Thursday, September 2, 2010

... sampul raya ...

Pasal duit raya, me consider dah settle...Dah pass duit kat my SIL for her to tukarkan coz dia keje kat bank. Balik kampung baru i amik. Jarang2 sangat i gi tukar sendiri :)

Neway, sampul raya i dah siap.

Tunggu balik kampung nak masukkan duit je. Design lain2 coz amount nak masukkan pun lain-lain. Senang skit nak bezakan bila nak hulur. Takle bertanggak yang mana satu nak dihulurkan nanti bila 'diserbu' dek anak2 buah i ;D

Kids time2 raya syiok kumpul duit raya lah. Mak pak yg fenin nak kuarkan duit raya hahahahaha...ala kita kecik2 dulu pun gitu..me and my bros dulu2 siap lumba sapa yang dapat paling banyak. My younger sister jauh beza umur dgn w'ouls so takde lah dia dpt rasa sgt zaman2 lumba kira duit raya dgn w'ouls.

Tapi duit tu tak leh buat beli apa2 pun, semua kena masuk simpanan memasing. Kalo nak sangat beli barang, only 20% je yang leh pakai..80% lagi, simpan....Now, i praktikkan benda yang sama to my kids. At least, terkejut tergempar dorang, ada gak simpanan tu... Dapat lah my kids nie belajar the value of money, berjimat & menabung. Nak beli barang, dorang pikir 200kali...sayang nak guna duit sendiri hehehehehe...

Tapi ada gak adegan2 i ~masa kecik2 dulu~ and oso my kids nie...org bagi duit raya kat kita, kita plak menjadik dermawan terhormat...bagi duit tu kat ntah sesapa...budak2 'assalamua'laikum' ke, anak2 kawan yang bertandang ke hehehehe...time tu kecik lagik, tak faham nilai duit tu...Mesti ni pun terjadik kat uols kan :D. Banyak memori raya kalo nak disingkapkan..memori suka dan duka, kelakar dan sedih.....

Dah dah dah...dah mula nak melalut....so uols dah tukar duit raya ke?

18 comments:

rATu kEBaYA said...

dah tukar jugak.. cuma belum masuk dlm sampul duit je..

~~Ciklinn~~ said...

sis..jgn lupa duits raya utk linn yerk... hihihihi

hahha samalah linn dapt duit raya... bg kat budak lain dtg umah.. kes segan... sbb abah linn bg dorang duit raya 20sen.. so linn n adik tambah lagi seposen setiap sorang... wakakkakakaka

Iman's Umi said...

Sampul kita pn lain2 sbbnya dpt ms beli2 brg...duit blm tukar lg ni...

Softtouch [Hanim] said...

sy xpernah tukar duit raya sendiri. Suh abang yg tukarkan sbb dia kerja kat bank

sy plak lumba2 ngan kwn sape byk duit raya sbb sy anak last abang yg no2 jaraknya jauh dr sya...tp best sbb ramai yg bg duit raya kat sy sbb paling keick dulu..he he he

☆ lieya latif ☆ said...

betul tu sis, lieya pun dah siap2 tukar n susun dlm sampul.....siap dah tag dah....mane2 tuk kawan2...tuk sedare mare heheeheh sonang nanti kan.....

lieya kalo mia n mija punye duit raye mmg masuk dlm amanah saham didik.....simpanan tuk ari tua mereka ....cewah!! heheeheheh

IdaShah said...

ai pon mintak tlg kat org tukarkan tak penah gi bank tukar..

ikiqzana said...

i pon belom lg la sis tukar duit raya.. seronok kan masa kita kecik2 dpt duit raya.. tapi dulu2 bnyk duit siling jer dpt skrg seringgit pon dh kira besar nilainya.

rasp said...

aishah,
: nanti dah dekat2 baru masukkan..baru feellll...

ciklinn,
: alamak mmg terlupa masuk list la hehehehe...oooo u & adik u pun penderma terhormat ek :D

iman's umi,
: a'ah...i pun dpt satu tu dari AEON...

hanim,
: ni lah untungnya ada famili keje bankkan...
u cam my sis la sis...dia untung coz abg2 and kakak dia dok bagi lagi duit raya kat dia walopun dah beranak pinak nie...untung jadik anak bongsu :D

lieya,
: ooooo siap tag ek...i sbb dah asingkan design lain2 so tau le nak bagi yg mana :D
tul tu .... duit dorang baik buat simpanan kan...

idashah,
: kita work smart gitu hahahaha...

ikiqzana,
: a'ah dolu2 dpt syiling kan...lagik berat rasa cam lagik banyak hahahaha..

eLLy said...

Sampul putih tu cantik laa ..

Sharinginfoz said...

wow, dah buat entry ni, tak apalah saya punya hari isnin ni, memang cantik kan sampul tu

Berapa Kerap Topup?

lily lotus said...

tolong reservedkan 2 utk my kids :P

POSH76 said...

tukar sikit2 jer....bagusla sis educate ur children camtu....hehe

maya amir said...

dah tukar jugak..kecit2 lumba sape dpt kumpul duit raya paling byk..heheh..rupenye, same jek dgn budak2 skang..

normi said...

dah ada 6 paket sampul raya dari Pacific supermarket jer.. tu pun sbb pi shopping sakan kt situ.. tp yg tahun lepas pun ada lg.. bole guna.. hehe..

@xiM said...

halamak..lupa nak tukar..sempat lagi tak ekk..nak pi tukar tengahari ni lah

Dee said...

tak tukar lagi sis..gaji pun x lagi..sedih..

tp dh suruh anak buah tukar duit dia dulu siap2 kt metrojaya..nti dh gaji baru duit bertukar tangan..

i kan..dh kahwin pun ada org hulur lagi duit raya..i siap tolak..malu..hihihi..org tu ingat i masih schooling..

Aku Memang BeGiNi said...

wah, cantiknya sampul

Eri-chan said...

dah tukar..sampul je mcm tak ckp..