Wednesday, December 30, 2009

... Gunung Lang ...

Dah settle berjimbara kat LWoT tu, w'ouls gi lah check in kat Highway Hotel ~ bajet hotel~ tu....tapi masa tgh pusing2 cari hotel tu, kids dah baeeekkknye landing kan, ater dah penat main air :) So bila jumpa hotel tu, SH gi check in dulu, angkat barang je naik ke bilik, i wait dalam kete lah..

Pics nie lepas w'ouls gi rounding.....Biliknya ok lah, takat nak tido tu ok...yg penting bersih & no hantu2 hehehehehe...tapi i bawa dari umah towel, cadar, selimut & extra pillows bagai... w'ouls amik bilik yg attached bathroom rege dlm rm80 gitu...yg without bathroom i tak tau le brapa regenya....and oso i loike tis hotel coz dekat je dgn McD, kedai2 mamak and kedai makan lain...senang nak cari makan kan...
SH dah settle angkat barang2, w'ouls pun pusing pusing dulu bandar ipoh tu....survey tempat nak sepedek! Dalam dok pusing2, kids dah bangun terus w'ouls terjah sapedek kat ....... Aiseyman, terlupa plak nama kedai tu, kalo tak silap namanya Kedai Mee Rebus Ramli.... gambor pun takde sbb time tu perut memasing dah start lagu keroncong lah, rock lah r&b bagai dah...food datang je, bismillah terus ngap...no pics2 :D nama kedai tu mee rebus tapi food lain ada gak..ada laksa, nasi goreng bagai lah....

Lepas perut memasing dah full! W'ouls ke Taman Rekreasi Gunung Lang Ipoh.. Tengah dok round2 terjumpa je tempat nie :D...Masa w'ouls sampai tu ada 4 pasangan pengantin dok buat photoshoot kat area tu...Sepasang pengantin pakai baju warna hijau, sepasang warna merah, sepasang warna grey and sepasang tu warna kuning air.... See the pics...yg dibulatkan team pasangan kuning air, yg dalam empatsegi tu plak team pasangan merah...tapi pengantinnya tak termasuk plak dlm pics nie *ihiks*
Tempat mmg tenang, cantik and very the sesuai utk buat outdoor photoshoot :D
Ada tasik tau taman nie....and ramai org kat situ dok syiok bagi fish makan...Ikan2 kat situ plak, mak aiiihhh...naik geli plak i tengok...sbb apa, besar gedabak! sekor2 tu semua leh dikatakan sebesar sekor kucing dewasa ooooo...eeeeeee...Makanan ikan ada dijual kat situ...sepeket RM1.

and oso ada perkhidmatan boat kat situ...coz taman nie besor...kita leh gi seberang ke taman belah sana lak...kiranya taman ni dibahagi dua...tasik kat tengah2....sesapa yg kuat leh gi jungle trekking nak ke taman sebelah sana...dlm 1 hours trekking kiranya...tapi kena ada guide lah kan.... tambang boat murah banget... dari RM0.50 ke RM3.00....ikut kategori umur le...jom kita naik boat ke seberang, amik masa dlm 5 minit je pun....tengoklah sapphire dok nganga tengok uncle feri tu dok stori pasal taman tu :)
Tapi sayang, masa kat tengah2 tasik tu dah start hujan renyai huhuhuhuhu....so bila sampai kat seberang, w'ouls jez dok kat jeti dia je lah....takmo le redah hujan yg renyai tu...bukan apa takut kids demam kan....kalo org dewasa tu leh gak redah hujan yg renyai tu........sempat amik pics kat area jeti tu je lah....i rasa mesti cantik area tu kan...
Dah tunggu 10 minit tengok hujan tak reda, w'ouls pun naik balik feri ke seberang and zasss balik hotel to rest jap.

Malam, gi Jusco jap, round2 kat situ, beli hadiah wedding for the next day tu...makan kat food court situ and then balik hotel tu zzzzzzzzzzzzzzzzzz ..... what a tiring but fun day!!!!!!!

15 comments:

zarin said...

best lak tempat ni..tk pernah sampai nih..n tk pernah tau pun kewujudannya

btw, sis boleh email ur house or office address to my email at zarinbahrin@gmail.com

a-as said...

dari cerita u tempat ni menarik la. Sesuai bawak family jalan2 makan angin.
sapphire tetap jadi model bonda dia..comey. :)

sWeEtDaRLinG said...

i pun cam teringin nak pi jalan2 kat bandai ipoh... tapi cam dah terlewat ler.. minggu depan budak2 dah nak sekolah

lily lotus said...

boleh tahan gak hotel bajet tu..betul gak..yang penting bersih n no hantu2..hehe

atty's said...

nampak okeh je hotel baget tu ..bersih je..

kty lom penah sampai bandar ipoh .one day .harap dpt ke sana .

e_ja said...

bestnya pi cuti2 msia..lama gak x terjah ipoh ni..tp kan sis satu lah i suka kat ipoh..food dia mcm murah lah i rasa..best lah..:)

kojah said...

besttt nyer kak

rasp said...

zarin,
: w'ouls pun terjumpa je tempat nie...
kalo tak jumpa, mmg tak tau..
ehem ehem, i dah email...thx!

a-as,
: ok lah tempat nie sis...
leh jalan2, tenang2, cuci mata gitu...
iye dia tetap jadi model i...skarang amik pics, mesti dia nak pose gitu..cam cekak pinggang tu hehehehe

afkar'z,
: ala...weekend pun leh gak gi pe...

lily,
: tu lah sis....i bab bersih tu yg i particular skit...

atty,
: mmg ok hotel tu....
insyaAllah one day u gi lah sana sis...

eja,
: a'ah tul tu sis...kat situ kalo tahu tempat makan, mmg leh dpt yg murah2 plus sodap!

kojah,
: mmg terasa best banget!

Dee said...

sis..gunung lang ni kt ipoh ke? cantiklah..

POSH76 said...

bess gak tmpt ni kan...peacefull...mesti mau pergi ni
hehe

rasp said...

dee,
: a'ah kat area ipoh...

posh,
: a'ah mmg peaceful...leh le try gi...tak de apa2 aktiviti pun kat situ...jez pusing2, enjoy the view & peace and posing2 leh le :D

GreenJade said...

wah merata bjalan2 dah suku ngr perak dah nih hehe

Mcm dh cantik Gng Lang park tuh yek :D

adehhh tetibe rindu perak tumpah darah ku yg damai itu hehehe

*klu tau sis pegi Bidor bley rekemen tmpt2 menarik sekitar situ ;)*

Izan said...

ambik si kecik manis ni. da makin pandai bergaya depan kamera skang yek... comeynyer dia... =)

PerantauSepi1306 said...

menarik, menarik.. leh masuk list next visit camnie :D

nini said...

bestya jalan2 ngan family =D