Tuesday, June 9, 2009

... dalam kenangan ...

Segalanya hanya tinggal kenangan. Fuyooooo ayat very the poyo....

Apalah yg dikenangkan ek. Ni lah pictures yg tinggal dalam kenangan :D
Syukur Alhamdulillah, my sweet darling Sapphire dah officially 'off' nyunyutannya for almost 1 month dah kot. How i did it? Sebelum i officially buang binky dia nie, i slalu acah2 dia nak buang.

Kekadang masa dlm kete, i will ask SH tu acah2 buang. And of coz she nangis2 minta nak balik. But then one fine day, she yg acah2 us nak buang. I took tat opportunity lah. I buka the windows, while holding her hand and the binky, i ckp kat dia 'ok, now throw' and dia pun kenkonon throw the binky. Padahal, i managed to hide it in my palm.. well, budak setahun lebih nie, senang kita nak buat 'magik' kan hehehehehe...

From then on, the binky is history. The first few days, she asked me 'nak ky (binky)'. I cakaplah, 'eh, kan dah throw' and she merengek2 but i will turn her attention to other things....and like i say..it worked coz dia kan still small, senang dialih attention span dia :D

And now, she tak tanya lagik dah...Syukur Alhamdullilah...So, Binky! U stay dalam kenangan je lah iye, ciao...

19 comments:

sWeEtdARLinG said...

sis... zulfan pun dah lama buang, but dia sendiri taknak lepas dia gigit, putus then i tak ganti ngan baru.. bila dia mintak, i kasi yang putus tu lama2 dia taknak...

anyway, my hb ada beli 2 stok lagi, but now dia tgk pun taknak

ratna said...

fuhhhh... nasib menjadi taktik tu. syabass...syabas.. dulu time izzah dia hisap benda alah tu.. lama gak dia hisap.. time laila ni lak mmg kami tak bg langsung... tak mau diperkenalkan..

neezareef said...

wah sis guna saikologi gak ler nk 'throw'

time myra dulu my mom sapu asam jawa last2 dia geli buang jua akhirnya..

leceh kan puting2 nih..mujur afiq isap jari je..hehee

ikiqzana said...

sis.. anak zana pon camgitu gak..
baru2 ni sara gan iqbal dh x isap botol lg.. kena janji 2x org x leh isap lg. senang la zana sikit.. klu x nk susu je..

arianna adrizal said...

xpe sis. simpan utk next coming baby pulak.. hehehe.

rasp said...

afkar'z,
: tu la i mmg niat nak 'off' kan dia dari binky tu before she turns 2..syukur dah berjaya...

ratna,
: sis, anak2 i yg tiga besor2 tu tak hisap langsung, dpt yg kecik ni, abg & kakak2nya tingin nak tengok dia hisap..dorang kata comel...so tu yg i tak reti camne nak stop kan...sib baik menjadik :D

neeza,
: oooo yg tu i dah pernah cuba.. dia suruh 'wash' hehehehehe...

zana,
: lega la ek sis, senang nak berjalan..kurang skit 'handbag' tu ;) bajet pun safe skit :D

arianna,
: happp!! eeee i nak fullstop dah nie :D

Dee said...

wui..dh xde binky ek..sib baik mimi masa puting koyak..i beli baru dia xmoh..keras katanya..terus stop..fifi langsung xde binky..dia suker..hahaha..

PerantauSepi1306 said...

hehehe sis.. bagus la dah setahun nak buang... so the very kenangan la kan.. hehehehee aiman dekat 4 tawun baru nak buang tu pun lepas dia nengok travel and living channel ada tunjuk org cicah epal ngan coklat dan ulat.. ntah camner dia terus geli ngan nyonyot ittew dan lari bila we ols nak bagi ;D

Shopaholic Mama said...

that is an achievement Sis, coz binky kalau dah melekat nak at least 3 - 4 yrs!!

well done Sapphire!!

IdaShah said...

berpisah jua akhirnya...
syabas sapphire n rasp :)

atty's said...

Sapphire gud girl..caiyork..

lily lotus said...

congrates sis! hehe...anak kecil ni kekadang kita kena pandai psycho-kan...seb baik menjadi!

~Eila @ Along~ said...

hi sis...dah lama tk jenguk sini...seee..sapphire dah ade perubahan..bagusss..now mulut tak muncung dahh..hehe

Khas Lysha said...

wahh sudah berjaya.. tahniah!!! ;)

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

haha menjadi la taktik tu sis.. cayalah dia dah stop memuting.. tahniah

sama la dengan emily, memula tu memang la agak payah sebab mulut tu asyik nak menyonyot jer kan.. tapi saya selalu cakap "cat dah amik la" terus dia diam.. pastu dah tak minta.. selamat...

rasp said...

dee,
: a'ah sis, dah settle bab nie :)

perantau,
: wonder apa lah yg aiman imagine kan tu kan sis hehehehe

SHM,
: iye ke sis... nie my 1st experience with my child yg hisap binky nie...lega dah 'off' :)

idashah,
: macih macih :D

atty's,
: *ihiks* tq :)

lily,
: tu la sis, sib baik menjadik :D

eila,
: tu lah kan, no more muncungs :D

khas,
: tq laling!

mimi,
: hihihihi, helah ibu2 macam2 ek sis :D

mummYaeesh said...

mcm tektik makton (my mom) nak soh weols benti hisap botol!ahaks..smpai da sekolah nak isap botol lagi..anak bongsu la katakan!woohoo

Zanna_MamaBatrice said...

hip hip hoooreeey....
yesss ....mmg senang buat magic kat bebudak kan......lagipun dia nyer idea...so....dia tahu dia yg buang...ngeh ngeh ngeh....

gud girl ler.....makin comel ler princess tu without binky dia tu

rasp said...

mummyaeesh,
: oooo idea sropa ek...anak bongsu manja terekstra ek ;D

zanna,
: terasa cam fuyoooo magic gitu *ihiks*