetnya menjadik beg isi toys....

Tapi tengoklah pics nie....naik ponynye pun dengan penuh keselamatan....

Sebenarnya, helmet nie banyak kegunaanya kan hehehehehe...

... pukul 3 pagi ...


PUKUL TIGA PAGI
P.Ramlee

Pukul tiga pagi tidurlah intan
Besok bangun lagi senda gurauan
Bangun pagi-pagi hai renung ke awan
Lepas gosok gigi minum kopi satu cawan


Pukul 3 pagi, i'm still up...konon nya nak siap a few autopublish entries...end up tukar cat 'umah' hehehehehehehe...autopublish dapat buat skit je, next entry after lunch nanti, wait ek..nie hanyalah entri meraban kul 3 pagi :D

Dari wiken sampai semalam...tak sempat nak buat, sbb buat-buat bz sampai nak ngadap blog pun tak sempat...buka jap, jengah sana sini skit...still tak buat autopublish.  Ada stori nak buat, tapi feel blum mari :(  Camna lah nak jadik blogger tegar kan cam SharinginfozEyriqazz , RedmummyViruspadu, to name a few....  Sapa tak kenal dorang kan...Memang i tabik spring toing2 lah kat dorang nie..Don't play play, it's not an easy thing ooo to update blog semedang...


Ok lah...cukup lah sesi meraban i kul 3 pagi nie...till then, have a wonderful tuesday!

Friday, October 22, 2010

... money isn't everything ...

Money Isn't Everything


It can buy a bed but not sleep.

It can buy a clock but not time.

It can buy a book but not knowledge.

It can buy a position but not respect.

It can buy medicine but not health.

It can buy blood but not life.

It can buy sex but not love.

So send me your money because money isn't everything! :)

Have a Wonderfull Weekend.....

* pics credit from sir google, joke credit from LAUGHTER, the Best Malaysian book

... smile dengan gorilla ...

Sapphire nie dia memang suka bebenor dengan animals...  Dia kalo tengok channel Animal Planet tu leh dok diam lama oooo compare dengan dia tengok crite kartun.  And she loves reading her "Animal Discovery" book.  Kejadian nie ntah le bila tak ingat, dua minggu sudah rasanya.  Masa nie, w'ouls had a late dinner coz i balik ofis lewat, so ajak the kids gi ke Great Eastern Mall, gi makan kat Cozy Corner kat situ.

Dah habis makan dekat kul 10malam...teringat nak beli barang skit kat Cold Storage.  So, naik lift, singgah ke Ground Floor kot kalo tak silap i...Dah settle beli barang, nak balik le kan.  Tapi ke lalu depan kedai pet yang dah tutup time tu.  Sapphire sedih coz tak dapat gi tengok the pets kat dalam tu tapi dia insist gak nak amik pics dgn gambar rabbit.  Jadiklah kan...tak dapat tengok yang hidup nye, bergambar dengan yg pelsu pun ok....

Lepas dah bergambar tu, nak head back lah kan.  Tapi kat sebelah kedai pet tu, ada kedai DIY.  Tetiba je sapphire stop and said, "Nak smile dengan gorilla" Memula i tak faham and terkedu i kejap, then i perati betul-betul baru i faham.....

See, ada product yg guna gambar gorilla, Gorilla Glue....adehhhhh budak nie, sungguh animal lover...Boleh plak gitu kan...Layan je laaa hehehehehehe...

Niat nak ke zoo...tapi ntah le bila nak gi....ermmmmm....

Thursday, October 21, 2010

... ole-ole vietnam and thanx en axim ...

Ni antara ole-ole dari Vietnam from SH...


Katanya kopi vietnam adalah super sedap...so dia belikan w'ouls 2 pack perisa dark roast & chocolate latte...


Dalam packs nie ada benda nie...cam tapis serbuk kopi tu laaa...i lum cuba buat kopinya lagik, coz lum ada permintaan plus SH lum sempat nak tunjuk camne nak guna tapis nie...

Ni plak antara clothing dia belikan w'ouls...kain-kain utk isteri tercintanya, agate & emerald.  Baju-baju readymade and tshirt untuk Aqua & Sapphire... 

Adalagi ole-ole, tapi i malas plak nak snap pics hehehehe...ada pelapik gelas@coaster, handbag & purses and a few others....i tengok pics dia kat sana, teruja plak nak gi, tapi ntah le bila kan, one day insyaAllah.....

And, last but not least, a special thanks untuk en Axim  sebab SH cakap kat i, selain dari blog i yg dia kkdg terjah, dia ada terjah dua tiga blog yg suka travel for tips and his fav. blog is en Axim ni.  Wah! I betul2 surprise tau sebab he found blog tu bukan thru blog i,  but on his own and most of the tips yg dapat for his trip ke vietnam nie is tru axim's blog le.  Thanks ya bro for the tips yg sangat berguna for SH and keep up the great work...

Ni lah antara kebaikkan berblog kan... not only berguna for bloggers, for non blogger but as silent reader pun dapat merasa untunnya, kannnnn....

... kejadian tu ...

Ada yang teka Sapphire nak urut samakan.  Ada plak yg kata SH terkuntut-kuntut tahan sakit hehehehe  nehi nehi ..... Nie lah alkisah sebenor kejadian semasa SH tengah berurut tu...
Uols nampak tak apa jadik kat belakang tu..  Aktiviti Sapphire.  Memula tu dia khusyuk je dengan adegan SH dok tahan sakit kena urut...Tapi sesi urut tu amik masa almost 45 minits kan so ada la takat 10 minit je dia dok mengadap SH, lepas tu dia dah boring, mula la aktiviti dia...Silalah tengok hasilnya ....
Habis satu muka dia tempek dengan sticker.  Hehehehe siap cakap "wooo scary" kononnya kita takut kat dia lah kan...tapi ayat seterusnya buat w'ouls tersenyum "look look, my face jadi zoo" hahahahahaha...ateee dah sticker tu mostly sticker animals kan, zoo lah jadiknya :D.

Dah boring stick kat muka dia, dia stick pulak kat Si MNOP nie...
Pelik tak nama monkey dia MNOP.... nak tau naper namanya MNOP.  Nie monkey Vietnam mari.,  salah satu oleh-ole SH untuk Sapphire.  So kononnya nak bagi nama Cik M *M for monkey*... terus Sapphire cakap "Tak tak, nama dia MNOP" amik ko...sib baik tak sambung sampai Z ngehehehe... Bila dah settle SH urut and nak hantar makcik tu balik, dia nak ikut tapi w'ouls kena plak tunggu dia coz dia nak  habis lekat kan balik the stickers kat sticker book dia :D

Sapphire, sapphire...dia nie ada-ada je activiti dia....

Wednesday, October 20, 2010

... kena urut ...

SH balik dari Vietnam bersama kaki terseliuhnya..tu laaa takmo bawa i skali ke sana... Terseliuh sehari sebelum balik sini.  Sib baik tak teruk so takde lah bengkak and sakit teruk sangat.  Tapi sblum melarat, i  tepon minta tolong sorang makcik urut yg dok dekat area umah i nie....

Kesian tengok SH dok menahan sakit kena urut.  Sapphire pun cam terkedu gak tengok keadaan SH masa tu :D Tapi syukur, pagi tadi tengok, bengkak dah surut.  And katanya, jalan pun ok, sakit skit je lagi terasa.  Hopefully esok lusa ok lah kan. Esok, i stori tentang suatu kejadian masa SH dok kena urut tu ye :)

... FM @ Fridge Magnet ...

Meh layan mata tengok FMs baru w'ouls dapat.  

Ni dapat dah lama...Sis Dyla bagi.  Dia balik bercuti raya and so dia  postkan i kad raya plus FM nie.  Thanx ya sis...mohon maaf sbb lewat buat entri....I loike it soooo much.  Bila ek kita mau jumpa?  Jumpa kat London pun ok je nghehehe me very the verangan gitu :)

Ni plak from Aqua...ekceli masa dia ke Beijing aritu, dia beli 2 FM's..tapi ntah camne yang nie leh terselit bawa balik ke asrama, so bebaru baru  nie dia tingat nak bawa balik bagi kat i...Itu panda sooo hugable like u lah Along :)  Thanx darling, ibu love it soooo much.

Ni FM dari kawan SH.  Lama tul i tak ke Singapore and ntah le bila leh ke sana...

And last but not least, FM dari Vietnam from SH.  Yup SH dah balik *yippee* bersama stori mori yg best, pics yang menariks and ole-ole yang super best TAPI i tetap nak gi sendiri ke Ho Chi Minh one day nanti, insyaAllah :D

Bertambah-tambah le FMs kat fridge tu...Nak kena cari alternative lain laaa untuk the FMs. Tambah or tukar fridge, tak akan :)  Nak cari cam white board tu tapi yg cantiknye.  Mana nak cari ek?  Anyone know?

Tuesday, October 19, 2010

... tekak orang kaya ...

Semalam had a simple & small celebration utk one of the bosses kat opis  sempena birthday dia... PA dia belikan birthday cake dari bakery Lavender yg kat Pavillion tu and nie portion i...

1st time i makan cake dari Lavender nie and i loike...sedap tak manis sangat.  I nie kalo kek yg manis-manis  memang kureng lee...suka yg manis-manis buah gitu :)  Kek nie rasa masam-masam manis...Tapi 3 of my fwenz plak cakap dorang kureng minat sebab tak cukup  manis.  Of coz la lain orang lain citarasanya kan... 

Tapikan boleh tak bila i cakap kat dorang i loike coz tak manis, one of  my fwen balas "Tekak orang kaya lah u nie, u mmg suka food yg kurang manis, kurang garam, kurang masam gitu ek, cam takde perasa gitu" hahahahaha gelak besar w'ouls semua dibuatnya ...  Fitnah semata-mata oooo and sungguh ajaran sesat tul my fwen tu. tapi tau plak dia tekak orang kaya camna ek! :D

... pengaruh Sis Posh ...

Nie kes terpengaruh dengan Miss Posh  yang ayu lah nie.  Ahad bebaru nie i singgah supermarket Max Valu.  Leh plak ternampak benda nie.  Sorry Sis, i pun tak tau dipanggil apa benda nie, i nak namakannya plaster rambut je lah hehehehehe....

Pagi isnin masa nak siap2 ke ofis, i testinglah plaster rambut nie, memang best...Lepas tu terus soh model i gayakannya :D

Untuk mereka-mereka yang dah gi set rambut nak ke special function tu sesuai lah guna plaster rambut nie..  Tapi utk mereka yang dah blow rambut sblum ke ofis tu, then baru nak makeup pun sesuai  gak tau. Lepas dah set/blow rambut, then nak makeup bagaikan ... guna lah plaster nie cam sepit rambut tu.  So that rambut depan tak ganggu proses makeup tu,...Tapi rambut uols leh maintain cantik gitu tau lepas dah pakai...tak de nampak messy or berubah style rambut yang baru diset tu...i loike... 

Thanx ya Sis Posh sebab sharekan info nie.  Nie lah antara kebaikan berblogging kan.  Dapat kawan yang baik hati yg leh share gud and useful infos.

Monday, October 18, 2010

... pahit yang sedap ...

I nie memang suka makan ulam-ulaman.  Bukan disebabkan leh awet muda or kebaikan apa-apa pun, tapi i memang suka banget makan ulam cicah sambal belacan perggghhhh.  Memang tak dinafikan,  it's a plus point coz ada kebaikan makan ulam-ulaman nie kannnn.... 

Nie salah satu ulam paberet i, Peria.  Memang pahit tapi bagi i, ianya pahit yang sedappppp...

So wiken bebaru nie kan SH takde and my kids yg besor-besor ikut aunty dorang ke JB, i pun apa lagi, layan tekak i makan peria cicah sambal belacan, nasi & sup ayam *lauk for sapphire* je.  Simple but Walla! Yummylicious... 

Kebaikan peria nie, kalo tak silap i it's gud untuk mereka yang kencing manis kot...Lelain tu tak sure, rajin-rajinlah uols google k. 

Uols' makan tak peria?  Apa fave ulam uols....

... my lil' helper ...

Weekend bebaru nie ke carrefour.  Nak topup grocery skit... Bawa my lil' helper... Tengoklah gaya Sapphire nie..  Let's shop babeh!

Wahhhh...berkenan plak dengan kasut pink ...Ibu, can i have it??? ~ of coz NO :D

Dah tu jenjalan nampak cermin, harus posing and 'berangan' dulu kan...

Nie lah antara kerenah bila bawa Sapphire shopping.  Layan je lah...tapikan tak  de beli apa-apa pun for her coz dia dah 'promise' takmo beli apa-apa....Gud girl lah Sapphire.  Itu time angin baiknya, cuba bila puting beliung dia melanda...haishhhh pengsan gak oooo nak melayan :D

Friday, October 15, 2010

... weekend ...

Tak sampai sejam dah nak balik, YIPEEE!!! Bukan ada apa-apa plan pun, but the thought of spending the weekend with my kids dah cukup exciting hehehehehehehe...tetiba terasa windu kat dorang :)
Happy Weekend Glitter Graphics and Comments


















So enjoy your weekend and take care ya....jangan noti-noti :)

... kami ditinggalkan ...

Kami ditinggalkan huhuhuhu....sedih je bunyi tapi sebenornya i cool je hehehehehe...Biasalah kan bila cik abe kena gi outstation....kena lah tinggal with kids kat umah...Berapa hari je dia gi pun, tak lama...
Dia gi company's trip ke Ho Chi Minh, Vietnam.  Tapi sayangkan, famili tak leh ikut.  Kenape ya sesetengah company buat company trip untuk berhoye-hoye bukannya ada seminar bagai, tapi family tak leh ikut walopun nak bayor sendiri.  Rasanya takde salahnya kan kan kannnnn ;)   Sebenarnya tingin nak gi, sebab lum pernah jejak kaki ke Vietnam.  Tapi takpe, ada rezki, one day sampai lah i gak ke sana, insyaAllah.... 

Semoga SH selamat pergi and balik...have fun darling, and jangan lupa souvenirrrrrrrssssss buat famili mu ya :D

Thursday, October 14, 2010

... Sis Amy @ Afkarz ...

Nie bukan crite i jumpa dengan sis Amy nie.  * Tapi iyela sis, lama tak jump kan, bila mau jumpa ya *  Tak kenal orgnya...nie dia hehehehee i cilok ur pics ya sis, leh kan....pics gorjes i amik tau!

Jez nak tolong war-warkan kalo sesapa follow blog dia, dia dah tukar  bloglinknya .  Kalo sesapa yg tak follow lagi...leh le buat kunjungan ke blognye .  Dah lama i kenal dia and dah pernah jumpa.  She is a very  friendly lady.  And yang best tu, adik & mama dia pun ada blog.  Bestkan share same interest.   So, jengah-jengah lah iye rumah baru Sis  Amy nie.

Sekian, harap maklum.

* Mohon maaf!  Bebaru nie ke-bz-an tahap maksima impak untuk seketika...aktiviti berblogging pun tergendala.  InsyaAllah akan pulih seperti sediakala tak lama lagi :) 

Tuesday, October 12, 2010

... lepaks berdua ...

Tarikh 10.10.10 memang cantik kan...Ramai yang amik tarikh nie utk kahwin or bertunang.... I pun ada stori,  auuwwww... ee eeee cam gatal lah plak kan hehehehe...

Me gi dating2 je with SH muahahahaha...takde lah special sangat kannnnn...Sebenarnya, tak plan, secara kebetulan je ni pun :D  Hari Sabtu dapat call dari Sis SH, dia minta tinggalkan Sapphire with her sebab dia nak babysit... Katanya rindukan nak layan keletah si Sapphire tu.  I ok je lah...Yang kids besar2 semua takmo gi, prefer dok umah, layan tv, internet & layan mata *tido* :D 

Apalagi rebut peluang gi berdating with SH ler..... Dah dapat kuar berdua, leh blank tak tau ke mana, tak nak gi jejauh, nak jalan2 dekat-dekat je.  Last2 decide nak jalan kat Jusco Bukit Raja yg dekat dengan umah sister SH.  Senang nak gi amik Sapphire nanti nie.  Dah penat pusing-pusing Jusco, we lepak2 layan tekak...
Setengah jam melepaks, tetiba terasa cam nak eat lite-lite, so order nie plak...

Dah almost dua jam bercengkerama *ahaks* at Starbuck, roger2 lah sister SH cakap w'ouls nak gi amik Sapphire... Best gak sekali skala lepaks berdua nie *ihiks*.....

Monday, October 11, 2010

... 7 Perkara Terbaik Perlu Anda Buat Pada Waktu Pagi ...

Dapat artikel nie dah lama from my fwen... jom kita baca k....
7 PERKARA TERBAIK PERLU ANDA BUAT PADA WAKTU PAGI

1. Bersyukur, bersyukur, bersyukur.
Bersyukurlah sebab anda masih diberi peluang untuk meneruskan hidup, anda masih mempunyai kesempatan untuk melakukan yang terbaik pada hari ini, lebih baik dari yang kelmarin.

2. Tekad Bermotivasi.
Pasang niat dalam hati yang anda mahu jadi bersemangat sepenuhnya. Ambil beberapa artikel-artikel motivasi pendek dan baca dalam seminit dua.

Pada waktu awal pagi, jangan membuka email, membaca suratkhabar, gosip-gosip mahupun join sesi mengumpat bersama rakan. Ini adalah kerana ia menerbitkan energi negatif lalu menghalang anda dari bermotivasi sepanjang hari.

3. Dekatkan Diri Dengan Sesi Motivasi.
Ikuti sesi-sesi motivasi di media, misalnya Motivasi Pagi di TV3 atau membaca artikel motivasi. Luangkan masa 3-5 minit memberi motivasi pada diri sendiri melalui sesi-sesi motivasi pendek ni.

Motivasi harus dijaga, sekiranya tidak, kesannya adalah anda menjadi tidak bersemangat dan lemah ..

4. Dalam Apa Jua Yang lakukan, Mulakan Dengan Bismillah.
Apabila anda mula punch card masuk kerja, baca Bismillah, semoga anda dijauhkan dari bisikan syaitan yang membuat anda lalai dan mengantuk.

5. Lihat Warna Cerah
Warna boleh mempengaruhi mood. Warna cerah membuat kita menjadi energetik, ceria dan penuh dengan idea.

Setiap hari, lihat warna-warna yang cerah seperti kuning, merah, biru dan hijau. Dekatkan diri dengan benda-benda berwarna cerah sebab ia mampu merubah mood anda menjadi positif.

6. Penuhkan Hati Dengan Kemaafan
Lepaskan segala yang dulu-dulu. Maafkan orang diwaktu pagi, maafkan kesalahan semuanya dari dulu sampai sekarang.

Lepaskan dendam, rasa tidak puas hati, geram, sakit hati dan yang sewaktu dengannya.

Andai emosi-emosi negatif ni bersarang di hati (walaupun sedikit) ia menghalang motivasi. Kesannya, anda menjadi orang yang tidak bersemangat.

Lebih teruk, anda menjadi orang yang berfikiran negatif, hanya nampak yang negatif dalam diri setiap orang, setiap situasi dan setiap benda.

7. Anda mesti berubah untuk kemajuan diri.

Berani Berubah Untuk Kecemerlangan Hidup!

* Sumber: http://www.imotivasi.com


Selamat mencuba.........

Friday, October 8, 2010

... zaman berubah ...

Saya seorang ibu yang ada 3 anak dewasa (bersekolah) and sorang budak tecik/toddler...So yang 3 teenagers nie, tiap-tiap bulan harus disupply ini....

Top up!!! Sebulan sorang RM20...3 x 20 = RM60 tuuuuu....Lain-lain plak tu, celcom, digi, maxis...Ikut kawan2.... Keadaan skarang memang dah jadi satu necessity for them to have handphones cam i nie, sorang dok asrama, sorang skolah pagi, sorang skolah petang....Tapi bajet memang banyak nie je, tak leh lebih-lebih...pandai2 dorang lah kalo dah terover guna budget tu.... tapi syukur setakat nie still under control :D....

Tingat zaman i teenagers dolu.  Takut ooo nak bergayut lelama...Arwah grandparents and my aunties & uncles garang....Tapi zaman dah berubah kan, budak-budak skarang makin cerdik, makin berani.  And i rasa bersyukur coz setakat nie my kids nie very open with me and i know their 'stories'.  Hopefully sampai bila-bilalah my kids will trust me with their 'stories'...takde lah i fenin sangat nak control.  Nak membesarkan and mendidik anak bukannya senang...Ramai anak, ramai ragam, at different stage of life kan.  Tapi that makes life more meaningful :) .

OK lah, i nak gi join my ofis nye Open Office :D Have a wonderfuuullllll wiken with your families....

... impian menjadi kenyataan ...

Semalam impian ku menjadi kenyataan ...impian tu katanya, poyo je kan hehehehe... Kan semalam i ada kursus...masa nak pegi tu, i tepon big boss tanya bila dia nak masuk opis...dia tanya why so i cakap je lah i ada kursus...so kalo leh nak attend sampai habis, half day je pun...dia pun kata ok lah...nanti dia nak datang dia call....Tapi yang best tu, dia datang after dah habis kursus...Yipeeee thanks boss...

Kursus dari SPRM tu.....1st speaker Mr Radha kot namanya...coz i masuk pun lewat 30 minit coz kena settlekan keje dulu.... dengar2 dorang cakap nama gitulah.... dia nye ok gak leee...explain pasal kes rasuah...and kalo nak report camne bagai....

2nd speaker lagiiiiikkkk best.  Dr. Celemans Hj Kassim...pakar motivasi...

Yang tengah2 tu..time nie tengah ada game.... memang best! I loike banget sessi kedua nie.... dah last skali tu dia baca watak seseorang tu melalui tandatangan....i punya pun dia baca....Walla! Memang hebat tilikan dia :D  Uols nak tau ke...tak yah le, for me to know je lah kan :D

So tercapai lah impian ku untuk attend kursus nie the whole day!  Makacih bossss....  Hari nie ada "OPEN HOUSE" office i....buat kat lobby bangunan nie...kul 3 start....makan free lagik :D 

K, lah gotta the goooo....have a great day!

*  me busy skit seminggu dua....nanti sempat i rounding2 blog uols k...komen pun lum sempat reply...maafin yaaa

Thursday, October 7, 2010

... paling tak suka ...

Dalam banyak-banyak task yang i slalu buat, paling i tak suka buat is filingggggg... Bestnya kalo jez leh shred je semua correspondences tu kan :D  Tengok nie, filing i dalam seminggu kalo tak buat...dah settle suku dah nie...tinggal nie je lagi nak settlekan.  Gambar nie snap last friday...

Nak tak nak i wajib buat weekly...kalo dibiarkan sebulan, rasanya, dah tak nampak meja i ... kalo nak buat tiap-tiap hari memang tak terbuatlah coz big boss i nie ada je kat ofis...Tapi setiap Friday, i wajib settlekan filing-filing nie so that next week tu fresh, masuk monday tak lah menyampah tengok meja ku yang serabut tu :)  At least leh gak avoid feeling depressed for mondays kan.  Kononnya one way to start a week with a positive attitude gitu :D

... breakfast & course ...

Today ada half day course/ceramah kat opis i...So i kena pegi lah jap lagi... Sebelum tu, sempat i breakfast smoked chicken sandwich...Bekal dari rumah :)  Takut kang perut dah kenyang, mata ngantuk je dengar ceramah tu kan hehehehehe
Malas tul nak pegi course nie coz tau i mesti attend half way je...Kul 10.00 big boss sampai ofis so haruslah i keluar kan... Sebenarnya best kalo dapat attend all the way, yg malas tu sbb baru syiok nak menimba ilmu, dah kena kuar huhuhuhu....

K lah.... gotta go... Selamat bekerja uols!

Wednesday, October 6, 2010

... petua ...

Dah lama i tak share petua-petua kan.... Petua-petua kali nie, i amik dari majalah Harmoni Bil 142 dan gambar-gambar plak ehsan dari en. google :) ....

Pulut Lebih Menarik
Sebelum mengukus pulut, cuci beras pulut sehingga bersih dan rendam di dalam air kelapa selama sejam.  Selepas itu, kukus seperti biasa sehingga masak.  Hasilnya, pulut akan menjadi kilat dan nampak berminyak apabila dihidangkan.



Menghilangkan Pigmentasi
Ambil sebiji timun dan parut hingga hancur.  Campurkan parutan timun bersama sedikit tepung jagung dan gaulkan sebati.  Sapukan ia pada keseluruhan wajah.  Setelah kering cuci dengan air sehingga bersih.  Amalkan petua ini pada setiap pagi.  Hasilnya, kulit wajah akan bertambah halus dan bersih.


Tubuh Langsing Menawan
Rendam tiga sudu besar teh cina dalam air panas.  Selepas ditapis, campurkan dengan sedikit air perahan limau nipis.  Jadikan air ini sebagai minuman dua kali sehari iaitu sebagai sarapan dan sebelum tidur.  Amalkan selalu sehingga mendapat hasil yang diidamkan.


Selamat mencuba.....

... easy ...

Semalam dinner kat luar je, sebab kemalasan plus nak gi membeli grocery bulanan w'ouls...So, kata sepakat gi makan kat Restoran Abdullah Chan nie...Bila ke kedai nie terus teringat kat Sis Ratna, sebab kalo tak silap i, nie antara restoran fav. sis nie..Tapi nie bukan pun nak crite pasal food kat sini......

Bukan tak sedap food kat sini, sedap tapi i tak snap gambar food pun...bila takde gambar tak feel nak story morry kan  :D  Nie nak story pasal Si Sapphire nie...Sebelum food sampai i ada snap gambor nie atas permintaannya "Ibu, nak smile pleaseeeeeee"/  Bila dia sebut "nak smile" tu maksudnya nak bergambor lah tu....Bila snap je, dia buat mimik muka nie....

Tau tak style apa tu....Tu lah style "Easy"..... "Easy" apa?  "Easy" RHB laaaa....camni...
See, amacam, sropa tak? Sropa tang kenyit mata je *ihiks* ..... Kids nie ada-ada je kan...Daya imaginasi dorang nie tinggi, and cepat je relate itu ini hehehehehe....