Friday, January 29, 2010

... 2nd day in Sabah ...

AMARAN : N3 PENUH GAMBAR!

Ni merupakan activiti hari kedua di Sabah. Kul 7.30 pagi bertolak dari Tune Hotel. Kali nie ada tour guide..

1st stop : Tamu Pekan Kota Belud...lebih kurang 1jam perjalanan dari KK.

Setiap hari Ahad, pasti ada tamu nie...Agak jam lah kawasan tu tapi macam2 ada...ikan masin, ikan mentah, kuih muih2, kraftangan, mutiara, baju bagailah...Yg dalam daun tu is tapai nasi ya..
I beli nie...ntah apa nama. Kuih tu, tepung, santan and ada jagung, rasa cam bingka jagung tu tapi lemak...sedap...ianya dibalut dengan kulit jagung gak. 5 keping = RM1. Kuih muih yg kita tengok di semenanjung pun ada.
Lepas pusing-pusing tamu tu dalam sejam gitu, w'ouls pun sambung balik perjalanan ke Pekan Nabalu. Kat sini leh amik pics Gunung Kinabalu. Tempat dia sejuk je cam kat Cameron Highland gitu...Sayangnya, masa w'ouls sampai situ, awan dah tutup Gunung Kinabalu...Nampak skit2 je....huhuhuhu...


Kat area nie ada lah jual souvenirs....


Harga dia oklah...leh tawar2 lagik...Dok dalam setengah jam...sambung balik perjalanan nak ke Kinabalu Park......Pics kat bawah tu i amik masa otw ke Kota Belud. Nampak tak puncak Gunung Kinabalu...rasa sayup tinggi gitu kan...


Perjalanan dia dalam 40 minutes kot....Then sampailah w'ouls ke Kinabalu Park.

Masa w'ouls booking memula tu, SH dah tanya kat tour agent tu, nak kena bawa track shoes ke. And she said, tak perlu coz kat Kinabalu Park we jez pusing2 kat kaki gunung je. Tapi bila sampai situ, the mountain guide, Lily, cakap w'ouls akan gi jungle trekking. Amik ko, pakai selipar je both of us hahahaha tapi Lily bawa w'ouls ikut a very mild trail. Takde le panjat2 bukit sangat pun...hehehehe...

Sesapa yang sukakan nature...Mount Kinabalu is sooooooooo full of it. I & SH kalo ikutkan hati nak spend the whole day kat situ...tapi apakan daya...haruslah balik ke KK, coz esok tu dah nak balik kan.... Ni lah antara flora and fauna yang u can see in there. Subhanallah, ciptaanNya sungguh indah....Butterfly tu kan, takleh terbang lagi, coz dia baru kuar dari cacoon dia...cacoon dia ada atas skit je kat dahan tu...The smallest orkid tu, yg warna putih tu, mmg susah nak amik pics dia...coz soooo small. Oh ya, mangkuk kera yg terbesar leh masuk air sebyk 3.5 liter... i tak leh bayangkan...

Yang daun 1 tu kan...Daun tu, org2 asli leh buatkan seluar guna daun tu...dorang keringkan daun2 pokok tu bebanyak, then dorang anyam lah jadikan seluar...1 seluar amik masa about 3 months utk disiapkan... Then pokok tu ada buah yg leh dimakan, rasa cam dragonfruit je buah dia...isi dia pun macam dragonfruit yg putih...i rasa buah tu...kecil je buat dia...lebih kecil dari langsat... Daun 2 tu is jez daun biasa tapi cantikkan..cam bunga...


Orkid yang i kotakkan tu is an endangered spesis...Kalo terjumpa kat mana2 perkampungan di area tu, dorang mesti inform kat Kinabalu park officials....then pokok orkid tu akan dibawa ke Botanical Garden di Kinabalu Park utk dibela...kalo tak, leh kena saman oooo..... Yang mangkuk kera kat bawah nie plak, besar sebenarnya....leh muat air sebanyak 500ml. Both orkid dgn mangkuk kera ni sebenarnya ada dalam pagar...w'ouls amik pics dari jauh je nie...zoon in, pakai camera hp je...kalo sesapa ada dslr mesti lagi kelazzz gambornya...


Mula2 sampai situ w'ouls gi jungle trekking kan, then break gi makan kat satu restoran tu lah...dah masuk package dah pun....ni lah food yg dimakan....
Lepas makan, w'ouls sambung jalan kat Botanical Garden dia plak.... settle pusing2 dalam kul 3 lebih, then w'ouls teruskan perjalanan pulang ke KK semula. Rasa tak puas tul pusing situ...nak kena gi lagi nie :D
On the way balik, jumpa Jambatan Tamparuli....jom kita nyanyi sambil merentas jambatan hahahahaha.....
Then we head back home ke hotel. Malam kuar dinner....of coz seafood lah kan :D Makan kat restoran Salat Seafood. OK gaklah masakan dia...Kenyang teramat sangat coz makan berdua, since SH nye kawan tak jadik join plak. Sempat amik pics sotong goreng and udang masak butter je...lepas tu makan tak hengat donia dah pun hehehehe....


Lepas dah dinner....aktivit selanjutnya...pegi buat refleks kaki le....Penat daki gunung lah katakan hehehehehe....
Settle urut2 kaki...yg terletak kat 1Borneo gak, w'ouls pun gerak balik ke Tune Hotel. Memang berbaloi2 tul dok kat Tune Hotel nie :D lepas tu apalagi zzzzzzzzzzzzzzzzzz je lah.....
Last day di Sabah.....bersambung.......

13 comments:

eya said...

cntknya kak pic gunung tu..cuace kt sn cmne ek?

sWeEtDaRLinG said...

sapphire tinggal ngan sapa, sis?

a-as said...

honeymoon ek sis..
seronoknya cuti berdua je..

sapphire sekali sekala kasi can kat ibu berlibur ;)

Kancilbiru said...

wahh bestnya berjalan-jalan ke sabah..belum sampai lagi....

atty's said...

cantik view gunung kinabalu ..tuh ..
beshnya sis kan urut kaki ..

Dee said...

wah..kalo gi kk mesti gi urut kaki..sbb lenguh beb jln...seronok u dpt berenti kt the real jambatan tamparuli..i aritu lalu yg dh modern tu je..next time kena gi yg real pya..

eh..u naik eh menara kt nabalu park tu..cayalah sis..i aritu x naik sbb bwk budak 2 org..xlarat ar nk panjat..

sabah!! I will definitely come again!!

lily lotus said...

sungguh menggoda all the pics. i tak pernah sampai lagi. kena simpan azam ni

POSH76 said...

wow mmg berbaloi2 laa...jenuh jamu mata..gambo bnyk ler besss...hehe

sempat lagi urut kaki tu hehe

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Part yang nie besh!!! Rasa cam join rombongan skolah... Full of information... Tapi yang menarik leh jelajah kaki gunung kinabalu tuh... Owh!!! Syioknyeeeeeerrrrrrr!!! ::.

PerantauSepi1306 said...

sib u baik sisi.. nampak jugak sipi-sipi walaupun ado awan.. time ai dulu.. muahahahah penuh ngan awan je ;D ish.. next time pi leh la bwk entri-entri sis ni wat rujukan tempat lawatan :D

rasp said...

eya,
: kat sabah ok je..lebih kurang cam kat kl nie...tapi kat kinabalu..bila masuk tengahari agak sejuk gak lah...

afkar'z,
: dgn my PIL :D

a-as,
: hehehehe skali skala kannnnn *wink*

nizaa,
: masuk list 'must go' lah sis..

atty's,
: mmg cantik bah...
and urut kaki .... heavan!

dee,
: mmg u kena gi skali lagik lah sis..
coz byk plak aktiviti yg u tertinggal ek...

lily,
: azam, jgn tak azam...

posh,
: takut mata bosan melihat je hehehe...
wajib urut kaki ku yg dah penat & lenguh tu huhuhuhu...

mrs mondoks,
: hahahaha rombong cik rasp gitu :D

perantausepi,
: tu la sis...ada gak rezki nampak puncak tu...
next time kalo u gi, kul 7am tu terus je shoot ke kinabalu park...confirm leh nampak! i pun terlewat sampai coz menyinggah ke tamu tu :D

方大同Khalil said...

cool!i love it!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

33 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,聊天室,情色,a片,AV女優