Thursday, April 22, 2010

... emerald @ kak chik ...

* amaran : entry yang paaannnjjaaannnggg *


Firstly ibu nak ucapkan : Happy Birthday Girl!

Pejam celik pejam celik, 12 tahun dah berlalu and tis little girl has grown up into a little girl...hahahaha. Semua ibu akan anggap anak dorang still little kan :D

Well, what can i say about you darling...banyak. She is the third child and is sooooo proud to be the 3rd child coz ibu dia nie pun 3rd child, leh gitu. Jarak dia dgn Sapphire is 9 years jez like myself & my adik laaa...and again she's also proud of this fact, sama je cam ibunya :D

Sentuh pasal soalan bersalin, I bersyukur sebab all four of my babies nie tak lah bermasalah. Tipulah kalo kata nak bersalin tak sakit kan, mestilah sakit tapi still it's bearable. I have 4 normal births without any epidural. Memang alhamdulillah syukur Allah swt permudahkan proses ini utk i....

Tapi masa Emerald nie 5 months old, i kononnya tak leh nak cope with house chores sambil nak give the best attention to my 3 kids so, decided amik lah maid. To me that was the biggest mistake tat i've ever made. Crite maid nie nanti i buat entry lain lah iye...

Then since umur dia 7 months old kesian kat Emerald sebab asyik keluar masuk spital je. Asalkan dia demam, mesti melarat ke batuk & bunyi cam nak asma and paru2 berkahak. So kena lah masuk wad at least 1 minggu utk buat fisio & sedut kahak...

Syukur alhamdulillah, bila umur dia masuk 2 tahun, tetiba je penyakit dia dah hilang terus...cuma now walopun dia aktif dgn sukan, kekadang tu walopun jarang2, ada gak dia terasa sesak nafas. Kena gi klinik, sekali kena neubiliser then sihatlah semula. Besides that, she is one happy active child....

Bila i found out that i was pregnant with Sapphire...risaukan how Emerald is gonna take it coz iyelah dia dah jadik anak bongsu for 9 years kan. Tapi syukur alhamdullilah, bila i inform je kat my kids, dia lah yang paling happy...siap cakap "nak adik girl tau...make sure girl tau" Wah, leh main demand2 lak tu hehehehe. And bila i selamat lahirkan Sapphire, Emerald menjadik seorang loving, protective, caring and responsible Kak Chik :) Takde langsung i pickup perasaan jealous from any of my other kids till now. Syukur sangatkan...

Emerald nye interest, byk persamaan dengan i. Dari segi being active kat skolah pun sama dengan i...Both of us are sportswomen gitu... then dia suka arts and craft sama lah dengan i...So sempena her birthday, i gave her tis....
Ekceli nie i dah lama belikan, simpan dulu kat opis, petang semalam baru bawa balik for her. Leh le sharing2 dengan ibu dia buat scrapping hehehehe...

So, girl. Have a wonderful birthday and have wonderful years ahead. Ibu wants you to know that i love you dearly and ibu akan sentiasa mendoakan yang terbaik utk anak ibu. Ingat setiap yang you impikan tak kan datang gitu je, u gonna have to work hard for it ya. Ingat semua pesanan2 ibu tau...Love you lots darling, smooooccchhheeesss :)

18 comments:

POSH76 said...

Happy birthday to dear emerald...comeila dia ni...be a good girl & anak yg solehah yer hehe

a-as said...

seronoknya birthday emerald a day after her parents' anniversary. Boleh celebrate berjemaah tu sis..
Emerald, kita own the sama nama timangan la - kak chik/achik :)

btw happy birthday dear..may god bless u always!

Cik Wanie said...

happy birthday EMERALD,
moga panjang umur dan dimurahkan rezeki,
be a gud girl ok;)

~ Lady ell ~ said...

happy birthday emarald..
n aunty masih ingat emerald yg lukis butterfly kat kad ibu bg utk aunty.emerald mmg berseni lh..:)

*she betul2 'copy' u ya sis...:)

☆ lieya latif ☆ said...

hepi besdei si cute emerald (sedap namenye sis)...semoga menjadi anak yg sihat, bijak dan ceria selalu.....

byk kisah2 membesarkan anak ni kan sis....kisah emerald lain plak...ape2 pun semoga emerald terus sihat dan membesar bagai johan

atty's said...

happy birthday emarald..semoga menjadi anak yg solehah..

sama mcm adik lah ..jarak ngn fir..
until now..kitaorg panggey adik..fir pun panggey adik gak .abgnya

Nor Aishah said...

Happy b'day to emarald semoga menjadi anak yg solehah dan berjaya dalam hidup..

~~ciklinn~~ said...

hepi besday emerald... semoga terus berjaya dunia dan akhirat...aminn..

ajee @ ngongoi @ kak poyo said...

happy birthday cutie emerald!:)

IdaShah said...

happy birthday emerald @ kak chik..

secomel sapphire masa kecik.secantik ibunya bila dah besar :)

semoga berjaya hidup n jadi anak yg soleh

zarin said...

happy birthday to emerald...dah besar anak dara you ye!

lily lotus said...

happy birthday sweet girl :)...jauh gak jarak dia n sapphire ekk...puaslah dia manja sebagai anak bongus..hehe

rasp said...

posh,
: thx on behalf ya...moga2 lah sis...

a-as,
: mmg slalu celebrate berjemaah lah sis hehehehe...wah sama nick ek...

cik wanie,
: thx on behalf....aminnnnnnnn...

ell,
: hehehe ingat u ek sis :) nak kemana lagik kuahnya kan sis...

lieya,
: different child, different stori ...that's what make them unique in their own way kannn..

atty,
: ooo anak2 kita sropa ek sis...cam my abang la sis, jarak dgn i, 4 tahun je, tapi semua org panggil dia adik hehehehe...

aishah,
: thx ya sis...amin...

ciklin,
: amin...moga2 lah tu sis...

ajee,
: thx aunty ajee...

idashah,
: a'ah dia dgn sapphire muka nak sama masa kecik...thx for the doa sis..amin...

zarin,
: a'ah dah besar...nak sama tinggi dgn ibu dia dah pun...

lily,
: a'ah mmg jauh...sama cam i dgn my sis :) and mmg puaslah dia bermanja :)

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Happy Birthday Miss EMERALD!!! Wahhhh!!! 12 tahun da masuk alam remaja... Semoga dikurniakan kesihatan yang baik & taat pada ibu bapa ye... Happy Birthday againnn!!! ::.

ratna said...

happy bday kak cik. semoga jd anak yg solehah dan berjaya. wah.. sgt loving dia pada sapphire yer.. bagus. hadiah tu mmg menarik la sis.. saya pun suka jugak.

sWeEtdArLinG said...

woww... walaupun kepenatan, tp naaaak juga i baca sejarah emerald ni sampai abis...

happy burfday gegirl!! sabtu ni jom comolot, my mom ada kat KL...

mrsharis said...

Happy belated birthday dear.. Semoga jadi anak yg solehah. Aminn

Bestnyer sis, anak2 dah besar. Kita ni baru nk merangkak-rangkak..

Shopaholic Mama said...

Happy Belated Bday to yr bgal!! Same age as my D ke?

We kena start to be more careful sis, dah nak jadi teenager ni, so kena spotcheck selalu, ada boyfriend ke tak? hehehe