Wednesday, January 27, 2010

... yogurt ...


I rasa most of us tau kebaikan yogurt nie kan. I nie sebenarnya tak suka sangat makan yogurt. Dah dua tiga kali try makan nye, rasa cam tak tertelan. Tetapi bebaru nie i try yogurt yang dalam gambor tu kan, lazat lah plak. Mmg boleh makan 2, 3 cup sekali makan oooo hehehehe... Nie ada satu info yg i baru tau pasal kebaikan yogurt utk wanita. Mungkin uols dah tau kan tapi tak kisah lah let me share with you tis info :

Untuk penjagaan dalaman, permakanan yang seimbang dan sihat itu penting dan yogurt dikatakan dapat memberi keseimbangan dalam faraj wanita. Yogurt yang dimakan sebanyak dua bekas 200ml setiap hari mampu mengatasi masalah keputihan. Selain untuk kesihatan dalam faraj, ia juga kaya dengan kalsium untuk kekuatan tulang. Tetapi, seandainya anda sakit dan sedang mengambil antibiotik, penyerapan kebaikan yogurt tidak dapat berlaku disebabkan antibiotik tersebut.

Ni lah antara info yg i baru tau on yogurt....Let's eat yogurt uols :D

20 comments:

Kancilbiru said...

eceh...baru tau gak info ni..selalu main telan ja yogurt...suka yg perasa stroberi...yummey!

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ ; cRazYgUrL ^ kaZmi3rAfkAr said...

like yogurt...

beshnya.. nyum2..

zarin said...

owh...thanks for d info..feveret hasya n i tuh :)

Dee said...

i don't like yogurt..tp yogurt drinks i leh minum berbotol-botol..

ratna said...

sama ler.. saya pun tak suka yogurt..tp my suami suka mkn yogurt..lagi2 yg mcm dlm gambar tu.. itu yg beli 6 cups dpt free tupperware.

sWeEtDaRLinG said...

yogurt mmg kena tengok brand apa.. kalau tak mmg meloya tekak takleh nak masuk...

lily lotus said...

nak turun gi beli yogurt jap..hihi

rasp said...

kancilbiru,
: i baru blaja menelan hehehehehe

mra,
: oooo pencinta yogurt lah ek...

zarin,
: no prob...wah kids mmg elok makan yogurt kan...

dee,
: sis, me yogurt drink kalo yg Bliss tu perisa mangga je yg i leh telan...lelain nehi nehi...

ratna,
: nie yg nak gi cari yg 6 cups tu hehehehehe

afkar'z,
: oh iye ke...me not only tgk brand sis, perisa pun kena tgk gak..hanya yg perisa mangga je i leh telan...

lily,
: beli extra utk i skali ya hehehehe

atty's said...

tertiba terasa teringin lak nie..hehehe

Mak Pah Vogue said...

yo rasp...mak pah merayap blog n terpikat dek yogurt ni... hehe mak pah mmg pengemar yogurt jugak. used to help my father buat the traditional one sbb my father is half indian half chinese, so klu dia suruh mak pah gelek limau purut jer, confirm dia nak buat 1 baldi stainless steel yogurt ler tu...hehe

Kaseh NazLieza said...

thax for sharing good info

kojah said...

sy ske yogurt kak...

sedapppppppp

POSH76 said...

ni pun my fav....suka mcm2 flavor paling suker strawberry hehe

me makan sbb nak diet...but for health reason mmg tak taw details...good info tq sis

Q said...

rasp..me too dulu tak suker makanan berasaskan susu keju,yougurt,susu segar!!! Tapi me raser yg you tunjuk nilah terus suker..pastuh me try yougurt plain plak, perah lemon sikit, masuk pudina sikit,pepper,lil sugar..pastu ganti mayonaisse..sedap jugak tau terutama makan ngan beger daging. So sekarang no more mayonaisse..

UnGu VioLet said...

samela ngn mar nie kak.. mar tak makan yogurt.. bau pun takleh.. apetah lg nak try.. mmg takleh.. aduhai..

imz said...

nice info...kena amalkan selalu la lepas nih...tq

mummysyafie said...

sis..kiter mmg tak reti makan benda alah nie..seriau je rasa tekak

rasp said...

atty,
: pe lagi sis, jom kita gi beli yogurt nak :)

mak pah,
: thx for merayap ke sini :) wah, mesti u pandai buat yogurt ek...untungnya!

kaseh nazlieza,
: no prob and thx for dropping by!

kojah,
: oooo pengemar yogurt ek..gud for you sis!

posh,
: me makan for health reason...

q,
: oooo thx for the recipe sis..leh le i try :)

mar,
: akak dulu pun camtu sis...tetapi asyik dok try, lelama leh...

imz,
: leh le amalkan kan sis...

mummysyafie,
: i pun sama gak sis, dah lama dok try...last2 yg brand diatas je yg i leh telan ;)

PerantauSepi1306 said...

erksssss mashhaaammm

eya said...

ruginye sis x suke yogurt..tp da suke da skang kan..sedap je kan. msm2 mns.