Wednesday, May 5, 2010

... air pegaga ...

Setiap jumaat kan ada macam-macam gerai kat Jalan Tengah belakang opis i nie. So dah lama gak lah i aim nak try air nie. At last for the past 3 weeks i berjaya gak beli & minum air jus pegaga... rasa cam air tebu pun ia.. Sedap sangat nak nak kalo ianya sejuk....


Lepas tu i google lah apa kebaikan dia...rupa-rupanya banyak kebaikan dia.

Antara kesimpulan kebaikan pegaga adalah sesuai untuk penyakit berikut :

1. Pembengkakan Hati
2. Demam, Campak
3. Sakit Tekak, Batuk Kering,
4. Asma, Brokitis, Pleuritis
5. Radang Mata Merah
6. Keputihan
7. Tekanan Darah Tinggi
8. Sakit Perut, Disentri, Cacing, Buasir
9. Tidak Selera Makan, Sakit Perut, Disentri, Cacing, Buasir
10. Keracunan Makanan
11. Batuk Darah, Muntah Darah
12. Busung, bisul
13. Infeksi Saluran Kencing (kencing kotor)
14. Kencing manis
15. Meningkatkan daya ingatan

Ekceli banyak lagi manfaat meminum jus nie...uols rajin2 lah google ek....

18 comments:

sisdee said...

my mom selalu suruh i minum air ni...tak cmpur gula tau...smata2 ini...dia blend sndiri..tp tak masuk lak kat i..wlupun tau berjuta khasiat hheheheheheh

tp kena gak le kot minum paksa diri :p

Shopaholic Mama said...

seriously, 1st time I heard ths word pegaga.... hehehe

not sure if kat sini ada tak, kalau ada can try lah coz it seems good for our health!

ajee @ ngongoi @ kak poyo said...

kat arah mana beli ni sis?

ratna said...

hijaunya air dia sis.. rasa mcm air tebu yer..?

rasp said...

sisdee,
: kalo camtu lagi berkhasiatkan..i nye dah campur gula skit...tak lah rasa 'kepekatan' dia sgt...

SHM,
: ulam pegaga u pernah makan tak sis...so, from that 'daun' lah dorang blend kan to make the juice...

ajee,
: kat belah menara dion kot...dia jual laksa & nasi ayam berempah ke aper ntah...

ratna,
: ater dah air daun pegaga kan *ihiks* i pun tanya banyak kali sblum beli tu sis, sedap ke? kelat ke? hahahahaha...tapi bila minum, ok lah...tak leh sejibik cam air tebu kan....tapi adalah rasa2 dia tu :D

SyaNa said...

huhu hijau nye
tp mmg pn pegaga byk manfaat
sye suke ratah ulam pegaga sis
jus tak pernah try lagi

Nor Aishah said...

byk betul manfaat dia ye.. suka makan ulam pegaga dengan sambal belacan.. memang sedap lagi2 dgn nasi panas..

rasp said...

syana,
: akak pun suka makan ulam pegaga sis, sbb tu rasa cam leh telan je air nie hehehehe

aishah,
: oooo mmg layan ooooo hehehehehe

ct_nurmarlissaa said...

Saya beli ...kordial just pegaga dr HPA...
khasiat nyerr..dia listt samerr macam u list kan sis...yg penting easy N tasty...

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: ermmm... akan difikirkan bila nak minum air pegaga nieh... Huhuhu!!! ::.

maya amir said...

i suka pegaga.. kalau dpt air ni lagik bagus kan? sbb air lebih cepat serap ..:)

a-as said...

I suka daun pegaga buat ulam tp tak pernah try jusnya. Shud try kalau jumpa ;)

mamaadam said...

huyo bnyknye kelebihan dia..hm saya dgr jus pegaga takut nak try..sis dah kata sedap later2 blh cube la

atty's said...

pernah minum sekali je.
tp kalo daun tu selalu ar buat ulam ..

lily lotus said...

baru tau pasal kewujudan air ni. mmg sgt bagus ekk

nasazfrog... said...

uhh boleh ke tekak ni nak minum air cenggitu...

mummysyafie said...

waa...saya patut minum air ni rasp..tapi pahit kan..tu yang tak lalu..

POSH76 said...

pegaga ni mmg bagus utk awet muda...ingat nak buat la nanti....mana taw leh muda selalu hehe

tingin gak nak cari yg jual punya tak jumpa lak hehe