Monday, October 18, 2010

... pahit yang sedap ...

I nie memang suka makan ulam-ulaman.  Bukan disebabkan leh awet muda or kebaikan apa-apa pun, tapi i memang suka banget makan ulam cicah sambal belacan perggghhhh.  Memang tak dinafikan,  it's a plus point coz ada kebaikan makan ulam-ulaman nie kannnn.... 

Nie salah satu ulam paberet i, Peria.  Memang pahit tapi bagi i, ianya pahit yang sedappppp...

So wiken bebaru nie kan SH takde and my kids yg besor-besor ikut aunty dorang ke JB, i pun apa lagi, layan tekak i makan peria cicah sambal belacan, nasi & sup ayam *lauk for sapphire* je.  Simple but Walla! Yummylicious... 

Kebaikan peria nie, kalo tak silap i it's gud untuk mereka yang kencing manis kot...Lelain tu tak sure, rajin-rajinlah uols google k. 

Uols' makan tak peria?  Apa fave ulam uols....

18 comments:

POSH76 said...

Sis I pun peminat setia buleh jer ratah2 cam gitu walaupun pahit tapi sedap...yang penting awet mu da hehe

eLLy said...

malan tapi peria yg sudah di goreng ... klu yg mentah or yg direbus .. eeerrkkk tak sanggup

SyaNa said...

sye suke gak peria sis
antara ulam yg suke:

pegaga
ulam raja

Softtouch [Hanim] said...

peria kalu mnetah2 xmknlah kalu dah masak tumis air sy mkn..sbb dah ilang pahitnya..yg pahit2 nilah ubat kan sis ...bagus tu kalu amalkan...

L@n@ a.k.a Mak Budak said...

suke sangat .. walau pahit tp lemak2..

atty's said...

sis..peria ni pun feveret aty..apa mcm ulam ..aty mmg suka sangat

zie said...

saya suka peria goreng rangup....yummm....macam kat kedai nasi daun pisang tuh.....yummy!!!

Ciklinn said...

peveret ku jua.... ni linn baru balik dr pasar lah ni... ado amik 4 ketui peria ni tadi....

sis,,, sihat?

.s.o.f.i.a. said...

i love pegaga..... and terung bulat2..... and pucuk betik...... eh, ekceli i love all the ulams.... tapi peria tak penah try.... sedap ek???

Sharinginfoz said...

sodap ke benda alah ni tak pernah cuba, selalu tahu yang benda ni pahit

Hezesuze said...

aduaaiii uols..bab2 makan sayur nie lemah lutut weols kekdahnye....hehe

all ulam2 weols tak makan ler...weols just makan sayur kobis, carrot, pucuk paku, pucuk manis...haaaa tu jek..

yang lain tekak xleh terima lak lagik2 ler peria..pahittt!!

imz said...

my en hasben suka mkn peria kecik ni...saya tak suka...pahit...tp tu la yg jd ubtnya kan..

GreenJade said...

my feveret nih..mcm2 masakan dh terai ..masak lemak tumis..goreng berlado..taucu..ontah ape2 lg..nak nak lak dijadikan ulam..perghh..pahit tp nikmat hehehe

maya amir said...

sukak peria jugak.. perghh ade sambal belacan..lagik terangkat sehhh...:)

rasp said...

posh,
: no wonder u ayu je sis....

elly,
: goreng pun sodap kannnn...

syana,
: sedapkan ulam2 tu sis...

hanim,
: ooooo i plak terbalik kuang sis...yg masak air tu i tak makan plak hehehehe

lana,
: high five skit :)

atty,
: no wonder u awets mudassss :)

zie,
: krup krap krup krap sedap kan...

ciklinn,
: woweeee 4 biji tu...sihal alhamdulillah..

sofia,
: cuba try test...pahit lah skit tapi sedap...

sharinginfoz,
: tekak i sodap je walopun pahit...

hezesuze,
: oooo tak makan ek...citarasa memasing kan sis...

imz,
: oooo hubby makan ek..hubby i plak tak suka...

greenjade,
: i plak kalo jadik masakan kurenggg skit sis :) goreng je ok..

maya amir,
: kan sis kannnnnn...

sw33tdarling said...

my mom suka betul peria ni...

mummysyafie said...

eeewww..tak sanggup nor sis..mmg tak reti makan sayur.

Dee said...

i x mkn peria..i suka petai..kehkehkeh..