Thursday, June 3, 2010

... food & restaurant review ...

Meh kita stori last kopek pasal kisah trip ke kelantan k....Review on food and restaurant kat sana ...

Kalo citer pasal food, wajib i cari itu Murtabak DiRaja yg besor tu kan....Alamat kedai murtabak yg my fwen slalu gi tu, i tertinggal kat umah, tapi bila godek2 kat GPS w'ouls, tup tup ada 1 alamat utk murtabak nie...terjah le...tapi i lum masak, so no komen...

Masa kat situ, masuk je laman rumah org tu, dah leh bau murtabak tau hehehehe..tapi i tak dpt gi dekat area membeli murtabak tu coz Sapphire nie dah jumpa taman larangan dia tu haaa...see siap posing kat atas jambatan pulau pinang tu hehehehe....

Sedih sebab 2 restoran yang w'ouls mmg tingin nak gi try tak dapat...1st is Restoran Satay Malaysia kot...fenuhhhhh...kalo sanggup tunggu dlm 45 minit leh le dapat...Ni pics pun tak sempat langsung nak snap...

Lagi satu...Restoran Nasi Ulam Kampung or also known as Restoran Cikgu . Umat ramai tul...Rasanya kat sini kena booking dulu. I tengok ulam2an dia superb...pegaga, ulam raja, timun kecik tu, salad bla bla bla...i suka makan ulam2an...Lauk pauk dia sempoi je i tengok, ayam/ikan goreng, singgang kot bla bla bla plus budu harus lah adakan hehehehe mmg rasa rugi tul tak dpt makan sini.....

Next is Restoran Hover, nie last minute main terjah je hehehehe Cara dia serve food terus i tingat masa kat Bandung dulu...dia letak mcm2 nye dishes on the table...mana kita sentuh, tu yang dia kira...Bagi i, tak brapa nak kena dengan tekak i laaa, but then again, memasing nye tekak kan, mungkin ada yang akan suka. Oh ya...dia ada serve telur penyu kooooo ... w'ouls memang tak sentuh ler.... Tapi tempat tu panas plak & kebersihan restoran pun kureng...
Ni pun, main terjah je...nampak kedai nie masa lalu tepi jalan, menarik tertarik gitu, Restoran Nasi Kerabu Golok...Nasi Kerabu dia adalah superb. Dia ada gak serve masakan panas lain, tapi w'uols semua bedal nasi kerabu je, with a choice of ayam or daging panggang or salai tak ingat...

Ada keinginan nak try Nasi Air which is bubur lah kot, tapi family yang lain takmo. Dorang nak makan solid food untuk org dewasa katanya...uwaaaa kempunan gue tau! But kena lah ikut kata majoriti kan hahahaha.. Yang lelain tu w'ouls makan celup2 kat tepi pantai, satar beli kat gerai & terus ngap la la tu gak, breakfast tapau kat Pasar Kubang Pasu bagai....

What i can conclude, most food kat kelantan adalah sememangnya yummylicious plus marvelous!

12 comments:

POSH76 said...

telan air liur jelah tngk nasi kerabu kegemaran ku itu hehe

Sharinginfoz said...

sedapnya makanan terutamanya nasi kerabu tu.... hmmmmm pos le kat sini

41% Penjawat Awam, Rasuah?

ajee @ ngongoi @ kak poyo said...

bestnyer g cuti2 sis!huhuhu...sedapnyer tgk makanan tuh.....tetiba lapar lak!:)

Dee said...

food kt kelantan mmg sedap sis..tp tekak i xmoh terima benda2 tu suma..hahaha..

zarin said...

restoran hover tu tempat kegemaran we all sekeluarga dan jugak kegemaran sultan kelantan...hehehe itu hari tk jumpa dia ke?

☆ lieya latif ☆ said...

alahai...comel anak dare posing ....peace tetap tak tinggal tu kak heheeheheh...

wahaaaaaaai.....meleleh tgk gambar makan ni sume.....name restoren unik n best laaaa...

ct_nurmarlissaa said...

ermmm..i tak pernah jenjalann ke kelantan.....sungguh jakun kannn...but i familiarr ngan food disana coz ramaii kengkawan owg sanerr..ingat next year trip..nak buat ke kalantann lah

Cik Wanie said...

uish,
nie versi JALAN-JALAN CARI MAKAN nie,
hihihihi:)

wanie paling suka nasik kerabu,
tambah kalau ada budu,
lagilah yummy:)

i likesssssssss....

rATu kEBaYA said...

paling tak tahan tgk nasi kerabu tu sis... menyengat.. bilalah nak g sana..

rasp said...

posh,
: oooo u suka nasi kerabu ek sis...

sharinginfo,
: alamak, tertinggal lak bahagian u kat kedai tu *ihiks*

ajee,
: coti2 mmg best kan...

dee,
: lorrr iye ke, rugi rugi hehehe

zarin,
: eh eh iye ke sis sultan kelantan suka gi situ...rugi dia tak gi haritu kan hahahahaha...

lieya,
: a'ah...dia dah expert buat peace..dulu tak reti :)
a'ah unik je nama restoran tu...

ct,
: u shud go sana sis...mmg best...
food adalah sodap...barang pun murah nak nak kalo mu kecek kelante, rasanya leh borong lagi murah :D

cik wanie,
: budu tok leh lari, pasti ado je...sodap!!!

aishah,
: mmg tersengat laa hehehehe

Nur said...

adoiiilahh... lapar plak tgk nasi kerabu tuh

eeee.... favorate

lily lotus said...

sis, that's why orang kelantan byk yg gebu2 montok2..makanan semua superlicious :D