Tuesday, October 27, 2009

... adik beradik tiri ...

Salam uols...lain macam je tajuk nie ek :)

Kan haritu i ckp i ada bela ikan2 guppy ...dah beranak pun...dari 2 pasangan berbeza tau...now dah besar skit...bila snap gambar, leh le nampak dorang... ada 7 ekor adik beradik tiri tu :)....tapi lum tau jantinanya....


And yang syiok tu, ada sekor tu i tengok sendiri proses dia beranak...kira cam 'bidan tengok' je lah i nie.... hehehehe..tak leh tolong apa2 pun kan... dia kuarkan anak dia dari tempat dia 'membuang' tu... bukannya telur tau...anaknya sekor sekor kuar...after a few minutes ada yg leh berenang tapi ada gak yg mati.... i tengok takat beranak 4 ekor lepas tu i bagi dia 'privacy' lah hehehehe...tertambahlah ikan2ku ini....

I dah tukar daunnya, tak pakai daun ori, i pakai plastik lak .... baru masuk 2 minggu lebih i guna plastik...bukan apa...bila malas nak slalu2 ke kedai beli yg ori, i guna dulu yg nie...nanti bila dah habis 'kuarantin' i nie, nak gi beli lak yg ori...yg ori lagik feel lahhh hehehehehe ....

Oklah uols...have a splendid day...

16 comments:

zie said...

I love ur blog.....can i link mine to urs....?

POSH76 said...

suker dgn ikan guppy ni...suker gak bela ikan dulu ada tapi sbb takde masa for maintenance..biar jer camtu...huhu

jaga elok2 ikan tu tau..hehe

klik2 oil control

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

wah....1st time tahu yg ikan beranak cam tu...beranak erk sis...yelah, selama nie tahu ikan bertelur jer....

pearl'E.J said...

betul2, pokok2 yg ori lagi best.. tapi tu la, kena rajin2 tukar selalukann...

zarin said...

ish skodeng ikan beranak???hihihi..eh kat ner tempat ikan membuang ye?hahaha...

neezareef said...

wah sis...prihatin sempat tgk ikan beranak lg...

rasp said...

zie,
: thx...i dah dar-link dearie :)

posh,
: tu la...harap2 lama lah bertahan ikan nie :) thx klik mengelik...nanti i gi mengelik tmpt u lak hehehehehe

zana,
: i pun sama gak...slama nie ingat ikan bertelur kan....errmmmm

ej,
: mmg yg ori lagi uumpphhh...tu la, lani dok bz dgn si kecik nie, nanti lepas dia ok nak gi beli gak yg ori..tak pueh hati plastik2 nie :)

zarin,
: tu la yang, sib baik tak naik ketumbit mata nie hehehehe....ha! tak tau isk isk isk hehehehehe

neeza,
: sungguh la sgt prihatin...tetiba je ternampak sebenornya :)

ikiqzana said...

seronok la sis bila negok ikan ni berenang2.. tenang sikit jiwa ni..

dengar cam senang je keluar dari perut ibu ikan tukn..

AQisH said...

baru tau ikan gapi ni beranak rupenye eh ;) kiut jerr..i x bela2 lg ikan konon2 projek kat rmh baru tp sampai skrg hampeh..

Dee said...

dh tgk dh ikan ni dekat2 aritu..kalo besar leh goreng x? hahaha..

elle said...

ade baik dan kurangnya ori dan palsu...he he...malas la akak..babitkan ori and palsu nih!!!! hu hu

sWeEtdARLinG said...

patut lah i rasa mcam pernah dgr jer tajuk ni..

e_ja said...

best jgk bela ikan ni kan..tp kena xtra rajin kot..lgpun tgk jgk dgn tgn membela..my sis yg sorang dulu suka jgk bela tp kjap2 je ikan dia mati..sian dia..hehehe..

GreenJade said...

hehe dh dpt 'cucu' akok rasp kite nih yek..ihiks :p

somel2..cute2..bela ikan mmg menenenagkan fikiran...bley ralit melayan.. :D

atty's said...

cantek ar aquarium..fir sebok gak nak ..tp kty takde masa....sokmo bzios jew.

rasp said...

ikiqzana,
: mmg tenang je sis...
nampak cam senang, tapi tuan badan ntah lah kan :)

aqish,
: tu la i pun baru tau...
takpe sis, tu projek masa depan :D

dee,
: ohhhh tiddaaaakkkk hahahahaha

elle,
: sungguh sesuatu hehehehehe

afkar'z,
: pernah dengar ye tapi dimana ya hehehehe

e_ja,
: tu la sis, syukur i nye tak mati sangat pun...mula2 i beli 11 ekor, 2 bagi ny kezen sbb dorang tak nak geng dgn yg lelain, ada gak yg mati, 2 ekor...lelain tu remain sampai now...takde lah terasa hilang semangat...

greenjade,
: sib baik 'cucu' nie tak susah sgt nak bela hehehehe

atty,
: i pun dah lama sis nak beli, baru now je tercapai..takpe take ur time..bila ada masa baru lah leh beli kan....sabar ya fir :)