Tuesday, April 14, 2009

... bahsa ...


Ni nak stori skit pasal my 'lil princess, cik Sapphire nie. Hujung bulan nie umurnya 1 tahun 8 bulan. I rasa dia ni lambat skit lah nak cakap. I have a feeling cam dia tau tapi malas nak cakap and dia oso lebih rela berbahasa german dia tu..Kkdg 'bercerita' bagai kat w'ouls, kkdg nyanyi tapi semua dlm bahsa german. And i know tat dia fhm apa yang w'ouls ckp coz kkdg tu i suruh buat something dia akan buat.. contoh 'jom wash ur face' terus dia tunggu kat pintu toilet..lebih kurang cam tu aaaa

Reason why i ckp dia tau coz kkdg bila i buka buku and nak ajar...bila i nak sebut 'crocodile' i sempat ckp 'croco' dia sambung 'dile', i sebut 'mon' dia sambung 'key' tapi bila i ask her to sebut penuh dia takmo terus tersipu2 diam seribu bahsa...adus..
Neway, ni antara perkataan2 yg dia mmg dah maintain sebut :-

bu - ibu
daddy - daddy
long - along
ngah - angah
cik - acik
atuk - panggilan all atuk2nya from both sides..
akum - assalamua'laikum
milk - milk
tush - shoes
owel - towel
piz - please
nak - nak
nanak - tak nak
no no no - no
elly - smelly - oooops cam nama u lak ek sis ct elly *ihiks*
gound - playground
teep - keep
tat - cat
bid - bird
B - B - ABC-Z (b je dia recognize and sebut)
min - amin

Kkdg tu memang kelakar dengar dia ckp. Ntah apa2 dia bebelkan tapi kalo depan org dia tak kenal, mmg dia akan diam. Neway i tak kisah, slow and steady kan laling..ibu give u space and time to grow at your own pace and i love watching all my precious gems grow up..what an experience and privilege for me!

18 comments:

atty's said...

dulukan firdaus..pun lambat cakap..
lagi 7 bulan nak masuk 3 thn baru ler bercakap..atty dah risau masa tu..kalo genap 3 tak bercakap jugak kena bawak pakar..

sudahnya skrg asyik bercakap.tanya mcm2..ekekeke..

azreen said...

sama la mcm anak saya sis....kalo cakap tah apa2 la bahasa dia kuar...tp cute je dengar kan.....nak tergelak pun ade....hahahahaha

Izan said...

cutenyer sapphire... nak culik untuk satu ari boleh???

sHwEeT ByAtcH said...

mcm biasa je ko sis..
my niece umur 5 thn br leh kurangkan bahasa dia sndri.. br kitorg faham.. but rite now.. she's among the besth in her class

a-as said...

I think dat normal la sis. Anak2 ni tak sama kan i mean cara dia develop termasuk perangai2 comey dorang. Neway sapphire so cute...

rasp said...

atty,
: hehehehe syiok la u layan keletahnya ek...tak sabar nak fhm si kecik i nie :D

azreen,
: a'ah la azreen, kkdg lawak je bunyinya :D

izan,
: leh tapi apa kata culik dgn ibunya skali bawa gi itali :D

dilla,
: u must be proud of her ek sis :D
i kkdg tu geram tgk sapphire nie, kalo tau, ckp je lah kan, nie tak leh sipu2 senyum..terus lah i hug dia kuat2 sbb geram :)

a-as,
: a'ah sis, mmg each of them are different and i appreciate their differences..

Dee said...

biasanya budak lelaki slow sket bercakap..tp to me sapphire tu tgh progresslah tu sis..sabar je..dh boleh tu..

PerantauSepi1306 said...

So cutelah sapphire ni.. hehehehhee takpe nanti leh ckp lelaju, fening la sis nak melayan soalan dia nanti.. dia kasik can tu ;D

rasp said...

dee,
: mmg sabar pun sis, tapi kkdg kesian bila dia nak sumting i tak phm :)

perantau,
: tu lah kan, ni ckp german pun dah nak migrain i hehehehe

lily lotus said...

my 'abang' pun still pelat even dh 4...kekadang naik angin pun ada tak paham...hahaha

neezareef said...

my myra pn lmbt ckp sis
its ok la as long ade la word2 even short2 yg kuo dr mulut dia kan..
dgr kita ckp...n bg respon wpn mcm ayam itik kan..hehehe...

neezareef said...

tul mcm kty ckp tu..dh pndai ckp asek tanye itu ini... huhu..

rasp said...

lily,
: si kecik nie pun kkdg ngamuk coz kita tak phm kehendak dia :D

neeza,
: tu la kan sis, nanti mulut cam bertih fenin lak ek...sbb tu lah i menanti dengan penuh kesabaran ngehehehe

mummysyafie said...

jangan kater dier sis..si wawan pun still pelat lagi even dah nak masuk 3 tahun

~ Lady ell ~ said...

tk pe sis..pelan2.asal dh nmpk apa words yg dia nk cakap tu ok..lainlah kalu diam seribu bahasa..itu baru masalh..

mcm ank uncle ell..dh 4thn kene bawak jumpa pakar.skrng ok dh 6thn dh umur dier,tp budaknya jenis pendiam..

rasp said...

mummy,
: hehehehe sis, kids ckp pelat cute aaaa :)

ell,
: tu lah kan sis..cuma kkdg kesian kat dia bila dia nak sumthing i lak tak phm 'german' dia tu...masa tu alahai cian tul :D

eLLy said...

Alahai.. dia sebut nama ai ;) la..tapi lain maksudnye :(

tak pe la .. dimaafkan ;)

sWeEtdARLinG said...

kadang2 zulfan bercakap pun sepatah haram i tak tahu...