Monday, January 18, 2010

... acupuncture ...

En SH i nie dah almost two months dok ngomel sengal kat shoulder dia....dah gi urut, dah gi message, dah gi buat thorough checkup, dah pantang makan minum bagai laaa...tapi katanya dia still terasa sengal2 tu.... At last, beberapa opismate dia suggest gi buat acupuncture....Ramai gak org gi buat this treatment....masa i waited for "the Master" ~ doktornya ~ i tgk ada dlm 5 kids dah dtg buat treatment...i assume dorang nie mmg regular customer...then yg tolong 'cucuk' kan dorang is one of the assistant kat situ...The kids tu kan, datang 'cucuk' then kuar, then dlm 30 minit datang balik utk tarik keluar jarum tu...dah settle.....Nampak tak amoi yg berbaju biru & pepel ...keje dorang i tgk, prepare ramuan2 utk ubat akar kayu tu....dari i sampai sampai lah balik tu je lah keje dorang....sambil berceloteh, dorang ikutlah preskripsi yg 'Master' tu bagi, then dorang timbang2 ramuan tu and bungkus...laju je dorang buat....Tapi klinik tu kan, mmg bau akar kayu je hehehehe....

Ni plak gambar 18sx *ihiks* SH kena 'cucuk'....katanya tak sakit pun....tak rasa apa....lepas dicucuk, dorang sambungkan wayar2 ke benda kecik tu...ntah amendanya lah kan....ada la terasa gegaran electrik skit but still tak sakit....kena buat ni dlm 30 minit....
Lepas dah settle sesi cucuk cucuk tu, tunggu jap amik 'ubat' SH.... untuk diminum selama 7 hari iye.... Cara rebus dia : air sebanyak 5 mangkuk kecil + akar kayu tu sepeket, rebus selama 45minits or hingga air rebusan tu tinggal sebanyak semangkuk kecil...then minum lah ....
Tapi uols...semerbak satu rumah i bau akar kayu nie....i tak suka beb....si sapphire lagik laaa...bila i start merebus je, jap jap u leh dengar dia membebel "eeeee smelly" "busyuk" sambil muka kerepot mak nenek hehehehehe...dia asyik lah dok soh i spray rumah dgn pewangi hahahaha...

Hopefully, lepas 7 days consuming the 'akar kayu' SH sihat semula.... Sebenarnya takde lah teruk mana pun, cuma he feels uncomfortable coz of the sengal je.....apa2 pun hopefully it will go off....

9 comments:

eLLy said...

Ayoo eLLy takut bab cucuk cuk nie..
tapi klu gi urat gue berani la ;)

Mommy Lily said...

Alamak. sakit tak buat benda tu sis? Ngerilah tengok tapi kalau kesannya bagus elok jugalah kan. ada hilang tak sakit2 tu skrg?

Dee said...

kt opis ni ada cina tu slalu dtg buat acupuncture kt opis ni..my boss tempah khas..

eh..SH u minum ubat tu tutup2 idung x? hahaha..

UnGu VioLet said...

takut tgk segala wayar yg duk cucuk kat badan tue.. tp, yg penting.. kesihatan kan..

rasp said...

elly,
: cam ngeri je kan...
i pun suka kalo dpt mengurut :)

mami,
: ntahle, tapi SH ckp tak sakit pun langsung....lum tau lagi resultsnye coz baru 3 hari dia start minum....takat nie dia kata ada slight improvement laaa..

dee,
: caya tak...dia steady je minum tau...walopun dia ckp bau dia teruk tapi i tgk cam dia minum air sejuk je hahahaha

mar,
: tu lah sis...pikir kesihatan, semua sanggup buat :)

POSH76 said...

takper kalu leh sihat why not...tp takut jarum ler..sis tak mo terai ka

imz said...

sakit tak..?..seriau je tgk kan..tp lepas tu mesti puas kan

sWeEtDaRLinG said...

berapa charge dia sis? ramai orang cakap, migrain pun elok buat akupuntur ni tapi i takut ler... kekeke

PerantauSepi1306 said...

la sis naper tak ameks gambo sapphire yang buat aksi smelly tu.. hehehe..