Wednesday, March 3, 2010

... last day stori ...

Last day for this holiday huhuhuhu... Amaran, entri nie agak panjang yaaaaa.

Check out hotel, round-round jap kat gurney drive..si kecik nak 'smile' ~ bergambar lah tu ~ dgn sea...stop jap amik her pics, tapi time tu plak dia ternampak a cute puppy...muka dia tension sebab nak pegang....adehhhh. Dia nie animal lover...semua binatang kalo leh dia nak pegang! Oh, by the way, dress yang dipakainya yg beli kat nite market Batu Feringghi, murah tau RM10 je...


K, dah settle 'smile' sana sini, continue journey balik ke KL....Masa kat highway, leh plak SH exit kuar sebab nak gi round-round tengok tempat Kuala Sepetang. I no hal...dok je kat seblah kan, pegang si Sapphire yang dah zzzzzzzzzz masa kat atas penang bridge lagik :)

Tak ingatlah i exit kat mana, tapi w'ouls lalu satu tempat nie namanya Matang. Never heard of this place before. Siap ada Muzium Matang tu...ada a 3 bus tourist kat situ. Tapi memandangkan sapphire tengah syiok beradu...cancel lah niat nak gi muzium tu.... Next time perhaps.

W'ouls terus perjalanan ke Kuala Sepetang yang terkenal dengan mee udangnya. Cantik sungguh pemandangan nak ke situ...kiri kanan pokok2 menghijau.....Oooo kalo pegi pepagi, lum pun ada gerai yg buka. Sib baik time tu, w'ouls pun still kenyang akibat baeeekkknya breakfast kat hotel tu. Town Kuala Sepetang tu ghupanya penduduknya majoriti adalah cina ek...yang sekitar bandar *bandar kecil je ye* dia i rasa mostly melayu...Gerai yang famous is Mak Jah Mee Udang laaaa tapi gerainya pun tutup....no prob, memang niat pun nak jenjalan je bukan makan kan.....

Okez, dah settle round2, jom balik kl....nehi nehi....one more stop....

From Taiping with love hehehehehe....singgah ke taiping lak...mula2 pusing kat Taman Taiping yang sejuk mata memandang...mesti cantik kalo buat photoshoot kat situ....kat taman tu ada satu tempat nak ke Bukit Larut, tapi w'ouls tak gi lah, sapphire still zzzzz lagi, ada chalet/lodge gak and ada 1 kubur peringatan ...


Then w'ouls lalu kat Zoo Taiping...Amacam? Mau singgah ka? Macam terdengar2 je sore yg beriya2 nak singgah hehehehe...ok lah, kejutkan Sapphire tanya dia nak gi Zoo tak tengok animals....walopun mata lum 100% celik, mulut dah sebut "nak tengok lion, nak tengok elephant...." kira nak lah tu kan....

Dok kat dalam zoo tu sampai almost kul 1 lebih....Panas tul time tu...Tengok pics Sapphire yg muncung tu. Sebenarnya time tu, w'ouls tengah q nak naik tram. Dah 3 tram pass. W'ouls dok tunggu tram ke 4 le, tapi Sapphire dah tak sabar nak tengok animals, tu yg muka monyok tu...

Tapi lepas dah naik tram and tram bergerak, dia nye excitement aduuhhhh, satu tram kot dok dengar dia cakap "see ibu, see monkey...see wahhhhh pipenzi ~chimpanzi ya hehehe ~ see bu, waaaaa hippoooo mandi, eyes dia BIIIGGG, see see wahhhhhh lion sleeeepp, eeeee bear tu wee wee *yes bear tu mmg tgh wee wee* ooooo tallll giraffe bla bla bla" non stop dia dok jadi guide atas tram tu...sampai i rasakan lebih baik guide yg dok cakap-cakap tu diam je. Ekceli w'ouls pun agak surprise coz banyak gak animals yang dia kenal. Ada gak lah a few yang dia tak tau, masa tu dia mula lah tanya apa tu, apa tu. Pics malas nak letak bebanyak...lagik pun, u'ols kenal kan hippo, rhino, zebra bagaikan :)

Lepas naik tram tu, w'ouls jenjalan kat dalam tu. Masa tu, semua animals kalo leh dia nak pegang lah, nak bagi makan lah..macam2 lah....dlm tu ada playground, dia dah tak amik pot dah...all she nak is, nak tgk tu nak tengok nie....ok lah...berbaloi lah bayar fee masuk kan :D

Tapi bila kids hepi, makes the parent pun hepi gak pe :)

OK, dah dah...takmo singgah memana dah....kita zasssss terus balik ke KL k....Sekian, settle lah stori morri the morning glory bout my wonderful holiday....

12 comments:

ratna said...

sis.. kami kan kalau pegi taiping.. mesti tak miss punya mkn kue teow dolly.. sedapppp..nasi ayam dia pun sedap.. kat area TTDI pun ada tau branch dia tp kami belum rasa lagi sama ke tidak rasanya.

POSH76 said...

bessnyer dari PG turun ke tepeng...tak pernah lg gi zoo tepeng mesti besskan...betul ker ada zoo malam..pandai si kecik tu cakap hehe

*gorjesmum* said...

i dah mkn kue teow dolly tu mmg sedap..mee udang i kureng skit hihih tp citarasa memasing kan..

eh cantek la dress sapphire kenan lak i

Dee said...

lamanya i x singgah sini..busy lately..eh..u dok kt hotel yg sama i dok aritu kt penang..hehehe..

Si Pemburu Bintang said...

wow yang penting enjoy

sWeEtDaRLinG said...

alaa cute nyaa pakai sunglass atas kepala... kekeke

maya amir said...

perghhh... kalau dah last day holiday mesti tak syok kan.. nak cotiiii lagik..hehehe

Eyriqazz said...

seronoknya bercuti..seb baik dah nak balik kampung next week...

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ said...

amboi bercuti sakan yeeeee... beshnya...

murah lah baju, RM10 je??? cantek pula tu...

Cik Wanie said...

ish ish ish,
kalau akk roger2 wanie,
mesti kita dpt jumpa kjap kan,
huk huk huk,
sedeyssssss...

hihihihihii....

wanie,
x pernah lagi sampai Taiping tau,
nanti nak ajak mama g jln2 sana plak lah:)

a-as said...

comel baju sapphire tu..nayli pun ada satu beli kat pasar payang. Patern sebijik. Harga x sure sama ke tak sebab tok nayli yg belikan..ngee..
bestnye dpt gi penang..bila I nak sampai ni.. :)

lily lotus said...

amboi cantiknya floral dress sikecik tu..so sweet tau