Wednesday, February 3, 2010

... berjaya gak ...

Yippee.....at last, i berjaya gak!

Jangan gelak iye uols. At last, I berjaya gak masak sotong goreng tepung laaa hahahahaha. Pada yang expert masak cam sis Zarin tu kan, pejam mata dah leh siap kan. Tapi pada i, yg sememangnya amatur aje nie, susah ooo nak dapatkan sotong goreng tepung yang crusty tepungnya, tapi sotongnya sedap je, tak liat bagai :) Setelah berkali-kali i cuba, at last berjaya gak, yabedabeduuuuuuuu dan of coz lah famili i pun soka gak coz dapat menikmati sotong goreng tepung paberet dorang hehehehehe....

Uols nak ke resepi sempoi nie :

Bahan-bahannya :

  • sotong
  • tepung gandum
  • sedikit baking powder
  • 1 biji telur
  • sedikit garam
  • lada sulah, serbuk kari, paprika ~ kalo nak rasa pedas2 gitu
Cara-cara
  • Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
  • Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
  • Pukul telur takat nak satukan putih & kuning telur.
  • Masukkan sotong tadi ke dalam telur. Ketepikan
  • Gaul tepung dgn sedikit baking powder.
  • Sotong yg telah digaul dgn telur tadi disalutkan pula dengan tepung.
  • Kalu nak extra pedas boleh letak sikit serbuk kari atau serbuk paprika dalam tepung.
  • Goreng sotong cara deep fry sampai golden brown.
  • Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.
Selamat Mencuba uols.....
Ni lah sotong goreng tepung i yang laju je abis dibedal semua org :D

16 comments:

sisdee said...

wah!!! cam sedap...heheehhe..slalu makan jarang buat..slalu org jek buat..rasanya cam snang kan..kan..heheheh..
bole le tiru nnt :)
tq dear!!!

ratna said...

saya ni tak baca lagi entry sis ni..terus tgk gambar.. terus ckp.. aiyo..sedapnyer.. nak kena cuba la ni.

Dee said...

fuh..sedap2..wajib cuba ni..

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ said...

wah sedapnya..

semalam bru je sebt2 nk mkn sotong celup tepung kat pantai airport terengganu..

walaupun duk terengganu, tapi jarang p sana...

eya said...

sbb sutun la lengan sy melecur trk..smppi skrg msh trauma..ekekek

Moralle said...

ermmm yum yum.........bleh cuba gak...

rasp said...

sis dee,
: tu laaa mmg rasa cam senang je nak buat tapi byk kali try tak menjadik, tis time menjadik plak :D

ratna,
: leh le cuba buat :D

dee,
: try la sis :D

myra,
: lamanya me tak ke trengganu sis...sana syiok ooo layan sotong goreng tu...

eya,
: iye ke sis...lahai ciannya...

moralle,
: try le sis, jadik tak nanti ckp lah ek :D

sWeEtDaRLinG said...

aritu my hubby beli sotong yang besar tu, i hiris tuk goreng tepung...

Shopaholic Mama said...

Bravo bravo!

Looks easy but apakan terjadi kalau I pulak masak? yelah, dah bertahun I tak masak-memasak..

POSH76 said...

nampak sodap ni leh terai ler...kekadang kat restoran tu tak sumer pandai buat

zarin said...

wah sis!! anda tersangat lah terrernya...i pun tk pernah wat sotong goreng tepung mcm ni :D
slalu pakai tepung goreng adabi tu je :)
buleh coba nih!

a-as said...

boleh lah buat selalu lepas ni..:)
nampak crunchy nyum nyum..

e_ja said...

ala sedaaaapnya sis..terliur dah ni..huhu..

atty's said...

nampak menyelerakan ar sis..

ikiqzana said...

chayoikkk la sis.. nmpk sedap.

klu zana suker udang goreng tepung. bole try buat ni..

thanx resepi tu sis...

Izan said...

leh la try pasni. cam senang jer ni =)