Friday, April 16, 2010

... kerja sebagai ibadah ...

Tengahari semalam opis nie ada buat a short ceramah on topik yg dah memang slalu diperbincangkan, "Kerja Sebagai Ibadah".Syukur i dapat attend. Penceramah pulak best...ada diselit lawak2 so memang tak bosan laaa...Let me share skit sebanyak apa yang disampaikan semalam k....

Ada 5 syarat bagi menjadikan satu-satu kerja itu boleh menjadi ibadah.

Pertama, niat yang betul dan baik. Contohnya bekerja kerana memenuhi tuntutan fardhu kifayah, menyara keluarga. Bukannya bekerja untuk menjatuhkan seseorang, untuk sombong dan sebagainya.

Kedua, kerja itu halal dan sah menurut syarak. Mencari kerja yang halal adalah wajib. Bekerja dalam perkara yang mengingkari perintah Allah adalah haram. Contohnya menjual arak, insuran riba dan sebagainya.

Ketiga, pelaksanaan kerja itu betul dan menurut syarak. Contohnya soal tuntutan (claim), waktu bekerja, menutup aurat, tidak menipu, tidak menerima rasuah dan lain-lain.

Keempat, natijah yang baik. Ertinya hasil pendapatan disalurkan ke jalan yang baik. Keluarga jangan diabai, zakat ditunaikan serta rajin bersedekah.

Kelima, tidak mengabaikan ibadah asas. Contohnya, solat 5 waktu.

Boleh le kita renung2kan bersama kan....Selamat bekerja my fwenz dan slamat beribadah ......

10 comments:

Diarihatiku1976 said...

tajuk ni memang femes kan... ramai pejabat kalo buat ceramah agama amik tajuk ni..

Sharinginfoz said...

memang betul apa yang kita buat yang penting niat kan.....satu lagi cara biar betul... i.e. nak tolong orang... niat memang baik tapi mencuri pulak.. kan tak betul cara tu

SyaNa said...

best nye dpt attend kursus gini kan sis..at least boleh betolkan balik niat kite yg kkdg lari dr landasan
tp wat 2 do..keje kt small com so takde peluang nk attend kursus2 bagai..so kena motivate diri sdiri jek

*psstt nk copy paste letak kt my blog boleh??
sbg peringatan kt diri sdiri

sWeEtDaRLinG said...

cemana erk kalau kita tahu company yg kita kerja ni salurannya tak lurus, maknanya ada buat lobi tuk dapatkan tender? effect tak pendapatan kita tu? chewaaah tanya u plak... hehehehe

momguess said...

buat blog ngn fb pon kire keje gak ker sis?
hahahhaha
lagi menyimpang kan

rasp said...

ina,
: a'ah...ini antara topic pamos kan...

sharinginfoz,
: tul tu..nawaitu & cara kenalah selari..

syana,
: leh je amik..no prob...i pun amik from the talk nie...

afkar,
: oh oh....nie soklan cepuk-mas nie...kena balik kat ustaz tu ooooo....tak brani plak i nak mengomen, biorle yg lebih arif komen kannnn....

rasp said...

momguess,
: tu lah kan...smlm ustaz tu pun ckp, "kalo ikutkan waktu keje kita tak sampai pun 8 jam...mau sejam dua je...lelain tu sembanglah, jahitlah, layan internet lah, blog laa bla bla bla" hehehehe

sisdee said...

tul kan..keje tu ibadat..

sbb kita cari kerja n dpt gaji n gaji tu kita guna tk makan semua kan..

tq for sharing..:)

lily lotus said...

part claim tu ramai yg ngelat. hiks..thanks for sharing

atty's said...

seronok kerja .. ade ceramah bagai ..
aty keje kilang kicap ni takde benda2 camtu ..huhuuh.tapi syukur ade kerja..happy weekend sis..takecare..