Friday, November 19, 2010

... puzzle ...

Si kecik nie memang suka main jigsaw puzzle.  1st time dia dapat jigsaw puzzle nie, dia cam terkial-kial nak match-matchkan...tapi bila 2nd, 3rd time tu laju je dia settlekan, cam yang kat pics bawah nie.  Dia dah leh settlekan sendiri dalam cubaan yang ke 4, dalam tak sampai 5 minit.....

Puzzle dia pun yg jenis besor besor.  Bukannya yg 50 pieces ke atas tu...Sesuai lah dengan peringkat umur dia.  I rasa dia ada dalam 7 sets of puzzle dah pun...i akan beri dia main 1 set at a time.  Set A bagi main seminggu.  Then simpan set A, amik set B, main seminggu simpan, tukar set C.  So dia tak lah boring sangat main puzzle kan...and ulang-ulang lah 7 set nie...dia tak lah boring main set yang sama je kan :)  Ok lah tu, jimat gak duit i plus tak yah nak beli banyak-banyak permainan and she is happy with it :)

9 comments:

Softtouch [Hanim] said...

pndainya dia main jigsaw puzzle..

POSH76 said...

pandainyer dia....bagus untuk minda ni hehe

cikpia said...

bagus nya kak rasp didik anak main benda tu..... good for the mind.... =)

eLLy said...

dah lama tak layan puzzle.. tapi PUZZLE yg lain memang tak boleh lari dari kehidupan ;)

Dee said...

puzzle is good for mind kan sis..nak2 budak2 baya dia..cepat belajar..

Kamariah Awang said...

Betul tu rasp... Gilir2kan.. Kalau tak dia dah mahir sangat dgn yang satu aje, cepat pulak jemu...

lily lotus said...

kalau dah terer mmg laju jer pasang. good girl

Aanas said...

salam,
same case here rasp... my sons pun suka sangat ngan jigsaw puzzle nih, tapi kena yang super hero punya theme, ultraman ker, batman ker apa2 lah.. kalau kartoon2 pooh ke, mickey mouse ke dia tamau.. punyalah banyak beli last time, now all dah mixed up.. besepah2.. now nih, jigsaw puzzle I dah ban kat umah tu... heheh..

GreenJade said...

wahhh dh terer susun2 puzzle nih.. :)

bagus jigsaw puzzle nih sis..kasi otak kiri si tomei aktif sket gitu ;)