Monday, April 5, 2010

... kad derma ...

Tiap2 tahun tak pernah lepas dapat kad 'derma' nie dari skolah my kids...
I malas nak gi minta kat sesapa. Slalunya i derma total sum RM50 gitu tapi pakai nama lain-lain then tulis le derma RM1 or RM2...penuh le kad nie nanti hahahahaha...Iyelah yang jadik tukang kutip derma nie penjaga or parents kan....

I teringat zaman2 i skolah dulu pun ada gak dapat kad nie...tapi yang dok gi minta derma are the students. Tapi dolu lain, skarang lain. Skarang rasanya dah tak selamat for kids dok gi from house to house kan... Dah macam2 kes zaman skarang nie...uish, i pun will not let my kids gi sana sini minta derma nie...bahya...

Dolu2 i ingat lagi, kkdg tu nak dapat derma RM1 tu kiranya byk gak lah tu, i kena tolong buat kerja dulu. Macam ada sorang makcik tu, dekat umah my grandparents, tiap2 tahun, kerja yang i wajib langsaikan utk dapat RM1 tu sidai baju and siram pokok bunga dia hahahahaha...

Arwah atuk i pun akan derma tapi bersyarat, i mesti settle 2, 3 soal jawab dengan dia....soal jawab apa : Rukum islam ada brapa? or kena baca doa or simple ayat cam doa qunut ke, Al-Fatihah ke...baru dia derma hehehehehe...So, now tiap kali i dpt kad 'derma' nie dari my kids...i pun drill dorang aaaa, soal jawab on islam or on general knowledge dulu or kena buat chores dulu :D

Kad derma yang membawa kenangan kat i...uols amacam? ada crite tak masa nak gi mengutip derma nie :)

10 comments:

Diarihatiku1976 said...

lor.. samalah kita... masa sekolah dulu selalu dapat kad derma mcm tu...

L@n@ said...

sis.. mase i sek ren mmg kerap dpt kad nih .. gi rumah ke rumah dok mintk derma .. dari pagi smpai petang .. sampe rumah kompom kene marah dgn mak..satu hari keluar umah .. hihi

Dee said...

u kena buat keje eh sis..i dulu..gamble je gi mintak ngan ntah sapa2 ntah..x kenal pun..biasanya dorang bglah singgit..yelah..dulu selamat sket..skrg bahaya kan..tu yg takut tu..

lily lotus said...

aah dulu2 ok. skrg sgt bahayakan. i ingat dulu pernah terserempak sheila majid masa minta derma. she gave rm10. besar wooo masa tu. hihi

nuraarin-life said...

bagus gak cadangan sis nie, lain kali kalau ada nak buah minta derma utk sek, i pun nak uji mereka juga..

Pengalaman minta derma takder sgt coz dulu selalu lepak kedai kopi atuk, so asal ada customer yg ok skit, minta ar derma..

sweetdarling said...

uuhh takde plak i ni kena buat apa2 keje kalau mintak derma.. tapi yang i tahu, balik sekolah nanti sapa dapat paling banyak derma rasa cam bangga giler laaa

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ said...

oh sis, i pernah buat this xtiviti.. teringat babe, siap kene marah2 pn ada, siap ada kata kita tipu pun ada, walhal kita siap tunjuk bukti lagi n suh dye tandatangan buku mcm gitu...

IdaShah said...

ada gak kengkawan ofis bwk kad nie mintak derma bg pihak anak..

ikiqzana said...

mmg setuju sngt sis.. zaman skrg mmg x sesuai ank2 kita mintk derma.. kang lain jadi nyer.

~ Lady ell ~ said...

tk pernah ingat pulak ada mintak2 derma ni.:P