Friday, September 24, 2010

... raya last part ...

Bersambung skit crite 1st raya, ramai dah settle pasal raya, me still terhegeh-hegeh kan..Cam dah malas nak stori....nie last part terus je lah :) coz lepas tu esoknya, edisi raya kat umah i and terima tetamu je, sampaikan satu pics pun tak amik...so memang nie kisah raya last part kat penang....

Lepas beraya kat umah bonda, w'ouls terus ke umah arwah grandparents i...Memang dah jadik tradisi/kemestian w'ouls akan ramai-ramai berkumpul di situ.  So at least, pada sesiapa yang akan pulang ke rumah mertua memasing esok hari, dah confirm dapat jumpa semua sanak saudara kat situ kan....Dah tak perlu nak ziarah dari satu rumah ke satu rumah....


Yes, kesemua adik beradik bonda i yang seramai 12 family termasuk anak dan cucu memasing ada kat situ, so adalah plus minus 100 orang gitu time tu...Memang meriah, havoc, heboh gitu :) Walopun gitu, terasa gak kehilangan arwah pakcik w'ouls yg  meninggalkan dunia bebaru tu kan.  Al-Fatihah...

Bila nak makan harus makan kat bawah je....see, nie proses membentangkan 'sapra' untuk w'ouls semua lunch....Best oooo duk makan ramai2 gini...Gambar makanan tak snap coz bila dah start proses hidang2 nie, dah jadik kewajiban tugas i kat dapur je laaa... 
Makanan w'ouls order je.  Nasi putih, ayam masak merah, daging masak kicap, kari ikan masin, acar buah, acar timun & sambal belacan...Duit utk food nie semua memang dah lama w'ouls nie kumpul dana dari setiap keluarga monthly...Dari dana nie gak lah w'ouls slalu dok buat gathering and outing bagai....Sepakat membawa berkat gitu kan....

Pics memang i tak snap banyak pun...Bz salam2, gossip2, catching up stori morri dgn sepupu sepapat yang lama tak jumpa, tolong hidang2 makanan, basuh pinggan mangkuk ramai-ramai kat kolah belakang rumah....aaaaa memang best tul raya.  Mengeratkan lagi silaturahim kan :)

12 comments:

ratna said...

kari ikan masin.. slurrrpp sedap tu..

Softtouch [Hanim] said...

ramainya sis..mcm buat kendurikendara..xyah dah nk pggil org lain..adik beradik kita dah cukup dah..

bestnya cara sis n family..kumoul duit every month pastu boleh buat mcm2 aktiviti keluarga..raya mmg bestkan betul2 dpt mngeratkan silaturrahim

cha said...

kalau dah seratus orang, memang tak menang tangan la nak melayannya, tapi tetap happening kan?

a-as said...

memang havoc kalau sampai seratus orang berkumpul..tp time camnilah nak mengeratkan tali persaudaraan kan! Seronok!!

Hezesuze said...

wow!! ramainye uols...muat ke rmh uols tu?? ke uols tempah khemah?? ngeh ngeh ngeh

.s.o.f.i.a. said...

pergh!!! ramainya!!!!!! kagum kagum!!!!

L@n@ said...

bestnya raya ramai2... keluarga besar.. sure seronok tak engat..

maya amir said...

dulu i tak tau maksud saprah tu..kekeke.. org johor panggil saprah jugak..:)

POSH76 said...

me pun panggey saprah sampai la ni hehe...kalu dah cecah ramai camni kenduri mmg tak payah panggey org lain bessnyer sis big familykan hehe

Sharinginfoz said...

yang penting kita jelajah sebanyak yang mungkin kan

~ Lady ell ~ said...

Al-fatihah untuk uncle u sis...

wah...bagus ekk siap kumpul dana.Fmly besar belah mil ell ni pun ada cadangan nak buat fmly day..tapi cadangan belum diusulkan lg.

hamzah ian said...

nice