Thursday, March 25, 2010

... hal krepok ...

Krup krap krup krap....bunyi yg sodap didengar bila makan krepok (keropok) kan hehehehe...

Kat rumah i nie leh katakan tak putus lah dgn stok krepok. Tapi w'ouls nie ngada2 skit, kalo nak beli krepok kering or krepok lekor, mesti order all the way dari Trengganu or Kelantan. My kezen, opismate dia org sana yg balik kampung tiap2 bulan, so haruslah w'ouls kirimkan. Tapi i pelik laaaa, ada gak krepok yg leh terasa gatal lidah & tekak kalo makan byk2. Kalo tak silap i, tu slalu i terasa bila makan krepok yg dah goreng siap & dibungkus, kat kl nie. But then i rasa dah lama tak alami 'perasaan' gitu...rasanya since dah ada 'supplier' krepok nie hehehehe...ampon 'pok nik' jgn marah ye.....

Tapi nie plak my SIL, kakak SH, bagi. Aritu kan w'ouls blanja dia tengok teater, so masa gi amik dia, dia bagi 2 jenis krepok nie. Ni dia beli kat Kelantan. Dia pegi sana last week.

Hok nie krepok ikan biasa lah kan, tapi tak tau le ikan apa tu....

Hok nie plak i suka sbb vely the kalerful ooooo...hehehe 1st time dapat yg kaler2 gini. My doters suka makan yang nie sebab attracted by the colors hahahaha, leh gitu ek...
Makan krepok dgn nasi, nasi lemak, mee goreng or even makan sesaja cicah sambal pergggghhh memang layan aaaaa.... Uols suka tak makan krepok?

14 comments:

ratna said...

saya pun suka mkn kopok sis.. tp bila time nak beli kopok..saya mesti tanya, kopok ikan tamban ada..? kalau ikan tamban sedap tau... lepas tu yg jadi gatal lidah & tekak tu sbb byk tulang ikan yg diaorang tak buang masa nak buat kopok.. sama mcm kopok lekor jugak la. saya paling tak suka kalau mkn kopok gitu. mkn kopok panas2 sedapkan sis.. cicah sos cili pun tak per.. huuuhhh sedapnya..

POSH76 said...

suker tp mesti nak kepok dari ganu yg ori punya...tp tak leh layan la sis mau addicted nak2 ngadap TV elok sgt la tu

sWeEtDaRLinG said...

stok keropok kat umah mmg kena sentiasa ada, kalau abis jer alamatnya kena balik kampung ler... hehehehehe
sweetdarling79.com

zarin said...

sukaaaa hihi baru semalam buat entry pasal kepok gak :-)

Sharinginfoz said...

memang sedap makan keropok ni kena pulak yang ranggup dan pencicah yang pedas...

Jumpa Doktor Gigi

Melancong Percuma???

lina said...

kepok??beshnyer...tomei lak kepok kaler2 tu kan?kene carik nih w/pun sendirik org ganu. tapi cam tak terjumpa lak..

atty's said...

memang sedap kalo makan ngn nasi lemak..

lily lotus said...

samalah kita. tp ada stgh2 keropok lekor ni bila mkn terus gatal2 mulut gitu. haa ntah apa ikan dia guna. i selalu beli kat pantai dalam..mmg tip top kualitinya..kruk krak kruk krak

eya said...

kopok2 dr ganu mmg terbaek..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

sedap sis makan keropok..nak2 di petang2 hari kan....sambil makan sambil minum teh panas...sedapnyerr...

salah satu feveret zana makan kopok nie selain cicah ngan sos....zana suka cicah ngan air oren...he he he......

nuraarin-life said...

keropok yg beli kat kedai mmg buat lidah ala2 gatal skit..

Kena yg goreng sendiri baru marvellous..sedap..cicah ngan sos uhh terangkat sis

~ Lady ell ~ said...

suka jugak..tp kalau tgh batuk mkn kopok, batuk makin menjadi.sbb goreng kan..

GreenJade said...

mkn kopok cam addicted la sis..selagi x abes 1 bekas tu slagi tu la dok ngadap ngunyah x renti2. duhh

mkn ngn nasik tgh panas2 pong sodapppp...i loikeeee 2 3 4 5 6 7 egegegege :D

Izan said...

aduh...tetiba memalam buta ni terasa nak makan kopok la plak =)