Monday, January 18, 2010

... jelly kelapa ...

Uols pernah tak makan jelly/agar2 kelapa? I baru 1st time makan....sodap banget!!!! ada sesapa tau tak resepi dia? Ke cara masak dia cam masak agar2 biasa cuma letak kan kelapa....serious sedap beb!Ni w'ouls beli masa gi Banting bebaru nie...nak beli stok krepek kat umah...Jauh gi semata2 utk beli krepek? W'ouls tak kisah...kalo weekend tu takde hal/program, leh le gi kan....

Slalu pegi, tak plak pernah beli nie....tapi aritu gi, masa tu cocer agak panas, tgk dlm fridge dorang cam sedap je jelly/agar2 kelapa tu....beli lah sorang satu cup...masuk kete, baru lah nak makan....sapphire makan dulu....bila dah gerak dlm 10 minit camtu, baru lah the rest makan....tup tup sedap....nyesal plak tak amik byk hahahahahaha...buruk lantak tul w'ouls nie kan....

Bila2 nanti nak try lah buat jelly nie....yg w'ouls beli aritu mmg sedap....terasa tul 'kekelapaan'nya tu :D Nak kena gi cari lah air kelapa dulu then leh lah try test cuba buat...hopefully menjadiklah....leh le makan sambil nyanyi lagu marsha "underneath pokok klapak" lalalalala....

12 comments:

a-as said...

pernah try..memang best sejuk jer tekak. Selalunya orang jual RM1 kan satu cup tu..

POSH76 said...

start try masa makan kat umbai melaka...la ni dah jual kat key ell lak..mamak pun dah pandai jual...hehe
tapi kat umbai lagi sedap rasanyer...hehe

sisdee said...

baru nk tanya u ada resepi tak hahahahhah
my kids dah suke makan jelly2 nie...jenuh le ibu kena cari resepi huhuhu

Dee said...

sis i pun pernah makan..sedap sgt2..u buat byk2, bwk opis..i gi amik ye..hahaha..dasar x malu..

Kancilbiru said...

feveret ni...sedap sangat nak nak pulak kalau sejukk....lagi sedap..satu pun tak cukup tau...:P

e_ja said...

sedap ehh sis jelly kelapa tu..nk try lah..heheh..ehh u pegi banting ke??..kg 2 tu..;-)

rasp said...

a-as,
: a'ah rege dia RM1 je satu cup tu..

posh,
: oooo ada jual ek kat sini...apsal i tak pernah nampak ek...

sisdee,
: i sendiri suka jelly2 nie...rasa sejuk je tekak tu hehehehe...

dee,
: tahun depan kot baru leh merasa jelly nie hahahahaha...

kancilbiru,
: tu lah kan...mmg tak cukup satu cup tu...

eja,
: a'ah gi cari krepek, terjebak plak dgn jelly nie...try le nanti..sodap!

Moralle said...

hi sis, its like u cook any other jelly, but u use kelapa muda, use te air sekali......the isi u bleh lah buat deco to eat with it later.....

lily lotus said...

ehh samalah i suka gak. tapi bab resepi try search. i pun nak gak

rasp said...

moralle,
: i pun dah agak masakkan dia cam gitu...tapi ntah le bila i nak terai :)

lily,
: rasanya jez simple je kot...substitute air biasa tu dgn air kelapa then bila nak sejukkan, tabur je kelapa tu...i guess lah kan...

sWeEtDaRLinG said...

kelapa jelly ni terkenal dari siam kalau tak silap...

tp my hb's uncle mmg amik dari siap untuk stok kedai makan dia.. memang sedap sis.. tak tahu laa plak buatnya cemana... :P

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Sodap nieh... Nyum!!! Nyum!!! Nyum!!! ::.