Wednesday, October 7, 2009

... terapi ...

Sblum nak stori morri....kepada semua my fwenz yg anak2nya or perhaps nieces or nephews or calon menantus ~ *ihiks* ada ke? ~ mereka yg nak sit for PMR tu, i jez wanna wish them gud luck!! K...jom sambung stori...

Masa i balik kampung i raya aritu kan....org dok bz sopping baju raya, langsir raya, kasut raya bagaikan...me plak sopping benda lain....jeng jeng jeng...i sopping aquarium raya gitu hahahahahaha...

W'ouls dah lama tingin nak bela ikan sebenarnya...tapi asyik tangguh je..nak tunggu sapphire besar skit, dah fhm tak leh celup tangan dlm aquariam tu bagai kan.....so now w'ouls rasa masa yg sesuai nak terai bela ikan nie...
So dari zero lah perkakasnya yg w'ouls kena beli ... beli aquarium, filter, net, ubat clorine tu, pasir, kayu bagailah, semuanya beli kat penang, murah skit....ikan je w'ouls beli kat kl....

Jeng jeng jeng...dah slamat dah pun....w'ouls bela 2 pasang guppy, 2 pasang ikan tetra and sekor ikan dbkl (sapphire panggil fish gigit)... syukur alhamdulillah...sampai arini, semuanya sihat2 je...

Ni air baru tukar tau, jernih sebenarnya tapi disebabkan dinding blakang tu warna hijau, teruslah air ni pun nampak ijo kan hehehehehe

Sapphire pun syiok dok kat umah...'ngok(tengok) fish, fish schim (swim) water' kkdg tu dia leh sembang ntah apa2 dgn fish tu hehehehehe...

Memang leka tengok fish nie swim swim kan ..... terapi gitu ..... tenang skit jiwa :)

16 comments:

a-as said...

wee..akuarium raya la neh.
hiks cute jer sapphire cakap jerman..:)

eLLy said...

tengok ikan swim swim boleh tenang je jiwaaaaa :)

sWeEtdARLinG said...

sis,

ikan halus2 ni tak panjang hayatnya.. better u beli ikan yang besar, bela 2 ekor jer...

POSH76 said...

ikan pun mau raya...hihihi

Precious said...

I laik fish! Best ada fish tp kena rajin kasi makan dan air, k! Nanti dia beranak pinak, lagi best.

pearl'E.J said...

bestkan bela ikan.... that's y me suka bela ikan, sebab best sangat tengok time ikan2 tu dok berenang dlm akuarium..

lily lotus said...

tabik spring lah kat u sis..rajin u bela ikan..hehe..kalau i kompem sehari dah mati my heroes kerjakan..hehe

Dee said...

rajin eh..i kan dh jual akuarium kt umah..ikannya xde buat sakit hati je tgk..ada ikan puyu pun dh mati dikerjakan fifi..dia tarik akuarium plastik tu..abis air ikan puyu yg busuk tu tersiram atas dia..yg i lak takut nk pgg ikan..tgu che abg balik baru amik..dh mati pun dua2 tu..sian...

~Lady ell~ said...

betul sis..tengok ikan dlm aquarium ni rasa tenang n leka.kali terakhir ell tengok ikan aquarium ni raya tawon lepas..pastu tahap kerajinan nk mencuci tank tu semakin minima..so hsbn ell quit terus jadi pemelihara ikan.

yg seronok nye..bila ank2 sedara balik mesti berkumpul tengok ikan. kalau mlm tu,rumah kasi gelap n on lampu ikan tuh je.syok tul rasanya.

rasp said...

a-as,
: a'ah..aquarium raya hahahaha

elly,
: tu la kan sis...

afkar'z,
: tau, tapi me geli lak bila ikan besar tu...ikan puyu tu pun i dah geli...my SH lagik lah penggeli hahaha so sbb tu w'ouls beli yg kecik2 je...

posh,
: hahahahaha a'ah sis...

precious,
: smlm i tgk ada 4 ekor baby fish...mmg rasa satisfaction gitu :)

ej,
: mmg best kan....

lily,
: w'ouls pun tunggu sapphire nie besar skit...kalo tak ranap dia keje kan semua tu...

dee,
: sbb tu la i beli net tu and ikan wajib kecik...geli wei kalo nak pegang...me so far sapphire tak brani pegang coz ada ikan puyu tu...dia geli skit kat 'fish gigit' tu, selamat!!!!

rasp said...

ell,
: tu lah kan...rasa tenang jek kan sis... me doa2 tu jgn lah w'ouls nie stok 'hot hot chicken sh*t'..cian kat ikan tu nanti...

nasazfrog... said...

ada anak buah sorang... pmr n spm.. tu la rasp ingatkan nak jugak letak kat umah tapi nak kena tgk dulu ruangan yang selamat dari kencaman anak2 den... :)

ikiqzana said...

betul tu sis.. bila negok ikan ni.. jiwa rasa tenang je..

kt umh zana cume ada ikan puyu je..

Izan said...

suka sgt ikan. mmg betul tau bila kita bersedih atau susah hati bila tgk ikan dlm aquarium hati boleh rasa sedikit tenang....

Kaseh said...

betol2.. bela ikan mmg good terapi.. dulu penah gak bela ikan..tapi lupa lar nama ikan tuh.. sis siap bg nama lagikat sekor2..bilabalik keje je jengah dorang.. siap sembang lagi..macam la ikan tuh faham ehehe tapi mmg tenang..

PerantauSepi1306 said...

sis, ai pun ske nengok fish schwim cam sapphire tapi kan bab plg malas ialah bila dengor hubby berleter sbb dia kena tukaq ayaq ikan tu.. sbb ai 'rajin' sgt nak buat menda tuh semer... so end up akuarium buat letak sawang je skang nie...hehehehehe.. apa-apa pun selamat membela ikan ;D know you are more rajin than me maaa...