Monday, October 26, 2009

... status si kecik ...

Salam kengkawan...Slamat bekerja...me sedang bercuti....Sori lah menyepi je i today...bz skit menjadi si kecik nie.... salute lah to all full time mothers and housewives...penat tul dok umah....macam2 yang nak dibuat...

Si kecik nie i guess is improving... siang dia tak lah meragam sangat...tapi yang buat i susah hati is from friday last week sampai hari nie, dia lansung tak minum her milk. Disebabkan dia takmo minum her milk i dah substitutekan dgn air2 lain. Tak kisahlah asalkan dia nak minum... So far yang memang dia nak minum is vitagen lah...lelain tu skit2 je...Her mouth is full of ulcers..Milk i rasa sbb kena hisap dlm botol berputing kan so sakit lah her mouth kan, yg lelain tu pakai straw...i dah cuba masuk kan her milk dlm botol guna straw dia tak nak, yg guna her cup tu pun dia tak nak...Risau tul...i takut dia will totally stop minum susu....

And oso dia tak brapa nak makan...i rasa dah susut badannya... I bagi dia mostly soft food and fruits cam tembikai, dadih and anything yg sejuk...tu pun dia tak brapa nak makan....Nak paksa dia minum or makan pun susah dia tak brapa nak faham sangat what i'm trying to say...Tapi syukur, dia tetap aktif.

Malam dia byk kali terjaga dari tidur and merengek2..... sakit lah tu kan...kalo lah sakit tu leh transfer kat i....The doc says it's gonna take about 7-10 days to recover....i doakan dia recover cepatlah...

Tu je lah status si kecik tu skarang...Neway, uols, thanks ya mendoakan dia cepat sembut...i really appreciate it! Bila i ada masa i jengah kat blog uols tapi takat baca kot...if ada extra time lagik baru i tinggal jejak k :) Jgn marah ya......

Take care & Smoooochhhesss

14 comments:

sWeEtdARLinG said...

sis, kesiannya sapphire... alahai, i pun tak tahu nak cakap cemana, nak bg petua apa pun tak tahu.. just hopefully dia cepat sembuh, lagi cepat dr apa yg doktor jangkakan

zarin said...

hasya pun pernah kena hfmd ni masa she was 2 yr old..memang dia tk nk minum susu botol sbb puting tu keras..tp i was lucky coz masa tu hasya still BF...btw, cuba u cari puting yg lembut...maybe dia boleh minum kot...
cubalah apa2 yg boleh buat dia minum coz sakit ni kena byk minum air...dulu we all bg je hasya apa2 yg cold and it took her 14 days to recover...2 minggu i kuarantin tau!

moga sapphire cepat sembuh okay!

POSH76 said...

ala ciannyer...minum air mineral bnyk2 tau...take care...

Emilia said...

kesian sapphire. get well soon ye darling!

e_ja said...

sis, siannya sgt kat sapphire..huhu..ulcer mmg sakit..kita yg dah tua ni pun klau kena mmg malas nk mkn dan mnum apa2..nikan pulak budak kecik..

i doakan dia sembuh cepat dan berselera semula utk mkn dan mnum susu..:)

rasp said...

afkar'z,
: tu la i pun doakan semoga dia recovery earlier than predicted..

zarin,
: tu la semalam dah gi beli bottle lain plus puting yg lembut tapi still tak jalan...harapkan dia dok minum air vitagen & dutch lady kotak je lah....2 minggu ek sis...me takat nie apply sampai friday nie je...tgklah camna nanti...

posh,
: okez...thx ya sis...

emilia,
: thx sweet gorjes aunty :)

eja,
: tu lah kan...nie lak budak yg lum reti sgt nak ckp...aduhhhh...

thx sis for ur doa :)

pearl'E.J said...

erkkk... kita yg dewasa ni pun kalau jadi sebijik dua ulser dlm mulut pun dh sakit n susah nk mkn, bayangkan budak2 yg jadi penuh dlm mulut.. haishhh..... hope sapphire cpt2 recover.. aminn..

viruspadu said...

alahai siannya dia

anak kalau xnak makan mmg merisaukan

lg risau tgk berat dia makin susut

*nangesss*

harap dia cepat sembuh

lily lotus said...

it's ok sis..yg penting ur lil girl cepat fully recovered ;)

rasp said...

ej,
: tu la pasai ej...
kesian tul i tgk dia nie...
tapi sib baik dia tak merengek sgt :)

vp,
: eeeeeeeeeeee *clap clap*
thx tinggal jejak...i'm touch...
tu la sis, mmg i risau je...
tak tau nak buat apa dah...
thx for ur doa tu sis...

lily,
: thx for understanding :)
tu la yg i dok doakan...

ikiqzana said...

ala sian nyer gan sapphire.. mesti sakitkan.. kita yg dewasa pun sakit klu kena cam gini..

harap2 si kecik tomel ni cepat baik ye.. minum susu tau..

Dee said...

dulu my cousinnya anak pun gitu..sian kt dia..nangis je..hopefully dia cepat recover..

GreenJade said...

sian si tecit nih..auntie doakan cpt recover yea..mmg x sedap molot lah sakit gini

try kasi glukos rasp..mane tau dia nak..at least bley recover energy yg ilang tuh ;)

PerantauSepi1306 said...

elemek been so busy with machines lately baru dpt tau status dak kecit yang tomei nie.. hmmm hopefully she's better than ever... looking at the habsah ranggi story, alhamdulillah she's been taken cared very well already by her superb mommy... sorry sis lambat jengah ur blog.. hope you too feel better now since she's OK already..