Friday, October 8, 2010

... zaman berubah ...

Saya seorang ibu yang ada 3 anak dewasa (bersekolah) and sorang budak tecik/toddler...So yang 3 teenagers nie, tiap-tiap bulan harus disupply ini....

Top up!!! Sebulan sorang RM20...3 x 20 = RM60 tuuuuu....Lain-lain plak tu, celcom, digi, maxis...Ikut kawan2.... Keadaan skarang memang dah jadi satu necessity for them to have handphones cam i nie, sorang dok asrama, sorang skolah pagi, sorang skolah petang....Tapi bajet memang banyak nie je, tak leh lebih-lebih...pandai2 dorang lah kalo dah terover guna budget tu.... tapi syukur setakat nie still under control :D....

Tingat zaman i teenagers dolu.  Takut ooo nak bergayut lelama...Arwah grandparents and my aunties & uncles garang....Tapi zaman dah berubah kan, budak-budak skarang makin cerdik, makin berani.  And i rasa bersyukur coz setakat nie my kids nie very open with me and i know their 'stories'.  Hopefully sampai bila-bilalah my kids will trust me with their 'stories'...takde lah i fenin sangat nak control.  Nak membesarkan and mendidik anak bukannya senang...Ramai anak, ramai ragam, at different stage of life kan.  Tapi that makes life more meaningful :) .

OK lah, i nak gi join my ofis nye Open Office :D Have a wonderfuuullllll wiken with your families....

10 comments:

Softtouch [Hanim] said...

betul sis, cabaran nk mebesarkan anak2 skrg ni sgt mncabar..takut rasenya nk menempuh bilamana nk contorl anak yg dah meningkat remaja..takut sis...mintak2 bolehlah control..

☆ lieya latif ☆ said...

bagusnye sis....esok2 bile lieya di tahap sis, harap2 dpt situasi mcm sis...anak2 leh share segale masalah n cite ngan kite.....bab henset tu betul sis....mmg dah jadi keperluan...lagi2 yg sekolah asrama kan sis.....

tu ar sis, lieya pun pelik gak ni, masing2 pakai lain2 line kan heheeheh

lily lotus said...

my 2 heroes tu camnelah sok

.s.o.f.i.a. said...

me and my mum pun skang nie lebih open esp bab2 lelaki.... =) sebab pusing2 bercinta, frust cari mama jugak....

Hezesuze said...

amboiii memasing ada hp ye...clust uols...weols jek xmo manjakan anak2 ngan hp ...yelaa anak2 weols baru jek 7,6 & 4 tahun gtew..hahahaha

imz said...

yela..zaman skg dh lain kan....kita dulu...keje baru ada hand phone..nk bergayut elama takut giler...samggup simpan syiling g gayut kt public phone...

bizzonline said...

Salam Kak..
akk telah ditagged utk kontes..hehe..
jom join kak..last min da nih..

http://eyadcontest.blogspot.com/2010/10/adam-hifdzan-1st-besday-giveaway-by.html

IdaShah said...

bdk2 skrg makin advance

cha said...

memang kita tak boleh nak samakan dgn zmn kita.

@xiM said...

zaman sekarang..
semuanya advance..
hope akak dapat mendidik anak dengan pebuh didikan agama dan kasih sayang..
ameen..