Monday, June 21, 2010

... recipe sempena daddy's day ...

Amacam ur wiken? Mine was simply simple hehehehe...Hari Bapa pun dicelebrate dengan sesimple2nya... Memandangkan Nasi Goreng Tuna i nie is SH nye fav. dish, so sempena Daddy's Day, i masakkan breakfast for him annnnddd disebabkan ada rajin skit, i ada snap the pics semasa 'proses' memasak tu and meh i share uols recipe sempena daddy's day my kids nie :D.

K, warning : resepi dia adalah very the simple je k ... Tumbukkan bawang merah plus cili padi *terpulang tahap kepedasan uols lah iye* kalo tak mo pedas tak yah letak cili padi le, letak cili merah biasa je ... Tumiskan bahan yang ditumbuk tu...
Then masukkan Tuna... Selama2 i masak, I hanya guna Tuna TC Boy, perisa Chili padi, lum pernah try brand or perisa lain ya, masa nie kalo nak masukkan udang or sotong or ayam or apa2 pun leh ya....
Dah agak2 seminit dua tu, masukkan nasi putih and gaul hingga rata...
Lepas tu masukkan telur, garam secukup rasa and ikan bilis yang dah digoreng. Kalo uols nak masukkan rencah lain cam karot ke, buncis ke or ape ke pun leh gak ya....
Goreng and sebatikan rasa garam tu semua. Then Walla!! Ready to eat dah pun... simple kan.... tapi see, i ada buat nasi goreng ikan bilis & telur yg tak pedas tu..tu untuk sapphire....dia lum leh makan pedas2 bercili padi gitu...

Resepi yang simple nie lah kesukaan SH, senang hidup i kan hehehehe. Neway, happy Father's Day to all fathers, future fathers and those yang berniat nak jadik father. Smoga uols menjadi seorang daddy yg bertanggungjawab, loving, caring, understanding and amanah .... And to my Dad, hope you had a happy Father's Day with your love ones....

13 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

perggghhh...marbeles sungguh nampaknye nasi goreng tu sis....bisa buat ku kecur heheheh...

biar simple sis, tapi d masak dgn kasih syg....ceeewaaah...

POSH76 said...

sis nampak mmg sedap sbb tak pernah tengok menu ni....u are lucky sis dpt wonderful hubby...happy father's day hehe

next time mau terai ini resepi

eLLy said...

Emm harus di cuba, lagi pun tak pernah cuba Tuna TC boy ..

Dee said...

sis..yg simple tu lah selalu dikenang2..hehehe..

.s.o.f.i.a. said...

kem salam fathers day kat your hubby yer!!! he he...... cakap cikpia yang comel kem salam....

atty's said...

perut kenyang jadik lapo balik sis..huhuhuhu

ct_nurmarlissaa said...

ermm..cedapp nyerr

lily lotus said...

the simplest yet the best! berapa pinggan SH habiskan :D

@xiM said...

teliur nya tengok petang petang ni
dah la hujan tak berenti dari tadik..

kalau tambah kangkung lagi sedap kak..:)

rasp said...

lieya,
: aaaaa ramuan kasih sayang tu yg paling penting ek hehehehehe

posh,
: try le sis, mesti sedap je u masak...

elly,
: try la sis, senang banget resipi nie...

dee,
: simple yg sedap ek hehehehe

sofia,
: insyaAllah akan ku kirimkan salam mu wahai cik pia yg chomel *ihiks*

atty,
: jom pekena nasi goreng nakkkkk...

ct,
: kalo u masak, mesti lagik sedap :D

lily,
: hush hush 3 pinggan tau hehehehe

axim,
: oooo penang hujan ek...
a'ah ek, kangkung pun sodap kan ermmmmm....

UnGu VioLet said...

wah kak.. terliur mar nie... huhu.. nak skitttt kak...

ratna said...

boleh try ni.. thanx sis for the recipe..

mummysyafie said...

i sambut fathers day kat Icity je..