Wednesday, June 17, 2009

... darahku ...

Negaraku...
Tanah tumpahnya darahku...

*ihiks* sebenarnya hari nie opis i buat kempen derma darah....dari kul 9.30am - 4.30pm
So, meh ikut i gi menderma :)

Mula-mula isi borang... I antara org yg terawal tu yg agak lenggang lagik, tapi lepas i dah settle derma tadi, ramai tul yg dah menuggu :D Buku merah tu i nye, sbb i dah pernah derma sblum ni, tapi for 1st timers pun akan dpt gak buku nie nanti...

Lepas isi borang, ada stages lain plaks...Kat sini dia check blood group darah kita. Tengok tu, i org yg kelima, count the blood laa :D bersemangat dalam kecut hahahahaha. Kat sini gak dia akan check hemoglobin kita, berat badan kita and bla bla bla...Lepas tu ada lagi 2 stage lagik..


Eh eh...i see someone, Cik Puan Ajee, org baru dalam dunia blog gak nie... gi lah terjah blog dia to welcome her :D *sis, jgn lupa update* Bersemangat tul dia coz dia org kedua kot :) She is the lady in black..


Sebenarnya i nie agak cuak gak, seriau part cucuk2 nie, tapi sbb nak bergambar kita senyum dulu...muahahaha. Then bermulalah acara cucuk langit oppps silap cucuk lengan :) dan mengalirlah darahku ini ~ ayat sungguh skima ngehehe ~

Dah settle derma, kita rest jap 10 minit dan makan2 skit and amik sendiri lah sijil penghargaan tu yg masih kosong...pandai2 korang lah tulis nama atas sijil tu ye :)
Syukur alhamdulillah, ada rezki i tahun nie utk menderma....

17 comments:

PerantauSepi1306 said...

uisshhh hsis derma dara.. opsss darah.. ;D a very good citizen indeed...

sWeEtdARLinG said...

waaaaaaaaaaaaaaa takutttttttttt

i tak pernah derma, takuttttttttttttt

e_ja said...

soklan pertama nk tnya..sakiiiiiit x sis??..huhuhu..

blum pernah berpeluang nk menderma lagi..takuttttt..huhu

neezareef said...

ai x penah donate blood..dulu2 penah nk donate tp x lulus sbb darah x ckp pekat..hehehe..

pstu dah xpenah cuba nk donate lg...

Khas Lysha said...

sy pernah derma sekali.

pastu last year nak g derma lg sempena hari polis tp tak lepas sebab cuaca sgt panas darah naik tinggi. diorg kata bahaya untuk derma. lepas balik tu gi klinik check betol2 sy ada darah tinggi ke? tapi doc dah kompomkan mmg takde.. mungkin sebab rushing dan kepanasan yg menjadikan darah naik kot.. pastu x pernah derma lagi..

eLLy said...

teringin nak menderma.. tapi next year la kut :)

Darah yg mengalir dlm badan nie
Darah jenis ape pun i tak tau..

rasp said...

perantau,
: alahai sis, dara dah lama diderma opppss muahahahaha

afkar'z,
: me tiap kali nak derma dug dag dug dag...

e_ja,
: ekceli sakit skit cam kena gigit semut time nak cucuk, lepas tu dah takde feel apa2 dah...

neeza,
: i pun ada gak time xlulus, tapi syukur nowadays ok je...agaknya sbb i pun dah 'chomel' teramat kot muahahaha

khas,
: syukur lah sis, takde darah tinggi tu kan ....

elly,
: takpe sis, time derma leh tau darah jenis apa...

lily lotus said...

hanya Allah yang boleh membalas budimu...proud of u1

Mama Azlina said...

sis, kita pun suka gak menderma darah...dah lama tak menderma nie..coz bila dorang nie dtg aje...my fren yg selalu visit tue..buat monthly visit aks..so tak leh la nak menderma...derma ni kan kak..org kata boleh buat kita loose weight betul ke?

Shopaholic Mama said...

Derma darah, sgt mulia! Malaysia boleh.. I mean, Sis Raso boleh!!

ajee @ ngongoi @ kak poyo said...

sis!akhirnya kita berjaya!hehehe...nanti kita buat lagi yek...harap2 lepas ni dpt kfc ker...mcd ke

rasp said...

lily,
: insyaAllah sis :)

mama azlina,
: iye ke sis, ada plaks yg kata leh gain weight...uish kalo leh loose weight, i rela derma berkatung2 muahahaha

SHM,
: boleh aja :)

ajee,
: uish sis, kalo kfc or mcd, mau kul 8.30am dah ramai beratur :)

arianna adrizal said...

hurm.. berat i skrg da leh derma darah ni. akan dipertimbangkan. cewah.. hehe

Dee said...

dulu2 xleh derma..sbb kurus..hahaha..skrg dh kebaboom..leh dh kot..hehehe..

masviona said...

wah bagus² nih sis...saya nih entah bila nak dermanye prebetsabu dah selalu dah...saya nih ada hati nk derma tp takutttttt...huhuhu

IdaShah said...

bagus tu yang

ai tak penah derma lagi
nnt lah kot...
takut ker kedekut muahahahha

rasp said...

arianna,
: timbang jgn tak timbang :D

dee,
: tang mana tu kebabooom..meh tunjuk kat i muahahahahaha

masviona,
: sis, me pun, tiap kali derma, hati tu kecut je, takut :D

idahshah,
: muahahahahah ada ke kedekut darah muahahahahahaha...tapi tiap2 bulan ada gak u dermakan pe, kira tak kedekut lah tu :D