Saturday, February 27, 2010

... chocolate ...

Leh dijadikan idea utk hantaran...skali dgn kotak dia leh makan....




Tapi bila dah cantik gini mesti sayang nak makan kan....sanggup tak uols makan?

Friday, February 26, 2010

... i believe ...

I dapat email nie... ada byk, tapi i letak a few je lah iye...

I Believe







So, leh believe ke tak nie? :D

Thursday, February 25, 2010

... long wiken ...

Today me ke-bz-an, so tak leh nak jenjalan sangat....Ada masa je i akan 'knock-knock' kat 'umah' uols ya....

Neway, nie dah nak cuti panjang kan...3 hari kira long wiken gak tu :) Dah ada planning ke? Ada gak yang suka pada last minute plan kan mcm i hehehehehe.... Pada yang nak gi holiday, ada reunion, ada gathering bagai, have a safe trip, great time and take care ya...

And pada semua umat islam :

... mimpi lebih ...

I ada sorang kezen whom is more like a sister to me, yg stay kat liverpool. Memula tu dia & hubby gi study sana, now dah start keje dah pun. Last year masa dia balik cuti2 kat sini, i ada lah kirimkan dia ongkos utk belikan i perfume....So bebaru nie during aqua's hi tea, another kezen of mine yg baru balik holiday ke sana gave me tis perfume, mimpi lebih aka Dream More by GAP :D the one that i ordered! Super duper hepi lah i..
Bau dia tak lah heavy sangat and tak lah cam bau extravaganza gitu...lite2 je baunya...but i loike. Jez nice utk day time, utk gi opis....Murah lak perfume ni kat sana kan. Gamaknya kalo convert RM pun tak sampai 100 tak...rate skarang brapa ek?

Kat sini uols tau tak ada tak 'GAP scent' nie ek? kedai butik baju GAP mmg lah ada kan. Kalo ada, tak perlu lah i dok kirim kat dorang perfume nie...leh beli je kat sini je ... kalo uols tau kat sini ada jual kat mana, bagi tau i ek...tenkiu :)

Wednesday, February 24, 2010

... bercerai sudah ...

Sedih rasanya hati i ..... tanpa ribut, tanpa berita, hanya disebabkan org kedua, bercerai sudah....huhuhuhu hancur luluh hatiku nie.....Macam tak caya je....




sob




sob





sob





sob





Kalo tak caya, tengoklah sendiri, see tempat yg dibulatkan tu....bercerai sudah....

tak clear ek, meh close up skit....

hehehehe jgn marah iye...

Sebenarnya bracelet bling bling tu i pernah pakai beberapa kali dah. Tapi ntah mengapa, tetiba je, semalam si sapphire nampak i pakai, terus dia tarik-tarik nak pakai ... Prraaapppp bercerai le bahgian yg dibulatkan tu....

Sib baik ada tools nye. I suka buat handicraft kan. So, tools nie beli masa i gi jakarta dolu2. Murah beb kat sana...Satu set (5 jenis 'gunting' tu) dalam RM20 je rasanya, kat sini mahei kot. So, ada lah i dah merepairkan a few of my 'jewellery' yg putus akibat my lil' conan nie... Ada gak, jewellery yg bila dah putus tu, i sambung balik dgn design i sendiri hehehehe....

Jeng jeng jeng....dah siap! Leh pakai semula :D

Gumbira hati ku semula lalalalalala.....

Uols pun mesti rasa sedih kan beli jewellery yg dibeli, tak kiralah mahal ke murah ke, putus or rosak kan....Uols buat apa ek, simpan, buang or repair?

... tertukar partner ...

Petang semalam, dalam keadaan kelam kabut nak balik umah, dah berlaku satu insiden. Sib baik lah lum jadik kejadian yang memalukan tau....

Seblum balik, harus lah i gi clear bilik big boss i, tutup lampu bagaikan...sambil dok buat tu, dok roger2 dgn SH, ckp dah nak balik. Lepas off hp je, i terasa lain macam je.

See, keadaan bawah meja i yg semak serabai nie.....

Kekadang kalo i tengah dok guna pc ~ update blog ke? ;) ~, i akan buka kasut jap...rilek2 kan kaki montok i nie. Then i sarung balik kasut....ha dan kejadian nye adalah....kasut yg kat atas tu, dah terjatuh ke bawah and i dah sarung salah kasut laaaa...

Dah hasilnya i dok jalan dalam bilik boss i dengan fesyen terbaru nie .... tertukar partner :D

Sib baik no one ada tau...i punya gelak sakan sensorang dalam bilik boss hahahahahaha haru tul i nie!

Tuesday, February 23, 2010

... lepaskan energy ...

Hari Ahad lepas kan w'ouls tak ke mana-mana, mmg dah plan relax kat umah je. Kat rumah pun macam2 leh buat...

Ingatkan nak bawa lah dorang gi berendam pepagi tu, sebelum org ramai start terjun tiruk, tup tup tup, dukacita. Pool tengah dibersihkan, huhuhuhu.....

Next aktivi tuk sapphire sorang je lah....bagi dia lepaskan energy main kat playground plak.
Sib baik ada playground, kalo dak gamaknya mau dia meraung tak leh berendam. Terselamat i dari adengan merayu domba hehehehe...

I tengok dia main kat buai tu cam syiok je. Kalo lah badan ku chomel lote, nak je i pun join skali berbuai hehehehe

Uols tak de keinginan nak main kat playground ek? :D

... Contest : Mengenali Ratna ...

CONTEST : MENGENALI RATNA MURNIWATI AMIR


Kepada sesiapa yg nak join contest nie, leh le ke sini. Sambil berkenalan tu ada peluang utk dapat hadiah....Last date 25 Feb. Sempat lagi tu.....

Jom join contest jom....

Monday, February 22, 2010

... blogger's famili day 2010 ...

Ahad nie, ada Blogger's Family Day kan....bestnya!

Theme: U look BLUE
Concept: Potluck
Fees: FREE

kepada yang pergi tu, enjoy yaaaa, cepat2 update tau....and pada yg baru nak ber-rsvp tu cepat2 lah confirm sebelum 24 feb ni kat sini ....

Me? ya ampooooonnnn dah confirm tak dapat hadir, ada program tersendiri.... Hati tu tingiiiiiiiinnnnn banget tapi apakan daya .....

So, apalagi uols....gi gi gi gi, gi gather gather :D

... birthday ...

Salam. What a beautiful monday morning kan.

Last Saturday, niece i nye birthday kan. Yang i belikan backpack pink tu. So, i was there pratically the whole day. Tolong-tolong apa yang patut. Gambar pun tak banyak amiks coz malas and kenkonon bz gitu.

Ni birthday girl. The ayu and adorable Kyra....Baik betul my niece nie. Dia leh dok lama depan kek dia without touching it sementara org dok bz carikan match nak nyalakan candle. Kalo Sapphire mau dah 'settle' kek tu.
Mestilah ada party pack and food kan. Menu lite2, bee hoon & keow teow goreng, pulut kuning, rendang daging yg pedas amat, puding roti and macam2 lagilah.
And tis is my lil' catgirl Sapphire hehehehehe...
Above all, we had a splendid time.

Hari ahad, spend time kat umah je....relaxing and spring cleaning gitu :D

So how's your weekend my fwenzzzzzzz?

Friday, February 19, 2010

... hasil rembatan ...

Ni lah hasil rembatan i utk my niece. She is 2 years old. Nak beli baju, slalu sangat dah belikan dia baju, nak beli toys, dia dah memang banyak toys. So roger2 my SIL, dia cakap belikan je 'backpack' for her. Lega, settle dah birthday gift. Tambah duit skit je pun :)
and i belikan bonda i wedges murah nie. Bonda i pernah try wedges my nieces and doters nie. Dia berkenan sangat2. Beriya-iya dia nak beli. So tadi dah ternampak kat blakang ofis i, haruslah i rembat one for her. Slalu jual dalam RM20 gitu, tapi nie dia jual RM15. I hope dia suka lah nanti hehehehehe sungguh vogue bonda ku nanti hahahhahaha....

and uols, slamat bercoti2 ya. Jaga diri baik-baik :D

... voucher ...

Bebaru nie masa beli perfume Boss tu, dapat voucher RM20. Sib baik semalam i double check tarikh expire dia, 23 feb... fuhhh lega, lum terlewat! Banyak kali dah i nie dapat voucher, then perap sampai lupa, bila teringat, tup tup dah expire, kan dah rugi.....

So today, lunch hour ~ kalo big boss takde lah ~ probably nak gi sopping la. Nak settlekan voucher tu *ihiks* Esok bufday my niece, so leh le belikan something for her...

Uols tak sopping ke today? Lunch hour lama harikan....Jom sopping jom....

Thursday, February 18, 2010

... petua ...

Meh sini i nak share skit petua2 yang i tau, tapi tak buat hehehehehe....bukan sebab tak percaya, tapi sebab malas....kot2 lah uols nie rajin dari i kan, leh manfaat petua nie :)

Timun haluskan wajah
Bagi mengatasi kulit wajah yang kasar, ambil sebiji timun dan parut bahagian hujungnya. Kemudian, gaulkan dengan sedikit air dan tepung jagung. Sapukan bahan ini pada muka sebelum tidur. Cuci pada keesokkan hari. Ulang untuk beberapa hari dan lihatlah hasilnya.


Melebatkan bulu mata
Untuk mendapatkan bulu mata yang lebat dan hitam, rendamkan teh pekat selama semalaman. Kemudian gunakan jari telunjuk, lurut pada bulu mata dengan cara mengusapnya ke atas. Lakukan setiap malam sebelum tidur.


Daun kari atasi rambut beruban
Masalah rambut beruban dan ingin hitamkan rambut, campurkan satu sudu makan minyak kelapa dengan segenggam daun kari. Masak hingga hangus. Setelah sejuk, gunakan ia sebagai tonik rambut.

Jom mencuba...

* pics credit kpd en google...

... breakfast ...

Today, i'm back at work. Syiok tul cuti lelama. Ingat nak amik terus 1 minggu tapi apakan daya, terpaksa datang gak keje huhuhuhu.

Sebelum start keje, harus lah breakfast. Simple breakfast, tapau dari rumah je, sandwich.Nowadays, i dah melekat makan sandwich nie...takpun guna pepperoni je...sodap! Slalu i beli bekalan dari kedai dekat dgn umah i, Prima Frozen Food nie, macam-macam ada cth : ayam masak merah, pizza, lasagne bagai. Balik, reheat je. Tapi i lum pernah cuba lain lagik laa. Slalu beli pepperoni tak pun, slice chicken or beef utk buat sandwich....
Simple food je....So what did u have for your breakfast? Jom breakfast .....

Tuesday, February 16, 2010

... hi tea ...

Sehari after Aqua's bufday, kiranya on 13 feb lah, we last minute decide nak buat a simple hi tea, jemput family members datang umah ku yg cinonet nie :)

A simple birthday cake...homemade by my kezen...tq ya sis, sodap itu kek...next time leh order tak *ihiks* lepas baca2 doa skit, potong kek. Tersipu-sipu Aqua nak potong cake tu. hehehehehe Looooovee u guys to bits! A simple get together utk ahli keluarga. Menu pun sempoi je, homemade lagik :D bee hoon goreng pedas, keow teow goreng tak pedas for children, nuggets, sandwich telur & sardin, agar-agar laici and limau. And of coz ada party packs utk kids :) sememangnya hi tea tapi berlarutan sampai malam, ada pics si sapphire dah tukar uniform :D Tapi mmg best laaaa bila ramai2...
And to my darling girls.....thx ya tolong ibu mu! Taklah penat sgt kan bila ada helpers :DFamily is the best thing you could ever have .... tul tak?

... jom baca ...

Gumbira sungguh hatiku bila dpt menyopping :D Lite2 sopping sblum coti panjang aritu. :D Beli online je, kat sini. Dapat barangan cepat je tau...lepas settle pembayaran dalam 3 hari keje dah dapat :D

Thx sis Zarin for the lovely books, macam baru beli je books tu, in a very very good condition. Memang berbaloi-baloi. Ingat time coti2 nie, leh khatam satu dua, tapi lum sempat baca satu pun lagi. I ada a few books yg harus dikhatamkan tapi tu la, ada2 je aktiviti. Tapi insyAllah wajib dikhatamkan within this year *ihiks*

Jom baca jom....

Friday, February 12, 2010

... cuti ...

Syiok kan, bila kita leh sama-sama menyambut perayaan orang lain...sambut apa? sambut tang cuti tu laaa muahahaha....Cuti lama tuu wiken nie.....kalo uols amik extra cuti lagi 3 hari, lagi laaa syiok...seminggu untuk berhoye hoye :D

Neway, jez simply nak ucapkan slamat berhujung minggu...Kalo gi holiday, have a safe trip! Enjoy, have fun, make beautiful memories and take care.....

Pada yang beragama Cina
,


HAVE A WONDERFUL WEEKENDS UOLS!!!

... My son, Aqua aka Abg Long...

Harini birthday my son, Aqua aka Abg Long. Cepat bebenor masa berlalu. 17 tahun yang lalu, lahirlah my baby boy. Mak aiiii...dah 17 tahun anak teruna i, and ibunya dah makin 'senja' lah kan hehehehe

Masa umur dia genap 2 bulan je, dia kena colic, kata org tua2 'sawan tangis'. Masuk je azan maghrib terus lah dia menangis dan menangis sampai lah masuk isyak. Bila orang azan isyak je terus dia stop nangis. Then genap umur dia masuk 3 bulan, syukur alhamdulillah, hilang dah colic dia. Seriously, masa tu barulah i tau adanya sawan tangis, colic bagai. My 1st experience as a mom. Time tu terasa mencabar tul. Pengalaman yang tak dapat dilupa.

Lepas tu, syukur alhamdulillah, dia mmg senang sangat untuk dijaga. Tak banyak ragam dan juga tak lah nakal or aktif sangat. Bermain2 tu of coz lah tapi takde lah panjat sana sini, buat benda2 yg merisaukan i. Bila dah ber-adik pun, he is well behave and boleh diharap. He is very loving, caring, supportive, responsible, understanding & mature way beyond his age. At one stage in my life, he is my pillar of strength. Kalo sesapa nak buat menantu, meh amik borang kat ibunya hahahahahaha....

Abg Long, ibu amat-amat bersyukur kepadaNya dianugerahkan anak seperti mu. PadaNya juga ibu berdoa smoga Abg Long menjadik anak yg soleh, umat yg mulia. Jangan lupa diri, jangan bangga diri. Carilah ilmu sebanyak yang mungkin tapi jangan lupa pula kepadaNya Yang Maha Esa. Hormat pada yang tua mahupun pada yang muda. Smoga Abg Long sihat sejahtera, dimurahkan rezki, dipanjangkan umur dan segala impian Abg Long akan tercapai....

Love you sayang and Happy 17th Birthday.....

Thursday, February 11, 2010

... Giveaway Contest Cik Puan Eya ...

Ekceli ni 1st time i gatal tangan nak buat karya
Sebab hati nie tingin nak menang kad cik puan Eya
Sambil tu promot ke-kreatipan cik puan Eya
Yang pandai buat kad-kad ucapan comel belaka

Pertandingan giveawaynya dah pun bermula
Mana tau, rezki undi kuar nama saya
Uols semua kalo tingin jom join sama
Masih byk masa, seblum 20 feb tarikh akhirnya

Syaratnya mula-mula join jadik followernya
Lepas tu buat n3 sempoi promot kad ucapan hasil tangannya
Dah tu, tinggalkan komen n3 anda di entri cik puan Eya
Settle tu, tunggu saja lah keputusaan muktamadnya

Meh kita skodeng, hadiah yg akan diberinya
hadiah pertama: 3 kad ucapan plus keychain rama-rama
hadiah seterusnya 3 kad chomel juga dari kerja tangannya
tapi katanya, kalo RAJIN, insyaAllah bertambah hadiahnya
So apalagi geng, jangan tunggu lama-lama
Rebut peluang nak dptkan giveaway cik puan Eya
kad exclusive takde tolok gandingnya...
mmg confirm tak leh jumpa kat mana-mana

Wahai cik puan Eya yg sungguh kreatip orangnya
Nilah dia hasil entri sempoi saya
Andai ada salah cara takpun kata-kata
Mohon maaflah saya pinta...

... ticker ...

"Ibu nak ticker...nak book ticker, tentiu "

Lum bagi book pun dah tenkiu ya hehehehehe. Hobi terbaru my lil Sapphire. Melekat ticker yg nama sebenarnya adalah STICKER hehehehehe. Yes, suka bebenor dia dgn sticker, selagi tak habis, kusyuk tul! Dah habis lekat, "WOW! Nice!" gitu lah kan. Padahal lekatnya tu herot petot je *ihiks*
Now buku sticker dia dah masuk 2 naskah dah. Dia tampal ikut suka suki dia lah. Memula dulu lagilah, dia lekat one on top of another. Bila dah dok ajar & tegur dia, ada lah improvement, dia dah leh tampal sebelah menyebelah walopun kkdg tu tertindan gak. Takpe lah sayang, slow and steady, lelama pandai gak laaa kan....

So, uols ada tak hobi lekat melekat *ihiks*

... princess hour ...

I nie tak brapa nak dapat ikut crite2 bersiri. Cam crite korea ke, crite drama nur kasih bagai. Teringin mmg teringin gak nak ikut tapi masa tak mengizinkan. Iyelah, balik opis, waktu tak menentu, dah sampai umah, keje umah ada2 je, nak layan kids lagik, somi lagik....so mmg agak susah lah nak ikut crite2 nie semua. Sedih gak ooooo kkdg rasa ketinggalan bila opismate, kengkawan dok crite, i dok nganga tak leh nak sampuk :)

Tapi bebaru nie, my kezen datang umah. Dia ni 'hantu' crite2 korea. Dia download utk i crite korea 'princess hour'.... and semalam i dah melayan episod pertama. Jalan crite, google sendiri leh tak...malas i nak google kan hehehehe. Bestnya walopun kebudak2an tapi i nie kan jiwa kanak2 ribena gitu hahahahahaha. Dah hook plak on it :D Tapi tu la, dah tengahmalam baru leh dok ngadap pc dengan aman damainya :)
Lepas abis siries nie, leh le download crite2 lain plak kan.....best best :) Makacih cik tenet mengentertainkan hidup i and oso makacih ye cik kezen yg telah mengajar ajaran 'sesat' mu ini...

Jom layan jom.....

Wednesday, February 10, 2010

... bump it ...

Uols tau tak amenda nie.... Pernah skali dulu Sis Shopaholic Mama buat contest teka benda nie tapi sorang pun tak tau sebab time tu baru 1st time i tengok 'bump it' nie...
Bebaru nie, opismate i Miss1, nak attend a function, dia dok cari idea nak stylo rambut dia ala-ala style cam nie...
So i pun suggest kat dia bump it nie lah. I pernah nampak kat one shop in Sg. Wang. Apalagi, terjah Sg. Wanglah dgn Miss1 gi beli benda nie...

Dah beli haruslah ada sessi terai menerai...aksi2 kat salon gitu kan :D Lepas tu mangsanya adalah Ima le hehehehe...best gak lah benda nie. Menjadik ooooo, kelazzzz u :)

Kalo uols nak, leh le gi cari kat Sg. Wang. Rege dia RM20.. ada 5 pieces cam dlm gambar tu...

Rambut mahkota wanita....meh kita mencantikkan diri *ihiks* ..... have a lovely day uols!

Tuesday, February 9, 2010

... terkehel ...

Hari jumaat lepas, i hurt myself huhuhuhuhu sakitnya huhuhuhu...hehehehe takde maknanya sakit :D

Ekceli kan, i pun tak brapa perasan bila i hurt myself. Cuma skali je lah yg i rasa berkemungkinan i terkehel tu. Time tu baru nak amik Sapphire dari rumah babysitter lah kan. Tiap-tiap hari bila time nak amik tu, mesti buat ala-ala aksi hindustan skit hehehehe...Dia akan lari2 hulur tangan, then i akan cepat-cepat gi dapatkan dia and dukung dia. Macam dah setahun tak jumpa gitu. Memang looking forward lah everyday nak tengok her smilling face tu :D

Eh....terover feeling plak. So, masa hari jumaat tu, masa aksi nak dukung dia, i rasa cam i terkepak skit lah kat ibu jari i tu, tapi i ignorekan je sbb tengah dok layan feeling kan :D Tak lah amik pot sangat pasal tu.

Balik rumah gedebak gedebuk buat keje rumah semua bagai....sampai lah almost kul 2 pagi. Sebelum nak masuk zzzzzzz tu kan, tup tup terasa cam sakit je kat tangan i. Bila i
tengok je tangan kiri i, mak aiiihhhh...dah lebam u. Bengkak skit lak. Snap pics dulu *hehehe - ater nak jadik blogger tegar* lepas tu, cari minyak gamat, urut2 skit then zzzzzzzzzzz

Next morning cam dah lega skit lah. Lebam dia pun dah kurang. Tapi bila malam, i stil letak minyak gamat and urut2 skit. And by today, dah ok dah :D Asal leh update blog kira orait lah kan hehehehehe....

Jaga diri ya uols...jangan sampai terkehel cam i *ihiks* Have a lovely day....

Monday, February 8, 2010

... Untukmu Baby Ammar ...

STICKY NOTE :
ENTRI TERKINI DIBAWAH


I nie baru join Nuffnang and lum pernah lagik join any of their contest mahu pun event. Bukan tak sudi, sememangnya i tak pandai bab-bab mengarang tapi this is one n3 i terpanggil sangat2 nak buat...

Untuk bercerita lebih panjang, sememangnya i tak pandai. Lebih baik uols baca sendiri di Projek Amal Nuffnang takpun leh gak baca kat n3 yg dibuat oleh bro Eyriqazz.



Andai kata ada rezki, apa salahnya kita menderma. Diharap sumbangan ikhlas uols akan dapat meringankan beban yang ditanggung oleh ibubapanya. Setakat seringgit dua pun boleh. Bila ramai2 menderma walopun seringgit dua, insyaAllah terkumpul juga dana yg diperlukan. Sumbangan peribadai anda boleh didermakan di

Azmaniza Mohamad Kamal – 514093114912 (Maybank).

Pembedahan nya dah dijadualkan pada 22 Februari 2010 dan tarikh akhir untuk pengumpulan dana ini akan berakhir pada tengahmalam, 17 Februari 2010.

Jasa baik uols semua hanya Allah swt dapat membalasnya. Sama-samalah kita berdoa semoga dipermudahkan segala urusan pembedahannya nanti dan semoga adik Ammar sihat kembali. Trima kasih atas sumbangan ikhlas uols demi untuk Baby Ammar ....

... boss ...

Pernah tengok sitcom lama, 'Who's The Boss?' nie tak?

Eeerrmm, uols gini ke tak, 'little miss bossy' *wink*

Jom kita menara samba bossa nova....

Tak tingin ke nak berkereta 'boss' nie ...

Sebenarnya,
nak introduce my latest wangi2an by Boss, Femme *ihiks*

Tak sangka plak i'm gonna like a perfume by hugo boss coz selama nie i rasakan perfume dorang agak kurengggg skit dgn citarasa i...but somehow this one, i loike! So, now leh le i jadik Boss kan hahahahaha

Have a great day and wonderful week!

*pics mostly credit to sir google...