Monday, March 23, 2009

... tekak melayu ...

Salam semua...pekabor? sihat? family camne? Today dah start skolah ek..jalan pun startlah jam uhuks uhuks..

My bonda baru balik dari holiday in Australia. She went with my bro and his family. Best giler tengok gambar2 and dengar stori morri they all. Souvenirs nie tak yah crite lah kan, macam2 dpt, FMs, t-shirts for my precious gems, key chains, chocolates tapi yg i nak share with uols is this one...sambal bajak :)




My bro and SIL punya lah excited bila dpt tis sambal and katanya, they lum jumpa this one in malaysia ~ iye ke, harus i alert bila sopping nanti ~ they terkenang zaman they studied kat US dolu2, time masak byk guna sambal nie. They've been to australia dah 4-5 kali but masa trip nie, leh plaks they jumpa this sambal...hehehehehe borong lah they all...they managed to habiskan 1 botol kat australia, they gave me 2 botols and big bro 2 botols ~ he pun guna this sambal masa zaman study dia kat US ~ and my bonda pun rembat gak 2 botols .... kihkihkih...rasa funny kan, gi australia shopping sambal! Yenadey, very the tekak melayu one hahahahahaha!

27 comments:

Dee said...

sambal bajak tu sambal apa sis..cam sambal tumis tu ek?

rasp said...

dee,
: a'ah dia paste cam sambal tumis laa...so bila masak jez tumis bawang bagai then masukkan sambal nie, settle sempoi kan..my bro kata kalo nak makan dengan roti cam jam pun boleh..ntah la i lum try test lagik..

PerantauSepi1306 said...

muehehehehe iyolah kan, punyelah jauh pi soppin sambal ;D nanti dah torai jgn lupa ceter kat we ols tau rasanya camner...

♥ Cik Puan Mimi ♥ said...

nak masak apa dengan sambal ni.. masak sambal tumis ke kak.. mmm kelakar kan.. pergi tempat omputih tapi jumpa makanan melayu. heheheheh

saya masa pergi gold coast tahun 2005 pun tak de plak jumpa sambal bajak ni.. pes time nengok dan dengar nama sambal bajak ni

sWeEtdARLinG said...

aissshh,.... masak apa ngan sambal ni sis? kat mesia takdak kaaa sambal ni?

atty's said...

hi sis..ekekekeke..jauh2 gie..borong sambal bajak ek..

sambal apa nie sis..

Izan said...

ni keluaran sana ke? atau import dr mana2? dasyat gak yek org australia makan smbal gitu. org italy tak lak. klu nk makan smbal kene wat sendiri.. huhuhuhuhu

Moralle said...

sis ni macam petis rojak ker....cant believe it, hehehe...

Khas Lysha said...

jauhnyer beli sambal.. he he..

mc ta said...

ish..sambal bajak...mesti dari indon kan?

sHwEeT ByAtcH said...

hahaha... seyes funny..

mmg klu melayu tu kn carik gak ala2 tekak mlyu kan..

e_ja said...

x prnh dgr dan mkn pun sambal bajak ni..sedap ye?..tgk rupa dlm botol tringat pulak tauchu..hehehe..

a-as said...

tu macam cili boh ke sis? I think Indonesia export ke sana kot. Kat sini tak pernah ternampak pulak. Kalau u jumpa let me know ya. ;)

Shopaholic Mama said...

surprised gak can get this there, susah nak dapat mcm ni kat sana. Selalunya we all 'smuggle' them in..hehehe

mummysyafie said...

sambal apa tu sis? sambal belacan ke?

*ayu* said...

sambal bajak tu apa sis? btw, mmg kompem anak melayu jati! samapi aussie pun cari sambal ek? hiks!

Honeylemon said...

wah... mesti sedap bangat sambal tu kan sis... :)

rasp said...

perantau,
: nak torai tu ntah bila lah plaks :)

mimi,
: my bro kata sambal nie leh masak mcm2 cth : sambal tumis, masak berlada even asam pedas :)

afkar'z,
: my bro kata dia lum pernah jumpa lagik la kat m'sia nie...

atty's,
: tu la pasal kan sis :)

izan,
: ni import indon... tapi rasanya u masak lagi power!

moralle,
: nie petis/paste gak aaa but not rojak :)

khas,
: kan kan kan hehehehe :D

mc ta,
: yes dearie, import dari sana :)

dilla,
: tak hilang melayu di donia :D

eja,
: i pun lum try lagik nie..nanti lah if i masak nanti and i rajin i will buat n3 k..

a-as,
: cam cili boh kot..i lum buka lagi :D tapi kan sis tis one imported from indon kot..

SHM,
: they bought tis kat one of the asian supermarket kat sana and tis time round 'smuggle' it out to malaysia hahahaha

mummy,
: tak lah sis...tapi bila tgk cam ala-ala sambal belacan pun ada :D

ayu,
: tu la pasal kan ayu...tak leh kelentong nak jadik omputih hehehe

honeylemon,
: i think so...harus i cuba masak nie :)

eLLy said...

sambal bajak.. sambal ape nie..

mcm sambal belacan ke?

TauruzMama said...

macam sedap jer bunyi nya...senang klu ada standby sambal camni kan...

~ Lady ell ~ said...

wah..bestnya gi australi..ni mesti import dr Indon..lain mcm je bahasanya..jauh berjln shopping sambal...bagus ekk.:)

rasp said...

elly,
: ntah lah plak coz i lum cuba masak lagi :)

tauruz,
: bunyi dah sedap, makan lum tau hehehehe tapi mmg senang kan sis ada benda2 cenggini :)

ell,
: tu lah kan sis..best dpt gi sana :) hahahahha kelakar kan :)

lily lotus said...

tu dia jauh punya import...hehe

AQisH said...

mcm sedap je sambal nih..

ajee @ ngongoi @ kak poyo said...

apa rasanya sis...nanti kalo ader nak gak rasa...hehe

rasp said...

lily,
: tu la pasai kannnnn...

aqish,
: a'ah kan sis..ntah bila lah i nak rasmikan :)

ajee,
: i pun tak tau rasa apa..bila i nak masak pun ntah le :)

eya said...

klako lak nm sambal bajak..