Thursday, June 10, 2010

... bercucuk ...

Me ekceli cuti semalam & today. Sesaja cuti since big boss i tak masuk ofis...Yesterday, seharian dok umah layan my kids...Malas bebenor nak kuar....today probly kuar lah kot jap gi...

Neway, pagi semalam sempat me bercucuk botox tanam...real je bunyi bercucuk tanam padahal tanam satu pasu je hahahahaha..Pokok tu dah beli 3 minggu lalu tapi tak sempat2 nak masukkan dalam pasu....i tengok pokok tu pun dah membesar skit dari masa memula i beli...so apalagi, semalam settlekan ini pokok laaa....

Pasu & pasir ada....Amik pokok karipuley *panggilan manja org utara* atau lebih dikenali worldwide sebagai pokok kari nie...terus masukkan dalam pasu then penuhkan pasir...tak sempat nak berpeluh dah settle....Semoga pokok karipuley i menjadik makin membesar sebagai juara dan semoga semangat memasak i pun menjadik2 hehehehe...kari yg i masak bebaru nie, i guna daun kari pokok nie le :D

12 comments:

POSH76 said...

bagus tanam pokok2 untuk masakan & ulamankan..tak ler tengok ajer....leh dibuat masak hehe

nuraarin-life said...

Daun kari mmg senang ditanam, senang hidup.. Selamat memasak, lepas nie boleh masak kari ayam, kari udang, kari gading, kari ikan.. dan macam2 lagi!!!

☆ lieya latif ☆ said...

senang laa camtu sis, nak masak jek main petik jek kan...lieya ni dok kuarters apparment...payah nak bercucuk tanam, so kalo balik kg tu, selalu amik stok, boh dlm plastik, boh dlm pt ais, walau dah kering, tapi lame boleh gune heheheeh

Sharinginfoz said...

seronok kan bercucuk tanam

atty's said...

salam.sis..kiranya sis rajin jugak ar..bercucuk tanam ..dpt dah rasa hasil .leh guna dah dlm masakan ..

sWeEtDaRLinG said...

i ada nampak pokok kari ni kat pasar tani near by my house tapi tak berkesenmpatan nak tanya how much...

next time boleh ler singgah beli... hehehe jimat belanja takyah beli daun kari kat kedai...

daun limau purut ada tanam?

ratna said...

hmmm.. selalu la sis rasp masak kari lepas ni..

Dee said...

bestnya..xyah beli..lps ni tanam serai, kunyit, halia, cili..jimat sis..hahaha..

lily lotus said...

memang berbaloi tanam pokok yg kita selalu guna daunnya..semerbak lah rumah u sis..hehe

IdaShah said...

klu beli rugi nak pakai sket jer baik tanam sendiri kan

tanam cili pon ok gak

eLLy said...

Orang utara wajip tanam pokok nie.. i pun ade sepasu ;p

ajee @ ngongoi @ kak poyo said...

kalo i nak msk kari....mintak sikit boleh sis?hehehe