Friday, November 27, 2009

... aidiladha ...


Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha kepada semua kaum muslimin dan muslimat....

Thursday, November 26, 2009

... nak bergaya ...

Tiap kali bila balik kampung, nak nak time raya gitu kan....ramailah anak buah i. So for the boys, slalunya i belikan toys of t-shirts lah utk girls lak dresses gitu....tapi tawun nie tukar skit menu girls.... nak bergaya skit...nama pun gegirls kan hehehehe...i belikan dorang gelang and accessory rambut.... tapi i letak gambar gelang je lah iye....bukan lah gelang emas bagai....gelang biasa2 je...kalo nak beli gelang emas, kopaklah poket i beb :D Hopefully dorang suka lah....
Then semalam i checking2...alamak i nye contact lense dah abis....So haruslah i beli sekotak....I jarang gak lah guna lense nie...Kadang2 je especially kalo ada acara special skit kan....And i jarang2 guna yg kaler2....Tadi nak rembat yg kaler, tapi utk power i elek lak, so rembat yg colorless je :D
Lelain, takde lah yg baru pun....Baju raya pun recycle baju aidilfitri....Tak sabarnya nak balik kampung!!!!

Kalo i rajin, i will buat satu dua utk diautopublish...kalo kemalasan kita jumpa lagi lepas raya ya....

Take care uols and slamat beraya...ingatlah pada 'pesanan penaja' i tu :)

Hugs and smoooocchheesss buat semua :)

... tension ...

Ya ampon kengkawan..... dah dua hari tenet kat opis down..... tak leh i curi2 masa nak ngadap blog i nie....huhuhuhu sedih and tension wei.....Tak tau la esok camne plak....
Sib baik la skarang nie n3 semua i buat malam2 and autopublishkan.... kalo tak menyepi je lah blog i nie.... tapi tu lah, komen2 tak berbalas and takde lawatan ke blog2 uols.....ya ampon ya...Katanya dek bebudak IT nie, ada 'teknikal prob' dgn server....hopefully cepat lah skit vendor tu betulkan....

Today, i still keje and hoping dapat half day ngeheheheh sbb mood keje dah elek laaa....dah teringat nak balik kampung :D Raya haji nie i balik kampung i. Tak sabar rasanya. Slalunya aidiladha takdelah w'ouls sambut meriah mana pun, tapi disebabkan kezen i nak di'ikat', dalam ertikata lain bertunang....so kali nie meriah lah skit....Kebanyakkan w'ouls balik kampung dan akan berhimpun. Yeah!

I akan bertolak from KL, hari jumaat sendiri, pepagi buta tu dlm kul 2am. Hopefully time tu, tak ramai lah umat yg baru nak balik kampung...Lagipun, i suka travel balik penang jam2 gitu coz 1st lah SH dah dpt rest dulu after opis tu kan. 2nd, time tu, kids semua dah zzzzzzzzzzzzzzz so tenang skit perjalanan....

K lah....tak nak berceloteh byk2 dah, nak prepare satu lagik n3 utk kul 11am nanti :D and oso nak cuba gi khatam blog uols sebyk mana yg mungkin...Jam skarang dah kul 4.45 am tau, siap ada bukti tu :) Terjaga dari tido nie,pusing2 dah tak leh nak sleep balik....lepas tu teringat lum buat n3 utk hari nie....cergas on kan lappy :D

Next n3 kul 11...jumpa lagi hehehehehhe....hugs & smooochhhesss :)

Wednesday, November 25, 2009

... pesanan penaja ...

Mungkin ada diantara uols yg dan start bercuti or akan bercuti esok ke kan....Pada yg nak balik kampung bagai, nie pesanan (penaja) utk uols....
"Berhati2 di jalanraya...ingat pada yg tersayang... biar lambat asal selamat....dan patuhi undang2 jalanraya..kalo dah ngantuk drive tu, gilir2 lah takpun berhenti kat R&R..."

And pada yg tak kemana2 or yg sememangnya dah berada di kampung halaman memasing....

"Masak2 memasak tu, berhati2 gak lah iye, jangan sampai yg 'ter-accident' kat dapur... and makan2 tu ingatlah kat i :D "

So, andai korang dah tak buka blog i nie kan sempena coti2 nie.....biarlah i ucapkan :

SeLaMaT MeNyAmBuT AiDiLaDhA!
semoga kita semua dirahmatiNya selalu....

... pemenang2nya ...

Ya ampon, semalam ke-bz-an melanda opis...tak sempat nak jelajah blog sesapa pun...tambah plak, internet opis buat hal lak....ampon ya ....

Neway..... nie nak annouce pemenang 'Contest : Meh Teka'... brapa bilangan FMs kat fridge i tu kan..... Berkali2 w'ouls kira fm tu jez to make sure jawapan yg tepat & padat semata2 ....

Drum roll please......jeng jeng jeng (eh! lain je bunyi drum roll nie hehehehe)
Jumlah FMs yg terdapat di fridge i adalah sebanyak 55 keping...


Di tempat pertama dengan jawapan yg paling tepat dan padat :D
Sis Perantausepi dgn jawapan 55 keping



Di tempat kedua, dengan memberi 2 jawapan yg hampir2 tepat......
Sis Afkar'z dgn jumlah 53 keping



Dan di tempat ketiga, memandangkan 2 org memberi jawapan yg sama dan dipersetujui oleh juri yg ada (famili i lah kan) both layak menyandang tempat yg ketiga ......
Sis Kojah and Sis Ct Elly yg memberi jawapan 51 keping


Congrats to the winners! Sila tinggalkan alamat surat menyurat uols kat espritrasp@yahoo.com ya. Nanti lepas raya aidiladha i akan carikan hadiah uols...and oso, korang halalkan lah i dah 'curi' gambar uols nie ;)

Keputusan adalah muktamad! Kalo tak setuju, i bo layan k. Ni blog i, pertandingan i, kata putus pun dari i, jadik lu pikir la sendiri hehehe.....

And oso thanx kepada mereka yg sudi meneka... Perhaps next time, rezki korang lak kan....

Tuesday, November 24, 2009

... Contest : Meh Teka ...

S T I C K Y N O T E :
entry terkini kat bawah ye ... tq


Cepat-cepat....i tgh bermurah hati nie nak buek contest & bagi hadiah....Tapi hadiah jgn lah uols pikir yg superb2 cam holiday ke aper ke....hadiah ala-ala kadar aja ya....

Memandangkan i nie suka bebenor mengumpul FM (fridge magnet) cubalah uols teka i ada brapa byk FMs takat harinie....mmg tak byk, tapi kira ok lah kan.....

Pemenangnya adalah org pertama yg dapat teka dgn tepat skali jumlah FMs. Tapi kalo takde yg teka paling tepat...i akan kira yg paling hampir jumlah FMs tu.... tapi i rasa bermurah hati nie...so i nak bagi kepada 3 org pemenang lah.... so cepat2...kira2....meh teka :D

Late date : hari Selasa, 24 November 2009 jam 5.30 petang and setiap org leh meneka sebanyak 2kali sahaja...ok....Gud luck!!!

Monday, November 23, 2009

... kaler ...

Budak mana yang tak suka kaler2 nie...nak nak kalo gegirls kan. Sapphire is one of them....Lagi pun nowadays, buku kaler2 nie pun murah2 and oso ada stickers plak tu. Lagi lah si kecik nie suka.."chickers, buka bu, buka, pizzzzzzz" (stickers, buka ibu, buka, please) Kalo ibu dia tak tolong buka kan, dia buka sendiri....Ni latest addition i belikan dia....Suka banget dia, coz her fav. carton characters...pin pin (upin ipin) and barney :)
Tengoklah betapa khusyuk dia dok kaler....Mula2 dia elok je dok kat meja dia, bila i gi amik hp nak snap, tengok2 baeeekkkk je dia landing kat bawah hehehehehe...puas pujuk soh dok kat meja, dia buat dono je....ikut suka lah sayang....
Bila dah agak2 abis dia kaler, siap cakap, "wow, tantiknya ye" cantik apa ke benda...kaler tu ke laut je .... tak kisah lah syg...at least ada gak masa dia dok dediam jap kan and oso dapat gak memupuk minat suka kan seni ececeh :D

Bak kata org tua2 : meluntur buluh biar dari rebungnya, iye tak ;) tapi i kurenggg skit makan rebung nie...uiks ke situ lak hahahahahaha

... 2nd blog-versary ...

Salam isnin my fwenz. Amacam wiken uols? Happening ke? Masih bercuti?....ooo bestnya :)

Topik i : Kenapa i ber-blog? Untuk menjadik rich & famous? Tidak sama skali....."Aku tulis, bukan kerna nama" heheheheh tapi kalo tetiba meletopz blog nie, itu bonus namanya :D

Well memula tu kan, sbb i suka banget baca blog2 org....macam journal, diary mereka....then tergerak kat hati nie nak gak lah ber-blog ....at least leh jadik diari i with my family.... leh le my kids baca blog nie one day nanti kan, tu pun kalo i bertahan lama :D

Then i blog nie bukan setakat i suka suki berceloteh je kan...kalo leh biarlah blog i ada info2, tips, petua2 or pengajaran yang berguna untuk semua...untuk i, my kids, my fwenz and sesapa saja :)

But then bonus yang paling i tak sangka i dpt is i "berjumpa" kawan2 baru walaupun hanya melalui alam maya ... OK gak lah sbb i nie kan ala-ala shy shy cat gitu...tak reti sangat nak bersembang hehehehehe...and syukur sebab ada diantara uols yg i dah berpeluang berjumpa....yang lelain tu, jodoh kita lum ada, insyaAllah satu hari nanti kita ketemu juga :)

And I teramat bersyukur kepadaNya dan rasa bertuah sbb uols yg i kenal nie semuanya supportive, ikhlas, caring, mesra and baaaaiiikkk banget tanpa mengira usia, keturunan, pangkat maupun darjat...who could ask for more kan....

To uols my fwenz....seandainya sepanjang persahabatan kita nie, andai i ada terkasar bahasa, tersinggung perasaan uols tanpa i sedari, tak sempat meninggalkan jejak kat blog uols, i mohon maaf iye....and again makacih banyak-banyak for your support....Kalolah ahkak kaya, dah lama ahkak blanja korang semua tau....Tapi memandangkan ahkak nie biasa2 je, ahkak hanya mampu berdoa semoga uols semua panjang umur, murah rezki, sihat sejahtera dan dilindungiNya selalu....amin.....

So, pada jam 3 petang nie, genaplah usia blog i 2 tahun.....I still have a lot to improve dan smoga, i tak lah kering idea, tiada ilham maupun malas untuk menulis di dalam blog nie tersayang nie :D


... during weekend ...

Hari sabtu lepas, w'ouls kuar pusing2...lepas tu dah tak tau nak menghala ke mana...terus je gi Curve... Pusing-pusing Curve, then i ajak lah ke Tesco jap, nak belikan ration kat umah...pepaham je lah kan musim2 cuti skolah nie, musim hujan yg menjadik kelaparan tahap maksimum lak tu...nak nak ada anak yg besor2 kat umah..stock wajib baeeekkkknye :D gambar mamarazzi nie curi2 amik coz kan ke anak2 ku telah melarang ku mengambil gambar dorang hehehe takat tengok vontot dorang takpe kan hehehehehe

Tapi sblum terjah sopping dalam tesco, harus isi pewut dulu...Jom pizza.... tak snap plak gambar food tu...coz malas...yang i snap gambar minah gedix nie hehehehehe....tengoklah pe-el dia...nak amik gambar bukan main susah lagik....asyik buat pelbagai pose tau...isk gewam tul..... Bila pewut dah kenyang, baru gi sopping...hasil pun takde lah byk sangat pun kan, sbb dah kenyang...kalo pewut lapar, mau lagik byk hasil rembatan tu baeknya tektik kan ngehehehehe....

Sunday adalah hari bermalas-malasan kat umah! Apalagi memasing dgn acara memasing lah kan.....yg baca novel, yg tengok tv, yg main psp, yg dok kaler2, yg dok main acak acak 'masak masak', yg betul2 kena memasak :) dan macam2 lah ragamnya.....

Apa2 pun, spending time dgn family during the weekend nie mmg berbaloi-baloi nikmatnya :D

Friday, November 20, 2009

... makan busat ...

Petang semalam dlm kul 6 lebih gitu, dpt sms dari sorang PA kat opis i nie, dia cakap dia nak organise majlis makan busat (besar).... Majlis nie, ekceli w'ouls nak buat masa time raya haritu...tapi asyik postpone je....so at last, tis PA aka 'cik organiser' dah set kan nak buat hari nie lah...kiranya time brunch gitu...

Aiseyman, i memang tak suka last minute nye plan. Nak nak kalo nak organise sumthing like tis...dan memandangkan semalam pun i kapla ada ting tong skit disebabkan migrain ku dok serang2 manja gitu....so mmg lah mood ada off lah kan.... Tanyakan menu dorang...dah ramai bebenor yg nak bawa dish berat so, i ckp i buat dessert je lah...set!

Kat umah mmg dah ada 1 bancuhan nak buat dadih nie, i jez gi beli utk tambah lagi 1 bancuhan....Semalam settle lah i buat dadih nie.... Acara today, pepagi sampai opis, settlekan keje skit, then 2, 3 org geng i pun roger2 i turun ke tempat kejadian lah kan....Gi gi situ, tengok tempat baru nak set up, makanan still dlm bekas and ada yg lum potong bagai...So i pun ask them lah mana 'cik organiser' kita tu...jeng jeng jeng...ntah la malas nak komen lah kan.... end up w'ouls lah tolong2 set up tempat kejadian dan memandangkan w'ouls hanya ada 30minits nak kemas...end up, makanan serve dlm tupperware memasing, and tempat tu pun ala kemas2 ala kadar je lah....

Tak kisahlah, asal hajat nak jamukan tetamu settle....tapi agak frust gak lah perasaan i and most of the 'contributors' disebabkan 'cik organiser' nie .... kisahnya nanti lah i stori ya....Malas dah lah nak menaip :D

Neway, have a wonderful weekend! And pada all the kids yg bersekolah and oso cikgu cikgi....Slamat Bercoti coti!!!! Have fun, take care and apa2 buat tu, ingatlah pada yg tersayang :D

Thursday, November 19, 2009

... info pemakanan ...

Okez, todaynye info pemakanan

Aduh, makin teruk batukku!
Tidak dinafikan, batuk berpanjangan akan membuat anda rasa kurang selesa dan merimaskan. Cara paling mudah untuk mengubati batuk adalah dengan mengambil perahan limau nipis dan campurkan dengan sedikit madu. Kacau kedua-dua bahan sehingga sebati sebelum diminum dan amalkan dua kali sehari. Jangan campur sebarang bahan lain walaupun air kosong. Masam sedikit, namun berkesan!


Walau berkhasiat Tetapi Tetap Tak Suka
Tidak ramai yang sukakan sayur hijau. Kebanyakkannya mempunyai rasa pahit dan tidak enak. Benarlah kata orang, yang baik itu selalunya kita sukar untuk menerimanya. Tahukah anda, banyak sungguh manfaat mengamalkan sayur hijau. Fungsinya untuk menambah darah untuk tubuh diperoleh melalui kandungan zat besi serta klorofil yang bertindak sebagai agen pembentukan sel darah merah. Lebih baik lagi sekiranya anda mengambil sayur hijau ini secara mentah bagi mengekalkan vitamin C di dalamnya. Cecah saja dengan sambal belacan mahupun air asam.


Mulakan dengan air kosong.
Nak berdiet tapi tak tahu caranya? Tak perlulah anda ke pasar raya untuk mencari segala jenis masakan bijirin mahupun minuman kesihatan untuk kurus. Apa kata mulakan dengan air kosong sahaja? Untuk sistem perkumuhan yang baik, amalkan tujuh hingga lapan gelas air kosong setiap hari. Mengamalkan air kosong akan menyingkirkan toksik melalui sistem perkumuhan dan mengekalkan kesihatan buah pinggang. Air kosong juga mampu meningkatkan metabolisme badan. Paling menarik, air kosong 100 peratus bebas kalori, kafein, dan bahan kimia. Ini sudah cukup untuk membuktikan air kosong merupakan pilihan yang ideal untuk menahan selera makan.

Ni lah antara info pemakanan yg dipetik dari majalah RAPI edisi 1 jul 2009.

... tebrau cafe ...

Salam my fwenz....sebelum me terlupa buat kali ke 20 nie, nak ucapkan gud luck to anak sesapa yg menduduki peperiksaan SPM tahun nie... all the best ya! and to the parents, jgn gabra, rileks and byk2 berdoa for ur child :D

Okez, meh sambung stori morri....Lepas ke bukit tinggi tu kan, perut memasing dah start mendendang lagu ghazal....harus gi cari sapedek kan....

Teringat plak terbaca pasal 'tebrau cafe' kat dalam paper bebaru nie.... Terus lah w'ouls menuju ke USJ9...pusing-pusing, cari cari...jeng jeng jeng...nampak terus stop... Best gak tengok kat area tu, mcm2 restoran ada...next time leh gi try restoran lain plak...

Cafe dia lenggang sangat...memang tak ramai orang...Ke because weekends so ramai yg stay home masak...ntah la kan... tapi the food mmg superb.
Puas hati makan kat situ...Harga pun berbaloi-baloi....tapi mee bandung muar dia ada pedas skit...kalo kureng pedas i think lagi superb....SH makan laksa johor and being a johorean dia ckp mmg yummy.... So sesapa nak gi try situ, sila lah terjah ke sana....See i siap amik pics alamat cafe tu.....

Next trip Jalan-Jalan Cari Makan ke mana lak ek :D makan makan makan.....eh tapi i tak makan nasi ye :D masih dapat bertahan tapi rasanya takde beza je body ku ini :) Petang nie, kita baca n3 info pemakanan ya....

Enjoy your day!

Wednesday, November 18, 2009

... woweee! wabbit! ...

Hari Ahad lepas, dah kul 2 lebih kot, tetiba je SH ajak ke Rabbit Park kat Bukit Tinggi tu...cargas je w'ouls siap nak ke sana :D

Budak yg paling hepi adalah ini budak kecik...dia nye excited, satu kawasan rabbit tu leh dengar mulut asyik dok ckp "woweeee! wabbit!", "come wabbit, makan wabbit!", "eeeeee gewamnya wabbit nie!" tu lum termasuk aksi dia hop hop ikut rabbit tu lari sana sini....sib baik time tu cocer mendung and dingin je...Dalam suasana yang agak dingin pun, i leh berpeluh sbb asyik mengejor my lil princess nie hehehehe Emerald pun dlm dunia kegumbiraan melayan rabbit2 kat situ...sronots i tengok my babies bergumbira... Lepas tu dia nampak donkey...terus 'nak horsey'... layan je lah bawak ke situ...dpt dia bergambar atas donkey tu...nak ajak turun, siap kena pujuk2 ooooo Abis muka dia chom je nak kena turun tu hehehehe...Masa tengah dok pujuk2 dia turun dari 'horsey' tu, hujan start rintik2 dah....apalagi, teruslah w'ouls balik ke KL....tak jadik naik ke colmar bagai....Last minute plan kira OK lah kan dapat gak jenjalan ....

... jamu ...

Ada pertanyaan pasal jamu yg terkucil semalam tu kan....apa khasiat & kegunaanya kan....

Ni ha khasiat & kegunaannya :

- menegangkan & memperindahkan bentuk payudara
- menaikkan & memperindahkan bentuk punggung
- mengempeskan perut
- mengubati keputihan & lendir yg berlebihan
- melawaskan buang air besar & kecil
- menghilangkan sengugut & melancarkan haid
- menghilangkan letih & lesu
- menambah ghairah & semangat (wow hehehehe)
- menghilangkan bau badan
- memperlambatkan proses penuaan (awet muda)
- merapatkan & menegangkan kembali otot-otot vital rahim (ehem ehem)

Tapikan uols...i lum pernah cuba lagi jamu nie so keberkesanannya i tak tau lah kan...beli nie dah 2, 3 bulan sudah kot...sampai i dah lupa why i nak beli jamu nie sebenarnya and oso sapa yg promote baiknya pun i dah lupa hehehehehe leh gitu....

Memang elok kalo kita amalkan makan jamu2 nie disamping supplemen lain kan...tapi i nie bila bab beli, laju je tapi bila bab makan mak aiiiiii hot hot chicken shit gitu.....ayoyoyo...kena ubah perangai i nie kan...isk isk isk....

Nanti, bila i dah start amik jamu nie, and if i nampak ada perubahan, i akan inform uols k...'nanti' tu agak-agak bila ek hahahahahaha oooooppsss :D

Tuesday, November 17, 2009

... 'sesuatu' ...

Uols tgk nie....Ni lah meja i yg sentiasa selerak tu...pemandangan bila kuar je dari bilik big boss i....Ni lah uols nampak... Tapi tadi terkezut 'butterfly' i tgk meja i....nampak cam normal je kan...tapi mata i dah terpaku kat 'sesuatu' jeng jeng jeng....nampak tak apa...tak nampak....ni i close up baeeekkknya....

Gelak besar i tau...sib baik la i yg nampak...bukan big boss i...kalo dia nampak, ntah la apa yg dikomennya nanti...mesti dia pun gelak besar nya....

Ni sebenarnya jamu i beli, rekomen dari opismate i lah ...lum bukak lagi...i nie kkdg tu suka sgt beli2 jamu bagai kan, tapi makannya idak pun heheheheh hampes kan...slalu bila i beli jamu2 apa2 kat opis nie, i letak dulu kat cpu computer nie...kat bawah meja lah kan cam kat dlm pics bawah tu...

Ntah camne lah kotak jamu i nie, leh jatuh ke belakang gitu...hahahaha...agaknya kkdg bila i beli majalah apa2 pun, i letak dulu gak kat situ...so probly i ter'push' kotak nie ke belakang, and jatuh ke situ lah kot... Bila dipikirkan balik, iyelah...semalam i ada beli magazines and letak kat situ, confirm tu yg menyebabkan kotak nie terjatuh tu..hahahahahahaha...

Hehehehehe memang kelakar lah.... gelak sakan i dgn ima tau.....tak dpt ku bayangkan kalo big boss i jumpa ooooohhhhh tidddaaakkkkkkk hahahahahahaha...malu sey....

... tudung ...

Cantik tak tudung2 nie...cantikkan....tudung yg i pakai tu, sis ikiqzana bagi kat i masa dating2 bebaru nie sempena birthday i julai lalu kot, lupa lah nak tanya sebabnya....neway thx ek sis,i soka sgt....Tudung yg belang2 hitam & grey tu i beli utk b'day gift opismate i...
Tudung2 ikiqzana cantik2...dia nak jual nanti, tapi lum lagik kot, nak beli 'kepala' utk gayakan tudungnya dulu kot... sis cepat2 lah beli 'kepala' tu, lepas tu dah leh promote ini tudungs....hehehehe....
I skarang nie, dah asyik pakai tudung gini je, ala-ala tudung ekin.... sebab apa tau, senang nak pakai...sarung kan je kat kepala dah ready nak kuar...tak yah risau 'awning' herot petot ke tak...walaupun, i pakai tudung2 nie menampakkan ke'molat'an muka ku...tapi ada i kesah...hehehehe...asalkan benda tu praktikal dan menyenangkan hidup i, i bedal je :D

I ingat lagik, dulu2 tudung2 nie kebanyakkan di pakai oleh warga indon kan...tapi kita telah 'menaik taraf'kan tudung nie.... awning kasi lawa skit, kain pun dari quality elok skit... lepas tu, tudung nie bertambah hangat di pasaran bila ekin mengenakannya...terus jadik nama tudung ekin ek......

Apa2 pun kepada inventor tudung nie, makacih menyenangkan hidup i :) i loike.....

Monday, November 16, 2009

... handbag hook ...

Salam my fwenzzz.....Syukur Alhamdulillah, dah bermula minggu yang baru utk kita semua...

Hari jumaat lepas kan i go sessi dating2 nie....ekceli i ada order hand bag hook from Sis Ayu The Sun, kiranya time tu collection time lah .... I loike it sooooo much. Byk useful oooooo.

Ni la ghupanya hook tu...bukan captain hook ya....handbag hook :)
Nak guna hook nie camni...leh gantung2 bag gini lah...
Kalo gi restoran, leh gantungkan bag, tak yah letak kat blakang or kat kaki gitu tapi walaupun dah gantung, tetap kena berhati2...janganlah suka suki gantung terpampang gitu mengundang kejadian yg bukan2 tau....
Ayu, thx so much for this...

Friday, November 13, 2009

... my dating2 ...

Today i gi dating2 kat Grandmama's Kitchen, Pavillion...

Makanan yang diorder.. Ipoh Hor Fun, Chicken Chop yg super duper besar portionnya yg leh dishare2 se-meja and oso 3 plates of 'girls wanna have *hor* Fun....eh tak lah, sebenarnya yg lagi 3 tu i tak ingat nama menunya tapi geng2 hor fun gak lah :D som/san hor fun kot namanya..

Drinks plak, ice lemon tea, hot lemon tea ~ kalo nak tau cara2 buat teh, dah leh tanya mama azlina, dia dah expert hehehehe ~ coffee, manggo lime juice and oso 'ambra with sour plum' juice ~ kedondong, pada yg tak apa itu ambra :D
~

Kami-kami yg berdating adalah.... Ayu 'birthday gurl' The Sun ~ yg kata dia tak dibenarkan utk dimarahi utk hari ni ~,mama azlina ~ peneman b'day girl yg juga tak leh dimarahi :D ~, Dee , ikiqzana and me lah.....

But we sure had fun today.... Pot pet pot pet makan makan gelak gelak....Thanks uols for tis wonderful lunch....

So next outing bila lagik hehehehehe.....

Neway, wishing uols to have a wonderful wiken and do take care!

... birthday ayu ...

A simple wish from me to you....
Bright Joy
On your birthday,
I'm thinking about how much light and sparkle
you freely dispense wherever you go,
how your sunny smile lights up any gathering.
Every birthday marks another year
of you radiating positive, happy energy,
contagious happiness
that infects all who come in contact with you.
May your next birthday find you the same
glowing from within,
beaming bright joy on everyone you meet.
I feel blessed to know you
- By Joanna Fuchs -

... filipina ...

Salam.... Pekabor uols? Sihat? Moga2 semuanya sihat iye.....

Semalam w'ouls gi jumpa ex opismate SH yg baru balik bercoti ke Filipina ... Dia hadiahkan SH & i sorang sehelai baju HRC and oso FMs....makacih iye Nom for the gifts ~ mcm le dia baca blog i kan hehehe ~
Critenya pemandangan kat sana cantik2 dan shopping2 pun best. Tapi yg dia kureng skit kat sana tu, apebenda buat kat sana pun, semuanya kena bagi tips...Contoh lah kan, u jenjalan, then u nampak satu hotel nie cantik, jadiknya u masuk hotel tu nak snap2 gambar bagaikan...nak kuar je, ada pekerja hotel tu dtg kat u minta tips coz of the view yg u dok snap2 bagai....or kalo u naik teksi, dah le bayar duit tambang, kena gak bagi tips...or kalo u panggil org datang urut u kat rumah u kat bilik hotel ke, dah le u dah bayar servis dia, u kena gak bagi tips....dah mmg culture org kat sana gitu....uish pokai kat tips je katanya.....

Then stori scary nye plak...dia naik teksi lah nak ke sana sini, pemandu teksi tu ada bawa pistol ko...rata2 pemandu teksi kat sana, mesti ada pistol....Then kawan dia (bekerja kat sana) bawa lah dia gi shopping complex bertaraf cam pavillion kl tu kan...dia crite kat situ ada kes 'random shooter' gitu...eeeee menakutkan je kan.....Tapi she did enjoy herself kat sana....mana2 gi, mesti ada crite baik buruknya kan...Nie cuma sebagai peringatan je....

So if sesapa nak ke Filipina tu, enjoy urself tapi berhati2 gak lah iye...ooooo jangan lupa gak poket penuh dgn tips2 utk dorang :D Looking forward utk lunch date hari nie...YIPPEE!!!

Thursday, November 12, 2009

... info pemakanan ...

Ok, time utk i share info pemakanan yg i dpt dari majalah RAPI...gambar semua kredit kpd en. google :)


Buah Pic Atasi Masalah Sembelit
Buah pic mempunyai pelbagai jenis vitamin, mineral dan zat yang membantu kesihatan tubuh kita. Menurut 'USDA Nutrient Database', setiap 100gm pic mengandungi 43 kal kalori, 2.0gm serat, 66mg Vitamin C, 535 IU vitamin A, 0,700 mg vitamin E. Malah, menurut pakar kesihatan, pengambilan buah pic secara teratur mampu melancarkan proses pencernaan dan mengatasi masalah sembelit. Selain mencegah penuaan dan kanser, pengambilan buah pic dapat mengelakkan ganguan selesema dan meningkatkan daya tahan dalam tubuh.


Kulit Bersih Dengan Asparagus
Asparagus turut diperakui kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, niasin, vitamin A dan C. Ia baik untuk jantung, hati, paru-paru dan kulit. Bukan sahaja membantu membuang sisa-sisa toksin tetapi dikatakan dengan meminum jus asparagus ia dapat menghilangkan masalah jerawat dan membersihkan kulit anda kerana kandungan alkali yang tinggi dalam jus tersebut.


Kacang Soya Dan Tauhu Tingkatkan Daya Ingatan
Salah satu cara untuk menjaga daya ingatan yang baik ialah dengan pemakanan tauhu dan kacang soya. Telah diketahui kacang soya mengandungi isoflavon yang bertindak sebagai perangsang estrogen dalam otak manusia iaitu kawasan penting untuk memori seseorang. Manakala tauhu pula mengandungi protein yang tinggi dan zat minyak Omega 3 yang membantu menurunkan kolestrol.

Sharing is Caring kannnnnn :D

... dah potong ...

Rambut Sapphire dah agak panjang...Dah leh ikat tocang dah.... I ingatkan nak keep panjanglah tapi semalam i dah potong rambutnya.....

Why i potong...uols tengoklah kat leher dia....Dah naik ruam. Kulit my lil princess nie sensitif... Extra panas or peluh ~ naik ruam, nyamuk gigit - bintatnya naik besor, nak hilang susah and mcm2lah..... Jadik skarang, dah berambut pendek...
Sapphire nye rambut nie agak curly kat hujung2 tu, so bila potong pendek, ada je yg terkeluar sana sini...Cam tak kemas lah plak. Sib baik dia kecik lagi, tak paham erti 'tak kemas' bagai kan...tapi tu lah, budak2, buat apa pun leh still nampak gaklah kecomelannya hehehehe ~ ayat penyedap hati buat ibunya, huhuhu anakku ada rupa cam boy lak ~

Takpe lah sayang, kita tunggu besar skit....kot kot time tu, kulit dah ok skit, leh simpan rambut panjang k :)

Wednesday, November 11, 2009

... sushi bertemankan dia ...

Last friday, i tingin banget nak jamah japanese food...Dalam famili i, cuma 2 org je yg suka sushi2 nie....aqua & i lah....tapi since aqua pun tarak ~ asrama ~, i diamkan je lah...Then masa otw balik opis, SH dah ckp nak makan luar, nak gi dekat2 je, probly Ampang Point, coz dia pun nak beli buku2 yg tengah sale giler2 kat lobby situ...ok lah set...

Leh lak sampai kat situ, w'ouls dah settle beli buku2 bagai, round2, tergerak lak SH tengok menu2 yg terpampang kat Octopus Sushi tu....and terus dia suggest makan kat situ. Of coz i like :D Ghupanya kat situ ada serve nasi plus lauk cth : sambal petai bagai....so, kata sepakat ok kat situ :D

Tapi dlm byk2 tu, i terkezut gak lah tengok sapphire makan.... Yes, dia telah ikut jejak i....dia makan sushi ko hehehehehehe...mula2 i order unagi tu, nak testing tengok dia suka tak...last2 i kena order 2 plate ooo for her .... Sapphire, high five skit dgn ibu hehehehe tapi tat day i makan teppanyaki je coz me tgh cuba try test 99HTN kaannnnnnn.....
So later on, leh le i makan sushi bertemankan dia :)

... maruku ...

Uols suka tak layan maruku....me ada angin gak lah, ada masa suka, ada masa tak...
Ini maruku, my big bro ada bagi aritu kat i...dia bagi 2 pack lak tu....So satu settle letak kat umah...satu lagi harus i bawa ke opis...wakafkan kat sini...

Masa i bawa maruku nie, i masukkan dlm bekas tupperware yg ada kat opis nie, penuh satu bekas tu then letak je kat meja i....3,4 hari lepas tu, i cuti emergency, si sapphire sakit aritu kan....tup tup tup, bila i start keje....jeng jeng...tinggal skit je lagi hehehehehe....
Tu yg i suka bawa ke opis...tak membazir kan...lega hatiku bila dah 'settle' cenggini :D

Tuesday, November 10, 2009

... mee siput ...

Gambar nie dah lama dlm folder.... ternampak terus terkecur :D

Everytime i balik kampung SH kat Johor, harus i beli mee siput nie...sedap...

Partnernya adalah sambal...sambal dia cam sambal tumis ikan bilis gitu...beli dah siap cenggini, tak yah masak2 dah, letak je sambalnye terus dah leh ngap....krup krap krup krap ranggup & pedas .... perrggghhhh!!!
Tapikan kat kl nie, i lum pernah jumpa laaaa.... uols tau tak kat mana ada jual...lama dah tak makan ie...tingin lah plak, tingin tanpa makna ye hehehehehe

... buka seluar ...

Ni bukan n3 18sx iye....tajuk yg sungguh sesuatu ek...

Stori dia cenggini.... 2, 3 hari sudah kot... sapphire tengah main sensorang kat living umah i, i lak kat dapur...sambil2 dia main, i cam sembang2 gak lah dengan dia....tetiba je i dengar dia ckp "bu, buka teluar".... then i pun " no no no, jap lagi la ibu mandikan" coz ekceli time tu, waktu dia mandi and salin baju dah pun.... Then dia ckp lagi, tapi kali nie sora dia cam kelam kabut semacam dah and kuat "bu!!! buka teluar!!"

I pun kedepan cari dia lah, tengok dia dok elok je kat tepi 'meja merah kecil' dia tu...i tak prasan apa2 pun lagik time tu...so i said "wait k, jap gi kita bath k", then terus dia ckp "ouchhhhh, nie tatit, buka teluar"...

Terkezut i, uiks naper sakit2 lak kan.... i pun gi dekat dgn dia, and jeng jeng jeng "wait ek, jap gi ibu buka seluar tu....ibu nak snap pics dulu" hahahahahaha....

Ha tengoklah naper dia nak buka seluarnya :) tersepit lak tali seluar dia kat meja dia tu, dia ckp tali tu yg sakit hehehehe...
Tu la ibu dah ckp, jangan suka buka tutup meja tu...nie seluar, kalo kena jari camne...isk isk isk...anak bertuah ... next time dengar ckp ibu ya sayang....

Monday, November 9, 2009

... masalah teknikal ...

Lupa lak nak i inform kat uols...


Nowadays, tenet kat opis buat hal lah....Byk website dah tak leh masuk...dorang monitor the sites and oso dah block pun most of the sites... Yahoo, gmail, hotmail bagai mmg dah tak leh masuk aaaa...FB pun sama ~ keluhan hati ima tiap tiap hari hehehehe ~ Tapi ada masa i pun 'beng' gak lah dgn dorang nie.... nak nak bila ada benda urgent nak kena email....Email opis i pun slalu je buat hal...so slalunya i guna my personal yahoo mail lah...but now, kan dah leceh jadiknya now....adus.....
Tapi i bersyukur, sbb blog still accessible....leh le i main 'cak cak' dgn blog i & blog uols....But posting, slalunya i buat autopublish...malam2 agak dalam kul 11 ke atas tu, kalo tahap kerajinan i ok, i akan draft siap2 utk esoknya...


Well, apa2 pun haruslah i hormati kehendak 'management' kan....ater ni lah tempat i mencari rezki, tul tak...So again, maaf ya kalo i tak sempat klik2, tinggal jejak kat umah uols or i tak sempat nak reply komen2 uols....and oso bila bab2 email nie, memalam lah baru i leh jengah email i...Harap uols memahami lah masalah teknikal yg i tak lehbuat apa2 nie....
Harap maklum and harap maaf ......

... tak insaf ...

Salam isnin uols....Amacam ur wiken? Mestilah bestkan...Mine cam biasalah fun fun and fun. Spending time with family is alwiz fun....

Ramai gak lah yang i kenal dok bz dengan 99HTN nye diet contest kan... apa itu 99HTN - 99 Hari Tanpa Nasi daaa.. Me tak join lah kontes tu pun. Takat join diet manja2 gitu je...Apa ke benda diet manja2 ek...taklah maksud i diet takat tak ngap nasi nie sekadar yg leh je laa. Kang kalo SH ajak ngap, tak ikut kang kata derhaka kat hubby lak kan hahahahahah baeeekkknya alasan gitu...

Tapi syukur alhamdulillah...dah dpt gak lah 3-4 hari tak ngap nasi. Tapi dugaan dia mak aiiiiii sunggguuuuhhh dasat...nak nak bagi i yg selera makan, nauzubillah....hehehehe... Cam last friday, me kuar gi jalan tengah dlm kul 1 cenggitu...Mcm2 ada...mmg mengancam perut, tekak i tul....tapi i berjaya gak makan nie je....
NIE JE kata i....2 benda gak tu hahahahaha laksa & ayam goreng ~ mana dietnya cik rasp oooiiii hahahaha .....tapi itu laksa...walla! sodap banget! and itu air asam boi pun perrrggghhhhh soooodappppppppp! ;D

All the best kepada sesiapa yg participate dlm kontes nie.... utk kebaikkan ok pe kan.... and oso gud luck to myself...nak tengok brapa lama i leh tahan tak makan nasi :D tapi kata uols lain leh bedal gakkan hahahahha sesungguhnya aku tak insaf!!! :D

Friday, November 6, 2009

... friday hugs ...

Slamat berhujung minggu....
Enjoy. Love . Live. Cherish. Laugh. Hugs.
Take careSmooooochheess & hhhuuggssss