Monday, May 31, 2010

... destinasiku ...

Salam di pagi isnin my fwenzzz... Pekabor uols? Sihat? Ada ke yang masih bercoti2. Bestkan bila dapat a long wiken...

I plak, lain yang diplan, lain yg jadik...tu lah kan, kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan.... But it all ends up wonderful...Ke mana destinasi w'ouls? We end up holidaying in Kelantan. Memang best. Bertolak kul 4 am pagi Khamis tu, subuh di Raub then dalam kul sebelas gitu, stop makan kat sini....
Food was delicious...Tapi no pics taken sbb time tu cam kebulur....iyelah dari kul 3 am i bangun tu sampai kul 11 lebih tak breakfast bagai kan....Dapat je food, terus ngapppppppp....

Then we proceeded ke KB, sampai dalam kul 1 tengahari. Kali nie w'ouls tak dok hotel. Nak cuba stay style homestay plak. Pegi 2 families so lebih berbaloi dok kat homestay nie.
Rumahnye leh dikatakan terletak dalam area bandar. Senang w'ouls nak ke bandar. Memang selesa. Rumah nie ada 2 bilik tidor, both bilik ada aircond and a very spacious ruang tamu. Then ada extra bantal & toto, so senang nak tidor bergelempangan kat living pun boleh. Nak masak pun boleh...tapi tak leh masak ikan masin tau, see siap ada notis tu hehehehehe .... tak tau le sebab apa, mungkin takut umah tu berbau kot. Besides tat memang bestlah. Oh....rumah tu agak panas laaa & KB pun memang panas...tak hujan2 pun masa uols ada kat sana.... W'ous siap plan dah, next time kalo nak gi ramai2 skali lagi, w'ouls akan opt for this place. Price reasonable RM180 per nite...cuti skolah tak tanya le plak mahal ke idok...kot2 ikut peak season cam hotel kan. Tuan punya rumah nie, En. Amran tu, ada lagi 4 buah rumah homestay nie lagik tapi katanya yang tu jauh skit dari bandar.... and dia leh advise kan w'ouls kalo cuti skolah, tak yah le datang KB...buat pening kepala je dengan jam hehehehehehe....

Nanti me stori lagi pasal trip nie k....Gambar tak amik banyak sangat pun sebab bila reramai nie, kena extra alert skit...karang ada yang hilang ke, tertinggal ke naya plak kan.... Tapi le share skit2 pics tu...

K lah...kena amik mood keje jap, mood holiday kena stop jap hehehehehe...till then .... slamat bekerja....

Friday, May 28, 2010

... wesak ...

Kepada yg beragama buddha....

* tq en. google pinjamkan pics

Thursday, May 27, 2010

... bestnya ...

Bestnya today khamis dah kan....esok dah start cuti...So kita leh bercuti 3 hari lah kan...bestnya...

Apa plan uols? I memula ada lah plan nak gi 'someone' nye birthday bash.. tapi ghupanya i dah kesilapan mental! I tersilap tarikh. Birthday bash dah melepas sudah...So, i pun roger2 le my SH, mengadu domba lah pasal kesilapan mental i....What to do..no rezki lah kan...

So now, dah ada planning lain....And sebenarnya, today i pun dah start bercuti....hehehehehe nie semua adalah siri 'autopublish'... Neway, uols have a great weekend ya...Jaga diri baik2...yang nak jalan jauh2 tu, have a safe trip. Yang nak bermalas2an kat umah pun, have a wonderful time.... Kalo i rajin & sempat, i akan buat a few autopublish lah iye....
Take care ouls.....smmmoooccchheess & hugggsss....

... donut ...

Dua tiga hari nie, untuk breakfast sodap je dok pekena donut nie....bukan lah Jco or Big Apple iye...donut biasa2 je ni, pekena dengan nescafe O, sungguh enak skali...


Nak buat boleh aje, tapi malas aaa...kat umah i tu, yg suka donut jenis nie 1 sorang je...so lebih baik beli. Tapi our all time fav is kueh keria...donut melayu...tu kalo buat baru le berbaloi2 kannnn.... Camne le badan ku nie tak dipam pam cam donut tu, makan je keje nye hehehehehe

Wednesday, May 26, 2010

... cekelat kawin ...

Skarang nie macam2 buah tangan diberi kepada tetamu yg attend wedding kan....

Ni i dapat dari opismate i yang akan berkawin hujung minggu nie. Nie katanya special skit, takut kang geng2 tak dapat so dia bagi dulu le..."GENG"???? i nie bukanlah geng ngam ho dengan dia sangat pun, nak kuar lunch bersama pun jarang...tapi slalu bertegur sapa, nasihat2 skit, marah2 skit *ihiks* bagailah...tapi syukur lah dia bagi nie kan..


Bawa balik rumah le, soh Sapphire buka & share2 makan. Ekcelikan, my kids kureng skit bab2 cekelat nie...i pun dah kurang banyak makan cekelat...why? ntah le... Si Sapphire makan coklat dia half je, then share dengan i...sedap.....ala2 ferrero rocher gitu...ada 4 biji semuanya....

Thanks dear for tis cekelat kawin....and slamat menempuh alam perkahwinan......tingat i zaman2 nak kawin dulu *wink wink* hehehehe

... quiet ...


Dari petang semalam me a bit quiet kan...bukan apa, alasan biasa adalah ke-bz-an melanda. Bukan alasan tipu tau, alasan sebenar-benarnya. So, balik rumah, bz hal umah. Dah lewat malam harus keletihan...blog pun agak terabai...Tak sempat nak buat apa2 autopublish dah...

Nanti, me kurang bz...me jengah kat umah-umah uols ya...

Till then, take care ..............

Tuesday, May 25, 2010

... tak sabar ...

Tetiba terasa tak sabar nak raya :D Posa pun belum dah citer nak raya kan...isk isk isk....Bukan apa, semalam i was going tru gambar2 dalam folder i, then tengok gambar anak2 buah i nie...

See...gambar 'geng Sapphire'
*ihiks*

1~Sapphire, 2~ariff (anak my abg), 3~kyra(anak my abgcik), 4~ulfah(anak my sister), 5~adelle(anak my sister/kezen)

Gambar atas masa tu, Sapphire berumur 1 tahun yg lain2 tu semua berumur bulan2 je...yes, kiranya Sapphire paling tua lah, Ketua Geng gitu hahahahaha Gambar yang kat bawah tu, Sapphire berumur 2 tahun yang lain2 tu dah berumur setahun gitu...

Baby yang no 5 tu, is anak my kezen yg lebih kepada cam my adik coz kezen i nie, masa dia dilahirkan and after my aunt habis je pantang, my aunt minta tolong bonda i jagakan sampai lah my sis nie nak masuk form 1. So, dia memanglah close dengan w'ouls cam adik beradik...Now dia berada di kota London....insyaAllah kalo tiada aral melintang, tahun nie dia balik for good le kat Malaysia nie...stop!! melalut sampai ke london plak hehehehe...

Bila kenduri kendara kekadang tak semua yang dapat kumpul. Time raya memang confirm semua dapat jumpa nak nak tahun nie turn balik ke kampung my bonda, so, insyaAllah dapat lah jumpa semua orang...plus hoping my sis yg kat london tu pun dah balik semula time tu ke sini with a new addition to the family...leh le update skali lagik gambar2 dorang nie...gambar geng Sapphire :D


Best kan bila berkumpul dengan famili...macam2 stori timbul, macam2 ragam anak2 buah yang nak dilayan, macam2 food akan dihidang hehehehe....i love my family!!!!

Monday, May 24, 2010

... world map ...

Hari tu masa i gi ke Toys'r'us nye sale, i ada mention yang i belikan peta duniakan. So hari sabtu bebaru nie, baru lah i dapat menampalkannya kat dinding umah i... I don't need wallpaper iye utk dinding umah i...Macam2 punya poster dah lekat..ABC lah, 123 lah nie ditambah plak dengan World Map nie....
Neway, gumbira rasa hati bila tengok Sapphire pun interested...So far, dia dah leh tunjuk mana Malaysia, Canada, Australia, Alaska, Russia, South Afrika, Brazil .... slow and steady lah kan...takmo lah push dia..kan terus hilang minat lagi susah....

Sambil menyelam minum air, sambil refresh geography i, sambil berangan gi holiday kat negara2 tu hehehehehe...

... kemaruk ...

Salam ceria di pagi isnin. Takmo blues2 di pagi isnin nie. Minggu nie best, 4 hari keje je then cuti wesak. Then kalo ada yang amik cuti extra, lagi lah best :) Tu yang ceria tu, pikir pasal cuti je hehehehe Kena bagi semangat kat diri sendiri kannnnn....

Meh kita stori pasal kids dengan bedak. Memang tak dapat dipisahkan. Naper ek, kemaruk tul budak2 nie dengan bedak. Apa lah yang best sangat kan main bedak nie? Sapphire nie dah banyak kali dah main bedak tapi malas plak i nak snap...nie pics disnap oleh emerald rasanya.
I tengok nie nak tergelak plak. Cam dah org tua si sapphire nie kan. Dilumurnya bedak kat kepala tu dah nampak cam beruban.

Agak-agak uols lah kan, naper kids suka main bedak?

Sunday, May 23, 2010

... funny baby ...

Some funny baby pics dari en. google untuk menyeri petang ahad anda....

Saturday, May 22, 2010

... tag Sis Posh ...

Tetiba cam teransang *ihiks* nak settle kan tag dari Sis Posh nie, langsai sudah salah satu hutangku.......

Ini cara2nya :~
Copy to your own notes...
Erase my answers...
Enter yours and tag twenty (20) people...
Use the first letter of your name to answer each of the following questions...
They have to be real...Nothing made up...
If the person before u had the same first initial, you must use different answers...
You cannot use any words twice...
and
You can't use your name for the boy / girl name question...

1. What is your name? : Rasp ~ nama glamer kat blog iye *ihiks*
2. A four letter word : ROCK babeh :)
3. A boy's name : Rayyan .... i suka nama nie dah lama :D
4. A girl's name : Rania....nama anak my fwen, sweet kan namanya..
5. An occupation : Reporter
6. A colour: Red
7. Something you wear : Ruffled blouses
8. A food : Raspberry Ripple Icecream yummyyyyyy
9. Something found in the bathroom : Rubber ducks permainan sapphire kat bathroom
10. A place : Rhodes Island bila laaa i dapat pi hurmmmmm
11. A reason for being late : ROSAK ~ kete rosak, alarm clock rosak, traffic light rosak...
12. Something u shout: ROAARRRRRR cam lion tu :D
13. A movie title : Robinhood lum dpt tengok movie nie huhuhuhu
14. Something u drink : Ribena kanak2 riang gitu hahahaha
15. A musical group : Riverdrama tak caya google laaa :D
16. An animal : Rabbits yg chomeelllsss
17. A street name : Raja Chulan
18. A type of car : Rolls Royce esok nak pi belilah hahahahaha

Tag untuk 20 orang.... sesapa yg nak buat silalah.... kot kot time takde ilham nak blog kan....Settle!

Friday, May 21, 2010

... wuhoooo ...

WUHOOOOO sempat gak i, uols...sempat apa tau...sempat redeem voucher parkson RM30 tu... lunch hour tadi, decide to jengah parkson BB jap...

I bought a pair of shoes for myself, topup ongkos skit. OK lah kan...then nak balik singgah Watson...eyeliner i yang kaler brown dah nak abis, setelah almost 2 years i pakai, lamakan ... Lepas nie mata i SIMPLY jelita cam SITI laaaaa *wink wink*....

OK gak pencil eyeliner dia nie, soft je, i amik yg sizzling brown...ada 3 tone brown lain, tapi terpikat dengan yang nie....and ada satu lipstick dia cam menarik hatiku, tapi no no no...lipstick i dah byk, tak leh beli dah...pejam mata terus bayar RM18.90 untuk nie then cepat2 kuar Watson hehehehehe

Break record shopping oooo i hari nie, dalam masa 45 minutes i settlekan shopping i...tu termasuk waktu i berjalan dari ofis ke monorail, ke BB, ke parkson, ke watson & kembali ke opis...cam robot je rasa tadi nie :D

K lah, the weekends here....Have a great weekend ya! Dah ada planning ke? I mula2 tu ada, tapi ntah leh gi ke tak, coz tetiba je nie my SH kena outstation hurmmm.....Neway, enjoy the moments ya....take care!

* pics credit to mr google



Hugs & Smooocchhessss

... potong potong potong ...

Dolu i gini....
Semalam i dah gini ....
muahahahahaha sungguh 'naik lift' i nie kan :D Sebenornya i am sooooo gumbira sebab semalam dapat gak i gi POTONG POTONG POTONG rambut i laaaaa., nie bukan iklan berokband ya...so, bagaimana ghupa i now....cam jennifer aniston tu laaa, lagi mau tanya muahahaha...

Terasa ringan kepala i....nak syampoo pun senang. Talking bout syampoo, i tanya lah kat hairstylist tu "Liza, i byk kelemumur tak?" .... Tapi si Liza tu ckp tak lah, skit je... Eh! I terperanjat coz I rasa cam banyak, ever since i guna tudung. Sebabnya i every morning harus basuh rambut...kalo dak mesti i rasa cam ngantuk je, cam tak rasa fresh gitu... So kkdg tu, baru kering 80% dah sarung tudung nak gi opis...oh...i tak suka guna hairdryer...Tu yang i feeling cam mesti rambut i ada kelemumur tu....
So, sis Liza nie syorkan i this syampoo, RM20. Guna 2x seminggu. Ermmmmm nak try laaa...sebelum melarat masalah i nie....Dia ada gak treatment utk atasi masalah nie, tapi rege dia RM4++ for 3x treatment tapi dia tak syorkan kat i coz katanya 'masalah' i tak teruk...skit je...guna syampoo tu insyaAllah leh ok...
Antara RM20 ke RM4++ ...... of coz i opt for the RM20 .... let's hope syampoo nie ok....kalo ada positive results nanti i inform uols k.... So, now, rambut i guna jari pun boleh muahahahaha....

Thursday, May 20, 2010

... barang antik disayangi ...

I nie rabun jauh, both mata i, power dia 150 gitu and ada astigmatism. Yearly, memang i gi check mata and for the past 8 years, power i maintain gitu. Takde naik & takdenya kurang. So, kiranya memang lah i pakai specs. Tapi bila baca or makan or even kat opis, i mesti buka...why, ntah le kan. Contact lens? ada guna, skali skala bila kerajinan or certain occasion or function...

Ni spec baru i...baru-baru pun dah almost 2 years...Tapi jarang2 sangat i pakai...ntah la kenapa. Power semua ok. Frame lebih kurang cam lama gak, cuma kat tangkai dia agak tebal skit. Bila i pakai, dua2 nampak serupa je pun. Tapi ntah le why i jarang sangat pakai specs yang nie...

Tapi nie lah spec peneman hidup i for the past 6 years kot...
Hahahahaha azab kan. Tengok tu, dah senget2 dah pun but bila pakai ok je pun kan. Tiap2 hari, specs nie lah yang i taram pakai. Bila laa i nak tukar 100% guna specs yg kat atas tu. Specs antik tu, tapi barang antik nie, lagi disayangikan hehehehehe Walopun antik spec i nie, ia tetap menjadi pojaan hatiku muahahahahaha....

Uols pun mesti ada 'sesuatu' yang disayangi yg kerap kali dilenjan...T-shirt ke, tudung ke, baju kelawar ke kan....mesti adakan...apa dia??? Stori laa.....

... akibat rajin ...

Akibat rajin skit, i kemas-kemas drawer, tup tup terjumpa nie ....
Sib baik lum lapse lagik. Ada RM30 tu...sempat tak gi shopping hurmmmmmm....asalkan shopping haruslah sempat kan hehehehehehe...

Wednesday, May 19, 2010

... neverending story ...

Mode : Letih, Overwhelmed, Bored...

Today, sampai ofis super duper late! Jam yg hamat....See, all four lanes dipenuhi kete...ntah la knapa jam sampai gini...slalu tak pun gini. Dah le today i drive...lenguh kaki ahkak tau...

Tiba ofis kul 8.55 am. Aduh...kul 9, ada interview nak diconduct. Tak ke kelam kabut...Sib baik tak yah touch up apa2 pun, letak2 bag, minum air seteguk, terus ke meeting room for the interview. Ngam-ngam soi je timing, i masuk, minta update skit dari HR i on the benefits bagai, terus masuk 1st candidate .... fuh lega!

Dah settle interviewing, back to the ofis sebab kena settlekan last nite nye keje. Oh ya, last berkampung kat opis sampai kul 9 pm. Jap gi big boss nak masuk and nak signed all the letters & need all the documents. Then kul 2 dah start meeting plak...ntah kul brapa lah nak abis and ntah kul brapa la nak balik malam nie.

Tu baru crite opis work, lum lagi crite keje2 kat umah, layan kids, masak, laundry, mengemas bla bla bla......Uwwwaaaaaaaaaaa.... work is neverending story kan, nak buat hikayat 1001 malam tu boleh :D Kekadang tu rasa bosan gak with this hectic, tak menentunye schedule...cam nak cari keje baru je hehehehe...

Uols ada keje kosong tak? Jadik tea lady pun takpe tapi gaji i nak demand RM10k leh tak muahahahahahaaaa

Apa-apa pun, tetap bersyukur kepadaNya kerna memberiku kekuatan & kesihatan yang elok untuk menyempurnakan tanggungjawabku ini.....

... ku ingin kamu ...

Jom kita jiwang skit harinie.... Best plak layan lagu nie, tiada maksud tersirat ye :D

KU INGIN KAMU
~ Romance ~

demi semua yang aku jalani bersamamu
kuingin kau jadi milikku
kuingin kau disampingku

tanpa dirimu ku hanya manusia tanpa cinta
dan hanya dirimu yang bisa
membawa surga dalam hatiku

ref:
kuingin engkau menjadi milikku
aku akan mencintaimu
menjagamu selama hidupku
dan aku kan berjanji
hanya kaulah yang kusayangi
ku akan setia disini
menemani…

sentuhanmu
bagaikan tangan sang dewi cinta
yang berhiaskan bunga asmara
dan membuatku tak kuasa
back to ref

di setiap arung gerak
tersimpan di hati kecilku
bahwa dirimu terindah untukku
back to ref

ref2:
selama ku masih bisa bertahan
selama ku masih bisa bernapas
selama Tuhan masih mengijinkan
kuingin selalu menjagamu

back to ref2 [3x]
selama ku masih bisa bertahan
selama ku masih bisa bernapas



Tuesday, May 18, 2010

... kisah seorang ibu ...

Kisah 1

Kisah seorang ibu niat nak refresh pembelajaran anak, sambil menggunakan jari.....
Ibu : Sapphire, nie brapa...
Sapphire : one....
Ibu : gud girl, nie ....
Sapphire : peace ....

Ibu : haa!!! alamak.....hehehehehe....



Kisah ke-2

Kisah seorang ibu nak bertanyakan aktiviti anaknya .....

Ibu : tadi main dengan adik N ke kat rumah kak H...
Sapphire : yes ibu...
Ibu : adik N takde kan semalam ...
Sapphire : semalam i call u, u tak answer, u kata u kuar pigi dinner *rentak lagu kantoi*
Ibu : haa!!!! kahkahkahkah.....


Kisah ke-3

Kisah seorang
ibu yang ingin menjawab soalan anaknya ....
Sapphire : ibu nie apa....
Ibu : eh, kan dah tau tu apa...now u tell me, apa tu...
Sapphire : nie ladybird ke ladybug ke ladygaga ....
ibu : haaa....masyaAllah, angah, acik...amenda la korang confius kan ur sista nie hehehehehe


Ini adalah kisah benar iye....Sapphire, sapphire...ada2 je dia nie kan...neway, makacih kat en.google pinjamkan pics....me today bz, so malam kang i jenjalan kat umah uols iye...have a wonderful day...

... bonjour ...

Bonjour... tetiba cakap french ek hehehehehe...tingin nak ke Paris, tak kesampaian..dapat Fridge Magnet @ FM dari Paris pun jadik lah :D

Kisahnya bebaru nie my bro & SIL ke europe...honeymoon untuk kali ke 200 kot hahahaha.. suka i tengok dorang nie....loving couple...anak2 dorang pun very caring and loving gitu...anak dia, my nephew eldest is 21 years old...yang youngest baru je masuk 2 years old... anak 4 org je and ekceli anak yg bongsu tu, is adopted. Tapi syukur sangat2 i tengok, takde beza pun dorang treat anak2 dorang...dari segi kasih sayang semuanya sama rata....Masa dorang kat Paris, dorang stranded tak leh balik Malaysia...pasal volcano kat iceland tu lah kan...so, dorang terus naik train ~ sib baik dpt tiket coz tiket mmg cepat sold out, kata dorang lah iye ~ ke London...stay kat umah my kezen kat sana...kalo dak jenuh gak nak bayar dok hotel untuk 1 week ...

Eh, apa lak i melalut nie kan... sebenarnya nie ha...dorang kan gi jenjalan, so ada lah dorang belikan skit souvenirs and oso termasuklah FMs nie...

From Paris to England :D Ekceli i pesan yg Paris nye je, coz yang my kezen bagi aritu, tetiba je terjatuh, pecah huhuhu...agaknya glue blakang dah tak kuat kot...neway, thx bagi yg England tu...
Nie plak sesaja je kan my bro nie...i cakap kalo ada FM 'Chelsea' tolong belikan coz i minat team Chelsea....demi untuk menyakat adiknya, dia belikan i FM team dia 'Liverpool' huhuhuhu...takmo kawan abgcik tau hahahahaha....
Sebenornya i tak kisahlah ...i suka je.....tq tq tq...lenkali pegi tak yah belikan FMs dah, belikan je tiket kapalterbang untuk adikmu ini ya hehehehe love u lah abgcik & SIL!!!

Monday, May 17, 2010

... 'bilik ais' ...

Lepas berpeluh2 shopping kat gudang Toy'R'us tu kan...mulalah memasing dok bagi idea tempat2 untuk membasahkan tekak, ada yang teragak nak pekena 3 layer tea lah, cendol lah, ABC lah....

Tiba-tiba toooinnnnggg me teringat and terus ajak ke 'bilik ais' :D
ICEROOM laa...nie teringat penangan dari JJCM Serina tu plus sis Momguess nye info lokasi kedai nie dan sis Syana nye stori .... dapat gak pi at last....tu model tak berbayar. Dia punya lah dok potpetpotpet kat situ, sampai the waiters kat situ senyum je tengok dia...dah lah tak tau dok diam...

Tapikan once 'food' sampai terus dia melekat kat krusi tu dendiam. I shared the food with her....Ni je yg i snap...

Durian pancake ~ rege satu nie dalam RM4 ~ yg super duper delicious....isi dlm kulit hijau tu adalah isi durian semata2 plus ice cream...mmg rasa nak tambah je tapi tak leh le sbb lepas tu i ada order ....

nama lupa lah plak...tapi bunyi lebih kurang ada nama2 nuts icecream .. perisa kacang gitu lah..then ada plak bola2 jeli hitam tu, sungguh nyama..... Tapi bagi i, makan satu nie, kena share berdua...kalo nak abis satu cam banyak gak aaa....yang nie plak rege dia dalam RM8 gitu...

Oh, i pegi kat Taman Shamelin Perkasa...dia ada branch kat Lot 10 & Nilai...musim2 cocer panas nie mmg best tul layan desert gini kan......

... macam-macam ada ....

Salam uols... How's your wiken? Still lum terlambat nak wish kepada guru2 i yang mengajar i dolu2, guru2 anak-anak i, semua teachers all over Malaysia and not forgetting my very own sista, Selamat Hari Guru dan trima kasih diucapkan kepada mereka dalam mendidik anak2 tanpa rasa jemu....jasa mu dikenang hingga akhir hayat...

Ok, berbalik kepada wiken. I think uols pun dah tau w'ouls gi terjah Toy'r'us sale tu....So layan pics je lah....

At last sampai gak kat gudang nie yang puas w'ouls pusing-pusing mencari....

See toys adalah banyak sekali, macam-macam ada. Ni pics hanyalah di bahagian depan gudang. Pics ke dalam skit tak terambil sbb bz melayan Sapphire plus kepanasan dalam gudang tu..... Bukan aje takat anak-anak yang rambang mata, parents pun sama. rambang mata...
Kostum jerankung pun ada hehehehehe

Nak beli nie ke????....
Ke nak amik nie????

Tapi nasib baik pilihan dah dibuat, she is satisfied.....Payment time, ibu dok jejauh, daddy sila bayar muahahahahaha....

Check plak, semua yg i nak uols dah beli ke hehehehehehe....
Simpan dulu..... balik rumah baru leh buka....Syukur sangat coz dia tak meragam nak macam2...Dia kalo dapat pegang satu toy pun dah cukup....W'ouls beli a few tapi lepas singgah one more stop and on the way nak sampai umah, dia dah tertido...so, w'ouls cuma keluarkan satu toy je...lelain tu simpan dulu...Tengoklah minggu depan ke bulan depan ke, keluar lagi satu. :D Dalam banyak2 tu, i pun ada rembat something....bukan je untuk i, tapi untuk kegunaan anak2 i....apa dia...World Map.
I loike sesangat.. ada yg jenis globe tu kan, tapi i prefer yang nie...yg globe tu nanti si Sapphire buat main pusing2 je...yang nie dia tahu lah kena 'belajar' hehehehe...Sesambil tu ibunya leh le berangan gi melawat negera2 tu kan hahahahaha....

Sunday, May 16, 2010

... toy'r'us sale ...

Kepada sesapa yg ada membership toy'r'us, gi lah terjah.. Rasanya kalo uols takde member card pun leh pegi kot, coz i prasan ada beberapa orang dok isi borang membership kat situ, sebelum dorang masuk shopping.. Masa time bayar memang dorang akan minta card uols tu, untuk membolehkan uols dapat diskaun tu....
Memang berbaloi2 .... tapi panas yang amat uols....Iyelah, tempatnya kat gudang...takde lah air cond bagaikan...memang berpeluh2 le uols nanti...Bawa lah towel kecil & air sejuk. My stori, isnin lah ek, cable hp tertinggal kat opis. Tapi ni nak inform kat uols pasal sale nie, nak tunggu isnin kang melepas. At least hari nie uols leh pegi terjah lagik kan....

By the way, masa nak gi tu w'ouls tersesat. Walopun ada GPS, still sesat tau...Me nak mengarah jalan tak lah pandai sangat...tapi semalam w'ouls lalu depan Sunway Pyramid, menghala ke depan skit, stick to the left then nampak signboard ke Jalan 13, w'ouls masuk....Then uols cari lah iye hehehehe...Semalam w'ous dah masuk sampai ke Subang Jaya USJ13 bagai tau isk isk isk...setengah jam gak lah sesat sana sini, tapi berkat kesabaran nak menabur duit, leh plak ternampak dari jauh Gudang Hamodal tu :D, rezki anak2 lah kan......

Ok lah, selamat bershopping :D

Saturday, May 15, 2010

... surah al-ikhlas ...

Sebenarnya i dapat email nie dah lama and dah lama dalam draft. Rugi rasanya kalo tak share walopun rasanya ramai dah tau mengenai ini. Tak salah saling mengingati kannnnn...

Keberkatan surah al-ikhlas

Ketika Memulakan Kerja

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan.


Sebelum Masuk Ke Rumah

Sebelum anda masuk rumah, bacalah surah Al-Ikhlas (sebanyak 3 kali. Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah. Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut.

Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.


Ketika Sakit

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud: Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).

Khatam al-Quran

Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya: Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangka masa dua-tiga minit? Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat.

Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul.

Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.

Pahala Membacanya
Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang Sahara itu seluas dari timur hingga ke barat.

Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.

Sabda Rasulullah SAW lagi: Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a..s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a..s.

Wallahu a'lam...

Friday, May 14, 2010

... stok ...

Petang semalam, after ofis, i singgah ke supermarket MaxValu...kedai nie is under AEON Co. (M) Sdn Bhd, kiranya cam adik bongsu JJ la tu :D

Gi membeli tis baby bun. Baby bun nie kecik je, ater dah 'baby' kan haruslah kecik.... W'ous suka sangat bun nie...My MIL pun kkdg siap pesan sebungkus dua kalo w'ouls balik kampung. Apa yang sedap sangat ntah le. Rasa cam bun biasa je, tapi dah satu famili suka, beli je laaa... Dia ada yg berintikan kaya, red bean tapi w'ouls suka yang plain.

Alang2 menyeluk pekasam poket, biarlah kuar extra kan hehehehehe...tapi amik yg stok2 kenkonon save budget laaa nie...set promosi....1 set promosi Bliss yogurt nie and satu lagi set promosi aiskrim... Yang set Bliss tu ekceli assorted, 3 perisa berbeza, tapi i tanya kat sales girl tu, leh tak kalo i nak tukar amik semua sama perisa, dia cakap boleh...okey la...i tukar ke Manggo coz manggo nie disukai ramai :D yang aiskrim tu tak kisah sangat, ada 2 kotak, 1 mini cooper poppers and oso satu mini cornetto....

OK tu je stok tambahan nie bukan stok sebulan iye...nie stok tambahan weekly, for sure tak sempat bertahan seminggu nie....Tapi nak buat camne, peti ais kecil, stok pun tak leh bebyk kan.....

Thursday, May 13, 2010

... fokus ....

Today, birthday big boss i...Happy Birthday Boss....bila mau kasi increment ~ leh gitu tak i wish him :D ~ Neway, seperti biasa haruslah ada gift bagai kan. Kek takde sebab semalam dah buat kannnnn :)

Malas nak amik pics pasal hadiah2 nie...biasalah big boss haruslah semua org nak bagi kan, termasuk i hahahahaha. Tapi nie satu pics i nak share dengan uols.

One of the bosses datang ke tempat i, pinjam pen katanya nak sign kad birthday from his division....Sambil dok sign, dia sembang dengan i lah, biasalah tu kan....Tetiba dia gelak besar..i pun ask him why... Dia tunjuk kat i apa yg dia tulis ... hahahahahahahaha.... Nampak tak apa yg i dah kotakkan tu.....

Dia tulis "Selamat Hari Raya" hahahahahaha....Tu laaa....bila nak tulis tu fokus skit boss, kan dah silap...i snap tis pic depan-depan boss tu. Dia tanya nak buat apa, i cakap le "Buat kenangan" ~ padahal nak buat bahan blog i ~ Dia bantai gelak lagi .... Selamat Hari Raya, maap zahir batin kahkahkahkah...

... rumah ...

Meh kita layan pics rumah-rumah yg pelik yg rasanya memang wujud laaaa....hebat2 & kreatip tul arkitek2 nie, i jumpa pics nie dalam mr. google...makacih iye kasi pinjam :D

Upside down house in Poland...Fening i tengok nie :D

Cube houses in Netherlands..cam nak terjatuh je kan....

Crooked house in Sopot, Poland... nie plak cam jelly hehehehe....
Fairy chimney's house....cam rumah semut gitu kan :D
Icing house in Spain...very sweet i loike.....
Last but not least, jeng jeng jeng, designed by an inspiring young architect......

~

~

~


~

Cushion mini house....arkitek Sapphire....Dia nie ada2 je tau! Habis rumahku!!! Tengok kegumbiraan dia....sesapa tak leh kacau 'rumah' nie sampai dia puas main...geraaammm je kan...Camne lah rumah ku nak nampak teratur, kemas gitu kan....


Wahai anakku....Dewasa nanti jadik arkitek buat rumah bungalow cantik2 untuk ibu tau ngehehehehe...