Friday, February 27, 2009

... beautiful wiken ...

Me very the kebzian semalam and today...jez nak wish uols to have a splendid and beautiful wiken...Take care of urselves k.....

Myspace Comments

Smmmmooooooccchhhhh & hhuuggsss!

Thursday, February 26, 2009

... sombong ...

Semalam lepas opis, i ajak SH gi sapedek coz lapar bebenor..tak sempat nak bekfas and lunch..So w'ous gi makan kat dgn area rumah je...makan rojak/pasembur gitu...tak amik pics pun coz agak letih and no mood nak snappy bagai... Masa tu hujan rintik2 je... kalo redah ke kete, leh le terkena 5-6 titik hujan je...

Lepas dah kenyang, time nak balik tu, masa nak reverse kete dari parking tu ada lah satu kete alphard yg berplat kan no 1 digit je ~ kira nye tuanpunya kete tu somebody lah kot kan ~ laju je lalu blakang kete w'ouls ... sib baik SH sempat break tapi mulut mula lah terkumat kamit mentera semerah padi gitu...i ckp kat SH, i notis kete tu dah 4-5 kali dok pusing2 kat situ, tapi tak tau naper dia tak park...

So bila w'ouls kuarkan kete, kete w'ouls jez kat blakang kete alphard nie lah... gerak gerak gerak..tetiba dia stop kat tengah jalan tu...keluar sorang mamat bersongkok nie dgn payung..tapi sib baik dia angkat tangan kat w'ouls so SH cool down le...but w'ouls pun perati lah dia nak ke mana...

W'ouls tengok dia gi memayung one young pretty malay lady utk masuk ke kete...rupanya tu driver...tapi lepas tu, i dgn SH memasing mulut startlah 'memuji' tat lady sbb berlagak sombong, senyum pun tidak to us..to us takpe lah kan.. kat driver dia pun dia leh buat dek je...
She stood kat tepi kedai tu, tangan satu dok bz sms-ing, satu lagik pegang beg plastik berisi majalah/books. Bila driver ni dtg bawa payung, dia pass the plastic bag to the driver, she waited sampai he betul2 kat blakang dia memayung her, baru dia start jalan, without talking at all kat driver tu and no senyum2 iye...ppppperrrggghhhhh.... sikit punya sombong tu... kalo korang tgk mesti menyampah gak...

Apa salahnya redah skit hujan yg rintik skit2 tu...takde basah mana pun, takat kena 5-6 titik hujan tak leh ke? Or tak pun senyum lah kat driver tu kalo tak mo senyum kat org lain pun... Besar sangat ke pangkat ko tu? Ko tu saper? Luak ke daging kalo senyum kat org? muka lawa tapi disebabkan pe'el cenggitu, i dgn SH geleng kepala tengok...pelik dengan kesombongan sesetengah manusia nie...

Wednesday, February 25, 2009

... sure heboh ...

Last Sunday, w'ouls had a mini family gathering...well ekceli utk bekfas je :D So fav. spot w'ouls haruslah Restoran NZ kat Wangsa Maju...naper kat situ, sbb most family members dok kat area w.maju, setiawangsa, keramat jadik kami yg jauh skit, haruslah give in kan...but no hal... asal dpt jumpa, w'ouls hepi jek!



So pepagi jumpa pot pet pot pet, catch up crite yg dah ketinggalan eg: "how's ur trip?" "when's ur trip?", "kyra dah leh jalan ke?" "sapphire dah leh ckp ke?" "eh! aunty tak tau pasal..." very the sure heboh gitu, crossline pun ada :D one big happy family, i rasa ada dalam 20 lebih family members yg datang... pics yg baby's 3 org tu, besides my 3 doters kan, yg dua lagik tu my niece and nephew, anak my brothers .... dari kul 9 am sampai kul 11.30 then my family excused ourself sbb ada hal skit...yg lain tu still melekat kat sana till kul 1 rasanya, sambung lunch kat situ :D
W'ouls ada hal ape ek? Menunaikan janji pada aqua.... bila dah dpt, ha tengoklah, asyik tul dok main... stop utk makan, minum, nature call, solat je...then he is in his own world ssaaaampai lah ke saat nak masuk balik asrama.... well, i'm hepi tat he is hepi with his present and he surely deserves it! :D


Smoooooocchhhhh to my darling gems!!!!

Tuesday, February 24, 2009

... tag movie ...

Ni nak langsaikan tag from sis afkar'z . Ni pun senang gak..tak yah pikir....

I nie mmg a hopeless romantic person (kes perahsantan nie) hahahhaha... Sebenornya i memang suka layan movies, tak kira lah crite apa, semua leh layan kecuali crite perang2 and especially seram2 - a no no... Kalo SH tgk crite comedy, i layan, my kids tgk kartun, i layan, my doters tgk crite pasal High School bagai, i layan...hehehehehe very versatile kan i nie :D tapi of coz lah lepas dah selesai my 'motherly' chores baru leh layan kalo tak adussss tak berasaplah dapur, tak berkemas lah rumah, tak terlipatlah baju kan.... apa lah yg i melalut nie... ok ok back to the tag..

Movies yang i pilih nie, not 100% romantic movie...tapi those tat touches my heart...Bila tag wajib ada rules kan ... jom layan :-

Please copy the following rules in your post (as usual)
~ You have to point out 5 romantic movies that you would love to share with your loved ones.
~ It doesn’t have to be in order.. as long as you love the movies, it will be fine.
~ You have to tag another 5 person to answer this tag.



Tuesdays with Morrie


Mula2 i baca buku dia...fell in love with this book coz ada byk gak useful tips bout life yg touches my heart...then aritu Hallmark (astro) show the movie...apa lagi...camping dgn kotak tisu aaa depan tv :D antara quotes dia yg i can share with u'ols...

Page 174
"As long as we can love each other, and remember the feeling of love we had, we can die without ever really going away. All the love you have created is still there. All the memories are still there. You live on-in the hearts of everyone you have touched and nurtured while you were here."


Definately, Maybe..

I love this movie... especially seeing the bond between the doter and father... suka suka suka tgk.. ni script yg i love to hear...masa dia nak propose kat gf dia...

Will Hayes: Here...I wanna marry you because you're the first person that I wanna look at when i wake up in the morning and the only one I wanna kiss goodnight, because...the first time that i saw these hands i couldn't imagine not being able to hold them but mainly when you love someone as much as i love you
Getting married is the only thing left to do, so... will you... um...Marry me?
April: Definitely, maybe... I have to think about it.

50 First Date

Ni mmg best.... to me ni mmg romantic.... susah nak cari such a man yg leh sabar and setia with a wife yg ada penyakit amnesia... and the best thing is...every day u fall in love again and again as though it's the first time u fall in love.... waaaahhhhh... hahahhaha the kita leh ckp kat partner kita cam lucy ni ckp..

Lucy : Can I have one last first kiss?

Byk kali tu kita leh dpt 'one last first kiss' hehehehe smmmoooccchhh!


The Notebook


Ni pun cam kat story atas tu... tapi ni disebabkan dah tua kan, ada penyakit alzheimer ~ cam nyanyuk lah tu~ isk...takut nak kenangkan bila kita tua cengitu and leh lupa everything... can our spouse be a loving, setia and sabar as Duke?

Duke :I am no one special. Just a common man with common thoughts. I've led a common life. There are no monuments dedicated to me and my name will soon be forgotten, but in one respect I've succeeded as gloriously as anyone who ever lived. I've loved another with all my heart and soul and for me that has always been enough.


Enough

This movie is ssooooo strrrooonnggg and inspirational to me! 10x i tengok 10x i leh nangis... it really touches my heart.... on how strong a mother's love, how strong a woman can be! the lyrics of this movie mmg very meaningful to me!


Alive
Time...goes slowly now in my life
Fear no more of what
I'm not sure
Searching to fill your soul
The strength to stand alone
The power of not knowing and letting go
I guess I've found my way
It's simple when it's right
Feeling lucky just to be here tonight
And happy just to be me
And be alive
Love, in and out of my...
my heart
And though life can be strange
I can't be afraid searching to fill your soul
The strength to stand alone
The power of not knowing and letting go
I guess I've found my way
It's simple when it's right
Feeling lucky just to be here tonight
And happy just to be me and be alive
(music)
I guess I've found my way
It's simple when it's right
Feeling lucky just to be here tonight
And happy just to be me and be
...Alive...

Ni lah antara movies-movies yang tangkap lentuk tengok...ada byk lagi cam Pursuit of Happiness, Jerry Mcguire "you complete me", A Walk To Remember, Lake House isk banyak lagi lah...

Neway, nak kena tag 5 org kan.... ermmm.... camnielah...sapa yg nak buat...silalah buat... sapa yg takmo buat tak yah...i malas nak tag2 nie...it's at ur own free will k...

Monday, February 23, 2009

... joke ...

Monday blues??? So jom kita senyum-senyum dulu...

Barbie
A man was driving home one evening and realized that it was his daughter's birthday and he hadn't bought her a present.
He drove to the mall and ran to the toy store and he asked the store manager, "How much is that new Barbie in the window?"
The Manager replied, "Which one? We have
'Barbie goes to the gym' for $19.95,
'Barbie goes to the Ball' for $19.95,
'Barbie goes shopping' for $19.95,
'Barbie goes to the beach' for $19.95,
'Barbie goes to the Nightclub' for $19.95 and
'Divorced Barbie' for $375.00"
"Why is the Divorced Barbie $375.00 when all the others are $19.95?, the father asked.
The store manager replied: "Divorced Barbie comes with Ken's car, Ken's house, Ken's boat, Ken's dog, Ken's cat, Ken's furniture and all of Ken's savings."



Sandar joke
Santa in deep thoughts sitting calm, quite,
Banta: What is wrong with you Santa
Santa: Please dont ask
Banta: I am your childhood friend say to me.
Santa: My seven year old son made my secretary pregnant
Banta: Thats not possible
Santa: No he did
Banta: Hows that possible
Santa: He punctured my condoms


Have a hepi monday!!!

Friday, February 20, 2009

... simply fab...

To My Darling Fwenzzz...

Myspace Comments

... freeze ...

Freeze! Don't move! Sit down and read ngehehehe :D

Sebenarnya nie nak langsaikan tag from sis perantau sepi pasal Peti Ais...tag ni senang, so leh buat dolu aaa... i tau byk tag yg i berhutang..i akan cuba langsaikan satu persatu k..tttaaaapppiiii, if i tak terbuat, halalkan aje iye nghehehehehe...

Rules dia:

1. Amik
gambor peti ais

2.Explain ler apa segala macam mak nenek yang melekat kat situ.

~ FM's koleksi myself and my laling SH... FM's tu samada tempat2 yang i dah sampai, or SH dah melawat or both of us dah jejaki or family members lain yg dah pegi dan juga hadiah2 from my fwenzzz..

3.Brand apa
~ Tu ha gambor dah amiks... tapi hilang lak P nye ek... brand SHARP k...

4.Tag orang lain plak…
~ mula2 tu malas nak tag kan tapi disebabkan sonang aja..meh i nak tag gak aaa
: Dee
: ell...
: ct elly
: $hopaholic Mama
: lily
: izan
uiks panjang lak list nie ek...dah dah stop stop...yg terpilih, if kerajinan silalah buat ek! makacih! peace!

Thursday, February 19, 2009

... pengumuman ...

Pengumuman! Pengumuman! ngehehehehe tajuk tak leh blah ...

Ello gengstarz ku, windu tul kat uols tau, sihat ke semua? i sihat walafiat, famili pun ok.... sowi tanpa disengajakan terstop plaks aktiviti kegemaran i nie...

Sebenornya hari 17 & 18 feb tu i coti..amik coti last minute sbb big boss tak masuk opis..so pagi 17 tu sms dia ckp i pun nak cuti gak hehehehehe...ingatkan leh le berblogging sukasuki kat umah kan..tup tup malang tidak berbau, yg berbau hanya bodyku yg lum mandi time tu hehehehehe...streamyx buat hal lak!!!!! gewam tul i... dua hari i cuti, 2 hari tak leh on! uwaaaa... bila call customer service, katanya cable apa ntah rosak bla bla bla lah..tak tau bila leh on...tak ke sakit hati... sbb tu lah i menyepi sampai 2 hari *uhuks*

Then 18 malam tu, dalam kul 11.30 camtu, i on pc barulah leh bertenet bagai... walaupun mengantuk sbb penat melayan my precious gems i jez need to tell ouls why i menyepi..bukan merajuk bawa diri cari batu belah batu bertangkup tapi masalah teknikal yang tak dpt dielakkan...but now I'm Back!!! cam lah ada yg kesahkan hahahaha perah santan (perasan) tul i nie :D

Till then..take care....nanti i update and jenjalan kat umah uols ek..smoooocchhhh!

Monday, February 16, 2009

... satu kepuasan ...

Back to work *uhuks*.... menggeliat jek nak start keje kan... adus..

So wiken kali nie tak kemana-mana sangat pun... Tapi ada kuar jenjalan gak aaa..gi ke rumah my kezen..saja jenjalan gi tengok her newborn baby..tapi nie kali ke 10 kot w'ouls pegi *ihiks* she is my closest kezen...lupa plaks nak amik gambar latest baby boy dia nie...yg nie pics masa 5 hari dilahirkan..now dia dah 52hari :D i wajib pegang tangan Sapphire takut dia nak peluk baby tu ... iyelah dia kan tak tau nak kontrol lagi, kang dia peluk kuat2 naya jek kan...


Dalam kul 11 am balik rumah coz memasing ada hal... so tinggal i dengan Sapphire... w'ouls pun ada projek berdua...nak gi dating.... berdating dengan Aqua.... tis wiken dia tak leh kuar asrama..jadik w'ouls pegi jumpa dia lah...

Mula-mula singgah Tesco..beli pesanan penaja untuk Aqua... Aqua kepingin nak KFC so lepas tapaukan for him & Sapphire zas gi kat dia...jalan jem yang teramat... naper ek? sana sini jem..

Neway, slamat jumpa Aqua...dok berbual dengan dia sambil makan-makan, Sapphire tunjuk kehebatan dia sebagai 'trend setter' untuk topi... parents & student yang ada kat situ, ketawa tengok gelagat si kecik nie...ada-ada aje pe'el dia tau :D then before kul 6 (waklu lawatan
) off w'ouls balik...Malam tak kemana-mana dok umah, sapedek, layan tv and famili...




Sunday pagi gi Ikea & Ikano & Curve.... sori no pics coz kemalasan tahap gaban nak amik pics... tapi tak beli apa-apa pun... eh! ada ada beli, socks for my gems...tu je! :D

Lepas ke situ, kul 12.30 mula2 ingat nak makan kat Ayam Penyet kat Curve..tapi full... tak tau nak makan apa, w'ouls kuar..dah kuar ada plak yg nak makan Domino's ... so stop kat TTDI, makan kat situ jek....

Lepas makan kat situ, singgah jap ke Pavilion..memang jap je tak park kat dalam pavilion pun..park kat tepi jalan...berdesup 200m dash pegi beli roti kat 'The Loaf' ... tetiba plaks ada yg 'teragak' nak makan roti... ni pics of what is left lah iye... half of it dah selamat ngap dalam kete sebelum sampai umah hehehehehehe.. sedap aaa roti-roti dia tapi kalo nak makan tiap-tiap hari, kopak gaklah poket nie :D

Then petang tu barulah dok mengadap rumahku syurgaku .... biasalah kes mengemas kan...bila dah start banyak tul benda yang perlu 'dilangsaikan'.... tapi end results...satu kepuasan hehehehehehe...wiken ku yang begitu hepi with my family...

Friday, February 13, 2009

... kuih koci ...

Hi uols..hari yang dinantikan dah tiba...Friday the 13th hehehehehe saper tak suka hari jumaatkan..menandakan esok lusa coti... leh lepak2 kat umah dgn keluarga terchenta :D

Pagi tadi i makan kuih je...karipap sardin 2 keping and kuih koci...lama tak makan kuih koci nie..uols suka tak? skali skala dpt makan sedap..yang i beli nie sedap..cukup rasa semuanya :D



Ekceli today malas nak stori...nak selesaikan tugasan skit..work work work..a never ending story kan.. So if i tak sempat nak do any other n3..nak wish uols a happy wiken...jaga diri baik2 k...taking care :D smoooooccchhhh *hugs*
Myspace Comments

Thursday, February 12, 2009

... bukit fraser ...

Hari Isnin 9 Feb aritu..w'ouls tak tau nak kemana..last-last SH jez suruh siap2, and off we went..dia dah ada idea nak kemana...



Ke Bukit Fraser....hehehehe lama bebenor tak kesana... and nothing much has changed. Sayangkan tempat tu tak didevelopkan betul2..Takde attraction sangat.
Sana memang banyak rumah persinggahan especially untuk kerabat2 and oso untuk syarikat-syarikat besar cam sime darby, ktm dan lain lain. Sapa yg minat golf ok lah ada gak lah xtiviti kan..tapi if sapa yg tak minat golf dok 2 hari rasanya leh mati kutu, unless gi reramai barulah happening skit, buat aktiviti sendiri..

We ouls sampai atas dalam kul 2 lebih then kul 4 head back turun... jap je dah habis khatam bukit tu... Cuaca pun tak sejuk...tapi sronots gak dpt gi cuci mata out of kl :D

... aqua ...

To my dearest precious gem, Aqua...
Happy birthday My Darling!

I'm so glad that God gave me a son like you.
I'm so proud and grateful to have you as a son.
No matter how many birthdays come and go,
You'll always be my little boy.
Happy Birthday my dearest Aqua.
Happy birthday to a loving son,
A caring brother and a wonderful friend.
I can see that you grow wiser with each passing year.
Love you always and always....


Today is his birthday tapi sayang tak dapat nak celebrate..bila nak celebrate pun lum tentu, busy, bukan i yg busy, dia yang busy, with his school and chess ~ he is an avid chess player ~

Hadiah pun lum beli lagi, hadiah 3 in 1 tu hehehehe ~nie pun his request iye ~ hadiah b'day last year *tak beli coz dia sendiri minta postpone* + his achievement during his pmr + tis year nye b'day ~ leh gitu. Memang i nak beli tapi dia beriya-iya nak after his pmr then dah dpt results dia suruh postpone for this year nye birthday..i ok je, hehehehe. Now, tak sabar tunggu dia balik rumah, dia di asrama. Tonite, kalo dia tepon leh le nyanyi dalam tepon :D ooooo miss him so much..terasa sangat tat he is growing up very fast..

Aqua ibu doakan u jadi yang soleh and all that's the best for you...smoooooccch love you sayang...

p/s : mesti dia tak suka i put his pics dlm blog, ... a no no to him and my two other doters hehehehe tapi skali skala leh kan kan kan....

Wednesday, February 11, 2009

... accident ...

Ni crite dah lama..rite after CNY..28 jan ...

Seperti kebiasaan i kan slalu balik lewat..so on tat day i balik dalam kul 9 malam... teman sebilik i, Ima, aritu beriya-iya nak balik awal so around kul 8.15 malam dia balik..dia balik naik motor dgn her father...tetiba kan kul 8.45 camtu i dpt sms mengatakan dia accident... rupanya tayar motor father dia 'meletup' and he lost control..

Jadi both father & doter, jatuh. Nasib baik takde kete langgar dari blakang kan..syukur alhamdullilah... Yang sedihnya tu, both father and doter, retak tangan kanan plus luka-luka skit. I dah gi ziarah dia on friday 30, jan ..
ni gambar tangan dia yg bersimen..cian kan..father dia pun cenggini gak ..

Nak dijadikan crite plak, dia memang dah plan nak bertunang 1 feb... dgn tangan patah, kenduri tu on jugak...iyelah semua dah siap beli & prepare bagai kan... so 30 jan tu i pegi, tolong-tolong skit apa yang patut coz on the function day i tak dpt hadir...and 1st feb lalu, dia dah slamat bertunang dah pun... sarung cincin tangan kiri je plus pakai baju kurung biasa2 coz baju tunang tak leh muat tangan..cian dia...takpe lah asalkan dah selamat majlis tu kan..

So now, i sorang-sorang lah kat bilik nie... takde teman berbual, teman makan, teman gossip, teman 'cover line' utk sebulan dua nie....

... awas ...

I received this email... as a precaution...kesahihan dia wallahualam tapi lebih baik berhati2 kan..if ada sesapa leh confirmkan or denykan dgn proof, silalah iye...ada gak yg mengatakan pinggan vantage tu ada yg dari bone china...pun i tak tau kesahihannya...apa kata survey?
Awas Pinggan Mangkuk Diperbuat Campuran Tulang Babi

PETANG semalam selepas makan di food court di Alpha Angle berhampiran rumah bersama rakan lama, Pyan Habib, saya bersama isteri dan anak-anak melilau sekejap dalam kompleks itu untuk melepaskan penat kerana lengguh setelah lama melayari internet dan mengisi blog.

Kebetulan di situ saya masuk ke ruangan pameran pinggang mangkuk. Sudah lama saya terliur dengan pinggan mangkuk dinner set dan tea set yang dipamer. Ia simple dan menarik. Setiap kali tersasau ke kompleks itu saya akan menjenguk ke ruangan pameran itu.
Kerana semalam ada sedikit masa terluang saya memerhatinya dari dekat. Melihat reka bentuk dan juga harganya. Harga boleh tahan dan mampu milik. Nampak ianya bermutu dan berkualiti... ada kombinasi klasik dan modern.

Hati berkenan dan berhajat untuk memiliki. Sempat juga tiga keliling pusing melihat pinggang mangkuk berkenaan, macam ikan sepilar nak belaga barangkali gayanya! Baru nak panggil promoter nak bertanyakan harga, tiba-tiba muncul seorang perempuan umur dalam lingkungan 50-an ke atas. Mulanya saya ingat dia promoter.

"Encik nak beli ke?" begitulah tanyanya. Saya sikit terperagah. "Kalau ianya dibuat dari Cina tertulis Han Bone China, elok jangan beli encik..?' katanya mensuspenkan sikit saya.
Tanpa sempat saya bertanya dia menjelaskan, kalau ada tanda Bone China ia diperbuat daripada tulang babi. Ada campuran tulang babi..." jelasnya. Saya terkulat-kulat sekejap.
Belum sempat saya bertanya dia menjelas lagi; "Saya selalu ke luar negeri dan tengok sendiri dikilangnya macam mana ia dibuat. Ada campuran tulang babi," katanya lagi, jujur.

Belum sempat saya mendapat penjelasan lanjut perempuan itu sudah berlalu. Saya rasa dia ikhlas memberi tahu hal itu. Menurut isteri yang nampak perempuan itu bersama suaminya ketika itu sudah menuju ke eskeletor untuk turun dan begitu melihat saya sedang memegang pinggang dia pusing semula dan mendapatkan kami.

Selepas mendengar itu tiba-tiba selera untuk meneliti dan memilik pinggang berkenaan hilang terus. Babi! Ia satu nama yang cukup sensitif bagi orang Melayu. Mulanya saya cuba mencari justifikasi dalam diri bagaimana untuk menolaknya. Hanya setakat campuran dalam bentuk serbuk... fikir saya, masakan... Ah... sudah bercampur jadi tidak bolehlah. Kalau beli dan memilikinya ia sudah jadi bersubahat!

Selepas meninggalkan tempat itu ingatan serta merta juga terkenang kepada persoalan dibangkitkan di Parlimen mengenai makanan haram di hotel yang dibangkitkan oleh ahli Parlimen. Kalau benarlah pinggan keluaran Han Bone China itu diperbuat dengan campuran tulang babi tak moleklah membelinya. Haram!

Sambil berjalan pulang saya terus terkenang kepada pinggan itu dan merasakan bagaimana bukan Islam cuba mempermain atau mengenakan umat Islam. Mungkin mereka tidak ada niat hendak perkenakan orang Islam tetapi kerana teknologi semasa atau penemuan baru dalam dunia pinggang mangkuk secara tidak langsung telah mengenakan orang Islam yang tidak berhati-hati.

Di sini kalau boleh saya ingin cadangkan supaya Kemeterian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, bersama Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) mengambil berat perkara ini. Mana-mana barangan atau apa juga benda yang dimport dari negara bukan Islam hendaklah diteliti dan dipastikan tentang kesahihan halal haramnya.

Adalah malang kita yang begitu kuat berpegang kepada Islam tetapi tanpa sedar telah menjadi pengguna kepada barangan keluaran negara luar yang boleh merosakkan iman dan aqidah kita. [wm.kl 12:15 t/hari 05/12/08]

Tuesday, February 10, 2009

... pooh ...

Kes kemalasan tahap gaban nak start keje kan sbb dah bercoti 3 hari..sronotsnye lepak-lepak kat umah dgn keluarga terchenta... malas nak update tgk je lah assistant i yg 'mengemas' rumah ke hulu ke hilir dgn poohnye....


Sunday, February 8, 2009

... hoye hoye part 5 & finale ...

26 Jan 09..hari ni check out Sukajadi, check out Bandung...ni antara pemandangan kat highway nak ke Jakarta..snap dari dlm kete..


Off ke Jakarta...ni pun snap dari dlm kete je :D..tengok stesen bus dia, tinggi kan platform nak naik bus tu :D




W'ouls stay kat Ibis Mangga Dua..Sampai pagi tu, lepas check in, w'ouls seperti biasa, terawal jadik kena lepak2 kat bawah, baca2 paper dulu, mula2 ingat nak ke coffee house dia tapi i takut nak minum air kopi or teh dia, takut tekak i takleh trima ...so lepak je kat area lobby jap..bila bilik dah siap, we masuk bilik gi refresh jap then kuar balik..


Terus ke Tanah Abang... again, awal, banyak gak kedai still ada yang lum buka plus cuti CNY kot... but w'ouls pun masa tu dah takmo sopping sangat dah pun..hati i ni dah ada kat malaysia dah time tu hehehehehe..

W'ouls lunch kat food court Tanah Abg...cantik food court dia cam kat jusco je :D Makan kat Popeye, tapi dia tak serve spinach plaks hehehehehe.. seafood platter, tu es cendol durian, sedap ooo..
Dah kenyang makan tu..badan dah strong balik cam popeye kan :D, w'ouls gi ke satu dua shopping kompleks then balik ke bilik coz badan i dah tak tahan..demam..


Next day 27th we checked out... head ke airport... sib baik w'ouls dah almost sampai ke airport start hujan lebat... syukur alhamdullilah...i mmg tak sabar dah nak balik and see my precious gemss... missed them soooo much...


Tamat... This was superb holiday...makacih SH for this holiday! Truly enjoyed myself walaupun demam :D next trip bila *ihiks*

Saturday, February 7, 2009

... hoye hoye part 4 ...

Sambung balik story holiday i...hope uols tak muak lah iye..25 Jan 09..

Lepas jek bekpas, w'ouls pun kuar nak ke Rumah Mode..antara outlet wajib pegi if ke bandung..naper ek..ntah laa..mungkin coz dia nye surrounding to cantik kot. Disebabkan w'ouls bersiap awal sangat, we decided to walk ke Rumah Mode tu..yes..we walked leisurely dalam 10-15 minits tau baru sampai. Bila sampai tu pun still awal, pintu kedai lum buka..tapi org dah ramai dah... so bila buka serrrrrbbbuuu...

Selesai kat Rumah Mode we proceed ke Mode Plus plak and satu dua outlet lain..then we head back to the hotel... kalo ikutkan my stori nie kan, byk dah outlet w'ouls gi singgah kan tapi somehow i tak byk buat rembatan for my kids ... so bila sampai kat hotel, teringat yg kat sebelah hotel tu ada 1 outlet, Rainbow...sib baik pegi coz byk gaklah collection baju2 dia yang memang sesuai for my precious gems...settle kat situ, w'ouls balik bilik..freshen up coz dah book kete nak gi sapedek ... time tu kul 2 lebih..

Kul 2.30 camtu, datanglah our kete sewa plus supirnya..off we went to Kampung Daun...agak jauh gak lah perjalanannya..kete pun banyak... it took us about 45 minits nak sampai ke situ.. tempatnye kat kawasan tinggi so kiri kanan byklah nurseri2 & tapak semaian...cantik2 bunga2 dia...



Bila sampai ke Kampung Daun tu, w'ouls tengok ramainya umat... bila sampai tu terus ke "Reservation" area untuk book meja ..dah bagi nama, leh le kita jenjalan kat situ...ada kedai souvenir tapikan i tgk barang2 dia tak lah souvenir apa pun, cari FM's takde pun..ermmm ntah lah..

Rupanya lama tul w'ouls kena tunggu..almost give up dah masa tu...kul 4.15 baru dapat tempat...hari pun dah start hujan, sib baik disediakan payung... w'ouls dapat dok kat cabana no 10.... menu ada kat meja tu, we tick then we panggil waiter dia guna yg benda cam buluh tu..ketuk2 buluh tu...apa namanya ntah, then waiter datang, amik order tu and sesi tunggu food lah lepas tu...


Masa order food tu ada kejadian agak lucu ... w'ouls order Nasi Goreng Kpg Daun, tempe goreng, kangkung belacan dan gurame goreng sambal apa ntah ~ SH ckp gurame tu sotong goreng sambal ~ plus air, i amik hot choc, SH order melon ~ katanya tembikai...

Dah le kena tunggu nak dpt cabana tu kan..ha nak dpt food pun kena tunggu plus hujan jadi w'ouls tak dpt nak bangun jenjalan lah... stay je dlm cabana tu, makan dok bersila tau..SH sampai terbaring2 lah tunggu.. kul 5 lebih baru food start sampai...uish sungguh menguji kesabaran tul hehehehe...tapi bila food sampai w'ouls punya lah ketawa...




1st sbb tengok nasi goreng kpg daun tu..mak aii..letak atas nyiru tu ~ uols tgklah sendiri..mcm2 adakan, kalo tau tak order yg lain dah...

2nd, air sampai...i nye ok, hot chockan. SH terkezut tgk air dia..ooo baru dia teringat..melon tu tembikai susu...semangka barulah tembikai..sib baik sedap es melon tu hehehehe...

3rd the side dish...tempe goreng okey, kangkung pun okey...tetiba waiter tu bawa ikan goreng..i & SH serentak tanya 'eh apa tu?'... waiter tu terpingga2 angkat balik pinggan siap ckp "maaf iye pak, saya mungkin salah...ini gurame goreng sambal bla bla bla" i dah tersenyum dah masa tu, SH pun terus ckp, "eh betul, terlupa yang saya order tu" cover malu lah tu...waiter tu blah aje, both of us ketawa...kihkihkihkihkih.... nak snap pics pun gegar2...

Sebabnya, SH confident sgt ckp... ooo gurame tu 'sotong goreng tepung' and i mati2 percayakan dia tau... dah tu SH ni kurennng skit bab mkn ikan nie..his fav. is the sotong...tak ke pecah perut i ketawa... kekdahnya, i lah yg untung meratah ikan tu... nasi goreng tu i makan sparuh jek sbb concentrate makan ikan hehehehehehe....

Lepas dah kenyang, terus balik hotel and tak leh kuar ke mana pun, Paris Van Java pun tak gi coz hujan je...kata org2 bandung, masa musim imlek (cny) pasti akan hujan... lagik pun esok w'ouls dah nak ciao ke jakarta plaks... so dok hotel, kemas beg, layan demam i hehehehehehe...

Friday, February 6, 2009

... wiken ...

Fwenz...crite hoye2 i akan continue nanti2 lah ek...takut kang boring plak uols baca holiday i yg tak kesudah nie...hehehehehehe..

Neway, this is a loooooonggg wiken kan...kepada yg menyambut thaipusam..Happy Thaipusam!

To the rest, take care, kalo gi jalan jauh..have a safe trip, yg gi hanimun, enjoy urself, yang lum ada plan cam i, jez enjoy urself with ur love ones :D

Glitter Graphics
Smoooochhhh!

... friday quotes ...

Ni quote dari calendar i untuk bulan Feb..

Live well.
Learn plenty.
Laugh often.
Love much.
~ emerson ~

and someone emailed me ni today ....

"Whatever you give a woman, she will make it greater.
If you give her sperm, she'll give you a baby.
If you give her a house, she'll give you a home.
If you give her groceries, she'll give you a meal
If you give her a smile, she'll give you her heart.
She multiplies and enlarges what is given to her.
So, if you give her any crap, be ready to receive a ton of shit."

:D i loike... have a splendid friday ....

Thursday, February 5, 2009

... perihal hoye hoye ...


N3 nie crite campur aduk skit ek, perihal hoye hoye gak lah...

I nie maths agak lemah kan so nak menyenangkan hidup i time sopping kat sana..tis is wat SH did for his darling wife hehehehe smoooch makacih laling menyenangkan hidup i nie...calculator tu mmg ada tapi leceh kan...siap convert dah nie...so bila tgk rege dlm rupiah, sonang dah leh plus minus dgn rege kita kan...




Ni plaks time i stranded kat Stamp outlet masa hujan tu...kita kat sini guna trolley or bakulkan but kat sana they use this bag, sumbat je hasil rembatan dalam tu..selesai, bawa ke cashier, they all amik balik lah beg tu...very convenient kan ...so each outlet adalah their own plastic bag nie...




Kat sana ramai kids yang meminta sedekah tau... tapi depa mmg hidup susah lah i rasa, ada yg berkaki ayam tau... u kuar je dari any outlet pasti ada yg datang.. but u tak rasa rimas coz they come to u, dgn suara lembut they ask money, and once we walk off tak bagi, they leave us alone... tapi masyaAllah, i langsung tak leh buat eye contact coz once i tgk mesti bergenang airmata i...


Masa stranded kat Stamp outlet tu coz hujan kan... w'ouls duduk kat foyer kan..so from there leh le nampak kat luar bangunan tu..i nampak 2, 3 org budak umur dalm 7-9 years old bawa payung..so if u nak guna payung tu probly to cross the road or nak naik cab or nak ke kete..u amik payung tu, they ikut blakang u dlm hujan tu, selesai, give them back payung tu then u bagi lah skit duit to them...adus.. tak tersentuh ke hati nie...


But one boy caught my eye, budak dalam linkungan 6 tahun...dia bawa food utk dijual dlm bakul..tapikan hujan so dia dok mencakung kat tepi satu kiosk air jez outside of Stamp outlet tu la... dok kat tepi, dgn tak pakai selipar, baju lusuh, mengigil sejuk...rite now i type pun dah start bergenang airmata nie terbayangkan budak tu*uhuks* then one of the penjual air kat kiosk tu nampak, dia bagi one hot drink to him, budak tu amik food yang dia jual nak bagi balik kat penjual tu tau as payment, tapi of coz penjual air tu tak amik pun... then another boy yg bawa payung tu datang, stood beside this small boy and payungkan ... uishhh... ntah lah sedih tul i tgk...dah menitis terus airmata i time tu ...


Masa kat sana, i perhatikan, maybe i'm wrong tapi i tgk indon2 yg kaya yg dok sopping kat bandung tu, not once i nampak yg sedekah ..mostly org2 tourist yg sedekah...ntah laaa..maybe i'm wrong...tak tau lah...


Mmg kat Malaysia nie ramai peminta sedekah kan, but somehow the kids kat sana really really touches my heart... they uols ramai, plus ada yg berkaki ayam..kat sini mana ada, lekeh2 pun pasti berselipar kan...i told my kids about this and how lucky are...my kids pun sedih dengar crite nie, especially emerald, sampai she cried lah...


Naper ek i crite nie..ntahlah, probly jez to share with you my friends... i did enjoy myself kat sana tapi byk gak yang bagi kesedaran kat i, how lucky we are, how lucky our kids are...

Wednesday, February 4, 2009

... hoye hoye P3 ...

Crite basi tapi i stori gak lah ek, hopefully jangan ada yang bluweeks dah... ni 2nd day kat Bandung..24 Jan 09.

W'ouls kan dok kat Hotel Sukajadi..tertaraf 3 bintang je, tapi to me hospitality staff dia 5 star..superb! Hotel dia pun cantik... banyak lah unsur-unsur 'indon' tu..iyelah patung2 bagai, kayu2 bagaikan... see for your self..cantik kan..room dia pun ok...not bad for a 3 star hotel..

Buffet breakfast pun included... oh ya.. my SH buat booking nie guna compare.com yang cik puan afkar'z pernah crite tu... very reliable tau.. thx sis for the info... Berbalik pada buffet breakfast tu, ya ampun my fwenzzz, tekak i ni mmg tak leh nak masuk dengan air kopi & air teh kat buffet tu tau... aduh... teh sorso kot and kopi i tak tau perisa apa but not to my likings lah. So, if nak minum kopi i bancuh kat dlm biliknye coz they give indocafe coffee...

Sebenarnya, trip nie free & easy, pergi berdua, tak join mana2 tour group pun. Coz SH dah pernah ke sana, so senang lah w'ouls nak jenjalan ... w'ouls naik taksi or jalan kaki nak ke mana-mana... tu yang agak kepenatan gak but enjoyable coz tak terikat dengan masa macam kalo ikut tour group...Lepas isi perut, w'ouls ke Pasar Baru.. acara merembats lagik...

Kedai-kedai banyak yang lum buka coz w'ouls pergi awal pagi. We pusing-pusing2 masuk satu kedai, SH memborong...iye dia yang buka memborong kain dulu tau, dia beli kain wool & linen. then i pun join gak lah hehehehehehe. Wajib lah kan, can't fight them, join them hehehehehe iyela tu kan... lepas tu w'ouls sempat merembat kat satu dua kedai lagi then off we went back to the hotel coz tangan masing-masing dah fenuh, gambar pun tak leh nak amik...

Sampai hotel, simpan barang, wajib kuar balik lah, rugi gi jalan jejauh dok hotel je kan *wink wink*. Ke mana plaks? Site visit di Jalan Riau, kat outlet2 situ plaks..and gambar tak banyak amiks sbb bz merembats...macam lah byk sgt kan i merembat. Sebenarnya tak byk mana pun, kena jaga budget gak lah kan *ihiks* tak overlimit pun baggage w'ouls tau..masih leh sumbat banyak lagi, rasa rugi tak sopping byk2 kan hehehehe...

W'ouls memang lama tul kat area nie... dari kul 12 sampai ke 6 petang lah. Antara outlet-outlet yang w'ouls sempat buat site visit Heritage, Cascade, Summit, Secret... masa kat Secret nie best..kat situ ada cam garden separating chilren & adults nye section ..kat garden tu ada food...Tu yang best tu, foooooood :D..masa tu dah kul 5 ptg camtu..perut baru terasa lapar..lum lunch lah katakan.. jadi w'ouls jez lapik perut makan sosej sorang seketui, me choc almond kot and him cendul...murah and yum yum..

Lepas tu we continue jalan ke Oasis and bila lalu depan Stamp outlet, tup tup hujan plaks. Masa nie, i dah jez duduk je kat foyer dia coz i dah start feeling seram sejuk. Tunggu hujan renyai, then zass grab taksi pulang semula ke hotel....Dinner konon nak kuar ke Paris Van Java ...tak kuar pun, hujan plus i pun dah weng skit.


So, we order room service je... i makan nasi goreng tu tak abis pun, makan ubat then terus i zzzzzzzz

Tuesday, February 3, 2009

.. bz ...

Me bz lah nowadays...kat opis, kat umah, ada ada je keje nye. Tak menang kaki tangan rasanya. Tak sempat nak update and blog hop...slow and steady i will start k, sabor iye kengkawan, nak crite hoye hoye pun dah basi *uhuks* virus M pun dah start nak menyinggah nie...isk isk isk....

Tonite i will do auto publish...insyaAllah iye...till then do take care! Smooochhh