Thursday, January 28, 2010

... destinasi idamanku ...

Wiken bebaru nie, w'ouls gi Cuti2 Malaysia. Seawal jam 5 pagi w'ouls dah sampai ke LCCT.

Lepas settle check in bagai,

bekfas dulu kat McD je...

At last, sampai juga i ke destinasi idamanku SABAH : Negeri di bawah bayu. A very short vacation. 3 days 2 nites je. Kali nie gi hanimun berdua. W'ouls mmg skali skala gi hanimun berdua2an je, setahun skali dua, tak selalu2, rindu seh kat kids, gi sana sini, buat aktiviti itu ini semuanya tingat kat dorang.....InsyaAllah, ada rezki, next trip nak bawa kids plak.

Sampai je kat airport, tunggu my fwen, dia offer pinjamkan ketenya. Syukur alhamdulillah, save bajet w'ouls kat situ :D Lepas my fwen sampai, sembang2, confirmkan utk dating malam tu, amik kunci kete and w'ouls terus start aktiviti lawatan tapak *ihiks*.

1st stop kat stesen keretapi, North Borneo Railway :D sungguh jakun w'ouls kan hahahaha...mmg jakun sbb kat situ cuma ada w'ouls berdua je :D tak kisahlah...nama pun pelancong kan...snap pics then w'ouls terus ke next destination.


Lepas tu w'ouls gi pusing2 kat area tepi laut, Pantai Tanjung Aru. Patutnya w'ouls ke sana dulu tapi iyelah 1st time sampai Sabah kan...tak tau jalan lagik...Mmg indah, nyaman and tenang tul keadaan kat sana...
Lepas tu, w'ouls pun pegi lah ke pusing2 kat area bandar. Best tul kawasan bandar dia. Very sistematik. Senang gak lah w'ouls jenjalan. Berbekalkan GPS, w'ouls leh gi sana sini. Kalo miss simpang, no hal, coz jap2 kita jumpa roundabout or simpang utk U-turn. Memang mudah.

W'ouls gi makan dulu kat satu restoran tu, lupa plak nama restoran tu, pics pun tak snap, coz time tu dah kebulur gitu hahahahaha. Dah settle kenyangkan perut, w'ouls gi pusing jap kat one of the shopping complex Centre Point, mall dia cam Sg. Wang gak aaa tapi takle sesak sangat umat kat situ. Tak sampai sejam, w'ouls pun make a move.

Singgah ke Muzium Sabah. Kat area muzium tu gak ada Kampung Warisan...tapikan w'ouls tak masuk ke dalam pun
. Jez nak survey area lah katakan and snap2 pics :D Sebenarnya sbb tak cukup masa. Rasa cam nak cover byk tempat utk 3 hari tu...
Dah agak2 waktu leh check in hotel, terus lah w'ouls menghala ke 1Borneo, shopping mall yg baru, lebih kurang cam MidValley lah. W'ouls stay kat Tune Hotel. Murah ooooo. RM80 semalam and oso, to me bilik dia cozy and very clean. And cermin gedabak punya besar, i loike. Memang leh stay lah kat situ...

Lepas solat, mandi manda, freshen up bagai, kuar balik, w'ouls ke Bandar KK. Tujuan utama ke Pasar Kraftangan atau lebih pamos sebagai Filipino Market. Area tu dekat dengan tepi laut. So snap dulu sblum gi merembat :D
Next adalah sesi rembatan...hoye2 sapa tak suka. I naik rambang mata tak tau nak membeli apa. Dapat gak le i merembat skit, takde byk mana pun, plus dpt membeli kiriman my family skit...
Bersebelahan dengan Pasar Kraftangan tu, ada gerai2 makan and oso pasar yg ada jual kerepek, pisang, kuih cincin bagailah....Membeli belah skit je kat situ...aduh, apsal lah gi masa lum dapat gaji kan...semuanya main hentam beli skit2 je tapi ada bagusnya. Takde lah membazir sangat kan :D ~ ayat penyedap hati ~
Dah settle tu semua, w'ousl balik semula ke hotel. Freshen up skali lagik. Kat sabah cepat je malam. Kul 6 gitu dah start cam kul 7 lebih tau. Lepas dah freshen up, kuar balik coz ada dinner dengan my fwen tu...

Haruslah pekena seafood. I tell you...yummylicious bangat. Yg baju merah sebelah i tu lah my fwen....Menu dia, soup ketam plus jagung, ikan kerapu masak ntah apa, udang rebus, sayur campur and lala masak cili. Crab meat & corn sup super duper yummy....Restoran tu nama Restoran Kampung Nelayan. And to me, suasana dia lebih kurang cam Restoran Nelayan Titiwangsa je .... Sambil makan ada show. Show dia pun best! Thx sis for the wonderful dinner! Datang kl, our turn plak blanja k :)
Pewut dah kenyang, balik semula ke hotel....tidooooo???? Nehi, nehi! Aktiviti tengok wayang plak hehehehehe.... Setelah 3 tahun tak jejak kaki, dpt gak i gi tgk wayang. Tapi sayang tul, citer yg available time tu is Legion huhuhuhu...agak boring and tak make sense langsung crite dia. Sib baik i tak tertido :D

And lepas tengok wayang, apa lagi, balik hotel terus zzzzzzzzzzz. Penat beb, bayangkan dari kul 4 pagi sampai lah waktu abis wayang tu, almost 2 pagi kot w'ouls hectic dengan aktivi cuti2 malaysia....kebabom tido tak sedar2 sampai subuh tu :D

bersambung ..........

21 comments:

momguess said...

huh
best nyer g seberang laut....
kalo g labuan blh borong kain sutera
murah2

atty's said...

beshnya sis ..pegi .sabahan ..
bila lah saya dpt ke sana ..

Dee said...

tempat2 yg u pegi sis..i xpegi masa ke kk aritu..except for filipino market..next trip to kk..i kena gi nih..hehehe..

SyaNa said...

oh rindu sabah
hahahaa sabah best kan..
harap dpt jejak kaki ke sabah lagi :)

cepat sambung kak..tak sabar neh

Diarihatiku1976 said...

bestnya... paling saya suka kalo pegi borneo mall ke apa tah namanya.. mcm midvelly kan..

ratna said...

sesi rembatan tu yg syok tu.. saya pun mesti rambang mata punya la.. berpusing2 agaknyer bijik mata tu nak pilih mana satu.

*ayu the sun* said...

wah honeymoon!!!
weeewwwiiittt..
:)

Kedai Online Anda <-- click SINI

PerantauSepi1306 said...

wahhh bestnye honeymoon.. ehehehe eden ni susah la nak tinggai si gebu tu sengsorang sis.. misti dia majuk nanti ;p neway byk gak perubahan kat sana ye...

POSH76 said...

wow bessnyer honeymoon...si comel tinggal dgn saper...mesti windu dgn mummy & daddy...thanks for the review...mn tak nak gi nanti hehe

lily lotus said...

bestnya! berdua dgn hubby jer plak tu..how sweet..huhu

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Best!!! Best!!! Nak gi gak... Huhuhu!!! ::.

eya said...

bilela sy nk smpi kesini..huhu..bestnya

eya said...

akhirnya sis,
sy da leh nmpk sis update kat my dashboard. np sblm ni try bnyk kali msk,asek x detect je url.
best2 da leh detct..huhu

L@n@ said...

huyoo.. g hanimon... sis ..gmbr kopok lobang2 tu.. weh dah lame tak mkn.. kat sabah ajer yg ade..

jom bace jom

sWeEtDaRLinG said...

syok woo dapat jalan2... huhuhu me setahun sekali pun susah.. [erk..? kalau naik flight laa yeeee hehehe]

UnGu VioLet said...

mar pun tak sampai lg sana.. ingat balik nnt nak gielah jugak sabah.. murah jer kan ngan air asia..

Mrs.Sheikh said...

akak..lenkali singgah le Labuan :)

eLLy said...

ini pun salah satu destinasi idaman ku ;) Sabah & Sarawak
ish ish satu Msia pun tak pusing habis lagi nie..

zarin said...

bestnya pi sabah...i suka..seafoodnya...uhhh heaven!!

Lady Dyla said...

amboi sis.. honeymoon agi.. beshnye..

Moralle said...

wah so syokness berhoneymoon.........:):)