Tuesday, June 29, 2010

... stori penang ...

Summary citer me balik Penang. Ekceli tak ke mana2 pun, stay home & visit umah my aunties & uncles. Nak berjalan, 'patah kaki'...eh eh buka i patah kaki betul2 tau...SH ke penang ada keje, so me numpang ikut balik skali. Dia gi keje bawa kete...so me takde kete ler...so kiranya cam patah kaki lah kan *ihiks*

My sis pun ada hal, so dia pun had to kuar2 rumah. I memang byk spend time kat umah & umah my auntie ler. Dorang datang amik i kat rumah...tapi yang best tu...i dapat makan DURIAN!!!!
Wuhuuuuuuuuu best in the world oooo! Puas betul makan durian kali nie...dah lama pun ngidam nak makan..at last dapat gak... thx to my sista & auntie! love u guys lah. Pics me tak amik byk, coz MALAS :D semua snap guna hp je...snap bila tingat leh hehehehe....

Oh! Malam Sabtu, w'ouls dibawa makan char keow teow terbaaaaaeeekkkk :D Memang sedap. SH kata 'mali corner' pun kalah ngehehehehe...tapi tempat tu, kat tepi2 jalan je, bukan kat gerai betul2 pun...wonder why dorang tak nak proper tempat makan, sedangkan i tengok ramai tul org gi makan ermmmm....
And again thx to my aunt perkenalkan tempat nie. Padahal very the nearby dgn umah bonda tu, but w'ouls lum pernah try *ihiks* Next time balik, wajib singgah lagi le jawabnya...

Yang lelain tu biasalah, pekena nasi kandaq, lepak2 minum kat kedai mamak fella ~ Pelita & Kayu Nasi Kandaq ~ both no pics heheehe...asyik dok syiok sembang kezen mezen gitu...

Tapi yg enjoy banget si kecik nie...See main dengan kezen dia, anak my sista....
See dia main apa...tu 'walker' lama anak buah i tu .. dah tak leh duduk tapi wheels elok lagi... ada idea plak budak2 nie main tolak2 tu...dia tolak abg tu, then si abg tolak adik2...aiyoooo...tengok lah, bak kata org penang 'sampai belengaih & belemuih' Sapphire tu..Tau tak apa maksudnye tu....Belengaih = melekit2. Belemuih = sememeh :D

So the end hehehehehe...tu la lebih kurang stori morri ke i bebaru nie.. Jap gi nak kuar, ada keje2 opis yg harus dilangsaikan....till then take care uols....have a great day!

Monday, June 28, 2010

... letih ...

pics credit to sir google

Jom exercise, wah....Pepagi Isnin dah ajak uols berexercise ek... Sebenor benornya, i nie keletihan baru balik dari penang semalam. So today, rasa badan keletihan je. Nak start keje pun, mood letih je hehehehehe...

Nothing much to stori pun, nanti2 lah iye...nak pi cari mood segar skit.... Ni kalo dapat urut or gi spa wahhhhhhhh best nya.... K lah, kalo rajin nanti i stori lah iye, kalo idak, esok2 je lah iye *ihiks*...till then... u guys take care ya....

Slamat bekerja and have a beautiful day....

Friday, June 25, 2010

... sinful food ...

Skarang nie mood utk makan2 i dah kelaut. Ntah apa2 kan nak makan pun nak kena ada mood :) I rasa sebab sebenar-benarnya is the because i dah lama bebenor keje kat opis nie so most of the food kat area2 nie i dah merasa....

In fact, kalo nak gi lunch pun kkdg tu dah leh terbayang2 gerai2, van2 food and restoran2 apa yang ada disekitar opis nie...Memang cam confius nak makan apa. Walaupun today is friday, bertambah banyak gerai pilihan tapi ntah lah....mood cuti lagi kuat kot nghehehe...

So today i makan jambu aje...AJE????? i beli 4 potong oooo ini jambu ... kenyang lah tu nanti...Diet? nehi nehi...lum sampai seru lagi...

Tetapi rezki ku murah plus harinie pun dah gaji *hoye* tetiba ada plak yang berbaik hati nak mengemukkan lagi i nie....see walla...Secret Recipe tu :D

Bila i rasa, makkkkkk aiiiiiii, terus jatuh chenta! Jatuh chenta rasa pertama gitu tau. Itu kek kan namanya durian cheese...patutlah bila buka kotak dah harum semerbak bau durian nye tu.... Memang sedap laaaaa....rasa tak cukup je sepotong kek...ello fwen, next time blanja, 2 potong k hehehehehe ini sudah melampau kan...tq tq tq cik put ...next time leh le blanja ahkak mu lagi iye...

This is a very tasteful
sinful food babeh! Memang sedap aaa...1st time me merasa ini durian cheese...pada yg tak gemar durian...lupakan aja lah iye promotion ini :D

Kira today i nie makan healthy food lah kan, dua2 menu i adalah buah semata kahkahkahkahkah...

Take care, safe trip, sesapa nak jumpa i perasan famos amos gitukan hahaha silalah roger2 i or i akan roger2 uols ku sedar siapa diriku and enjoy ur wiken... Penang here i comeeeeee.

Smoooches & hugs...

... esok cuti ...

Salam di pagi jumaat yg sejuk, mendung dan yg membuatkan diriku malas nak ke opis ngehehehehe... syioknya kalo leh cuti2, lepak2 bawah selimut, layan mata nie kan ...

Aish keje keje keje...tapi syukur sesungguhnya coz dah jumaat pun. Esok dah cuti kan. InsyaAllah tiada aral melintang esok me balik kampung jap...Ahad balik2 ke kl. SH ada keje hari sabtu tu kat penang...so me amik peluang lah menjengah kampung halaman, walaupun bonda ku skarang berada di kl tapi leh gak gi jumpa my sis, aunties & uncles kan....

Semalam, i had biskut cream crackers cicah dengan kopi for lunch...lunch pun dah 3 lebih dah pun. Bukan sebab keje yg menimbun tapi sebab dah tak tau nak makan apa hehehehe..so pekena biskut pun layan gak.....
K, lah....slamat bekerja uols....takmo malas2 ye, esok kita cuti ramai2 ..... take care...

Thursday, June 24, 2010

... naik lift ...

Celoteh tanpa tujuan i hari nie berkisar pasal lift....Setiap hari i pasti akan naik lift @ elevators, either kat opis or kat umah ....

Gambar dari en. google..

Bila naik lift nak ke opis, masuk je lift, pasti ada a few org yg kita kenal kan. Tapi pepagi tu kekdg mood memasing ke laut, mulalah dok pikir 'nak tegur tak?', senyum je lah. Kalo tak tegur kata sombong, kalo ditegur timing tak betul kata kita terover peramah lah plak kan. So, slalunya choose utk berdiam diri tapi sementara nak sampai ke floor memasing terasa sunyi sepi je dalam lift kan. Mulalah memasing busy dgn handphone, dengar lagu mp3, pandang je ke 'nombor' tingkat2 yang dilalui or jez layan khayal gitu je...

Ada gak time2 lift nie bising bila masuk geng2 kengkawan yg tengah rancak bebual, kita pun ada masanya tumpang dengar org tu bercerita. Tapi slalunya keadaan dalam lift pasti akan sunyi sepi. Crite pasal lift nie, dah ada peribahasa yg dah diimprovisekan iye dak... "Naik lift nampak" yang bermaksud puji diri sendiri or syiok sendiri gitu *ihiks*

Bagi i rasanya memang bila berada dalam lift nie perasaan rasa cam very awkward and kkdg leh terasa diri cam b*d*h seminit dua je kan hehehehehe....

How do you guys feel bila naik lift ek? Or ada tak stori uols pasal lift2 nie yg nak disharekan...

Wednesday, June 23, 2010

... berpegangan tangan di taman klcc ...

Tajuk bukan main je kan tapi sebenarnya nie crite si Sapphire nie ha dgn bff dia, kira sepupu dia lah tu, si Rizq. Minggu nie Sapphire with Bonda i stay kat umah my aunt. So dapatlah Sapphire bermain puas-puas dengan Rizq.

K, nie pics taken hari Isnin petang. Hari tu my kezen cuti so dia bawak dia dua-dua orang nie gi main kat playground KLCC. See dorang berpegangan tangan tu :D Takde gaduh2nya dorang nie...BFF lah katakan...
See time makan pun leh share2 food, takde rebut-rebut. Sure bila dewasa nanti, dorang tengok pics nie mesti rasa malu & kelakar pun iye kan hehehehehe...Sapphire tu berambut pendek, baru potong rambut dia over the wiken...dia kan tak leh rambut panjang, nanti ruam tengkok dia tu...

Tapi yang sedihnya, end of this month, parents Rizq akan berpindah, so susahlah skit dorang nak jumpa2 & bermain. We are gonna miss you guys dearly...hehehehe macamlah nak pindah overseas kan padahal takpun... jez a few hundred kilometers away je :D

Suka tul i tengok pics both of them nie. Makes me smile......

Tuesday, June 22, 2010

... her arrival stori ...

Stori time *ihiks*....

Harinie my darling doter Agate @ Angah, turns 16. Cepat je masa berlalu. I teringat sehari seblum Agate dilahirkan, adalah hari i gi check up. I gi check up malam. Lepas jumpa doktor, i terasa amat sedih coz Agate is predicted dilahirkan sonsang, so kemungkinan i kena buat c-zer. Tapi doktor cakap byk2 berdoa coz anything is possible. Masih ada 3 minggu untuk Agate 'pusing' and 'engage'....

Balik dari klinik i teramat sangatlah upset. Terus gi solat isyak and berdoa. I stay up malam tu dengan niat nak buat solat hajat lepas semua org tido. My bonda ada stay with me coz eckeli i due lagik 3 minggu...so dia saja le datang temankan i awal. Then at about kul 12 tengahmalam, lepas je i minum milo and nak gi baring, tiba2 terasa perut i memulas2. Tak sampai beberapa minit, i dah terasa mual nak uwekkk.... terus lah ke bilik air.. Masa tu lah air ketuban i pecah. Terkezut yang amat i coz Agate is due lagik 3 minggu....

Dalam gaya i nak tukar baju ke klinik....i dah dapat rasakan Agate dah nak terkeluar... Apa lagi, teruslah i jerit panggil my bonda. My bonda datang and guess what, i dah soh dia sambut cucu dia. Punya lah bonda mengeletar. Memang i dah tak tertahan sakitnya. Sementara tu, father si Agate bergegas keluar gi amik nurse.

I nak tak nak, terpaksa lah 'coach' kan bonda. Nampak sangat bonda panik. I tried to calm her down and yes, dia lah yang menyambut Agate and syukur, Agate dilahirkan normal tak songsang. Bila i dah selamat bersalin, tak sampai 5 minit kemudian, nurse pun sampai, take over everything and i dibawa ke klinik.

Doktor siap tanya kat i, what happen. All i can say to her was tat i don't know what happened tapi malam tu Allah swt dah makbulkan doa seorang ibu yang nak sangat bersalin normal and not czer. And syukur alhamdulillah Agate sihat walafiat...

My darling Agate, every time birthday dia, pasti dia nak dengar her 'arrival' stori. Budak yang tak sabar nak keluar ke dunia, bikin tuknya & the whole family panik je hehehehehe...
Happy Birthday my dear sweet Agate. Ibu doakan yang terbaik buatmu and ingat segala pesanan ibu. May all your dreams come true sayang. Thank you for being a supportive, loving, caring, understanding & kuat menyakat kinda doter and sister. Ibu love u dearly sayang!

Monday, June 21, 2010

... recipe sempena daddy's day ...

Amacam ur wiken? Mine was simply simple hehehehe...Hari Bapa pun dicelebrate dengan sesimple2nya... Memandangkan Nasi Goreng Tuna i nie is SH nye fav. dish, so sempena Daddy's Day, i masakkan breakfast for him annnnddd disebabkan ada rajin skit, i ada snap the pics semasa 'proses' memasak tu and meh i share uols recipe sempena daddy's day my kids nie :D.

K, warning : resepi dia adalah very the simple je k ... Tumbukkan bawang merah plus cili padi *terpulang tahap kepedasan uols lah iye* kalo tak mo pedas tak yah letak cili padi le, letak cili merah biasa je ... Tumiskan bahan yang ditumbuk tu...
Then masukkan Tuna... Selama2 i masak, I hanya guna Tuna TC Boy, perisa Chili padi, lum pernah try brand or perisa lain ya, masa nie kalo nak masukkan udang or sotong or ayam or apa2 pun leh ya....
Dah agak2 seminit dua tu, masukkan nasi putih and gaul hingga rata...
Lepas tu masukkan telur, garam secukup rasa and ikan bilis yang dah digoreng. Kalo uols nak masukkan rencah lain cam karot ke, buncis ke or ape ke pun leh gak ya....
Goreng and sebatikan rasa garam tu semua. Then Walla!! Ready to eat dah pun... simple kan.... tapi see, i ada buat nasi goreng ikan bilis & telur yg tak pedas tu..tu untuk sapphire....dia lum leh makan pedas2 bercili padi gitu...

Resepi yang simple nie lah kesukaan SH, senang hidup i kan hehehehe. Neway, happy Father's Day to all fathers, future fathers and those yang berniat nak jadik father. Smoga uols menjadi seorang daddy yg bertanggungjawab, loving, caring, understanding and amanah .... And to my Dad, hope you had a happy Father's Day with your love ones....

Friday, June 18, 2010

... bubbles ...

Budak2 memang suka main bubbles kan... Kkdg org dewasa pun syiok gak melayan hehehehe... Cam Sapphire nie, mmg dia sronok kalo dapat main bubble. So bebaru nie, w'ouls ke Cash Converter. Pusing2, belek tu, belek nie, telek tu, telek nie...ternampak bubbles nie... Rege pun ok, RM3.50 je and toxic free ...
Apalagi, rembat je sebungkus. Dalam tu ada 10 ketul2 benda tu, kecil je pun, lebih kurang sebesar syiling 50 sen. Buat letak dalam party pack pun ok gak kan. Bawa balik umah, buka je satu dulu, tiup2 bubbles ... best. Bubbles dia tak mudah meletop laaa...tahan lama. See i siap leh pegang tu...Tapi tu i bawa ke opis...Bukan nak main2 kat ofis tau, i nak bagi kat my fwen 2 ketul, tetiba dia dia buka satu and try tiup skali, lepas gian katanya hehehehe..

I still ada balance 4 ketul... Pagi tadi, i bekalkan soh Sapphire bawa main dengan Riqz...Masa call bonda tadi nie, dorang tengah syiok dok main bubbles...hehehehe mesti sronoks le tu :D

K lah, have a great wiken ya uols....ada yang nak balik kampung ke? Or ada yg baru nak start holiday...Neway, take care tau...Slamat prepare untuk berbuka skolah nie nanti....Till then....


... fower ...

Salam di pagi jumaat....Amacam semua, sihat ke? Hari nie last day le i enjoy datang opis sebab jalan clear, next week mula lah jam bagai sbb dah start skolah kan...

Cuti sekolah atau tak, Sapphire tetap dihantar ke rumah babysitter. Unless kalo i cuti lah kan. Tapi for the next 10 days or so, my babysitter cuti, ada hal. So, now my bonda lah jaga. Yes, semalam bonda sampai ke kl. Tapi today dia tidor rumah my aunt, my bonda nye sis. Hopefully, next week dia tidor le kat my house. Tapi tu la, kesian gak kalo she sleep kat my house, takde sesapa kat rumah.. Semuanya school or keje, petang baru jumpa w'ouls. If kat umah my aunt, at least ada gak sister dia nak bersembang2 kan. Up to her lah. I no hal. Neway, today Sapphire di hantar ke sana lah. Sapphire very hepi gak ke sana coz ada Rizq, her bff tu kan...

Neway, see what she wanna give my bonda, her Tuk....
Flower oooo, fresh from the pokok hehehehe... dia nampak the 'fower' terus cakap "nak fower, nak give kat Tuk." I cakap petik 1 je, tak nak gak petik the whole bunch. Adehhhh....Tapi suka lah si Tuk tu pun bila cucunye berikan dia tis flower *ihiks* Kalo i pun, mesti i suka.....

Thursday, June 17, 2010

... murah rezki ...

Pagi tadi my kezen datang opis i, amik balik kain-kain yg dia mintak tolong jualkan... Syukur alhamdulillah, dapat gak i tolong jualkan separuh dari kain-kain tu....murah rezki dia kan :)
Rezki i pun murah sebab jeng jeng jeng...i dapat ole2 dari my kezen nie...Last month dia ke Kuching, Sarawak...so dia belikan i kain yg bermotif pua nie and oso ikan terubuk masin...gambar ikan i tak amik laaa, nanti harum semerbak bau opis nie kan...
Syukur alhamdulillah rezki di hari khamis......

Wednesday, June 16, 2010

... terpaksa buang ...

Alahai sayangnya tapi nak buat camne, terpaksa buang gak le...memang dah azab sangat dah...
See, dah terkuar2 kulitnya...Nampak cam baru je kan tapi sebenarnya boots lama nie, dah almost 2 tahun usia dia. Memang dah puas gak le i pakai boot nie. Tapak nampak baru kan sebab boots nie hanya disarungkan kat ofis, tak pakai jenjalan keluar pun. Ofis kan berkarpet kan, tu yang tapak looks new. Hanya disebabkan for the past few months i tak pakai leh jadik gini...

Ni pun sebab tetiba semalam tingat nak sarungkan...amik pakai, tak sampai sejam i notis kulit dia terkuar2 gini....huhuhuhu sedih oooo... terpaksa gak berpisah dengan boots kesayangan ku ini....I suka pakai boots nie kenakan dengan jubah or pants...

Tapi, yang patah kan tumbuh, yang hilangkan berganti hehehehehe. Pengantinya? ntah le bila nak beli tapi one day akan ku beli gak sepasang boots....

Tuesday, June 15, 2010

... berbiznes ...

Semalam crite biznes, hari nie pun crite biznes. Cam bizneswoman plak i nie padahal nie semua biznes org lain hehehehehehe...Tumpang gumbira tengok org berbiznes kan.....Kali nie i tolong my kezen....

Petang semalam she singgah ofis i jap. Dia minta tolong i jualkan kat bebudak opis nie. Brooch & kain2, japanese cotton & korean washable...Khamis dia nak amik balik. Dia tengah dok cari booth nak buka utk flea market, either kat Shah Alam stadium ke, kat curve ke or tempat lain, lum confirm kat mana lagi... leh i gi lepak2 with her kalo tiada aral melintang.
She is one of my closest kezen, cam adik beradik je w'ouls nie, she is still young, early 30s gitu. Ala dia lah yang i belikan pokok kari sempena her housewarming tu, umah dia yg kitchen cabinet putih tu ~ kes malas nak link ke n3 lama ~ Dia tak de sister, so she had alwiz anggap i cam her sister. Masa dia habis study and nak start keje, she stayed with me for almost 5 months before dia dpt a new job and pindah ke rumah sewa nearer to her ofis... Now, apa2 hal dia cari i, nak mengadu domba ke, nak minta opinion ke, nak share a lil' secret ke....my aunt, her mum pun sama. Masa my kezen's wedding dulu, i byk tolong2 my aunt...nie bulan 12 nie her brother nye wedding plak...my aunt and my kezen dah booking i awal2 *ihiks*..eh terpesong plak, jom berbalik to the main stori....

I no hal lah tolong2 her, if dia berjaya, hepi i. Dia ada ajak dia berbizness gak, tapi not now katanya, nanti lah, bila she's ready dia ajak. Bizness kecil2an je pun, jual baju ke, kain ke, apa2 je lah kan...Dia aiming nak resign, jaga her son & berbizness by end of this year. Knowing her, a determined and disipline young lady, insyaAllah she can do it.

You go girl..i know u can do it! I believe in you.....

Monday, June 14, 2010

... dua pembantu ku ...

Last friday, i dapat dua orang pembantu .... Tapi masyaAllah, malas tul dorang nie nak buat keje opis...soh buat tu tak tau, soh buat ni tak tau...aiyooooo hangen satu badan i tau.... Tapi bab nak shopping laju je, pandai jeeee....

Ramai yang tau kan, kat Jalan Tengah ofis i nie, every friday dah jadik cam Jalan TAR...macam2 ada...makanan, tudung, kain, baju bla bla.... Time lunch hour, laju je dorang berdua nie nak bershopping tau...

Potong gaji baru tau....See, tersengih dorang nie...bukan buat keje pun, baca majalah....
nghehehehehe, nie ha my doters dua2, Emerald & Agate, nie last friday, beriya-iya nak ikut i ke opis. See ada krusi, tapi takmo dok, nak dok bawah kat blakang meja i, dorang malu kalo org nampak hehehehe...I cuti wednesday & thursday je, friday keje huhuhuhuhu....
Since, dah tau big boss tak masuk opis, i bagi green lite dorang datang. Selama i keje kat sini, rasanya ni 1st time i bawa my kids datang ofis hour. Ni pun sebab dorang dah besar, dah pandai 'kawal' diri. Si Sapphire harus lah kat rumah my babysitter kan.

Dorang dok dengan i till lunch hour, then dalam kul 2 gitu, i terus antar dorang balik...and syukur sempat sampai ofis ngam ngam kul 2.45pm... yes lunch break i hari jumaat panjang dari kul 12.15 - 2.45. Skali skala leh le bawa, tapi memang tak leh bawa slalu2...tak proper kan...kita nak buat keje pun tak leh fokus...
Bestnya kan kalo leh cuti lelama and stay home with them....

... rezki ...

Bismillahirrahmanirrahim.....
Korang dah breakfast ke blum....Most important meal of the day tau...so jom kita breakfast :D Tapi jangan le ikut pe'el i...ngap apa2 je yg suka...korang have a healthy lifestyle k....

Neway, tu breakfast i pagi nie...nasi lemak RM1. Beli kat my fwen nye gerai. Dia keje ofis nie lah, tapi pepagi hubby dia tolong jualkan this nasi lemak. Bukan je kat gerai dia jual, tapi dia letak gak kat 1 restoran tu. I salute lah kat dia nie...penat oooo. Dah le keje opis tak menentu waktu balik, kerja rumah lagi....tapi without fail, mesti dia niaga. And she said, memang ada profitnya. Itu yang buat dia lebih bersemangat.

Tu lah kan.... nak seribu daya, tak nak seribu dalih...Rezki tu ada kat mana-mana, asalkan ada berkat doa kepadaNya, usaha, kemahuan, minat & niat yang murni, insyaAllah ada lah rezki tu....

Friday, June 11, 2010

... great wiken ...

Tak menyempat2 i nie kan...See kengkonon nak godek2 tukar background yg dioffer dek blogspot nie kat umah malam nie...tapi lunch hour tadi nie, dah settle ... Tuan blog dah dok start prepare utk raya, alang2 tu, tukar je skali deco blog nie kan...tak yah nak tunggu raya2 dah nghehehehe...

Tak sabar nak tunggu esok...Nak jumpa my darling Aqua...orang lain dok coti2, dia dok ada kat Perlis utk chess MSSM dia, esok baru balik. Nak buat camne, dah minat kan....

Neway, have a great weekend uols...enjoy your holiday and have fun fun fun....

... syioknya cuti ...

Best tul dok umah, sronot dapat layan kids. Walopun penat tapi worth every second of it. How i envy those SAHM, bertuah tul dorang kan...

Tengoklah keletah my kids nie...See Agate @ Angah menyakat adiknya Sapphire, dia berbasikal kecil si Sapphire. Sib baik tak ranap basikal tu :D

Hahahahaha nak tergelak i tengok pe'el dorang nie...Tapi si Sapphire pun suka gak tu...dia pun leh join gelak2 tengok pe'el kakak dia, siap tolong tolak kan lagik hehehehe. Riuh rendah rumah i bila cuti2 sekolah nie. Kalo hari2 sekolah lain, memasing bz dgn homework, study bagai kan so tak lah kecoh sangat....

Nie plak part of hasil rembatan semalam.
So, leh katakan part of persiapan raya dah settle. Yes, i mmg start shopping awal untuk raya...Bajet maaaa...anak 4 org, lum masuk parents lagik kan...memang WAJIB start awal laaa...kalo skali harung shopping nanges wei....hehehehehe...

Syioknya cuti.............

Thursday, June 10, 2010

... bercucuk ...

Me ekceli cuti semalam & today. Sesaja cuti since big boss i tak masuk ofis...Yesterday, seharian dok umah layan my kids...Malas bebenor nak kuar....today probly kuar lah kot jap gi...

Neway, pagi semalam sempat me bercucuk botox tanam...real je bunyi bercucuk tanam padahal tanam satu pasu je hahahahaha..Pokok tu dah beli 3 minggu lalu tapi tak sempat2 nak masukkan dalam pasu....i tengok pokok tu pun dah membesar skit dari masa memula i beli...so apalagi, semalam settlekan ini pokok laaa....

Pasu & pasir ada....Amik pokok karipuley *panggilan manja org utara* atau lebih dikenali worldwide sebagai pokok kari nie...terus masukkan dalam pasu then penuhkan pasir...tak sempat nak berpeluh dah settle....Semoga pokok karipuley i menjadik makin membesar sebagai juara dan semoga semangat memasak i pun menjadik2 hehehehe...kari yg i masak bebaru nie, i guna daun kari pokok nie le :D

Wednesday, June 9, 2010

... my hp ...

My N73 ada rosak skit...apa hal ntah le...jap jap kuar "Not enough memory. Delete some data." padahal leh katakan dah takde any save messages & pics dah dlm hp tu. Dah re-format pun jadik lagi problem tu. So i gi le kedai, tanya apa problemnya...Ni last month kot...

Dia soh tukar nie...katanya shud be ok lepas tukar nie...

Selamat terbang RM i tau... Now jadik balik...ada message masuk tapi tak leh nak buka baca, nak reply lagiklah kan ... eeee geramnya ...... nak beli hp baru, lum bajet lagi....nanti lah harus gak congak2 bajet nak beli hp nanti nie. Yg murah2 nye pun jadiklah kan....geram tapi sayang tul kat my hp nie...i nie jenis tak suka tukar2 hp. I tak kisah pun kalo tak guna yg terbaru or latest nye ... asalkan ada hp yg i leh guna utk roger2, sms and snap pics skit2, i'll be hepi enuf....

Jap aaa nak gi urut SH lah...kot2 dia leh tolong congak2 bersama hehehehehe...

... homecook ...

Jom pekena Roti Paratha....beli yg frozen nye je then balik umah, masak....bestkan kalo pandai buat roti canai & tebar2 cam sis Ratna nie....
Pekena plak dgn homecooked kari ayam....yummylicious!
Sodap sehingga menjilat jari hurmmmmm....

Tuesday, June 8, 2010

... senyuman ...

Untuk senyuman di petang hari....


hehehehehe tul pe kan :D

... bags ...

Skarang nie i simpan nie dlm my handbag...
Support kempen tak gunakan plastik bag tu lah. Nie i dapat free je tau, hasil i merembat sumtime ago hehehehe...Dapat 3 bag, hitam, my doter Agate dah amik, yg blue tu Emerald nye, so mine is red kaler lor...

Tapi i ada lagi satu bag dalam kete...lupa nak snap pic bag tu. Kain dia cam guni je pun hehehehe..tu i guna kalo grocery agak berat...bag yang kat atas tu utk yg lite2 nye...Tapi ada ketika tu, bila tertinggal kat rumah, guna gak le plastik bag provided by the shopping complex tu kan, slow & steady kita create a healthier lifestyle kan...My kids pun leh blajar to adapt to tis kind of lifestyle...

Untuk masa depan anak2 kita gak nie kan....

Monday, June 7, 2010

... hari tuaku ...

Salam ceria di pagi isnin.....so how's your wiken? best tak? still enjoying ur cuti2 ke? or still kat kampung? Mine was ok. Tak ke mana2, dok umah, tidor, masak, makan, mengemas, layan tv, bla bla bla hehehehe...tapi rasa cam dapat gaklah rileks skit :) Ni entri lite2 je dulu ek....

Aritu masa i ke blog Sis Atty & Sis Dee kan, ada dorang soh try buat nie ...

I pun try ler, sesaja suka2 nak image muka ku di hari tuaku now dok prasan muda je Cam scary movie plak i tengok my pic, cam ghupa lelaki pun ada kan, conpius jap hahahahaha ....
Uols kalo nak try pun leh, klik kat sini ... have fun and have a lovely monday...

Friday, June 4, 2010

... permintaan ...

Semalam i balik awal from ofis...'Awal' i adalah sebenarnya on time lah iye, 5.30 ptg hehehehehe...So otw singgah kedai nak beli barangan yg patut coz nak memenuhi permintaan my niece nie... lontong Cik Yang masak...'Cik Yang' adalah panggilan i amongst my nieces & nephews....Sebelum tu, dah roger2 my bonda *yup, she is here in kl, kat umah i* minta dia masakkan nasi impit dulu....

Balik rumah 'bersilat' kat dapur....
Antara yang i sempat snap pics ni lah....tempe goreng, su'un & fucuk, sengkuang & yg last tu pics masa semua dah lebur dlm periuk hehehehehe...

Dan nie lah hasilnya, testing dulu kat umah :D.....
Ok, lulus.... angkut dengan periuk2 ke umah my bro...menjamu selera w'ouls ke sana....Puas lah hati my niece tu hehehehehe....Dorang nak gi holiday jejauh, fly off petang nie...iyelah dah cuti skolah kan, so sbb tu i haruslah masakkan gak semalam...rasa kesian plak kalo dorang gi holiday sblum dapat makan nie...

So uols....apa rancangan cuti skolah nie? Ada yang bercuti panjang tak? Me, tak lah, tak kemana2 pun...my kids have a tight program cuti nie.....so i tak leh plan ke mana2 lah...dok kl je...

Have a great wiken & enjoy your holiday....Jaga diri baik2 ya uols.....

... proper lunch ...

Rasa cam lama bebenor i nie tak dpt makan a proper lunch :D cian kan kat i hehehehe. Bukan pasang niat nak diet pun ntah bila la i nak insaf tapi disebabkan workload nowadays yang membuatkan i ter-skip lunch gitu. So bila lapar jez blasah, fruits or biscuits je.

Tapi lunch semalam, one of my fwen nak pegi ke Weld. Tetiba lak i leh terkenangkan Portugis food dia. Apalagi, minta ditapaukan lah...
Ini dia foodnye..yummylicious...habis ko i makan nasi & lauk tu, pari plus sotong masak cam asam pedas style gitu. Bila skali skala dpt makan proper lunch gini, mmg terasa sunnnnnggguuuhhh lazat :) Syukur alhamdulillah...

Thursday, June 3, 2010

... 4 serangkai ...

Uols see this senduk2 4 serangkai.... nie adalah senduk, sudip memasak fave. i tau...

Ni i pesan kat my sis yg gi holiday ke Kuching, Sarawak bebaru nie. I memang suka masak pakai sudip tu...nie adalah untuk stok simpanan i...now i dok guna set lama...kalo rosak leh ganti yg baru nie....Jangan tanya why i suka set nie, coz memang i tak tau why.... Tapi kalo hati dah suka, nak buek camno...

1st time i start pakai tis kind of senduk is about 4 years ago kot...masa i ke Kuching. I beli 3 set...1 set RM10 tapi masa tu consist of 3 jenis sudip/senduk je...nie i ask my sista brapa regenya...dia kata tak yah bayar, amik as souvenir .... so i tak tau leh how much is the price now...

Takde lah i guna branded sudip or senduk...Senduk kayu sempoi je i guna... tapi apa2 pun, food i masak biasa2 je hahahaha...kalo lah ada magik kan, masak pakai senduk2 nie, food terus jadik superb cam chef2 masak...walla... best kan hehehehe...

Uols camne, ada tak paberet utensil yg digunakan ?

... food & restaurant review ...

Meh kita stori last kopek pasal kisah trip ke kelantan k....Review on food and restaurant kat sana ...

Kalo citer pasal food, wajib i cari itu Murtabak DiRaja yg besor tu kan....Alamat kedai murtabak yg my fwen slalu gi tu, i tertinggal kat umah, tapi bila godek2 kat GPS w'ouls, tup tup ada 1 alamat utk murtabak nie...terjah le...tapi i lum masak, so no komen...

Masa kat situ, masuk je laman rumah org tu, dah leh bau murtabak tau hehehehe..tapi i tak dpt gi dekat area membeli murtabak tu coz Sapphire nie dah jumpa taman larangan dia tu haaa...see siap posing kat atas jambatan pulau pinang tu hehehehe....

Sedih sebab 2 restoran yang w'ouls mmg tingin nak gi try tak dapat...1st is Restoran Satay Malaysia kot...fenuhhhhh...kalo sanggup tunggu dlm 45 minit leh le dapat...Ni pics pun tak sempat langsung nak snap...

Lagi satu...Restoran Nasi Ulam Kampung or also known as Restoran Cikgu . Umat ramai tul...Rasanya kat sini kena booking dulu. I tengok ulam2an dia superb...pegaga, ulam raja, timun kecik tu, salad bla bla bla...i suka makan ulam2an...Lauk pauk dia sempoi je i tengok, ayam/ikan goreng, singgang kot bla bla bla plus budu harus lah adakan hehehehe mmg rasa rugi tul tak dpt makan sini.....

Next is Restoran Hover, nie last minute main terjah je hehehehe Cara dia serve food terus i tingat masa kat Bandung dulu...dia letak mcm2 nye dishes on the table...mana kita sentuh, tu yang dia kira...Bagi i, tak brapa nak kena dengan tekak i laaa, but then again, memasing nye tekak kan, mungkin ada yang akan suka. Oh ya...dia ada serve telur penyu kooooo ... w'ouls memang tak sentuh ler.... Tapi tempat tu panas plak & kebersihan restoran pun kureng...
Ni pun, main terjah je...nampak kedai nie masa lalu tepi jalan, menarik tertarik gitu, Restoran Nasi Kerabu Golok...Nasi Kerabu dia adalah superb. Dia ada gak serve masakan panas lain, tapi w'uols semua bedal nasi kerabu je, with a choice of ayam or daging panggang or salai tak ingat...

Ada keinginan nak try Nasi Air which is bubur lah kot, tapi family yang lain takmo. Dorang nak makan solid food untuk org dewasa katanya...uwaaaa kempunan gue tau! But kena lah ikut kata majoriti kan hahahaha.. Yang lelain tu w'ouls makan celup2 kat tepi pantai, satar beli kat gerai & terus ngap la la tu gak, breakfast tapau kat Pasar Kubang Pasu bagai....

What i can conclude, most food kat kelantan adalah sememangnya yummylicious plus marvelous!

Wednesday, June 2, 2010

... my special FM ...

Ni merupakan FM i yang paling latest....my very special FM..and dalam banyak2 FMs i yang menarik, nie merupakan my fav.... Tengoklah sendiri...


My bonda ke banda Aceh rasanya a few weeks ago. Masa ada gegaran bebaru nie kan...masa tu lah bonda i ada kat sana. Bila i dapat je berita pasal gegaran tu aduuuhhh...dagdigdug hati nie...Bila tepon dia, she said everything is fine. Kena tunggu setengah jam lagi...if ada aftershock, dorang semua kena lari ke tanah tinggi in case ada tsunami. W'ouls rasakan tat was the longest half an hour....and syukur alhamdulillah everything ok....

Neway berbalik pada crite FM tu...my bonda jalan2 kat banda Aceh. And she saw this girl umur 8 tahun gitu dok sibuk jahit FM nie...tersentuh hatinya nak belikan homemade FM nie....She bought 3 FMs, 1 for herself, 1 for me and lagi 1 for my sis...walopun mahal the girl jual (1FM - RM5) but tak kisah le....mmg ikhlas dia beli nie....and i simply love it...

My bonda memula tu nak betulkan manik2 yg terkuar tu, i said, biarkan...tat is what makes it a lot more special and unique with a story of its own :)

... hadiah dari Sis Nuraarin ...

Salam pagi Rabu uolllsss.... Hari nie sungguh ceria hidupku *ihiks* Tetiap hari dah memang ceria pun kan, tapi today extra skit...coz i dapat hadiah muahahahaha

Dari Sis Nuraarin nie. Menang lucky draw dia....tq tq tq sis...suka banget i....
See i dapat slipper tomei tau, motif butterfly plak tu, paberet i, 2 pasang lagi *wink* tu adalah floating candles ya.... Bukan takat tu je, dapat lagik key chain yg chomel lote tau. I leh feeling nyanyi lagu....kau kunci cintaku dalam hatimu gitu hehehehehe...Memang berbaloi2 i join contest nie...bestnya :D

Sis Nuraarin makacih ek for the lovely gifts...sowi tak dapat reply sms, my hp problem ntah apa2...lum antar gi repair...tak leh nak buat calls & antor sms...mesti kuar "not enough memory. delete some data" dah format memory card tapi still tak leh....sowi ek sis....

Tuesday, June 1, 2010

... summary trip ...

Disebabkan kemalasan melanda...me try to buat summary je lah pasal trip ke kelantan tu ek...lagi pun memang pics tak banyak pun kan....

Slalu breakfast, gi beli food kat sini, Pasar Kubang Pasu...kuih muih, laksam, nasi kerabu plus solok (yg cili sumbat tu) plus nasi tumpang...tapi i amik pics nasi tumpang & nasi kerabu je hehehehehe...kuih muih, laksam uols sendiri imagine lah iye...
Ni plak masa w'ouls gi ke ermmmm if tak silap i lah nama pantai nie, Pantai Cahaya Bulan... Kat sini w'ouls rileks2, tengok org main kite plus layan perut w'ouls minum air kelapa & makan satar & celup2 (nama nie i bagi sendiri tau) pics satar tak sempat amik tapi food mmg sodap...
Time nie plak gi shopping kat Pengkalan Kubor...Sini kalo pandai tawar menawar, memang berbaloi2 laaa.... ada toto, periuk belanga, toys, baju, pendek kata macam2 ada....
Ni plak gi ke Pasar Siti Khadijah......mmg syioklah shopping sini...kain batik ada, keropok2 pun ada....Kedai yg w'ouls beli keropok nie direkomen oleh one of our fwenzzz so w'ouls terjah je ke kedai tu... Sebenarnya, our trip nie mmg best...w'ouls ada gi ke Wakaf Che Yeh, it's like a pasar malam laa...macam2 ada kat situ baju2, kasut2 bundle, tudung2 dll tapi i tak amik pics pun .... Pasal restoranplak next entry lah kot...summary gak ek...tapi rasanya memang tak byk pics pun....

Me nak gi amik mood rajin nie jap *ihiks* Till then have a great day.....