Tuesday, June 15, 2010

... berbiznes ...

Semalam crite biznes, hari nie pun crite biznes. Cam bizneswoman plak i nie padahal nie semua biznes org lain hehehehehehe...Tumpang gumbira tengok org berbiznes kan.....Kali nie i tolong my kezen....

Petang semalam she singgah ofis i jap. Dia minta tolong i jualkan kat bebudak opis nie. Brooch & kain2, japanese cotton & korean washable...Khamis dia nak amik balik. Dia tengah dok cari booth nak buka utk flea market, either kat Shah Alam stadium ke, kat curve ke or tempat lain, lum confirm kat mana lagi... leh i gi lepak2 with her kalo tiada aral melintang.
She is one of my closest kezen, cam adik beradik je w'ouls nie, she is still young, early 30s gitu. Ala dia lah yang i belikan pokok kari sempena her housewarming tu, umah dia yg kitchen cabinet putih tu ~ kes malas nak link ke n3 lama ~ Dia tak de sister, so she had alwiz anggap i cam her sister. Masa dia habis study and nak start keje, she stayed with me for almost 5 months before dia dpt a new job and pindah ke rumah sewa nearer to her ofis... Now, apa2 hal dia cari i, nak mengadu domba ke, nak minta opinion ke, nak share a lil' secret ke....my aunt, her mum pun sama. Masa my kezen's wedding dulu, i byk tolong2 my aunt...nie bulan 12 nie her brother nye wedding plak...my aunt and my kezen dah booking i awal2 *ihiks*..eh terpesong plak, jom berbalik to the main stori....

I no hal lah tolong2 her, if dia berjaya, hepi i. Dia ada ajak dia berbizness gak, tapi not now katanya, nanti lah, bila she's ready dia ajak. Bizness kecil2an je pun, jual baju ke, kain ke, apa2 je lah kan...Dia aiming nak resign, jaga her son & berbizness by end of this year. Knowing her, a determined and disipline young lady, insyaAllah she can do it.

You go girl..i know u can do it! I believe in you.....

12 comments:

SyaNa said...

cantek2 brooch nye
mmg skrg ni byk la org nak cari kain bagai sis
nak raya kan

Sharinginfoz said...

bagus menjual..... tapi tak tahu nak jual apa

☆ lieya latif ☆ said...

bagus sis meniaga ni, boleh tambah pendapatan.....asalkan tak ganggu keje okey jek sis nak meniaga nieh....

Dee said...

kalo i dekat leh gak gi tgk2 kain dia tu..nmpk cam cantik2..

rATu kEBaYA said...

cantiklah brooch tu sis... kalau dekat memang dah rembat..

momguess said...

brooch nye cantik
knp u tak jual jer brooch tu kat sini
hehehhe

lily lotus said...

all the best untuk bisnes ur cousin :)

ikiqzana said...

i suker org buat bisnes ni.. xpe pelan2 lama2 ok ler tu. kat mana2 jual pun bole laku. tambahn dah nk raya ni.

cantik kain dn brooch tu.

mummysyafie said...

sis, nor pun penah gak berbusiness ni. tapi banyak yang nor kasi dari jual la sis. tak reti nak business bagai.

beli kain or tudung n nor jual kat kuching. bila saudara mara beli..macam kesian lak. so kasi je lah..

maya amir said...

bagus..bagus..i suke tgk org berbisnes2 nih.. :)

eLLy said...

Klu kita sma opis confirm i ambik buat stock baju raya ...

raya oh raya

rasp said...

syana,
: mmg nice lah brooches tu...

sharinginfo,
: tu laaa i pun tak tau...

lieya,
: tu laa sekadar partime je kan...leh dpt side income...

dee,
: i pun ada yg dah terkenan tau huhuhuhu...

aishah,
: sib baik tak dekat ek, slamat poket hehehehe

momguess,
: ala my kezen tu minta tolong i jual utk sehari dua je...dia nak amik balik hari khamis...so susah le kalo nak masukkan dlm blog kan...

lily,
: thx sis...

ikiqzana,
: tu lah kan sis...slow & steady, insyaAllah menjadik...

mummysyafie,
: u sama la dgn i sis...sbb tu i ckp i tak reti nak berbisness...datang rasa kesian, soh amik je lah hahahahahaha...

maya amir,
: i pun suka tgk....

elly,
: hehehehehe...sib baik lain opis, slamat poket u :D