Tuesday, August 25, 2009

... toloooooonggg ...

Buah cempedak diluar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Saya mak budak baru nak blajar
Memang dah salah, tolong tunjukkan...

Pepagi dah berpantun kan...sebenarnya nak minta jasa baik uols...i nie bukan nya pandai masak..takat lepas makan sekeluarga kira oklah kan...nak dipanggil chef uisssh jauh sekali...

Nak tanya kat uols macamana nak goreng cempedak .... eh eh tak lah, mentang2 pantun cempedak kan tapi cempedak goreng mmg sodap :) Neway, nak tanya kat uols camna nak goreng ikan masin nie nak bagi garing krup krap krup krap gitu.... ni kalo tak silap i lah kan, ikan pari masin kan.... kategori ikan masin lah tu...I akui nak goreng ikan sempoi cenggini pun i tak reti tau ~ sila gelakkan i :D I sanggup diketawakan asalkan i dpt ilmu mengoreng ikan pari masin nie muahahahah

Coz semalam SH tingin nak makan ikan nie...1st time lah i try goreng ikan nie...tapi masyaAllah, lepas goreng tu, time berbuka nak makan...liatnya kalah chewing gum gitu....SH cakap ikan nie sepatutnya krup krap krup krap....ya ampooooon laling...me memang tak tau...takat nak goreng ikan pekasam ke, ikan sepat masin ke, masak kari ikan masin ke leh le....dah biasa...yang nie, i tak sangka akan jadik liat cenggitu...

Apa yg i buat semalam is i potong kecil2 ikut 'ulas2' dia tu lah kan. Then basuh, tos, panaskan minyak and goreng.....where did i go wrong?

So my fwenz yang bijaksana, yg mmg terrorist memasak, toloooooooooggggg!!!! :D Tenkiu atas tunjuk ajar uols....Jasamu dikenang gitu :)

24 comments:

Kaseh said...

mmg patut munyi krup krap tapi kan.. kaseh fail la bab masak2 ni..rasanya betul dah tu cara dia.. tang mana silap eh..

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Salam...
Tak pernah plak goreng ikan pari masin nieh... Kalau goreng pon, lepas tuh masak sambal... Cam ayam masak merah tu... Huhuhu!!! Kecur plak air liur... ::.

a-as said...

Goreng cempedak..hmm yummy!

Kalau I biasanya buat camni jer:-
Tepung beras, ada jugak orang panggil tepung jemah
Telur sebijik
Garam
Kunyit serbuk
Kalau ada kapur makan(yg orang makan dgn sireh tu), hancur kan ngan air ski je tau nanti lebih2 jd pahit plak.
Kacau semua bahan tu. Kepekatan tu u agak2..

Ikan masin tu I pun tak reti hehe..

rasp said...

kaseh,
: tu la sis...i pun wondering mana silap i...

mrs mondok,
: ooooo tapi kan lepas ur goreng tu dia garing ke liat ek sis?

rasp said...

a-as,
: hahahaha sis, thx for recipe cempedak goreng tapi tu i tau..yg sebenornya i nak tau camne nak goreng ikan pari masin tu :)

ratna said...

saya pun tak pernah goreng ikan masin mcm ni. selalu ikan masin ikan tenggiri.. agaknya sis, kena biar bagi minyak tu betul2 panas kot.. pastu baru goreng. agaknya la..

pearlEJ said...

erkkkk... tak dapek den nak nolong aihh... hehehe...

cheq tak suka makan ikan pariiiii.... sebab tu tak pernah ambek tau... hihihi... boleh gitu?? :D

GreenJade said...

err x reti ler ikan nih

tp..sll nengok momy i rendam dulu dlm air then lumur ngn tepung jagung then bedebub masuk koli gitu..

adehh tingat lak kedera masin..drooling dh nih uhuk

eedany said...

sis...

eedany tak reti nak masak. mungkin ada bloggers lain yang dapat membantu.

tapi ayat2 u krup krap krup krap tu buat air liur ai meleleh.

ishhhh... krup krap krup krap! tolongggg....

:p

aLiYaHaRiZ said...

hubby wany suke mkn ikan masin pari ni...

selalu lepas dah basuh2 wany terus goreng sampai garing sikit..angkat terus..

agaknya sebab goreng awal sangat kot?? tapi ade sekali tu wany goreng pastu ade balance lagi...petang sket anak wany pulak makan tapi tak de pulak liat...

mungkin ikan tu tak elok kot???

Precious said...

Yang lebih penting, mau masak. Sedap ker tidak belakang kira sebab selalunya kita akan improve with time. Selamat berperang ngan periuk belanga.

Emilia said...

ala..kesiannye...
sory sis tak dapek nak menolong...tak pernah lagi rasa ikan pari masin ni...huhu...
cuba goreng time nak makan tu...jgn biar kena angin...macam keropok tu, klu masuk angin kan lemau...ngeeee

zarin said...

alamak dear..
nak tolong tp diri sendiri pun tk pernah goreng ikan pari masin itu..

eLLy said...

alamak chef eLLy tak berapa pandai la nak mengajor ;)

IdaShah said...

klu goreng ikan masin bulu ayam tu sy tabur tepung gandum sket nk bg garing n rangup

try lah kat ikan masin neh...

sWeEtdARLinG said...

huhuhu, i pun tak perasan ada skill nak goreng ikan masin ni.. biasa pun i buat macam u jer...

bab tos tu, i kadang tos kadang terus masuk jer lam kuali bila minyak dah masak.. takde lak tos kasi kering ke hapa..

masviona said...

ermmm sis mak saya selalu ler goreng ikan pari masin nih mmg ranggup krup krap pun tapi saya sendrik tak pernah lak try goreng ikan pari nih....hehehe
ingat cara sis goreng tuh dah betul dah tuh cumanya kena make sure minyak tuh betul² panas kot baru lah leh letak ikan yg telah dibersihkan n dipotong dadu tuh kalu minyak tak panas selalu mmg akan jadi tak ranggup pun sama kes macam goreng ikan bilis gak ler.....itu jerla pun petua yg saya ada sis...hope leh membantu

PerantauSepi1306 said...

muehehehe.... sis kalo tak silap denlah.. nak goreng ikan masin jadik krup krap ni, minyak misti mau panas giler.. ikan yang baru dibasuh tu pun teruss je campak lam kuali... siap berasap penuss rumah lagiks.. paih tu kecikkan api sket.. bior lama sket atas api tu.. alih-alih dua tiga kali... boleh lah kot cam tu....

Shopaholic Mama said...

salah orang kalau tanya I bab masak ni, tau makan je! hehehe

Mommy Lily said...

sis, goreng dgn api yg paling kecil kot. goreng lama2...hehe..try la tk sure jugak

Izan said...

rasa2nya jadi liat kalahkan chewing gum sebab ikan tu da masuk angin kot. cuba goreng betul2 time nk makan. jgn goreng siap2. betul ke tak teori ni tak tau la kan. ni firasat i jer... =)

Dee said...

i tgk cara u tu dh betul..maybe kata izan tu betul..dia cam dh liat kot..u rendam dulu lah sis..lama sket..pastu make sure minyak u betul2 panas..pastu goreng tu garing2 sket..i kan suka mkn ikan pari masin ni ngan nasi goreng..terangkat u...mmg krup krap krup kraplah..selamat mencuba..

arianna adrizal said...

ikan tu da xelok kot sis.. apa2pun u cuba lain okeh =)

Moralle said...

salam my dearest sis....woiii lamanyer rasa tak ke sini....ikan pari masin, ni gerenti sedap masak kari.....ishhhhh, dah terasa sedapnyer ni :)