Friday, October 2, 2009

... pueh hatiku ...

Aritu, masa beraya kat kampungku, bonda ku kan masak bahmia, so dia tak lah masak paberet i, ayam masak kuning pedas ~ nama sendiri bagi ~. So me dok lah kempunan nak makan...

Last-last, semalam cam dah tertahan dah tekak i nie...haruslah bersilat kat dapur demi tekakku ini hehehehe. Ekceli senang je masakan dia tapi nak menunggu kuahnya kering tu yg agak lama, tu yg malas skit nak masak tu...slalu i prefer masak masakan yg laju je leh siap :)

Rencahnya sempoi je....lebih kurang cam masak lemak cili api kan....u tengoklah sendiri...

santan segera (malas nak perah), bawang putih, bawang merah (i amik stok i yg dah blend, pic xde), serai, halia, kunyit and cili padi (i tak guna semua tu iye...guna dlm 7 biji je)...semuanya diblend togeder-geder..

oh ye....ayam haruslah ada kan...

masukkan semua dlm periuk then masak.....
tak yah tumis2....senangkan...
tapi uols kenalah masak nie sampai pekat kuahnya or kering,
ikut citarasa memasinglah kan....
me masak sampai agak2 kering je.....

Walla! Dah siap, i makan dengan roti....Kalo dpt makan dgn nasi impit pun sedap kan....Pueh hati ku dapat gak makan masakan nie.....Yummylicious, sehingga menjilat jari :D

18 comments:

eLLy said...

wah nie resepi baru nie.. camsonanggg ajo.. nanti checq cuba nooo

ratna said...

tu diaaaa.. mesti sedap tu. tgk mkn dgn roti mcm lagi sedap jer..

Emilia said...

wah sonang n sodap. mesti cuba ni...! thnx for sharing sis! :D

masviona said...

cam best jer nih....cara masak pun sonang ajer cam boleh try je nih....:)

lily lotus said...

sis, i dtg beraya umah u nnti u masak ni lagi ekk..hehe

atty's said...

lapo peyut ku melihatnya sis..

Blushwax said...

almost like masak lemak cili padi eh? looks good...nak try lah.

GreenJade said...

vahh mcm mudah & nmpk sgt begaya gitu

kena torai nih hehehe

zarin said...

wah sis! nampak sedap dan senang masaknya ye! harus di coba nih..
anyway thanx for sharing the recepi

sWeEtdARLinG said...

like me,suka masak masakan yg cepat siap..

rasp said...

elly,
: mmg sonang, cuma lama skit nak nunggu kuahnya kering :)

ratna,
: kalo makan dgn nasi pun sedap gak...

emilia,
: no prob dearie...

masviona,
: mmg senang lah dearie...campak masuk je semua :)

lily,
: leh no hal, tapi kena kasi minimum notis sejam awal ya :)

atty's,
: jom makan.....

blushwax,
: a'ah lebih kurang je, try la sis..

greenjade,
: try jgn tak try :)

zarin,
: kalo u masak, pasti lagik sedap :)

afkar'z,
: kita leh geng ek :D

PerantauSepi1306 said...

hehehe apo2 pun bulehhh janji sodap dimakan.. perghhh cili api yg tak tahan nie ;D

*ayu* said...

sedap! sedap! sedap!!!!!!
nak try lah..
eh cam malas
u buat la sis.. i datang makan..
ahahhaa....
lalalalalala....

muah muah!

Putra Al-Maliki said...

mmm.. sedapnyer... =)

reena said...

sdpnye sis... kalo kite lgk la mls sis... cili pon guna cili boh jek... haha

Dee said...

sama je cam masak lemak cili api ye..tp ini versi kering..harus ku cuba..

~ Lady ell ~ said...

wah...jarang nk tengok masakan sis publish dlm blog nih.mesti special rasanya..:)

rasp said...

perantau,
: me pun bab2 cili padi tu yg layan baeeek nye :)

ayu,
: boleh aja...
tapi kena lah kasi notis 2 jam awal..
lama la nak tunggu kuahnya pekat :)

putra,
: mmg sodap :)

reena,
: mau tak nye sis...u dah sarat sgt... kalo tak, u nie rajin laa...

dee,
: a'ah..sama je...try laaa..

ell,
: sbb i rasa masakan lain, semuanya sama je masak kicap, masak merah, kari bagaikan.....
nie lain skit so tu yg publish tu...hehehehe