Friday, April 9, 2010

... perihal rambut ...

Ni i nak share skit petua/info/rawatan untuk rambut. I rasa uols dah tau a few of this tips tapi tak salah kan i nak share2...kot2 ada yg lum tau lagi....

Minyak Kelapa

Salah satu ramuan asli tetapi kebanyakan wanita tidak gemar melakukannya kerana bau minyak itu sendiri yang tidak enak. Namun, campuran minyak kelapa dengan buah keras yang dihancur-hancurkan, mampu mengatasi masalah rambut gugur dan rambut yang terlalu nipis. Khasiat kedua-dua ramuan ini diakui berkesan menggalakkan pertumbuhan rambut baru yang lebih sempurna.

Limau nipis

Belahkan dua biji limau nipis dan perahkan patinya ke kulit kepala dan rambut. Aroma harum limau ini mampu menyegarkan bau rambut dan kulit kepala. Sangat sesuai dilakukan khusus bagi wanita yang bertudung. Khasiat limau ini selain menghapuskan lebihan kotoran dan minyak yang terperangkap di setiap helaian rambut, ia juga membantu mengurangkan masalah pening dan migrain.

Santan Kelapa

Pati santan boleh digunakan untuk menguatkan rambut. Sebaiknya perahlah sendiri santan yg diambil dari kelapa yang tua. Patinya lebih berkhasiat. Lumurkan pati santan ini ke kulit kepala. Balut rambut seketika dalam masa setengah jam. Kemudian cucilah rambut seperti biasa. Amalan petua ini tidak sesuai dilakukan setiap hari. Sekali seminggu sudah memadai. Khasiat pati santan yang pekat dipercayai mampu melebatkan rambut yang nipis, menghitamkan rambut dan menjadikannya berkilau....


Rambut bagaikan mahkota wanita kannn....so selamat mencuba......

11 comments:

sisdee said...

kesemua tu kan mmg rasanya ramai dah tau tp kan...selagi perkataan M tu melekat kat dada mmg tak terbuat hahahahah..even yg sesenang limau nipis tu punn :(

tu i le kan hahaahhahah...cuma tiap kali buat limau tu mmg kejung jap rambut :p

btw tq for sharing :D

Sharinginfoz said...

bagus tips ni. so apa lagi jangan lupa amalkan

Melabur Dalam Emas

Main Farmville???

atty's said...

dulu rajin ..ltk santan kelapa..kat rambut..kdg lidah boya..atau daun bunga raya..

ratna said...

thanx sis.. saya lebih tertarik nak buat yg belahan limau tu..mesti best jer bau dia nanti.. aromaterapi gitu..

Dee said...

thx for the info sis..

lily lotus said...

kini rahsiaku milikmu..hiks

POSH76 said...

good info mmg buat kalu rajin hehe

especially santan tu cuma tak tahan bau ajer tp bila buat santan tu akan tonyoh lak dgn limau..nak kasik buang oily

AQisH said...

petua ni mmg menjadikan sis..sbbnya ada kwn i dulu anak dia xde rambut sgt dia wat mcm yg u tulis ni..skrg tu dia rambut lebat kemain..i rasa pon nak buatlah lps2 bersalin nnt..sure rambut byk gugur ;)

GreenJade said...

thx sis..renung2kan & selamat beramal hehe :)

tingat pnah 1 tika tuh taruk limau ateh pala & kesan nye bejoget sakan..sebab...

kulit pala luka kna garu..aduyaiii

egeggege

Diarihatiku1976 said...

wah good info ni.. teringat dolu-dolu atuk saya selalu masak kelapa utk buat minyak rambut...
la ni dah takdelah org buat ....kan..

Izan said...

thanks for sharing...
pernah cuba lumur santan kat rambut. pastu bau santan tu tak tahan la terus pening kepala. hahahahahhah