Thursday, December 31, 2009

... happy new year 2010 ...

To my family, dar-links, fwenz and all....Semoga tahun hadapan lebih bermakna buat kita semua...May all your dreams and wishes come true...Let's improve ourselves.....Pengalaman tahun nie, jangan dilupa lak....Have fun, take care and see uols next year ;)

Should auld acquaintance be forgot
And never brought to mind?
Should auld acquaintance be forgot
And days of auld lang syne
For auld lang syne my dear
For auld lang syne
We'll take a cup of kindness yet
For auld lang syne

Bertemu dan berpisah
Adat manusia biasa
Hilang di mata tapi di hati tidak lupa
Berdoalah kita agar aman dan sentosa
Semoga dapat kita berjumpa di lain masa
Semoga dapat kita berjumpa di lain masa.......


ps : naper ek slalu org nyanyi lagu nie for new year :D

makacih en. google pinjam pics utk diedit :)

... kucing sapphire ...

Sapphire nie kan animal lover cam kakaknya Emerald gak lah.... Peminat kucing tegar... Kalo nampak kucing, dia dok tak senang... mesti nak gi tengok, kalo leh nak pegang-pegang kucing tu....

So, niat di hati nak lah bagi dia beli kucing....tapi takut gak kan kang kucing tu dok pms ke kan, mau dia cakar sapphire....tapi masa kat ipoh bebaru nie...malam tu kan w'ouls ke Jusco nak belikan hadiah bagai....terlembut plak hati nie nak belikan Sapphire kucing....

So, nie lah kucing kesayangan Sapphire, Papi :DJangan lah marah uols, ngehehehe.... Dia memang sayang sgt dgn Papi nie.... kehulu ke hilir dia usung tau.... Nama papi tu pun dia yg bagi...ntah camne lah dia leh cam out with that name... Maybe sbb dia baru tgk crite 'Beverly Hills Chihuahua' tu kot... anjing tu kan nama papi...plus senang gak dia nak sebut....

Ni aksi2 dia dlm kete... lepas attend wedding tu...dia masuk kete, terus amik towel kecil yg diberikan tu, dia lap kan Papi sbb katanya "Papi hot, papi luh ~ peluh"...beriya lah dia dgn Papi nye...
Oklah kan, ada gak pet for Sapphire...Pet yg sungguh tak merbahaya ngehehehehe...

Wednesday, December 30, 2009

... wedding ...

Hari ahad tu, w'ouls kuar gi breakfast kat area2 hotel tu je....Lepas breakfast, balik ke bilik memasing, siap2, check out and terus ke Bidor....ater tujuan sebenornya ke sana pun utk attend wedding maaa....

Ikut lah peta kat kad jemputan tu kan....sampai le ke Bidor.... tapi bila lalu kat area mainroad tu, mula lah w'ouls konpius..... Rumah nye mmg le kat tepi jalan tu...tapi rumah kampungkan, mana lah terpapar no rumah...dah tu ada 3 buah rumah kat jalan yg sama tu, yg buat wedding hari yg sama...ada satu rumah tu w'ouls nyaris2 nak berhenti tau...tapi i ckp, pe kata kita jalan lagi ke depan.....

Sib baik wei tak benti kat umah tadi tu coz umah my opismate nie kat depan hahahaha...tu pun sbb masa uols lalu depan umah dia, dia baru sampai...so w'ouls nampak lah pengantinnye hahahahaha..kalo idok malu wei....hahahaha

Memang ramai tul tetamu nye yg datang! And food dia superb...Penangah dia pun superb...laju je dia serve kan food kat tetamu2 yg datang.... org2 kampung je pun....mmg nampak meriah lah...i suka sgt suasana tu...Food dia is ayam masak merah, kari daging, daging masak kicap and acar timun....nasi minyak & nasi putih! superb! sodap....nasi putih ada lak tu....heavan :D i peminat nasi putih yg tegar iye :DNi my model posing dgn 'buah tangan' yg diberi. Muka dia dah merah kepanasan hehehehe...for kids nye biasalah ada cekelat ~ yg dlm sekelip mata je dah settle masuk pewut ;) ~ and oso ada pencil, pembaris and pemadam! kelazzz u...leh guna utk buka skolah hehehehehe yg utk dewasa ada telur, krepek ubi pedas and towel!
Dah settle makan, rileks jap....jumpa kengkawan then w'ouls pun bergerak lah...iyelah, i tengok tetamu makin dok datang kan, make way kat orang lain lah plak iye dak....

Dan, Slamat Pengantin Baru, smoga berbahgia hingga ke akhir hayat...berseri2 uols berdua on your wedding day! Rugi tak dpt nak bergambar bersama! Pengantin dok bz kan :D Pelamin dia pun simple and sweet je! Again, Dan, congrats!!!!

... Gunung Lang ...

Dah settle berjimbara kat LWoT tu, w'ouls gi lah check in kat Highway Hotel ~ bajet hotel~ tu....tapi masa tgh pusing2 cari hotel tu, kids dah baeeekkknye landing kan, ater dah penat main air :) So bila jumpa hotel tu, SH gi check in dulu, angkat barang je naik ke bilik, i wait dalam kete lah..

Pics nie lepas w'ouls gi rounding.....Biliknya ok lah, takat nak tido tu ok...yg penting bersih & no hantu2 hehehehehe...tapi i bawa dari umah towel, cadar, selimut & extra pillows bagai... w'ouls amik bilik yg attached bathroom rege dlm rm80 gitu...yg without bathroom i tak tau le brapa regenya....and oso i loike tis hotel coz dekat je dgn McD, kedai2 mamak and kedai makan lain...senang nak cari makan kan...
SH dah settle angkat barang2, w'ouls pun pusing pusing dulu bandar ipoh tu....survey tempat nak sepedek! Dalam dok pusing2, kids dah bangun terus w'ouls terjah sapedek kat ....... Aiseyman, terlupa plak nama kedai tu, kalo tak silap namanya Kedai Mee Rebus Ramli.... gambor pun takde sbb time tu perut memasing dah start lagu keroncong lah, rock lah r&b bagai dah...food datang je, bismillah terus ngap...no pics2 :D nama kedai tu mee rebus tapi food lain ada gak..ada laksa, nasi goreng bagai lah....

Lepas perut memasing dah full! W'ouls ke Taman Rekreasi Gunung Lang Ipoh.. Tengah dok round2 terjumpa je tempat nie :D...Masa w'ouls sampai tu ada 4 pasangan pengantin dok buat photoshoot kat area tu...Sepasang pengantin pakai baju warna hijau, sepasang warna merah, sepasang warna grey and sepasang tu warna kuning air.... See the pics...yg dibulatkan team pasangan kuning air, yg dalam empatsegi tu plak team pasangan merah...tapi pengantinnya tak termasuk plak dlm pics nie *ihiks*
Tempat mmg tenang, cantik and very the sesuai utk buat outdoor photoshoot :D
Ada tasik tau taman nie....and ramai org kat situ dok syiok bagi fish makan...Ikan2 kat situ plak, mak aiiihhh...naik geli plak i tengok...sbb apa, besar gedabak! sekor2 tu semua leh dikatakan sebesar sekor kucing dewasa ooooo...eeeeeee...Makanan ikan ada dijual kat situ...sepeket RM1.

and oso ada perkhidmatan boat kat situ...coz taman nie besor...kita leh gi seberang ke taman belah sana lak...kiranya taman ni dibahagi dua...tasik kat tengah2....sesapa yg kuat leh gi jungle trekking nak ke taman sebelah sana...dlm 1 hours trekking kiranya...tapi kena ada guide lah kan.... tambang boat murah banget... dari RM0.50 ke RM3.00....ikut kategori umur le...jom kita naik boat ke seberang, amik masa dlm 5 minit je pun....tengoklah sapphire dok nganga tengok uncle feri tu dok stori pasal taman tu :)
Tapi sayang, masa kat tengah2 tasik tu dah start hujan renyai huhuhuhuhu....so bila sampai kat seberang, w'ouls jez dok kat jeti dia je lah....takmo le redah hujan yg renyai tu...bukan apa takut kids demam kan....kalo org dewasa tu leh gak redah hujan yg renyai tu........sempat amik pics kat area jeti tu je lah....i rasa mesti cantik area tu kan...
Dah tunggu 10 minit tengok hujan tak reda, w'ouls pun naik balik feri ke seberang and zasss balik hotel to rest jap.

Malam, gi Jusco jap, round2 kat situ, beli hadiah wedding for the next day tu...makan kat food court situ and then balik hotel tu zzzzzzzzzzzzzzzzzz ..... what a tiring but fun day!!!!!!!

Tuesday, December 29, 2009

... PENGUMUMAN PENTING : feeling artis ...

Ya ampon kengkawan......... nie ada skit pengumuman penting...

Kalo i tersalah crite i minta maap ek....i rasa ada yg tersalah tafsir kot....i tak bermaksud nak terpesongkan uols ya.....sebenornya, yg kuar tu gambar w'ouls je sebagai gambar hiasan....artikel tu ditulis oleh org lain bukan i tau.... tak yah le uols nak bazir duit gi beli majalah tu....takat gi ke kedai buku, selak2 & tengok2 cukup le....

Ya ampon ya ampon......sori ek kalo ada yang terkonpius!

... LWoT ...

Ekceli hari ahad lepas krismas tu, i ada jemputan kawin opismate i kat Bidor...so mmg dah setting lah nak ke sana...tup tup hari Jumaat petang, SH ckp why don't w'ouls gi lepak2, tidor semalam kat Ipoh...

Last minute plan, of coz semua hotel dah fully book...dari 5 star ke no star (bajet hotel) semua dah fenuh...tak give up terus, cuba gak tepon sana sini, and berkat usaha SH gak lah, w'ouls dpt lak bilik2 kosong kat bajet hotel, HIWAY Hotel... Tengok kat internet cam ok je hotel tu...terus on booking gak lah...

So pepagi Sabtu off w'ouls terus ke Ipoh....Tak terus check in pun..ada aktiviti lain...W'ouls ke Lost World of Tambun ~ LWoT ~
Sis afkar'z, u know i know je lah iye huhuhuhuhu....
Sib baik w'ouls sampai awal, q lum panjang...tapi lepas tu mmg umat punya lah ramai....Entrance fee jgn tanya coz lupa nak tanya SH, selaku my FM :) Lepas dah settle masuk, salin baju bagai, harus gi simpan barang2 semua kat locker...senang skit nak berendam kan....so pics dok mandi manda semua takde ye...

Suasana dia ok, pool dia kurang skit lah dari Sunway Lagoon tu....tapi kira ok lah kan....ada tidal wave, ada pool for kids oh and ada gak pool air panas oooo...tapi airnya tak brapa panas lah...leh le nak rendam2, berenang.... pics yg first sebelah float nie...tgk kat tengah pool tu air dia cam berbuih2 kan...tu lah kolah air panas nye...Lepas dah puas main air, dlm kul 12 lebih gak lah, w'ouls gi tukar baju...Oh! Ya! Locker dia ok lah, coz bayar utk skali je tapi buka dok buka tutup amik benda byk2 kali hehehehe...Time dok amik turn nak salin baju tu, leh le snap pics budak yg takmo stop main air hehehehehe...

Dah salin baju bagai, w'ouls pusing jap around LWoT nie....nak ke Petting Zoo...One thing i suka LWoT nie coz suasana hijau dia tu....Mmg cantik and sejuk je mata memandang...iyelah dekat dgn bukit bukau kan...tengok tu, siap ada cam cave tu...

Kat Petting Zoo plaks mcm2 animals ada...Sapphire beriya2 nak pegang semuanya kalo leh....tapi i tak bagi lah, coz i takut kang tetiba angin animal tu tak baik, mau digigitnya...eeeee ngeri lah kan.. Nie antara binatang yg ada...ada yg leh sentuh, ada yg sekadar utk dilihat je.....ada iguana, ular albino, parrots and mcm2 lagi lah...


Then w'ouls pusing lagi....ada lak sampan yg kayuh cam beskal tu kan, yg berbentuk swan...kalo larat silalah naik...time tu cam dah nak hujan, so w'ouls lalu je...depan skit dari situ, ada show tiger nak makan....stop jap, snap skit pics tiger tu, and terpegun gak lah tgk mcm mana lajunya tiger tu panjat tiang semata2 nak makan daging yg sengaja diumpan diletak kat atas tiang tu....mula lah terbayangkan aksi dlm discovery channel, masa dlm hutan tiger nie nak kejar mangsanya, mesti lagi tangkas kan....isk isk isk ngeri ....


Tengah leka tgk show tu, hujan rintik2...berdesup lah w'ouls lari nak balik...eh...silap nak gi check in hotel :D Macam mana lah gamaknya hotel nie kan.....tungguuuuuuuuuuuuu :)

Monday, December 28, 2009

... feeling artis ...

Salam isnin uols....amacam wiken? Mestilah bestkan... I had a great wiken...Hal wiken nanti lah i stori...Ni nak stori feeling artis gitu ngehehehehehe...

Sapa yang feeling artis? Ahkak lah uols....Lihatlah donia *wink wink* *blush*
Jangan tak caya, gambar i kuar dalam majalah Anis edisi Jan 2010. Sebenarnya tak tahu pun and w'ouls pun tak submit gambar nie...critenya gini...Adik ipar I, kiranya adik SH kan pernah buat photoshot w'ouls sekeluarga dolu2...girlfriend dia pun ikut sama, GF dia pun photographer gak.

So GF dia nie, keje kat majalah Anis nie as a photographer...tetiba je, wiken bebaru nie she tepon, soh beli majalah nie...tapi takdelah dia sebut sebab apa kan...w'ouls budget kuar gambar our kids lah kan...

Pagi tadi, i pun singgah kat kedai mamak kat bawah tu...selak2 tengok ada pics nie...aiyooooooo.... malu i tau.... alahai, naper lah tak inform nak amik pics w'ouls tempek kat situ...leh le i pilih pics mana nak tempek kan...aiyoooo very the shy i huhuhuhuhuhu...dah le muka i cam muka tak siap je kan....coz time tu me dah panas berpeluh dok kejar sapphire main kat playground...

Oh! tapi uols jgn ingat plak dia bayar w'ouls apa2 ya... nie gambar ala-ala paksarela gitu...dah kuar majalah baru diinform... and oso gambar asal tu time photoshot awal tis year kot bukan pun dirancang khas utk edisi nie....w'ouls tak kisah sgt pun, lagipun stori dia bukan lah story yg panas yg leh mengaibkan sesapa...stori dia pasal isteri solehah...ceh bertambah kembang lah i hahahahaha...

K lah, me nak baca jap mag nie...keje jap lagi leh buat hahahahahaha....i nak layan feeling artis u *wink wink* hahahahaha

Friday, December 25, 2009

... saman dari sis l@n@ ...

Dah lama tak layan 'saman' *ihiks* Tetiba aritu tgh jenjalan kat blog sis l@n@ terkena 'saman' nie....so, i nak settlekan lah saman nie arini....

1 - FIRST TIME JUMPA YOUR HUBBY BILA AND KAT MANA?
sebagai opismate i...

2 - LOVE AT FIRST SIGHT?
nehi nehi, berjuta-juta kali pandang baru jatuh cinta kot hehehehe

3 - WHO IS HE WHEN THE FIRST TIME U MET HIM?
opismate i lah...

4 - HOW LONG IT TAKES FOR HIM TO ASK U OUT FOR A DATE?
setahun lebih agaknya..

5 - FIRST PLACE DATING DI?
kedai kopi starbuck je

6 - HOW HE PROPOSED?
dalam kete cam sis lana gak *ihiks*

7 - SPECIAL DATE WITH UR HUBBY?
hari nikah .. 21 April

8 - CHANGES THAT HE ASKED YOU TO DO?
takde pun...he accepts me as i am with my flaws and all ;)

9 - WHAT IS ABOUT HIM THAT U LOVE SO MUCH?
loving, caring, funny and trima i seadanya

10 - WHAT IS ABOUT HIM THAT U WISH HE WOULD CHANGE?
rohsia, tak baik oooo aib kan hubby hahahahaha

11 - YOU WILL LOSE YOUR MIND N CRACK YOUR HEAD WHEN HE?
apa ek, tak leh nak pikor lee...lum ada lagi kot

12 - YOU WILL SMILE TRU YOUR EYES FOR THE WHOLE DAY WHEN HE?
showers me with flower and diamonds hahaha lawak je but tat will be nice kan..

13 - COMPLETE BELOW SENTENCES 'MY LOVE TOWARDS MY HUBBY IS BIG AS...'?
'seperti daging perlukan garam' hahahaha ~ a joke between the two of us, kan B kan

Tak yah le i nak 'saman' sesapa kan...tapi kalo ada yang rajin nak buat, sila lah....dialu-alukan...sis l@n@ langsailah utang i nie ya :D

Thursday, December 24, 2009

... oil control film & pmr ...

Results PMR dah kuar kan....Kepada calon2 PMR tahniah dgn kepustusan uols dan pada parent memasing...be proud of your child's hard work! congrats!

To my darling girl, Agate, ibu is soooooooo proud of you and well done, congrats!!! And oso, pada nephew i pun, congrats for your great result too :D We are all proud of you
...
Uols tau kan apa nie...oil control film....Murah je...beli kat watson....Muka i nie jenis berminyak ...kat T-Zone tu lah....so i mmg suka pakai benda nie...Jap ada, jap takde...jap berminyak, jap dah hilang :D Benda nie mesti ada dlm handbag i....

Uols ada ke petua utk hilangkan minyak nie? Kalo takde petua, takpe lah, i relakan je...lap je lah muka i nie dgn film nie and tadaaaaaaa dah ok balik :D

Oh! Ya! Wiken nie panjang gak kan...syiokness.....So to those yang sambut Krismas tu, let me wish you...Ho Ho Ho..Merry Christmas!!!!
* makacih en google, pinjamkan pokok nie utk i edit :)

And kepada yg tak sambut krismas tu...let's enjoy our loooongg wiken :D Have fun, take care and let's make happy and precious memories with our love ones!!!!

... confuse ...

"Gong Xi Fa Chai" eh bukan ke "HO HO HO, Merry Christmas!!" .... confuse jap ;)

Bukannya apa...semalam masa i gi amik Sapphire kat babysitter dia ...tup tup tengok dia pakai cheongsam vietnam nie...i tak beli pun for her....
Ghupanya gift from one of the child's mom....takde sebab apa2 pun....ni kes "org berbudi, kita berbahsa" gitu lah....Kkdg tu I ada gak hadiahkan some things for kids & babysitter tu, ala takat 4 org je pun...tak kisah lah, books ke, bracelet ke, baju ke, food ke...apa2 je, sesaja....so, my guess is the mom pun 'membalas' lah tu, sedangkan takde lah i nak suruh dia berbalas2 apa2 pun kan....Neway, thx ya sis! i loike it sooooo much! ~ cam dia baca blog i lah kan ;) ~ Tengoklah dia aksi dgn peacenye ;)

Wednesday, December 23, 2009

... peace ...

"Miles(smile)..... Peace!!"

Ni lah ayat wajib Sapphire time dia nak amik gambor...tapi susah bebenor kalo nak amik pics dia nowadays...tak leh dok diam seminit...tak sempat nak snap, dia dah gerak....abis gambor kabur! Camne nak sambung kontrak jadik model blog i nie hehehehehe....opppss melalut lak i :)

Neway, nie saja nak show uols antara gambar latest sapphire yg jari dia tu kenkonon tanda "peace" lah ..... takpe sayang, practice makes perfect....

Bak kata Sapphire "Miles...Peace!!" uols and have a lovely day!!!

... appraisal ...

Dah ujung2 tahun nie, bagi yg bekerja makan gaji cam i, wajiblah ada appraisal kan...Opis i pun ada, infact, due date pun dah 2, 3 minggu over ya.... Tapi seperti biasa, big boss i yg semedang bz nie tak buat2 pun i nye appraisal huhuhuhuhu....
So, tadi nie i pun reminder ala-ala membebel gitu kat dia....dapatlah dia settlekan appraisal i, tinggal nak sign je lagik TAPI leh plak dia ckp esok je lah dia nak sign...adussss! apa kes nie boss....patutlah i tak naik2 pangkat, asyik lewat antor borang je hahahahahahaha....pangkat tak naik, i tak kisah sgt....janji gaji tetap naik ya muahahaha :)

Tuesday, December 22, 2009

... big girl ...

Nowadays kan, kalo ke mana2 yg ada lift, Sapphire mesti beriya2 nak tekan button turun tu...Dia dah leh reached utk tekan takat butang turun je pun...Kalo button yg naik, dia tak leh sampai lagi... Tengoklah sendiri aksi dia nie....

Nak tergelak kkdg i tgk bila beriya-iya dia nak menekan button tu....bila dah tekan, muka satisfied dia amatlah satisfied gitu....camnie lah ghupanya...Terasa seolah2 she saying "See ibu, i'm a big girl dah" *ihiks*

... cermin ...

Bila kita nak bermakeup, bersiap bagai depan cermin...mmg lebih afdal utk kita amalkan baca doa nie...

Doa Ketika Melihat Diri Di Cermin

"Segala puji bagi Allah yang telah membaikkan kejadianku, lalu membaguskannya dan memuliakan rupa mukaku lalu mengindahkannya dan menjadikan daku dari golongan orang – orang yang menyerah diri kepada Allah."
****************************

Ni plak i nak tunjukkan cermin baru i... Haritu Sis Ikiqzana buat iklan kat blog dia and Sis Dee pun sms i ckp pasal sale dekat dgn opis Sis Ikiqzana tu.... Tapi nak buat guano, i ada meeting plak haritu, tak dpt nak gi terjah tapi tangan nie plak gatal tul nak gi derma duit kat sana....
Bila Sis Ikiqzana tunjuk dlm blog dia cermin nie and i terus jatuh cinta pandang pertama gitu *ihiks* terus sms sis ikiqzana tanya leh tak kalo i nak mengirim utk dia belikan. Bila dia cakap leh je, apa lagi, berbunga2 hati i..i sooooo loike it soooo much.... thx sis!!

Sebenornya, I dah lama bebenor nak beli mini cermin letak kat opis nie...utk kegunaan i je pun....Bestnya bila dah dpt...oh lagi satu i kirimkan sumthing for my son, aqua...hope dia suka lah parfumnye tu :)

Sis thx ek sudi belikan utk i....now bila nak jumpa big boss, takde lah tudung i senget benget or ada sisa food kat tepi mulut i nie kan hehehehehehe....

Monday, December 21, 2009

... 'bekalan' ...

Tag "what's in your bag?" ke nie...nehi nehi....

Pagi tadi, dah sampai opis, nak kuar tapau
bekpes lah kan...buka handbag, nak amik purse .... tup tup ternampak nie...hahahahahaha...mmg sah sah saya seorang ibu ye....mmg tak leh nak cover2 dah....Uols nampak tak apa....

Pampers Sapphire :D hehehehehe.... ni kes hari ahad malam, nak kuar jap ke supermarket...harus bawa je 1 'bekalan' nie, incase ter'emergency' kan hahahahahaha...so now kiranya emergency utk sapa lah plak nie...ibunya???? hahahhahahaha....

... a lil' joke ...

Salam isnin my fwenz.....

A lil' joke to start off the day......

Slamat bekerja, have fun and enjoy the day....

Thursday, December 17, 2009

... maal hijrah ...

Dah pun nak masuk tahun baru kan....dah punyai azam baru ke memasing :)

Mari lah kita mulakan tahun baru ini dgn penuh rasa tawaduq, kesyukuran dan keinsafan...sama-sama lah kita memperkukuhkan lagi fahaman aqidah, syariat dan akhlak kita. Marilah kita berhijrah ke arah kehidupan yang lebih bermakna serta mulia dan semoga segala pekerjaan/perlakuan yg kita akan lakukan mendapat keberkatan dariNya....

Doa Akhir Tahun

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu 'Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan akan berkata, "Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun".


Doa Awal Tahun

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata, "Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".

Ukhuwah ini tidaklah hanya berdasarkan pada pertemuan, dan juga bukannya terletak pada kata-kata manis dibibir saja, tetapi ianya juga berlandaskan ingatan seseorang terhadap saudaranya di dalam doa-doanya....

Selamat Menyambut Maal Hijrah 1431H.....
Enjoy ur long wiken everybody :)

... rezki ...

For info, semalam i dapat news from my sis...doktor dah mengesahkan yang ketumbuhan yg dikuarkan masa operation bonda i tu, tak membahayakan...tapi kalo haritu tak dibedah, it can lead to cancer....syukur alhamdulillah...thanks ya uols, nie pun berkat doa uols gak nie....syukur alhamdulillah, lega sangat hati i nie....

Semalam gak i rasa rezki i melimpah ruah .... nie dapat hadiah dari sis Kaseh. Ni sumthing yg unexpected. Dok suka suki komen kat blog dia, tetiba tgk2 listed as one of her top commentors.....rezki rezki...
Thx ek sis, bertambah murah rezki u nanti.....leh le i gi sopping mopping nanti :D!

Nie plak kakak kat opis i bagi...I nie suka makan kerepek pisang ....Sebenarnya dia jual kerepek nie, tapi yg nie dia bagi FOC :) cam sample gitu lah kan...Lepas nie leh le i order....makacih iye kak :)Chocolate nie plak ole2 dari Langkawi, from opismate gak nie...yummylicious! i loooove chocolate! Thx dearie...lenkali gi, belilah lagi, i rela trima coklats lagik tau muahahahahaha....
Tengoklah camna i nak kurus, ada je rezki i nie....orang kata, rezki jangan ditolak, tul tak :D ~ alasan baeeekkknye *wink wink* ~

Wednesday, December 16, 2009

... thumb print ...

Tengahari semalam, budak IT w'ouls datang le kat level i nie...
Nak amik thumb print staff kat level nie....

Kompeni lain dah lama implement benda alah nie...
W'ouls baru nak terhegeh hegeh buat benda nie...
Tu pun next year baru start ....
Tak kisahlah, at least ada lah kemajuan kan...
I pun suka gak bila ada benda alah nie...
Staff yg suka mengular tu, feninlah korang nanti ek :)
Dolu2 pakai 'touch kad'....
Leh le dorang main pass kad kpd kengkawan suruh touch kan kad tu..
Now amacam? sanggup kah anda potong jari anda....
Potong..potong..potong.... *ihiks*

... calendar ...

Dah nak masuk tahun baru kan, so apa lagi,
Sesi mencari diary & calender baru lah...
Nie merupakan my 1st calendar utk tahun depan...
Gi tapau breakfast kat cafe mamak fella semalam, dapat nie :D
Bonda i mmg suka dapat calendar kuda nie...
Ntah le naper kan, tapi dia mmg sukalah...
Agaknya kat situ kan semua holiday ada tercatit....
Korang camne? dah dapat diary or calendar tahun baru?
Kalo ada lebih tu campak2 lah kat i ek hahahahahaha...
Sungguh tak malu i nie kan :)

Tuesday, December 15, 2009

... mali's ...

Aritu masa balik penang, tak sempat nak makan char keow teow :( so untuk memuaskan nafsu ku...nafsu makan daaa...semalam w'ouls gi terjah makan kat mali's...

Lama sungguh tak gi makan kat sini...i rasa cam dah almost 2 years...iyelah semenjak ada sapphire kot w'ouls tak gi makan sini....Dulu2 w'ouls slalu gi kat Taman Bunga Raya yang kat Wangsa Maju tu kan...tapi since Mali nie pun dah upgrade...w'ouls gi lah kat Danau Kota ..yg kat Platinum Walk tu....Mali's Corner. Restoran nie, concept dia sama cam kat tmn bunga raya tu...self service...u gi order kat cashier, bayar and jez diri situ tunggu dorang settlekan order u...ala concept sama cam kat fast food outlet laaa....

Menu yg diambil adalah char keow teows, nasi lemaks and oso ayam goreng... Ayam goreng tu of coz lah utk Sapphire...dia mmg suka makan 'chicken' :) Kalo u tanya dia nak makan apa...wajib jawapannya 'chicken' ....walopun dia dah bedal makan roti canai, jawapan maintain 'chicken' :D
Pueh hati & tekak ku dan kenyang pewutku dpt makan char keow teow yg super duper sodap nie.....thumbs up!!!

... hide and seek ...

You go hide and i'll come seek!!
0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, ...............20!
Ready or not, here i come!

Nie lah jeritan my kids main hide and seek/sorok2/sembunyi2 kat dlm umah kecil i nie.....Tengoklah aksi sapphire nie, dia cuba nak sorok dlm cabinet tv yg sememangnya dia tak leh muat hehehehehe....dia rasakan kengkonon dah muat masuk & sembunyi lah tu hehehehe....
Tengokkan pe'el dia, mengekek ngekek w'ouls dibuatnya bila main hide & seek nie tau...ada satu lagi aksi dia lupa lak nak snap....dia duduk kat tepi sofa, mmg senang lah sgt nak cari tapi bagi dia, dia dah baeeeeekkkknya sembunyi coz dia cover mata dia with her hands, so sesapa pun dah tak leh nampak dia hahahahahaha....

Sebenornya w'ouls bukan lah beriya2 main pun, suka2 je main nie...sorang diwajibkan ikut sapphire 'sembunyi', maksudnya dia nie under watchful eyes lah. Game nie salah satu cara nak ajar dia counting...1st time main dulu kira dari 0-10...bila dia pun dah leh count, w'ouls pun naik kan kiraan tu skit skit2...now dah sampai 20. Ok lah kan...takde lah dia boring sgt nak blajar...creative learning lah konon nye :D

Cumanya i rasa dia kena improve cara sembunyi plak lepas nie....bab tu kena tunggu dia besar skit then leh ajar dia sembunyi...now lum leh ajar, takut lak dia betul2 sembunyi, jenuh nak mencari lak kan :)....

K, cepat hide Sapphire!!!! Here i come seeking you............. :)

Monday, December 14, 2009

... tq zana ...

Salam pagi isnin....dah start keje dah? Pada org selangor best le, u had a loooonggg weekend, 3 hari tu tapi mesti rasa cam tak cukup je pun kan....tapi lepas nie, semua dapat merasa cuti setiap jumaat...minggu nie Awal Muharam, minggu depat Christmas lepas tu New Year...best kan!

And see tak lama lagi dah masuk tahun baru....How fast time flies. So amacam, azam lama dah tercapai lum? Dah prepare azam baru tak :D

K lah, nak ucapka
n thx pada Sis Ikiqzana coz dia hadiahkan i FM from Genting with love :D tapi katanya sori takde tulisan 'Genting' tu. No prob lah sis, i tetaaapppp suka *wink wink* and oso tidak dilupakan thx Sis Dee sbb tolong 'deliver' kan kat i.....u are such a wonderful friend... Bila kita nak lunch ek? :)
K lah uols...slamat bekerja....takmo malas2 ye, tapi kalo nak ngular skit2 takpe ngehehehehehe..

Friday, December 11, 2009

... weekend ...

Dear fwenz...

Weekend nie buat apa?
Ada nak gi jenjalan holiday ke?
Nak rest2 je kat umah?
Nak shopping?
Apa2 pun uols take care and have a wonderful weekend with your love ones ya....

Smooochhesss and hugggssss

... Yeah! KFC! ...

Yeah! Yeah! KFC!!!

bukan saja sedap sehingga menjilat jari tapi


jeng



jeng




jeng....






menjadi helmet ku ngehehehehehe ~ my lil hat trendsetter :D

Thursday, December 10, 2009

... info pemakanan ...

Lama gak takde info pemakanan nie kan....seperti biasa info nie i amik dari majalah RAPI kali nie dari edisi 1st nov 2009...

Selitkan Mangga Dalam Menu Harian
Anda gemar memakan mangga? Teruskanlah memakan mangga kerana mangga kaya dengan pelbagai zat iaitu B karotin, Vitamin A, vitamin C, asid askorbik, asid folik, B2 dan B3 yg sederhana tinggi. Selain itu, mangga juga tinggi kandungan seratnya di samping kalsium dan fosforus. Lebih istimewa, kandungan airnya juga tinggi serta menjadikan mangga makanan yang menyegarkan.

Oregano punya kebaikan
Oregano merupakan antara herba yg sering dikaitkan dgn makanan seperti spagheti, pasta, stik, sup dan salad. Tidak lengkap serta kurang sedap makanan tersebut tanpa campuran oregano. Pun begitu, ia sebenarnya bermanfaat untuk kesihatan anda. Ia membantu mengatasi masalah gangguan pencernaan, bertindak sebagai antiseptik serta dapat mengurangkan migrain.

Manfaat Labu Kuning
Melihatkan sebiji labu kuning, apa yang bermain di fikiran anda? Enak juga dibuat gulai lemak ya! Namun, disebalik keenakkannya, labu kuning sebenarnya kaya dengan vitamin A, vitamin C, mineral serta karbohidrat. Isi labu kuning juga mengandungi antioksida yang baik untuk dijadikan penghalang pelbagai jenis kanser. Air buahnya juga berguna sebagai penawar racun jika digigit haiwan berbisa, sementara bijinya pula menjadi ubat cacing pita bagi org dewasa. Malah, labu kuning boleh digunakan untuk menyembuhkan keradangan, demam serta sembelit.