Friday, January 29, 2010

... last day in Sabah ...

Uols byk2 lah bersabar dengan i k. Let me finish stori last day in Sabah k, sblum i sendiri malas nak buat penutup hehehehehe....Summarize skit2 je....

Tapi sblum tu, ni i selit skit gambar2 tempat yg w'ouls singgah kejap2 jez to snap2 pics kat a few places of interest kat Sabah pada hari 1st & 2nd day kat sana.

Menara Tun Mustapha and oso the oldest building in KK, Menara Atkinson.

Ni plak Signal Hill, menara peninjau gitu, leh nampak the bandar KK...sunset dia woweeee cantik!
OK lah tu je kot :D Next....stori pasal last day....
***********************

Check out pepagi kul 9 dari hotel. Terus pegi pasar beli ikan nak masak jap gi hahahaha tak lah. Sebenornya w'ouls gi beli frozen seafood utk w'ouls skit plus those yg mengirimnya. W'ouls gi beli kat Fung Seng Seafood Supplier Sdn Bhd.

Lepas dorang packing bagai zasssss terus ke Jesselton Point... Tempat tu adalah sebuah pier gitu. Patutnya w'ouls ke situ dulu sblum beli seafood coz by the time w'ouls sampai Jesselton Point tu dah almost tengahari....Panas tul beb!
Lepas habis snap sana sini, posing sana sini...off terus ke airport. On the way sana, my i pun roger2 lah my fwen...iyelah nak pulangkan the car... Thx ya sis...Really really appreciate your hospitality...

Then yippee time to go home to my darling kids...windu windu windu......tapi Sabah, insyaAllah ada rezki i'll come again with my whole family plak :) Dah habis stori pasal Sabah, legaaa.....

HAVE A WONDERFUL AND BEAUTIFUL WEEKEND YA!

... 2nd day in Sabah ...

AMARAN : N3 PENUH GAMBAR!

Ni merupakan activiti hari kedua di Sabah. Kul 7.30 pagi bertolak dari Tune Hotel. Kali nie ada tour guide..

1st stop : Tamu Pekan Kota Belud...lebih kurang 1jam perjalanan dari KK.

Setiap hari Ahad, pasti ada tamu nie...Agak jam lah kawasan tu tapi macam2 ada...ikan masin, ikan mentah, kuih muih2, kraftangan, mutiara, baju bagailah...Yg dalam daun tu is tapai nasi ya..
I beli nie...ntah apa nama. Kuih tu, tepung, santan and ada jagung, rasa cam bingka jagung tu tapi lemak...sedap...ianya dibalut dengan kulit jagung gak. 5 keping = RM1. Kuih muih yg kita tengok di semenanjung pun ada.
Lepas pusing-pusing tamu tu dalam sejam gitu, w'ouls pun sambung balik perjalanan ke Pekan Nabalu. Kat sini leh amik pics Gunung Kinabalu. Tempat dia sejuk je cam kat Cameron Highland gitu...Sayangnya, masa w'ouls sampai situ, awan dah tutup Gunung Kinabalu...Nampak skit2 je....huhuhuhu...


Kat area nie ada lah jual souvenirs....


Harga dia oklah...leh tawar2 lagik...Dok dalam setengah jam...sambung balik perjalanan nak ke Kinabalu Park......Pics kat bawah tu i amik masa otw ke Kota Belud. Nampak tak puncak Gunung Kinabalu...rasa sayup tinggi gitu kan...


Perjalanan dia dalam 40 minutes kot....Then sampailah w'ouls ke Kinabalu Park.

Masa w'ouls booking memula tu, SH dah tanya kat tour agent tu, nak kena bawa track shoes ke. And she said, tak perlu coz kat Kinabalu Park we jez pusing2 kat kaki gunung je. Tapi bila sampai situ, the mountain guide, Lily, cakap w'ouls akan gi jungle trekking. Amik ko, pakai selipar je both of us hahahaha tapi Lily bawa w'ouls ikut a very mild trail. Takde le panjat2 bukit sangat pun...hehehehe...

Sesapa yang sukakan nature...Mount Kinabalu is sooooooooo full of it. I & SH kalo ikutkan hati nak spend the whole day kat situ...tapi apakan daya...haruslah balik ke KK, coz esok tu dah nak balik kan.... Ni lah antara flora and fauna yang u can see in there. Subhanallah, ciptaanNya sungguh indah....Butterfly tu kan, takleh terbang lagi, coz dia baru kuar dari cacoon dia...cacoon dia ada atas skit je kat dahan tu...The smallest orkid tu, yg warna putih tu, mmg susah nak amik pics dia...coz soooo small. Oh ya, mangkuk kera yg terbesar leh masuk air sebyk 3.5 liter... i tak leh bayangkan...

Yang daun 1 tu kan...Daun tu, org2 asli leh buatkan seluar guna daun tu...dorang keringkan daun2 pokok tu bebanyak, then dorang anyam lah jadikan seluar...1 seluar amik masa about 3 months utk disiapkan... Then pokok tu ada buah yg leh dimakan, rasa cam dragonfruit je buah dia...isi dia pun macam dragonfruit yg putih...i rasa buah tu...kecil je buat dia...lebih kecil dari langsat... Daun 2 tu is jez daun biasa tapi cantikkan..cam bunga...


Orkid yang i kotakkan tu is an endangered spesis...Kalo terjumpa kat mana2 perkampungan di area tu, dorang mesti inform kat Kinabalu park officials....then pokok orkid tu akan dibawa ke Botanical Garden di Kinabalu Park utk dibela...kalo tak, leh kena saman oooo..... Yang mangkuk kera kat bawah nie plak, besar sebenarnya....leh muat air sebanyak 500ml. Both orkid dgn mangkuk kera ni sebenarnya ada dalam pagar...w'ouls amik pics dari jauh je nie...zoon in, pakai camera hp je...kalo sesapa ada dslr mesti lagi kelazzz gambornya...


Mula2 sampai situ w'ouls gi jungle trekking kan, then break gi makan kat satu restoran tu lah...dah masuk package dah pun....ni lah food yg dimakan....
Lepas makan, w'ouls sambung jalan kat Botanical Garden dia plak.... settle pusing2 dalam kul 3 lebih, then w'ouls teruskan perjalanan pulang ke KK semula. Rasa tak puas tul pusing situ...nak kena gi lagi nie :D
On the way balik, jumpa Jambatan Tamparuli....jom kita nyanyi sambil merentas jambatan hahahahaha.....
Then we head back home ke hotel. Malam kuar dinner....of coz seafood lah kan :D Makan kat restoran Salat Seafood. OK gaklah masakan dia...Kenyang teramat sangat coz makan berdua, since SH nye kawan tak jadik join plak. Sempat amik pics sotong goreng and udang masak butter je...lepas tu makan tak hengat donia dah pun hehehehe....


Lepas dah dinner....aktivit selanjutnya...pegi buat refleks kaki le....Penat daki gunung lah katakan hehehehehe....
Settle urut2 kaki...yg terletak kat 1Borneo gak, w'ouls pun gerak balik ke Tune Hotel. Memang berbaloi2 tul dok kat Tune Hotel nie :D lepas tu apalagi zzzzzzzzzzzzzzzzzz je lah.....
Last day di Sabah.....bersambung.......

Thursday, January 28, 2010

... destinasi idamanku ...

Wiken bebaru nie, w'ouls gi Cuti2 Malaysia. Seawal jam 5 pagi w'ouls dah sampai ke LCCT.

Lepas settle check in bagai,

bekfas dulu kat McD je...

At last, sampai juga i ke destinasi idamanku SABAH : Negeri di bawah bayu. A very short vacation. 3 days 2 nites je. Kali nie gi hanimun berdua. W'ouls mmg skali skala gi hanimun berdua2an je, setahun skali dua, tak selalu2, rindu seh kat kids, gi sana sini, buat aktiviti itu ini semuanya tingat kat dorang.....InsyaAllah, ada rezki, next trip nak bawa kids plak.

Sampai je kat airport, tunggu my fwen, dia offer pinjamkan ketenya. Syukur alhamdulillah, save bajet w'ouls kat situ :D Lepas my fwen sampai, sembang2, confirmkan utk dating malam tu, amik kunci kete and w'ouls terus start aktiviti lawatan tapak *ihiks*.

1st stop kat stesen keretapi, North Borneo Railway :D sungguh jakun w'ouls kan hahahaha...mmg jakun sbb kat situ cuma ada w'ouls berdua je :D tak kisahlah...nama pun pelancong kan...snap pics then w'ouls terus ke next destination.


Lepas tu w'ouls gi pusing2 kat area tepi laut, Pantai Tanjung Aru. Patutnya w'ouls ke sana dulu tapi iyelah 1st time sampai Sabah kan...tak tau jalan lagik...Mmg indah, nyaman and tenang tul keadaan kat sana...
Lepas tu, w'ouls pun pegi lah ke pusing2 kat area bandar. Best tul kawasan bandar dia. Very sistematik. Senang gak lah w'ouls jenjalan. Berbekalkan GPS, w'ouls leh gi sana sini. Kalo miss simpang, no hal, coz jap2 kita jumpa roundabout or simpang utk U-turn. Memang mudah.

W'ouls gi makan dulu kat satu restoran tu, lupa plak nama restoran tu, pics pun tak snap, coz time tu dah kebulur gitu hahahahaha. Dah settle kenyangkan perut, w'ouls gi pusing jap kat one of the shopping complex Centre Point, mall dia cam Sg. Wang gak aaa tapi takle sesak sangat umat kat situ. Tak sampai sejam, w'ouls pun make a move.

Singgah ke Muzium Sabah. Kat area muzium tu gak ada Kampung Warisan...tapikan w'ouls tak masuk ke dalam pun
. Jez nak survey area lah katakan and snap2 pics :D Sebenarnya sbb tak cukup masa. Rasa cam nak cover byk tempat utk 3 hari tu...
Dah agak2 waktu leh check in hotel, terus lah w'ouls menghala ke 1Borneo, shopping mall yg baru, lebih kurang cam MidValley lah. W'ouls stay kat Tune Hotel. Murah ooooo. RM80 semalam and oso, to me bilik dia cozy and very clean. And cermin gedabak punya besar, i loike. Memang leh stay lah kat situ...

Lepas solat, mandi manda, freshen up bagai, kuar balik, w'ouls ke Bandar KK. Tujuan utama ke Pasar Kraftangan atau lebih pamos sebagai Filipino Market. Area tu dekat dengan tepi laut. So snap dulu sblum gi merembat :D
Next adalah sesi rembatan...hoye2 sapa tak suka. I naik rambang mata tak tau nak membeli apa. Dapat gak le i merembat skit, takde byk mana pun, plus dpt membeli kiriman my family skit...
Bersebelahan dengan Pasar Kraftangan tu, ada gerai2 makan and oso pasar yg ada jual kerepek, pisang, kuih cincin bagailah....Membeli belah skit je kat situ...aduh, apsal lah gi masa lum dapat gaji kan...semuanya main hentam beli skit2 je tapi ada bagusnya. Takde lah membazir sangat kan :D ~ ayat penyedap hati ~
Dah settle tu semua, w'ousl balik semula ke hotel. Freshen up skali lagik. Kat sabah cepat je malam. Kul 6 gitu dah start cam kul 7 lebih tau. Lepas dah freshen up, kuar balik coz ada dinner dengan my fwen tu...

Haruslah pekena seafood. I tell you...yummylicious bangat. Yg baju merah sebelah i tu lah my fwen....Menu dia, soup ketam plus jagung, ikan kerapu masak ntah apa, udang rebus, sayur campur and lala masak cili. Crab meat & corn sup super duper yummy....Restoran tu nama Restoran Kampung Nelayan. And to me, suasana dia lebih kurang cam Restoran Nelayan Titiwangsa je .... Sambil makan ada show. Show dia pun best! Thx sis for the wonderful dinner! Datang kl, our turn plak blanja k :)
Pewut dah kenyang, balik semula ke hotel....tidooooo???? Nehi, nehi! Aktiviti tengok wayang plak hehehehehe.... Setelah 3 tahun tak jejak kaki, dpt gak i gi tgk wayang. Tapi sayang tul, citer yg available time tu is Legion huhuhuhu...agak boring and tak make sense langsung crite dia. Sib baik i tak tertido :D

And lepas tengok wayang, apa lagi, balik hotel terus zzzzzzzzzzz. Penat beb, bayangkan dari kul 4 pagi sampai lah waktu abis wayang tu, almost 2 pagi kot w'ouls hectic dengan aktivi cuti2 malaysia....kebabom tido tak sedar2 sampai subuh tu :D

bersambung ..........

Wednesday, January 27, 2010

... yogurt ...


I rasa most of us tau kebaikan yogurt nie kan. I nie sebenarnya tak suka sangat makan yogurt. Dah dua tiga kali try makan nye, rasa cam tak tertelan. Tetapi bebaru nie i try yogurt yang dalam gambor tu kan, lazat lah plak. Mmg boleh makan 2, 3 cup sekali makan oooo hehehehe... Nie ada satu info yg i baru tau pasal kebaikan yogurt utk wanita. Mungkin uols dah tau kan tapi tak kisah lah let me share with you tis info :

Untuk penjagaan dalaman, permakanan yang seimbang dan sihat itu penting dan yogurt dikatakan dapat memberi keseimbangan dalam faraj wanita. Yogurt yang dimakan sebanyak dua bekas 200ml setiap hari mampu mengatasi masalah keputihan. Selain untuk kesihatan dalam faraj, ia juga kaya dengan kalsium untuk kekuatan tulang. Tetapi, seandainya anda sakit dan sedang mengambil antibiotik, penyerapan kebaikan yogurt tidak dapat berlaku disebabkan antibiotik tersebut.

Ni lah antara info yg i baru tau on yogurt....Let's eat yogurt uols :D

Tuesday, January 26, 2010

... melts in your mouth ...

Salam uols.....

Today me very the ke-bz-an, balik2 cuti, tengok meja, melambak je keje. Ni yang kekadang tu malas nak bercuti. Tapi kalo all work, no play, life will be boring je kan. :)

Tadi Sis Dee ada nyinggah ke opis i. I ada order legging for my doter Emerald kat dia, so tadi, delivery time lah. Leh plak sis Dee nie bagi kat i this 'melts in you mouth' food, M&M's! Saje je tu, dia nak mengemukkan i kan hahahahahaha ~ padahal, i dah mmg pun gemuks ~ Neway sis, thx ya! For next purchase, leh tak i request chocolate apa yg i nak *wink wink*
Stori pasal cuti, nanti2lah iye. Kalo rajin, i akan stori lah, kalo idak, hehehehe lupakan aja lah ek :D Wokezlah, insyaAllah jap kang, i akan cuba gi jengah umah uols!
Take care and have a great day!

Monday, January 25, 2010

... happy hour ...

Ni crite i gi dating hari jumaat lepas. Dengan sapa?
Dari kiri sis yg sentiasa ayu ;) Sis Ayu The Sun, sis yg makin hari makin kurus Sis Cik Wanie, sis yg maintain cool and yg telah menyahut cabaran Sis Mama Azlina, sis yg baru terjebak dlm modelling and baru berjumpa jiran setamannya sis Ikiqzana, and sis yang very peramah sampai sizzling mee nye kering Sis Dee and of coz lah ahkak kan....And of coz lah Mama Cik Wanie yg sporting and adik dia Ecah, merangkap jurugambar w'ouls haritu pun ada....

Rasa cam happy hour plak time tau coz asyik dok bergelak sakan. Ada2 je benda yg melucukan. Had soooo much fun! Bergelak sampai kuar airmata gitu. Mama Azlina & Sis Zana, mohon maaf lah ek, asyik dok nyakatkan uols je. Cik Wanie, u mmg dah turun banyak laa, jeles ahkak! Dee at last, habis gak u makan kan hahahahaha. Tak lupa thanx kat Mama to Cik Wanie sbb sporting and oso to Ecah makacih ek, jadik photographer w'ouls :D

Then dapat plak gifts from dorang. Aiseyman, kemaluan i tau coz i tak bagi apa2 pun kat uols...


Candy hearts tu gift from Sis Ayu and Sis Mama Azlina. Then dapat Glass Bear yg comel from plak Cik Wanie cun kita. Tengoklah tu dia sempat dok camwhore dgn camera Sis Dee kot hahahahaha. Tq, tq, tq. Suka banget!

Today, i cuti. InsyaAllah, esok lusa i akan gi jejak kasih kat blog uols ya! take care....

Friday, January 22, 2010

... weekend wish ...

Jez wanna wish uols, have a great weekend! Enjoy the moments....take care!
Hugs & Smooocchhessss

credit to mr google for the pic!

... jawapan : Jom Teka ...

Dan jawapan teka teki Jom Teka aritu ialah jeng jeng jeng Cik Dotty....

Kegunaannya adalah untuk melapik tangan gebus i nie masa menggunakan 'mouse' kat PC tu...Sbb dah tamat dah riwayat Cik Lem i yg kebocoran tu huhuhuhu......

Pemenangnya : takde sesapa laaaaa....uwaaaaaaaaaaaa...... ya ampon! jgn marah ek...i ingatkan agak senang gak nak meneka...ya ampon........

... contest : JOM TEKA! ...

N3 MELEKIT!! EDITED
crite terbaru..check bawah iye...

Jom Teka....

Ha., cuba teka, amenda nie? Senang je nie....Cepat2....sapa cepat dia dpt prize! Sorang pemenang je yg akan dpt hadiah... 1st person yg terpantas memberi jawapan yg tepat yg akan dipilih sebagai pemenang...

setiap sorang dibenarkan teka 3 kali je....
NOTA : benda nie kecil gak aaa....gambar tu telah di zoom!

Hadiah nye biasa2 je k...tapi i lum beli lagi...nak tengok gak laaa sapa yg menang...kang beli hadiah gegirl, yg menang boboy plak...rugi lah kan :)

Dateline hari Jumaat nie kul 10 pagi MELAINKAN kalo jap gi dah ada pemenang...i tutup je contest nie iye....buat apa nak bior lelama kan....kesian pada yg nak kerah kepala otak tu....

Tunggu apa lagi....lum ada yg mengena...cepat, teka teka teka......

... activity malam ...

Sepi sungguh malam nie, camna tak sepi, semuanya dah 'belayar'. Ekceli jam dah kul 1pagi. Gini lah i slalunya, aktiviti malam i. Nak nak bila my youngest princess dah belayar baru lah leh ngadap pc ku buat n3 utk autopublish esok.
Nite2 my darlings, sweet dreams. Bestkan tengok anak2 tido...nampak muka dorang tenang and innocent je....

Sambil buat n3, slalunye mesti i dok ngunyah. Camne body nie tak 'chomel'. Pepagi buka still dok ngap! Tapi slalunya i ngap nie ha. Buah. Pisang tu buah peberat seisi keluarga. So rumah nie slalunya tak pernah putus bekalan 'banana'. Sampaikan Sapphire nye first word yg dia leh ckp selain, mama & papa is banana hahahahaha.

I plak suka sangat dengan pisang kaki, omputih cakap persimmons. Kalo nampak mesti nak beli. Yg makan, i sorang je the rest tak suka sangat. Asyik dok story pasal makan plak ek.

Sebenarnya tak sabar nak gi dating lunch hour nanti nie *ihiks* Doa2lah takde urgent matters nak kena settlekan lunch hour nie. Kalo tak, melepas laaaa aktiviti dating i huhuhuhu...

Keputusan contest : Jom Teka i akan umum kul 11 nanti k. Have a great day uols!

Thursday, January 21, 2010

... menyesal ...

Menyesal - Ressa Herlambang

Semula Ku Tak Yakin
Kau Lakukan Ini Padaku
Meski Dihati Merasa
Kau Berubah Saat Kau Mengenal Dia

reff:*
Bila Cinta Tak Lagi Untukku
Bila Hati Tak Lagi Padaku
Mengapa Harus Dia Yang Merebut Dirimu
Oooooo
reff: **
Bila Aku Tak Baik Untukmu
Dan Bila Dia Bahagia Dirimu
Aku Kan Pergi Meski Hati Tak Akan Rela

Terkadang Ku Menyesal
Mengapa Ku Kenalkan Dia Padamu

Back To Reff:* Dan **

Terkadang Ku Menyesal
Mengapa Ku Kenalkan Dia Padamu

Suka plak dengar lagu nie walaupun takde kenangan berkait dengan liriknya tu. Nak nak kalo kat umah, dorang semua asyik dok melayan lagu nie so lelama i pun tergoda gak aaa :D Cuba nak download lagu nie, tapi tup tup sistem error, malas nak cuba bebyk kali dah.... so uols gi lah cari kat youtube ek hehehehehe

Layannnnnnnnn.....

Wednesday, January 20, 2010

... ngeri & gayat ...

Pagi tadi, tergelak i tgk pe'el si Ima, opismate se-bilik i nie. Uols tengok pics tu, yang i kotakkan tu kan.
I memula terkezut gak tgk benda alah tu kat luar. Tapi i diam kan je. Then i amik lah pics ~ ater blogger gitu lah kan ~ Ima memula ingatkan i amik pics dia. Apalagi, dia pun menyengih lah. Lepas i snap pics tu, i cakap lah, cuba pandang blakang. Dia punya lah melatah, melompat terkejut tengok benda tu hahahahaha. Tak tahan tul i tengok dia time tu, mengekek ngekek i gelakkan dia sampai kuar airmata i......hahahahahaha Ima, Ima!

Ni pics lepas dia dah ok! Tapikan uols, i tengok dorang buat kerja nie, respek tul i kat dorang. Ni antara kerja-kerja yang berisiko tinggi kan, bahya oooo. Walopun dorang dah pakai harness bagai, but it is still dangerous! Ngeri & gayat pun iye kan! Adakah gaji dorang setimpal dengan pekerjaan dorang ermmmm.....

Makacih lah iye abang2 cuci! Teringat plak ke filem "CUCI" Afdlin Shauki hehehehehe. Dah bersih tingkap2 kat bangunan ni. Tanpa uols, mau berdebu bangunan2 pencakar langit kat dunia nie!

* Pengumuman utk peserta contest : Jom Teka diatas : Sesapa yg dah teka 2 kali, leh tambah lagik skali... kalo leh, i nak gak ada pemenang utk contest nie hehehehe

... free massage ...

Yang nie...
plus

si 'bam bam' nie

= syiokness...

Tapi ada lagi sorang yg cukup hepi bila dapat merasa 'urutan' kerusi ajaib nie....
hahahaha...pics last tu, biasalah cubaan 'peace' dia.....dia mmg gelihati kalo dpt naik kerusi urut2 nie :) dia leh gelak mengekek ngekek sambil ckp "deli laaaa" ~ geli laaa ~

Tiapkali i gi umah my bro, mesti w'ouls satu family ada sesi 'free massage' nie :D...sib baik my bro tak letak coin box kat situ, charge sorang sehinggit, kalo dak dah lama dia kaya hahahahahaha....lebiu lah big bro *ihiks*

Tuesday, January 19, 2010

... kantoi ...

MasyaAllah....anak sapa lah nie....anak sapa kalo bukan anak i, si Agate tu!


Tengah i dok belek2 folder dlm pc nie nak dijadikan bahan crite, kantoi gambar nie.... and mula lah edisi siasat seperti di bawah :

i : masyaAllah Agate...apa dah jadik nie (sambil i tergelak....masa mula2 i nampak pics nie)

agate : hahahahaha kantoi sudaaa....... ala nie aritu tu masa gi carrefour...

i : iyelah, ibu tau lah masa gi carrefour...dah terpampang kat trolley tu kan... yg Agate dok dlm trolley tu aper crite?

agate : Rilek lah bu...time tu takde org pun...sbb tu Agate pun brani buat gitu...hahahaha
~ hahahaha yg lelain pun join ketawa tgk pics tu ~

i : BM fail tul budak nie...ibu tanya lain, dijawabnya lain.....

Agate : ala, slalu tgk sapphire dok dlm tu, tingin pulak rasanya nak dok...apa lagi...ibu pun time tu dok sibuk layan sapphire tgk toys kat situ, usha kira kanan depan blakang takde org...terus lah zas masuk jap, soh emerald snap pic, abg aqua tolak jap, puas hati...loncat kuar lah balik sblum org nampak hahahahaha....

i : Isk isk isk, bertuah punya anak....Ha tapi tengok! Ibu nie, apa2 pun lambat laun, mesti dpt kantoi perangai anak2 dia tau...so uols better not hide things from me...ngehehehehe

Amacam ayat last tu....power tak uols? hahahahahaha... Ini lah anak2 i...ada2 je pe'el dorang tu tau, 4 org, 4 ragam but i love each of them dearly!

Monday, January 18, 2010

... acupuncture ...

En SH i nie dah almost two months dok ngomel sengal kat shoulder dia....dah gi urut, dah gi message, dah gi buat thorough checkup, dah pantang makan minum bagai laaa...tapi katanya dia still terasa sengal2 tu.... At last, beberapa opismate dia suggest gi buat acupuncture....Ramai gak org gi buat this treatment....masa i waited for "the Master" ~ doktornya ~ i tgk ada dlm 5 kids dah dtg buat treatment...i assume dorang nie mmg regular customer...then yg tolong 'cucuk' kan dorang is one of the assistant kat situ...The kids tu kan, datang 'cucuk' then kuar, then dlm 30 minit datang balik utk tarik keluar jarum tu...dah settle.....Nampak tak amoi yg berbaju biru & pepel ...keje dorang i tgk, prepare ramuan2 utk ubat akar kayu tu....dari i sampai sampai lah balik tu je lah keje dorang....sambil berceloteh, dorang ikutlah preskripsi yg 'Master' tu bagi, then dorang timbang2 ramuan tu and bungkus...laju je dorang buat....Tapi klinik tu kan, mmg bau akar kayu je hehehehe....

Ni plak gambar 18sx *ihiks* SH kena 'cucuk'....katanya tak sakit pun....tak rasa apa....lepas dicucuk, dorang sambungkan wayar2 ke benda kecik tu...ntah amendanya lah kan....ada la terasa gegaran electrik skit but still tak sakit....kena buat ni dlm 30 minit....
Lepas dah settle sesi cucuk cucuk tu, tunggu jap amik 'ubat' SH.... untuk diminum selama 7 hari iye.... Cara rebus dia : air sebanyak 5 mangkuk kecil + akar kayu tu sepeket, rebus selama 45minits or hingga air rebusan tu tinggal sebanyak semangkuk kecil...then minum lah ....
Tapi uols...semerbak satu rumah i bau akar kayu nie....i tak suka beb....si sapphire lagik laaa...bila i start merebus je, jap jap u leh dengar dia membebel "eeeee smelly" "busyuk" sambil muka kerepot mak nenek hehehehehe...dia asyik lah dok soh i spray rumah dgn pewangi hahahaha...

Hopefully, lepas 7 days consuming the 'akar kayu' SH sihat semula.... Sebenarnya takde lah teruk mana pun, cuma he feels uncomfortable coz of the sengal je.....apa2 pun hopefully it will go off....