Wednesday, September 30, 2009

... last aktiviti ...

Last story pasal raya kot rasanya :D Hari Jumaat, Raya ke 6 lah kan...

Pepagi my aunt tepon ajak semua bekfast kat Kayu, w'ouls ok je. Memang hari jumaat tu dah set nak gi settle bab2 beraya nie...So off we ouls ke sana, w'ouls conquer 4 meja rasanya... Lepas bekfas kat situ, i told my aunt i nak gi rumah dia beraya... so dari restoran tu, semua gi singgah umah my aunt tu utk makan kuih2 raya and lepak2 till after solat Jumaat.
Sis Neeza, u tanya mana pics i time beraya nie, i selit lah satu k...tak suka tgk muka bulat ku ini lah...gambar semua hancus rasanya hehehehehe...neway, gambar beraya mmg i takde. Semua pics dlm kamera photographer w'ouls...kahkahkah yoyooooh je bunyinye kan...dgn my brother in law lah tu... ntah bila lah w'ouls nak dpt copy gambar2 tu... Gambar kat penang, w'ouls cam sempat nak bergambar satu keluarga...aktiviti padat gitu.... dah melalut dah nie...

Cute tak itu baby. Ni nephew i, anak my close kezen...geram tul tgk dia...badan berketul2...lepas dah settle kat umah my aunt...w'ouls pun ke Seberang lah plak, nak raya umah my uncle..tup tup dia takde coz dia kuar gi Queensbay Mall lak. SH tepon kawan dia, dia ckp dia ada kat JJ Perda....so w'ouls apa lagi...set jumpa kat situ....hahahaha leh tak gitu...kiranya w'ouls gi beraya kat Jusco tu hahahahahaha...Ada kejadian masa kat JJ nie...tu nanti i story lain k...

Lepas sejam dok kat JJ and SH dah puas sembang, dia ajak w'ouls ciao ke umah kawan dia around tat area gak...eh tak...kat area Bertam, Penang... kat sini no pics...me dah start malas nak snap2 bagai....leh lak time nak balik, dlm kete SH tanya why i tak snap pics coz dia nak amik pics dgn kawan dia tu...iyelah dah 8 years gitu dorang tak jumpa...laaa, apsal dia tak ckp je nak snap pics kan....ingatkan dia takmo ..... dah terlambat lah SH, next time k...

Lepas kat sini, w'ouls terus tuju umah my uncle in Sg Petani...time ni dah pukul 7 lebih dah pun...dorang buat open house....Ramai tul yg hadir. Masa time nie Sapphire dah start merengek, mood dia dah off...agaknya dah penat sgt kot... We stayed situ sampai Isyak then singgah jap ke rumah kawan SH lagik sorang...dia dok kat area tu gak... cinta sayang kot nama tempat tu...tak sure.... time nie sapphire dah mmg meragam dah ... sampai i tak leh nak masuk rumah laa...dia betul2 meragam ... 'nak lik (nak balik), nak leep (nak sleep), nak water (nak minum air tumbler dia)' mcm2 pun 'nak' dia dah start.... kat sini SH stay adalah dlm 10 minit je, then off we went home.... tak sampai 10 minit w'ouls gerak dari situ, Sapphire dah zzzzzzzzzzzzz.....

W'ouls sampai penang kul 11 camtu, the rest semua terus zzzzzzzz tapi i lum titon sbb nak pack2 barang semua....coz we decided nak balik ke KL hari Sabtu, dlm kul 3 pagi coz nak avoid jam.....

Kiranya i tak tidor langsung sampai lah kul 3 pagi....then dalam kete, i pun zzzzzzzz lah....syukur alhamdulillah jalan clear all the way and w'ouls selamat tiba di KL hari Sabtu pagi dlm kul 7 lebih!

Settle lah bab2 beraya i di kampung halaman ku....perggghhhh...panjangnya n3 nie hehehehehe...tiring but fun...now bz lak beraya kat kl...lepas opis singgah sana sini beraya...aiyoooo mau tak naik berat badan ku ini hehehehehehe

... sambungan activiti raya ...

Alahai cam dah malas nak stori pasal raya aaaa...takpe i cuba settlekan secepat mungkin :D

Raya ke-5, Khamis, kezen i bertunang....majlis simple2 je..Ni lah yg w'ouls berdiskusi dgn my aunt malam sebelum tu...w'ouls nak kena ke umah my uncle nie awal coz nak siapkan hantaran, nak kemas2 bagai seblum rombongan pihak lelaki sampai....tu yg plan apa nak buat, apa yg bawa bagai hehehehe... subuh2 dah sampai umah my uncle nie. Sebenarnya rumah my bonda and adik beradik dia dekat-dekat je, dalam 20-30 minutes drive dah sampai..

Syukur keje2 semua dpt settle seblum rombongan sampai...mau taknya...ramai yg ringan tulang dlm famili i nie, jadiknya laju je lah kan keje dibereskan...i lap my big famili :D So, hari Khamis tu, seharianlah w'ouls kat sini....

Then malam balik rumah my bonda rilek-rileks sambil layan kids main bunga api...i dah pesan no mercun2 tapi bunga api leh...tapi terlepas gak bunga api yg gak besar tu...me amik pics guna camera hp je so gambar tak clear sgt pun....

Nanti i update lagik skit lagik hal raya k...nak settle cepat2 sementara mood raya still on hehehehehe...till then..ciao...

Tuesday, September 29, 2009

... activiti raya ...

Okez meh me stori serba ringkas me beraya kat kampung...tapi gambar tak byk amik...malas and tak larat sebenornya... Iyelah dengan adanya Sapphire, tak leh leka...kang ada yg terburai, terpecah, terjatuh bagaikan... acara snap2 nie bila sempat aje lah :D

Nie pagi hari Rabu, kiranya raya ke 4 lah...baru je sampai rumah bondaku...Sapphire kuar2 je kete terus tuju ke buai.... her fav. activity bila sampai rumah bonda i...siang petang pagi malam tak kiralah, kalo terlepas ke laman rumah, buai ni lah yg dia tuju....

Sib baik lah time i sampai tu takde tetamu lagik...iyelah kan pagi dalam kul 8 camtu...sempatlah w'ouls mandi manda bersiap bagai...then...jeng jeng jeng....mula lah tetamu2 sampai...dari kengkawan my sista and my bonda, kawan i takde tau *uhuks* sampailah ke famili members aunty, uncle kezen mezen bagai.... takdelah i snap apa2 pun kecuali tu ha...tetamu yg last tu...tu adalah my bro, SIL, nephew, kezen and aunty...time tu dah kul 11 malam dah tau tapi still happening hehehehehe

Hari Rabu tu, w'ouls jamukan tetamu yg datang dengan bahmia dicicah roti or makan dengan nasi lah ~ yummylicious ~ ketupat palas, rendang, kuah kacang (pics takde iye), serunding, kuih muih, brownies and krepek mepek bagai hehehehehe....

Kiranya malam Rabu tu, dapur umah bonda i beroperasi dari kul 9 pagi sampai kul 12 lebih malam ooo...family my aunt balik umah dalam kul 1am..ni stok dok sembang2 and oso dok planning aktivity untuk esok harinya....

Aktivity hari Rabu ku yang sungguh padat, letih tapi menggumbirakan... activiti seterusnya, tuuuunnnggguuuuu :D

Monday, September 28, 2009

... merembat ...

Salam my fwenz.... apa khabar semua? mesti ramai yg dah start keje harini kan. I pun harinie start keje, agak slow skitlah enjin nie nak warm up *ihiks* hopefully semuanya sihat2 belaka... amacam sambutan aidilfitri? nanti2 i jenjalan kat 'umah' uols k, leh i tau sambutan uols camne kan...

Esok2 i crite serba sedikit lah pasal sambutan kat kampung halaman i plak ek...tapi nie nak stori skit je pasal aktiviti merembat sblum cuti raya .... last sopping spree dgn sapa lagi...Cik Dee lah kan...

Dia 'teman'kan i sopping...i tak beli byk pun, ole2 skit utk famili and sepasang kasut untuk i. Bukan kasut raya pun...kasut wedge i dah nak kaput, so harus tukar kan..

Tapi syiok tul i tgk 'teman' i nie meneman i merembat hehehehehe...W'ouls ke pavi 1st then ke Sg. Wang. dari kul 12.30 tengahari sampai kul 4 petang..w'ouls kan half day haritu hehehehehe iye tak dee half day :D tu pun stop sopping sbb SH tepon i kata ofis dia leh balik kul 3pm tapi i lak yg minta extend to 4pm...

Neway, kalo korang nak tau dee beli apa, haruslah tanya tuan badan ek...Thx dee 'teman'kan i hahahahaha...and thx sudi posing kat fountain ala2 tourist gitu :D So, bila lagik next outing? Ada sesapa nak join? Jom.....

Sunday, September 27, 2009

... SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI ...

DITEMPEK DISINI UNTUK SEMINGGU IYE...
( crite terkini, hiburan sensasi ~iye ke~
jgn pandang belakang, tapi pandang ke bawah )

Kepada semua my dar-links, my silent readers ~ perasan ada lah kaannnn ~, my fwenz di alam maya maupun nyata, yang dekat dimata maupun yg jauh diperantauan, kepada semua umat beragama Islam :

SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI AL-MUBARAK
mohon maaf andai i ada terkasar bahasa & tersalah laku,
halalkan makan minum i...

Jaga diri baik2,
nak balik kampung tu, safe driving,
kalo ngantuk, stooooopppp titon dulu kat R&R,
takmo drive lelaju tau,
time makan kuih & juadah raya tu, ingat2lah kat i naaa,
bergumbiralah bersama keluarga terchenta
maupun bersama2 sahabat taulan
nak main bunga api2 hati2 tau..
say no to mr mercun...

terimalah e-kad i yg tak seberapa ini,
Selamat Menyambut Aidilfitri
dengan iringan doa
semoga jalinan silaturahim
kita
berkekalan mesra selama-lamanya

Salam Aidilfitri
Dengan
Ingatan Tulus Ikhlas
Maaf Zahir Batin

salam sayang dari,
~ R A S P ~

Wednesday, September 23, 2009

... raya di kampung SH ...

Salam, pekabar? Smoganya sihat2 lah iye...ada yang start keje ke? Me lum still cuti... me now otw ke kampung halaman ku....nie autopublish iye...

Raya kat kampung SH ok2 je...bukan apa...famili SH nie kecil je and tak sekecoh famili I *ihiks* kalo famili i masyaAllah satu kampung tau kot w'ouls ada...tu lum termasuk makcik pakcik kezen mezen and anak2 buah lagik tu..memang gamatlah kalo beraya kat belah i....plus w'ouls nie suka sgt berkumpul buat havoc gitu...Keluarga SH jarang2 sgt nak berkumpul sedara mara dorang....tapi dorang semua ok cuma tak kecoh...kiranya haruslah i pun harus tertib skit lah kan..skit je lah :)

Neway, ya ampon, gambor raya kat sana nan ado...sebabnya adik SH tu sebenornya photografier amatur ...so kiranya dia lah yg amik gambar2 time raya tu...so semua pics ada dlm kamera dia...baru i prasan dlm kamera i nan ado *uhuks* terpaksa lah nunggu dia edit medit bagai kan..ntah le bila leh dpt....nie layan gambaq2 yg ntah apa2 dlm camera hp i je lah iye...i malu nak snap sangat...kang my in laws pelik lak tgk minah mamarazzi nie sorang *ahaks*

Ni acara sapphire menyibuk tgk my MIL dok isi tin2 kosong tu dgn kepek2 yg w'ouls beli kat banting tu....

Time ni di pagi raya and acara Sapphire sorok bawah meja hehehehehe...
Ni lak antara sarapan di pagi raya...nama2 tu i bedal je letak hehehehe yg betul cuma lodeh je :) gambar lodeh snap pun tengah2 dok ngap :) ada lagi tapi tak sempat nak snap bagai...ada nasi impit, rendang daging (yummy), kuah kacang...

Ni plak acara Sapphire yg jakun dok lari2 kat kampung kawan SH...1st time dia tengok ayam cara live...siap dia panggil 'chicken!! come" hahahhaha then kawan SH ckp kat dia...'nie ayam kampung, tak reti ckp omputih' hahahahaha...tak kisahlah...sapphire tetap hepi nak kejor ayam2 tu...

And lastly, nie pagi semalam jez before nak tertolak balik ke kl...Tu je lah...I akan ada kat Penang sampai hari ahad...Acara agak sarat dah tapi still nak cuba selit sana sini situ hehehehehehe..InsyaAllah ahad or isnin kita ketemu lagik....

Tuesday, September 22, 2009

... tag KoJaH ...

Sis KoJaH..i dah nak settlekan tag u nie...

1. Amik award ini...

2. Nyatakan tentang pemberi award neyh...
~ pencinta pink karer
~ suka jenjalan
~ friendly
~ suka chocolate (like me lah)
~ tak suka manusia hipocrit (oso like me)

3. Perasaan bila dpt award neyh ....
~ shy shy cat
~ gumbira laaaa

4. Tag sekurang2nya 5 org ...
~ tak yah tag lah...mood raya :)

Saturday, September 19, 2009

... balik kampung :) ...

Masa n3 nie dipublish...insyaAllah w'ouls dah slamat sampai kampung halaman SH... This year mulanya raya umah SH then raya ke empat, balik ke kampung i lak...

Beg dah siap....masa amik pics nie still packing *ihiks*

Kuih-muih pun dah siap....

Barang-barang penting nie... pampers, tepung susu*no pics* and oso ubat-ubatan *in case lah kan*
So...till then...take care uols, be safe....

Slamat Menyambut Aidilfitri!
Smoooochhess & Hugggsss

Friday, September 18, 2009

... rombongan ...

Salam my fwenz.... me still keje today...tapi yg best tu half day...yehaaaa...Jap gi nak kuar cuci2 mata dgn Dee! Bestnya!

Petang semalam kat opis w'ouls ke-bz-an skit.... bukan apa...ha tengok tu....rombongan2 cik kiah dah datang *ihiks* sebenarnya dorang nie semua staff kat opis nie...

Dah jadik cam tradisi lak division by division akan datang bersalaman2 kat opis i nie...bukannya nak jumpa i sangat...i bukan big boss kann...i pun kuli gak hehehehe dorang nak datang salam2 dgn my big boss... Ni i amik pics 2 rombongan je...yg datangnya ntah le brapa rombongan...meriah rasanya...best...

Crite kad raya lak....


Makacih to Sis Perantausepi, Sis Eja, Sis Mar and Sis Mznana ~ siap bagi duit raya tu...my 1st duit raya tahun nie....thanks sis...ni i masuk tabung...skit2 lelama jadik bukit gak kan....thx thx...i loike!

Ni last i nak tempek kad rad raya kat umah i nie....Lepas nie dah cuti seminggu kan...so conpom blog nie pun bercuti bagai....kalo sempat i akan buat auto publish n3s tapi kalo idak....berabuk lah seminggu nie.....Okez lah uols...me nak gi bersalam raya jap dgn geng2 i .....

Thursday, September 17, 2009

... gantung kad raya ...

I nak gantung e-kads raya and the ogiginal kad raya kat 'umah' i nie...
nak try amik mood raya yg lum lagik nak meresap kat i nie ...

dari Sis Ninie, Sis Dee, , Sis Ayu The Sun, Sis eya,

dari sis Ladyell, Sis Attyfir, sis Moralle and sis Neezareef


dari sis mummyaeesh, Sis Afkar'z

and this i dapat from sis perantausepi...yg nie kad ogiginal ye...

Makacih kepada semua ya....lebiu lah...pada yg dah start cuti...have fun and enjoy ur aidilfitri bersama keluarga & sahabat taulan yg dikasihi...

SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI
~ mohon maaf zahir batin ~

Wednesday, September 16, 2009

... sila gelakkan i ...

hahahahhahahahahahaha..sat na i nak gelak guling2 sat....
hahahahhahahahahahahaha....masyaAllah malunya i......

U'ols nak tau apa tak....all this while, i dok buat n3, autopublish...pepagi subuh tu i type then i tukar je timing schedule kul 8.30 pagi...so today pun i buat benda yg sama lah kan...

Ghupa-ghupanya.....ana sudah salah tarikh laaa...sudah seminggu ana salah tarikh lah...and nobody tegur i...

Dengan vangganya pagi tadi i wish SH birthday kat umah, siap bagi hadiah bagai...siap buat special n3 tu tadi nie....amik ko....baru jap SH tepon i dan dialognya :

SH : Ayang, bila birthday B?
I : La....hari ni lah kan....naper ek...
SH : iye lah...tarikh birthday B bila?
I : 17 September lah sayang...naper nie?
SH : a'ah kan....ooooo hari nie brapa haribulan yang...
I : hari nie 17 lah...isk naper B nie...
SH : oooo hari ni 17 ek...birthday B 17 ek (sambil ketawa)
I : ermmmm...apa yang kelakar sangat with ur birthday ek B (still confuse)

iye kengkawan sila lah gelakkan i....

SH : sib baik Ayang ckp birthday B 17, and tarikh arini pun 17....sbbnya sayang.....hari nie 16 haribulan la...hahahahaha
I : HA! (terkezut tul i tau) biar betul B nie...(still nak tegakkan benang yg hancus)
SH : iye lah syg...hahahahhahahaha so dinner nak buat mlm nie gak ke, esok?...
I : uwaaaaaaaaaaaaa....sori sori sori sori hahahahhahahaha esok esok esok.....dinner esok...

jom kita gelakkan i......kira halallah n3 'real love' tu ek SH hahahahaah...hadiah tu leh tak i amik balik & wrap balik, esok buka lain & buat2 surprise gitu hahahahhahaha....

... real love ...


Real Love takes more than flowers,
means more than
beautiful words.
Real Love means keeping promises..
holding on when you don't want to,
being strong so that others may rest.
And as time and change swirl around us,

the love we share
stands quietly in the midst of our lives,
forever beautiful, forever real.

SH,
Sometimes I stop and think

about what we've been through together

~ the good, the bad, and everything in between, ~
And I realize that
there's
no one I'd rather share
my life with than you...
Happy Birthday Luv!

Tuesday, September 15, 2009

... Raya ...

Yabedabeduuuuuu.... dapat kad raya...muahahahaha cam kanak2 riang lah plaks kan...tapi me memang suka tau dapat kad raya.. Feeling habis ko hehehehe Nak nak bila dapat yg handmade gini kan.... Thx sis Ladyell.... U nie memang kreatip tau...Ekceli ada a small kad yg tertulis 'Salam Aidilfitri' tu kan...tu leh dijadikan book mark tau...blakang tulisan tu ada pics LadyEll yg sweet nie...tapi me lupa plaks nak snap her pics...Again, tenkiu sis!

Kuih-kuih raya yang i order pun dah dapat, tinggal kuih samprit je lum dpt.... I order aja... Ngak punyain masa nak buat. Rindu plaks nak buat kuih raya nie...Tunggu tengoklah bila Sapphire besar skit, leh le buat homemade nye plaks kan :)


And at last, semalam i singgah umah SIL i gi amik duit raya...yeah yeah i dapat duit raya...takde maknanye hehehehe.... i minta tolong my SIL tukarkan for me....so semalam haruslah gi amik kan...lepas nie projek masukkan dalam sampulnye lak....
Minggu nie hari mengemas rumah sedonia.... TETAPI dengan adanya Sapphire nie, kemas camne pun, last2 dia sendiri akan mengemas cara deconya yg bertemakan 'Let's Sepah' gitu....adussss....

Percaya atau tak, i takde shopping apa2 pun for myself this year.... why? ntahlah...mood raya lum meresap lagik dalam body i kot...gi kedai, tengok macam2 tapi nafsu to shop takde...tapi for my kids and SH alhamdulillah dah settle 99% kot... Agaknya i nie agak stressfull kot sebulan dua nie....oooopppppsss ok dah dah....tertukar topik plak...

Ok lah.... take care ya uols....ada yg start cuti ke?

Monday, September 14, 2009

... activity wiken ...

Jom layan pics ek....Activity hari sabtu ku..

Merenung masa depan ke Sapphire....Taklah...tengah layan perasaan sbb nak ke jab, pneumococcal...jab nie optional, nak amik leh & tak nak amik pun leh gak....agak mahal gak aaa so w'ouls dah opt amik umur 2 tahun sbb kalo 2 tahun kena sekali je jab tapi kalo below than 1 cenggitu kena 3 times kot, so kira ok lah kan. Kesihatan pun jaga, safe budget pun iye hehehehe....Sib baik lepas jab my lil' princess tak demam...and oso, dia tak nangis lah plak time kena jab tu....very brave heart lah dia nie :)Lepas tu w'ouls terus ke area Cheras, ...nak amik pos laju SH...UTM anto gambar time dia amik ijazah tu....gambar pics i tak letak..lupa plaks nak snap...

Then balik umah jap....rilek2 then off ke Curve and Ikea....saja jenjalan...and a misi nak cari meja sapphire....meja kecik utk dia tulis2..dia nie suka gak colour2 books, read books and kkdg tu dok main masak2 kat meja merah kecik dia tu kan....Jadiknya w'ouls upgrade skit lah meja utk dia....
Syiok kan ke ikea tapi w'ouls tak lama kat situ...laju je terus ke bah. furniture kids dpt kod meja tu, terus cepat je bawah cari meja then balik....org ramai so takmolah lelama expose my kids kat situ...

And berbuka today....makacih Colonel Sanders masakan utk w'ouls and thx SH blanjakan hehehehehe...gambor non ado...korang pun tau kan ghupa KFC tu camne kan...*ihiks* padehal dah kemalasan nak snap2 pics dah time tu :)

Ini lah antara activity w'ouls sabtu tu....So, korang camne...ramai yg gi sopping mopping? :)

Friday, September 11, 2009

... delegate ...

Korang tengok la tu....tau tak apa tu...kad2 raya my big boss. Ni tinggal quarter, lain tu dah disettlekan. Today is the last day to settle these kads.. Sebelum2 nie, i yg handle kad2 raya ni.. tapi this year, tugasan nie diserahkan tu Ima coz i ada extra bz skit with tugasan lain....tapi memandangkan very the slow pengeluaran kad2 nie, i kena lah interfere tolong buatkan keje2 nie....tu la kan....kkdg nie bukan tak nak delegate my work ke apa...tapi bila dah delegate, cenggini plak jadiknya....malas i nak say apa2 dah....So officially, today (Friday) i akan jadi very the busy gitu ..... if ada time, i will terjah your blogs k...if tak, nanti2 i qada ya....

Ni plak cupcakes my big boss dapat yesterday.... dia tengok2 je cupcakes nie, terus dia bagi kat i...makacih iye boss...buat2 lah slalu....bukan apa, dia tak brapa minate makan cupcakes nie...I pun kureng gak...my family pun kureng gak...tapi i amik bawa balik, i amik for my kids skit and the rest i bagi kat babysitter Sapphire....ok lah tu kan...rezki jangan ditolak *ihiks*

Have a great weekend iye uols...jaga diri baik2, slamat bersopping and have fun!!!!

Smmmooooocchhheess & huuugggssss

Thursday, September 10, 2009

... my lil' explorer ....

Si Sapphire nie, ada2 jer activity dia... she is my lil' explorer & discovery girl :)

Ni sebenornya meja kecil ikea tu.... bila sesapa sakit and tak leh bangun from bed, i guna nie lah nak serve food tu kan.... tapi my lil sapphire the explorer ~ bukan dora iye ~ nie kan dah guna benda nie for herself ....

Yesterday dia guna nie utk main masak2 dia kan....

Nie tengoklah dia buat apa....dia amik miss T & minnie dia nie....ada masa tu lagik ramai penumpang dia ... disusunnya duduk elok2 ... lepas tu dia duduk kat depan buat2 cam bawa kete gitu .... tapi dia cakap kat i "bu...see, horsie...minnie naik horsie" ..... horsie tu kuda...

Apa-apa ajelah labu...asal bahgia *ihiks* She never fails to make us smile :)

Wednesday, September 9, 2009

... timing ...


Saja je nak buat n3 kat timing cenggini....

tarikh : 09-09-09

time n3 : 9.09 am

cam cantik je kan .........

... mari memasak ...

Mari memasak bersama chef tersohor di alam fantasi ini...... Chef Sapphire :D

Mula2 kita masakkan plastik food atas stove...
make sure apinya takde iye...
Bila lauk plastik tu dah masak, maka dah leh hidangkan...
Sila angkat periuk tu utk dihidangkan ~ hot from the stove gitu ~,
make sure tiup dulu food tu ....

Lepas leh le suap kat Miss T tu iye...
Miss T tu tak kisah makan apa pun...dia bedal je...
Nie aktiviti dia nowadays.... kalo dia tak tolong 'kemaskan' rumah....dia tolong 'memasak' plak....kira my lil princess nie adalah ciri2 ke-girl-an nye kan :D

Tuesday, September 8, 2009

... krepek ...

Aktiviti hari sabtu....acara mencari krepek :)

Sebenarnya last minute nye plan pun...dah kul 10 lebih w'ouls tak tau nak buat apa, decided nak ke Banting beli krepek....So off we went there....

W'ouls pergi dua tempat coz tempat yg 1st tu Faz Enterprise, masyaAllah ramai tul umat dlm kedai dorang...rembat apa yg patut untuk w'ouls...sempat lagik roger2 famili masing2 tanya nak tak krepek krepot bagai....dah settle beli apa yg ada kat situ...dlm masa 20 minit je w'ouls dah kuar dari kedai tu...

Lepas tu w'ouls pusing2 coz SH ada misi mencari krepek pisang. Kat 1st shop tu dah habis, nak tunggu utk dorang packing, malas....Pusing2 area tu, ternampak plak JAEZ Enterprise...masuk situ, bukan takat krepek pisang je, hasilnya satu bakul gak lah ouls sempat merembat.... Tengok dalam kete cam w'ouls nak gi niaga krepek lah plaks :)

Tapi mmg memuaskan hati w'ouls semua....kat sana memang murah, in fact, sesapa yg nak niaga krepek leh le ke sana utk membeli stok....murah2 and sodap! Berbaloi-baloi....... :D

Monday, September 7, 2009

... nuzul al-quran ...

Salam kengkawan, mesti ada antara uols yg dah buat plan macam2 hari nie kan terutamanya those yg bercuti sempena menyambut 'Nuzul Al-Quran'...Apa kata kita mendalami skit maksud 'nuzul al-quran' nie...Ni merupakan salah satu petikan yang i pinjam dari internet ...tak ingat lah dari website mana...tapi i rasa tak salah kalo i sekadar nak share dengan uols kan..sama2 lah kita renungkan maksudnya :-

Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan Nuzul bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

Al-Quran bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata Al-Quran mukjizat akhir zaman atau Al-Quran yang mempunyai mukjizat. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam Al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam Al-Quran.

Firman Allah:
Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An'am:38)

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-Alaq. maksudnya:
Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya. (Al-Alaq:1-5)

Sebagai kesimpulannya marilah kita sama-sama menghayati nuzul al-Quran ini sebagai suatu peristiwa besar yang penuh makna dan hikmah. Kita seharusnya melihat al-Quran itu sebagai "kitab induk" panduan Ilmu pengetahuan untuk memajukan manusia seluruhnya. Memajukan manusia yang lebih penting adalah memajukan umat Islam terlebih dahulu melalui penguasaan ilmu pengetahuan dan teknologi. Membaca al-Quran itu adalah suatu ibadah. Sekarang bolehlah kita panjangkan membaca al-Quran itu kepada menganalisa, mengkaji, menyelidiki dan mencari rahsia ilmu pengetahuan di dalam al-Quran dan seterusnya menghasilkan penulisan-penulisan yang akhirnya memajukan dunia ini dan khasnya memajukan umat Islam dan seterusnya mengeluarkan umat Islam dari belenggu kelemahan dan penghinaan. Umat Islam juga perlu mempertingkatkan amal ibadah terutamanya mengejar anugerah Tuhan yang tidak terhingga kepada umat Islam akhir zaman.

So kengkawan...have a splendid day and smoga kita tidak lalai dengan amanah kita sebagai umat islam....Take care!

Friday, September 4, 2009

... a simple wish ...

A simple wish from me to you....





To those yg cuti nuzul quran hari isnin...have a loooonger wiken....slamat bersopping!

Take care.... smoooches & hugs!

... budak tembam ...

Salam kengkawan... sorilah semalam menyepi je...me seminggu dua nie agak ke-bz-an...terlampau byk benda nak disettlekan....

So nie a simple n3 je iye. Asalkan ada n3 hehehehe....pics nie i snap masa i balik penang....comel tak budak tembam gegirl yg kat tengah tu..... Itu budak adalah i. muahahahahaha sihat kan..... Now i pun sesihat camtu tapi hilang tahap comel tu :D....Umur i time tu according to my bonda, setahun lebih
...
Today me berbuka sensorang dgn sapphire...yg lain ada program memasing *uhuks* Yang senangnya today i can have a simple menu....errrrmmmm rasanya harus i tapau kat PARAM je :)

Okez lah uols....take care and have a lovely friday.....

Wednesday, September 2, 2009

... my 1st ...

I nie baru je niat nak gi beli kad raya harinie...tup tup i dapat kad raya...my 1st kad this year....

Thanks iye Sis Mimi ~ sowi tak leh nak link, blog prob or tenet prob, ntah le ~....i sesaja je blurkan nama penuh u & family....up to the sender lah kan nak reveal.... again thx sis...

Nie plak 1st time kot i sempat amik pics gambar food time berbuka hehehehe lagikpun, now dah nak masuk 1/2 month kita posa, sure uols semua dah ok tengok food, tak de kecur2 dah kan.

Kali nie sempat snap sbb masakkan sempoi je tu pun 1 dish lupa nak snap :)...yg hari2 lain tu, ngam2 hidang dah azan so malas nak snap2 bagaikan....a simple food je nie but yang penting tu haruslah home cook. Menunya : telur masak sambal, mix vege and ada ikan masak asam (yg lupa nak snap) and the acar tu satu kewajipan plak time2 posa nie, pembuka selera gitu...ni bonda i buat and give me...i tak reti buat, reti ngap je :D

Today nye menu, lum tau lagi....balik rumah, buka esbok, godek2, baru decide, then kelentang kelentung...masak...unless ada special request senang skit nak masak, betul tak ;)

Ni lah dilema wanita dalam bulan posa...dok pikir menu nak masak :D

Tuesday, September 1, 2009

... penang trip ...

I balik Penang hari sabtu bebaru nie...iyelah wiken panjang kan....dapatlah merasa berbuka with family...W'ouls bertolak rite after solat subuh. Dalam kul 10 pagi camtu w'ouls stop jap kat R&R Semanggol...toilet stop :) kat situ ada playground and so si kecik nie gi conquer playground to sorang2...hepi tul dia, pepagi bangun tido dah sampai kat playground gitu :) Tengoklah still pakai baju tido lagik tu :)
So trip ke Penang was great! Bukan ke mana2 sangat pun..penang hujan2! best...sejok je...ingat nak roger2 kengkawan kat penang tapi balik 2, 3 hari jemputan berbuka dgn famili sana sini...so at last, trip nie byk gi buat lawatan ke rumah my aunts and uncles and berbuka kat rumah dorang.... tapi me no amik pics pun, MALAS....

Ni je ada a few pics... Ni time berbuka kat umah bonda i....most of my unties and uncles semuanya hadir.... Memang dah jemput dorang datang utk berbuka kat my bonda's house...I minta my sis orderkan kek kat SR...nak order kek ghupa barney, tapi sbb order agak lewat tak leh dpt.... jadik my sis order kek baby bugs bunny nie.. Tak buat celebration apa sgt pun...berbuka, baca doa slamat and potong kek....simple but sronots....
Food tak cukup satu meja sebenarnya.... buat potluck...ada yg w'ouls masak and ada yg dibeli kat PARAM...nampak food cam byk kan...tapi licin semuanya....if tak silap i malam tu adalah dalam 35 dewasa and 25 kanak-kanak...ramaikan....mmg happening! tu yang tak amik byk pics...bz melayan tetamu gitu...
Above all, had a splendid time kat sana......nie penyakit MALAS dah datang dah nie....n3 pun ntah apa2...asalkan ada je lah iye....
So, tu je lah crite pasal my trip to Penang....sorri fwenz tak roger2, bz skit aaaaa....