Thursday, February 26, 2009

... sombong ...

Semalam lepas opis, i ajak SH gi sapedek coz lapar bebenor..tak sempat nak bekfas and lunch..So w'ous gi makan kat dgn area rumah je...makan rojak/pasembur gitu...tak amik pics pun coz agak letih and no mood nak snappy bagai... Masa tu hujan rintik2 je... kalo redah ke kete, leh le terkena 5-6 titik hujan je...

Lepas dah kenyang, time nak balik tu, masa nak reverse kete dari parking tu ada lah satu kete alphard yg berplat kan no 1 digit je ~ kira nye tuanpunya kete tu somebody lah kot kan ~ laju je lalu blakang kete w'ouls ... sib baik SH sempat break tapi mulut mula lah terkumat kamit mentera semerah padi gitu...i ckp kat SH, i notis kete tu dah 4-5 kali dok pusing2 kat situ, tapi tak tau naper dia tak park...

So bila w'ouls kuarkan kete, kete w'ouls jez kat blakang kete alphard nie lah... gerak gerak gerak..tetiba dia stop kat tengah jalan tu...keluar sorang mamat bersongkok nie dgn payung..tapi sib baik dia angkat tangan kat w'ouls so SH cool down le...but w'ouls pun perati lah dia nak ke mana...

W'ouls tengok dia gi memayung one young pretty malay lady utk masuk ke kete...rupanya tu driver...tapi lepas tu, i dgn SH memasing mulut startlah 'memuji' tat lady sbb berlagak sombong, senyum pun tidak to us..to us takpe lah kan.. kat driver dia pun dia leh buat dek je...
She stood kat tepi kedai tu, tangan satu dok bz sms-ing, satu lagik pegang beg plastik berisi majalah/books. Bila driver ni dtg bawa payung, dia pass the plastic bag to the driver, she waited sampai he betul2 kat blakang dia memayung her, baru dia start jalan, without talking at all kat driver tu and no senyum2 iye...ppppperrrggghhhhh.... sikit punya sombong tu... kalo korang tgk mesti menyampah gak...

Apa salahnya redah skit hujan yg rintik skit2 tu...takde basah mana pun, takat kena 5-6 titik hujan tak leh ke? Or tak pun senyum lah kat driver tu kalo tak mo senyum kat org lain pun... Besar sangat ke pangkat ko tu? Ko tu saper? Luak ke daging kalo senyum kat org? muka lawa tapi disebabkan pe'el cenggitu, i dgn SH geleng kepala tengok...pelik dengan kesombongan sesetengah manusia nie...

17 comments:

Shopaholic Mama said...

eeeww, menyampahnya, kerek pulak tu! Reminds me of this incident when our car parked side by side with another car but the lots are quite close, so the driver of the car requested nicely for my hubby to shift a bit so more space for him. Then we saw 2 big guys mcm bodyguard escorting an elderly woman to the car. Ingatkan the bodyguards nak marah kita, but instead, they apologised for the inconvenience. And that woman rupanya is the First Lady, our President's wife. She is also friendly & smiled at us when she masuk kereta, tak sombong pun.

rasp said...

SHM,
: tu lah kan sis... kkdg tu org lah lebih atasan pun tak sombong..ni eleh...cucu kerabat mana2 kot tapi perasan lebih ;)

arianna adrizal said...

aah pasan je tu.. tatau lg langit tu tinggi ke rendah tu. huh~ emo jugek

=p

Dee said...

sombong2 nak ke mana...masuk kubur..kain putih gak..sama je..x kira miskin x kira kaya..

Moralle said...

hai sis, biaserlah, lumrah dunia, ader pangkat sikit or terlebih sikit, start lah tocang semua naik, like sm says, 1st Lady lagi ramah tamah beri senyuman dari this kind of people kan, heran jugak orang camni, agaknyer driver dia tu makan hati ngan dia, tapi agaknyer nak cari rezki kan, terpaksalah telan gak.....

~ Lady ell ~ said...

yelah sis...tkkn nk harap muka cantik je kn...kalau mahal sgt senyum tu cantik pn tk de makna..

Khas Lysha said...

ee.. sombongnyer sy yg xnampak dia pon dah nyampah dah.. kalo nampak x tau la termuntah kat situ gak kot..

Izan said...

sapakah lady tu? artis ke, datin ke? org cantik2 kebanyaknnyer sombong2. derang ingt derang cantik sgt kot... tp klu dalaman tak cantik tak guna jugak...

e_ja said...

rasp,
pendek je kesimpulan i..tu namanya lupa diri..klau org kata mawi lupa diri..tp yg mcmni barulah betul2 lupa diri..(oppss terpjg pulak)..hehehe..

ratna said...

itu la manusia kak rasp.. nama jer manusia tp perangai lain2.

dakgilachoc a.k.a nani said...

manusia lupa diri la tuh...ntahla kan...naper bila dh kaya je mulalah nk berlagak...apa sgtla pangkat ngan duit ko tu..klu Tuhan nak tarik blk bila2 masa jer kan sis..huhuhu...

sWeEtdARLinG said...

bila dah baca semua komen tu, rasanya tak payahkot i komen lagi... semua dah cukup lengkap... hehehehe...!

lily lotus said...

kena fire dgn petir baru tau!

atty's said...

kereh seh..tu bila one day kita kaya..harap jgn jadik kerek gitu..

~Eila @ Along~ said...

sis, itula manusia yg ingat die yg paling besar dan paling bagus dlm dunia nihh..hiks..agaknya kalo kena ujan sikit..kulit die leh luka kot..piraaahhh org gini..elok masuk lam guni buang kat laut je..hiks..geram tau..benci org sombong!

PerantauSepi1306 said...

manusia... bila hilang rasa rendah diri... lupa asal usul kejadian, maka itulah jadinya... kesombongan yang dirasakan dunia in imeraka yang punya bahkan mereka lupa yang satu hari nanti mereka juga akan menjadi tanah kembali...

sowi sis.. berfalsampah japs ;D
semoga kita semua dilindungi dari sifat2 sedemikian aminnn

eLLy said...

Rasp.. dia tak boleh kena Hujan coz nanti semua dia punye botox & vitimin c jatuh berguguran ;)

Sombong pun tak kemana .. 7 kaki jugak ko dapat .. betul tak