Tuesday, June 22, 2010

... her arrival stori ...

Stori time *ihiks*....

Harinie my darling doter Agate @ Angah, turns 16. Cepat je masa berlalu. I teringat sehari seblum Agate dilahirkan, adalah hari i gi check up. I gi check up malam. Lepas jumpa doktor, i terasa amat sedih coz Agate is predicted dilahirkan sonsang, so kemungkinan i kena buat c-zer. Tapi doktor cakap byk2 berdoa coz anything is possible. Masih ada 3 minggu untuk Agate 'pusing' and 'engage'....

Balik dari klinik i teramat sangatlah upset. Terus gi solat isyak and berdoa. I stay up malam tu dengan niat nak buat solat hajat lepas semua org tido. My bonda ada stay with me coz eckeli i due lagik 3 minggu...so dia saja le datang temankan i awal. Then at about kul 12 tengahmalam, lepas je i minum milo and nak gi baring, tiba2 terasa perut i memulas2. Tak sampai beberapa minit, i dah terasa mual nak uwekkk.... terus lah ke bilik air.. Masa tu lah air ketuban i pecah. Terkezut yang amat i coz Agate is due lagik 3 minggu....

Dalam gaya i nak tukar baju ke klinik....i dah dapat rasakan Agate dah nak terkeluar... Apa lagi, teruslah i jerit panggil my bonda. My bonda datang and guess what, i dah soh dia sambut cucu dia. Punya lah bonda mengeletar. Memang i dah tak tertahan sakitnya. Sementara tu, father si Agate bergegas keluar gi amik nurse.

I nak tak nak, terpaksa lah 'coach' kan bonda. Nampak sangat bonda panik. I tried to calm her down and yes, dia lah yang menyambut Agate and syukur, Agate dilahirkan normal tak songsang. Bila i dah selamat bersalin, tak sampai 5 minit kemudian, nurse pun sampai, take over everything and i dibawa ke klinik.

Doktor siap tanya kat i, what happen. All i can say to her was tat i don't know what happened tapi malam tu Allah swt dah makbulkan doa seorang ibu yang nak sangat bersalin normal and not czer. And syukur alhamdulillah Agate sihat walafiat...

My darling Agate, every time birthday dia, pasti dia nak dengar her 'arrival' stori. Budak yang tak sabar nak keluar ke dunia, bikin tuknya & the whole family panik je hehehehehe...
Happy Birthday my dear sweet Agate. Ibu doakan yang terbaik buatmu and ingat segala pesanan ibu. May all your dreams come true sayang. Thank you for being a supportive, loving, caring, understanding & kuat menyakat kinda doter and sister. Ibu love u dearly sayang!

25 comments:

Sharinginfoz said...

happy birthday untuk angah, cepat aja masa berlalu kan

~~ciklinn~~ said...

hepi besday angah... semoga pjg umur murah rezeki... amin...

ratna said...

itu la kebesaran ALLAH. maha pendengar dan maha mengasihani hambanya.. happy bday angah!! semoga panjang umur, dimurahkan rezeki dan menjadi anak yg solehah.

POSH76 said...

Happy birthday to ur daughter...sweet cam mummy dia...don't be naughty jaga mummy & daddy baik2 tau hehe

☆ lieya latif ☆ said...

fuh....kecut perut lieya bace sis....syukur sangat, Allah permudahkan segala urusan...just mcm tu jek si baby keluar....berderau gak yg nak kene sambut tuh heheeheh...

alangkah bestnye kalo lieya pun diberi senang bersalin mcm tuh....

btw, hepi besdei cute little gurl..semoga menjadi anak yg bijak dan sihat selalu....

*ayu the sun* said...

happy birthday Agate!!!!
u're indeed special...
have a great day cz its ur day..
and u have such a wonderful mom!
:)

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ said...

sis, seday plak dengar cerita..
pengorbanan seorang ibu kepada anak dalam kepayahan untk melahirkan... serius seday...

anyway, hepi bufday Agate!!!
kita same month... boleh celebrate sama2.. wakakakaa...

Dee said...

happy birthday Agate!! Have a wonderful birthday..and please..please..do make ur mom proud and happy ye!! U beranak sorang2 kt umah sis..cayalah!!

Sis..i tau area tu selalu ada warehouse sales..sbb my fren keje kt area tu..and rumah dia kt situ..tp tulah..ongkosnya aje x ada..hahaha..

rasp said...

TO ALL YANG WISH, ON BEHALF OF AGATE & MYSELF, THANX A MILLION FOR YOUR WELL WISHES....

sharinginfo,
: tu la sedar tak sedar anak dah dewasa....

ciklinn,
: amiinnnnnn...on behalf of her tq!

ratna,
: tu lah kan sis...amin...

posh,
: moga2 gitu lah hendaknya sis...

lieya,
: masa time kejadian tu, i dah tak leh pikir apa dah sis...berserah kepadaNya saja...syukur lah dipermudahkan segalanya...

ayu,
: *ihiks* *blush* thx sis!

myra,
: rezki memasing gitu lah sis...meh le kl, kita celebrate :D

dee,
: moga2 lah sis kan...eh, bukan sorang2, with my mum tu, she mmg jadik 'bidan terjun' :D

me pun aritu tak shopping coz ongkos kering lepas labur elsewhere...lepas tu bila lalu hari lain, buat2 tak nampak je hehehehe

ct_nurmarlissaa said...

happyy besday....dear Agate...veryy terharuu baca cerita sis deliverrr Agate....betapa besarrnya Kekuasaan Allah s.w.t kann...

atty's said...

happy besday angah ..
suka baca pengalaman sis melahirkan angah..

mrsharis said...

wow....kagum dgn story sis ni. Kuasa Allah kan sis.
Btw, happy birthday utk Angah..Semoga menjadi anak yg solehah. Amiinnn.

kimmy said...

wahhh...cepat betul baby keluar masa tu.amazing.kuasa Tuhan kan.i yg baca ni pon terkulat2 imaging tak ramai yg boleh dpt pengalaman mcm ni.

*gorjesmum* said...

happy besday agate!!

sWeEtDaRLinG said...

waaah sangatlah keajaiban berlaku... tu laa, syukur allah makbulkan doa you & bagi cash terus... alhamdullah sib baik selamat & dah sihat membesar pun baby tu...

happy burfday agate!

IdaShah said...

happy birthday angah!

sgt mudah sis bersalin. allah makbul kan doa sis.

lily lotus said...

ya Allah..suspen i baca ur story sis :)...alhamdulillah doa dimakbulkan. happy birthday sweet girl..all the best for your future undertaking!

rATu kEBaYA said...

hapy b'dah agate

Mrs.Sheikh said...

wah ..mencabar sungguh kan.. tak dpt dibayangkan.
happy beday Agate.. semoga menjadi anak yg solehah dan menceriakan hari2 ibumuuu :D

eLLy said...

Hapy bday .. seronoknye membaca detik detik kelahiran.. dilahirkan kat umah je tu .. hebat hebat ;)

ajee @ ngongoi @ kak poyo said...

happy birthday cute agate!may ur wish come true :)

Shopaholic Mama said...

Happy Belated Bday to yr lovely daughter!

mummysyafie said...

sis..siyes ke Agate lahir kat rumah? tok nya yang sambut?? mak ai..murah nya rezeki sis..

Happy Birthday Agate..

Moralle said...

ok ok sudah lambat ni, to Agate, Happy belated bday dearie, sorry lah aunty moralle terlambat sungguh...wish u all the best n may u be blessed always, muachhsss.....

Mama Azlina said...

wah...berani gak bonda u tu rasp...salute laa...kalu my mom tak tahu laa...hehehhehe

senangnya bersalin...alhamdulillah...tak ada masalah...

anyway, happy belated to yr doter sis...semoga jadi anak yg baik dan mendengar kata..insya'allah..