Thursday, November 5, 2009

... pokok halau nyamuk ...

Uol's tau tak apa nama pokok nie....I tak tau namanya tapi masa i beli dolu, amoi tu kata pokok nie elok utk halau nyamuk. Daunnya bau wangi ooooo... Masa i beli dulu dlm pot kecik je. Now i dah transfer ke pot besar nie skit and dah pun membesar pokok nie...
Tapi i tak taulah brapa lama pokok nie leh bertahan skarang...sbb apa tau....ni ha, si Sapphire...asal i bukak sliding door tu, terus dia terkam kat pokok tu.. Katanya, aksi ala2 dok cium daun tu : 'errrmm wongi, nice!' takat nak bau takpe lah kan...tapi siap ramas2 daunnya....aduhai anak2....cian kat pokok ibu...
Bila dia buat cenggitu i ckp lah, 'don't do that, tree sakit, auchhh, pain'...dia cam pelik je...agaknya dia pikir lah kan, apsal dia ramas2 daun tu, tak dengar pun pokok tu nangis ke apa kan, ngarut je ibu dia nie kan...hehehehehehe...

Nasib ko lah pokok....hopefully, panjanglah hayat kamu ......

18 comments:

neezareef said...

agak2 lunyai kang bli lg..kekekek

dakgilachoc said...

hehe so sweet lah sapphire ni...tak lama la kot hayat pokok tu...takpe sis...nanti beli lagi...haha..

reena said...

haha... ibu dia buat ajaran sesat kat sapphire nih.... noty ibu...

Kaseh said...

sweet jek.. takperla kalau hancur sok bleh beli lagi..

zarin said...

ooo inilah rupanya pokok halau nyamuk...dah lama i cari tp every time tanya kat nursery they all tak tau...(ke i salah bg info)
thanks for sharing...nanti buleh pi beli :)

mamaadam said...

ada gak ek pokok halau nyamuk.. tak pernah tau pun

Dee said...

ni pestime dgr..n pestime tgk..leh ar boh dlm bilik..buat halau nyamuk..

e_ja said...

hehehe..budak2 mmg suka dgn pokok2 ni..suka buat main jelah..biasa lah sis..yg x boleh tu lgi dorang nk..

festaim dgr ni ada pokok halau nyamuk..:)

lily lotus said...

ahaiii..camtulah kalau bagi warning kat small kids kan..kena citer detailll baru dia faham..hehe

ikiqzana said...

sis.. pernah gak dengar pasal pokok halau nyamuk ni. baguskan sis...

atty's said...

sis ..bila dah ade pokok ni ..ilang tak nyamuk.

rasp said...

neeza,
: tu lah kan...

nani,
: cian kat pokok tu :)

reena,
: ajaran sesat yg tak terpesong aqidah takpe hahahahaha

kaseh,
: itulah kan wat-to-do

zarin,
: slamat mencari & membeli sis :)

finee,
: nie amoi tu yg ckp, iye ke idak ntah le....

dee,
: safe duit beli ubat nyamuk ek hahahaha

eja,
: tu la pasal kan sis...kalo yg besar skit tu amik buat main masak2 pun ada hehehehe

lily,
: tu lah kan...kkdg tu kalo pikir balik cara kita explain nak tergelak pun iye :D

ikiqzana,
: oooo pernah dengar ek...

atty's,
: ntah le sis...tak prasan sgt..lagikpun rumah i nyamuk tak byk sgt pun...tapi kkdg tu cam ada gak..ntah le mujarab je tak pokok nie...

PerantauSepi1306 said...

hehehe sis you kena bubuh baja daun bebanyak la camtu.. so tak le nampak sgt kalo cik adik kecik tu hari-hari ramas daun... hehehe

sWeEtdARLinG said...

hehehehe... lenkali u kena buat suara pokok.. hahahaha

Izan said...

pernah gak dgr pokok halau nyamuk tp tak pernah cuba. berkesan ke tak tu. kalau berkesan nak kene tanam jugak la.. hahahhaha

~ Lady ell ~ said...

ya betul sis..MIL pun ada tanam pokok nih.nama pokok ni 'jeremin' gitulah agaknya spelling dier..

wamarni said...

nama pokok tu pelargonium graveolens......

cashtuner said...

Kalau dalam search engine ni, nampaknya ada 2 versi pokok halau nyamuk. Yang site Kak Peah tu, pokoknya seperti anak pokok rhu. Tapi saya percaya yang ini pokok halau nyamuk sebenar atau namaya "JEREMIN" sebab baunya adalah sikit-sikit macam bau Shelltox. Cuma yang ini tak beracun berbanding bahan kimia buatan manusia lain. Lepas tu ada pokok panggil duit. Mari saya tunjukkan. Cubalah pergi kesite dibawah "copy dan paste". Cuma bahasanya bahasa orang putih. Mudah www.greenonlineprofitsautopilot.com
Kalau agak-agak tak faham email saya Kak Ani- cashtuner@yahoo.com Insya'allah sama-samalah kita cari duit bukan hanya beli pokok halau nyamuk ni, tapi beli rumah sekali supaya ada tempat untuk letak pokok ni.Ws.