Thursday, February 5, 2009

... perihal hoye hoye ...


N3 nie crite campur aduk skit ek, perihal hoye hoye gak lah...

I nie maths agak lemah kan so nak menyenangkan hidup i time sopping kat sana..tis is wat SH did for his darling wife hehehehe smoooch makacih laling menyenangkan hidup i nie...calculator tu mmg ada tapi leceh kan...siap convert dah nie...so bila tgk rege dlm rupiah, sonang dah leh plus minus dgn rege kita kan...




Ni plaks time i stranded kat Stamp outlet masa hujan tu...kita kat sini guna trolley or bakulkan but kat sana they use this bag, sumbat je hasil rembatan dalam tu..selesai, bawa ke cashier, they all amik balik lah beg tu...very convenient kan ...so each outlet adalah their own plastic bag nie...




Kat sana ramai kids yang meminta sedekah tau... tapi depa mmg hidup susah lah i rasa, ada yg berkaki ayam tau... u kuar je dari any outlet pasti ada yg datang.. but u tak rasa rimas coz they come to u, dgn suara lembut they ask money, and once we walk off tak bagi, they leave us alone... tapi masyaAllah, i langsung tak leh buat eye contact coz once i tgk mesti bergenang airmata i...


Masa stranded kat Stamp outlet tu coz hujan kan... w'ouls duduk kat foyer kan..so from there leh le nampak kat luar bangunan tu..i nampak 2, 3 org budak umur dalm 7-9 years old bawa payung..so if u nak guna payung tu probly to cross the road or nak naik cab or nak ke kete..u amik payung tu, they ikut blakang u dlm hujan tu, selesai, give them back payung tu then u bagi lah skit duit to them...adus.. tak tersentuh ke hati nie...


But one boy caught my eye, budak dalam linkungan 6 tahun...dia bawa food utk dijual dlm bakul..tapikan hujan so dia dok mencakung kat tepi satu kiosk air jez outside of Stamp outlet tu la... dok kat tepi, dgn tak pakai selipar, baju lusuh, mengigil sejuk...rite now i type pun dah start bergenang airmata nie terbayangkan budak tu*uhuks* then one of the penjual air kat kiosk tu nampak, dia bagi one hot drink to him, budak tu amik food yang dia jual nak bagi balik kat penjual tu tau as payment, tapi of coz penjual air tu tak amik pun... then another boy yg bawa payung tu datang, stood beside this small boy and payungkan ... uishhh... ntah lah sedih tul i tgk...dah menitis terus airmata i time tu ...


Masa kat sana, i perhatikan, maybe i'm wrong tapi i tgk indon2 yg kaya yg dok sopping kat bandung tu, not once i nampak yg sedekah ..mostly org2 tourist yg sedekah...ntah laaa..maybe i'm wrong...tak tau lah...


Mmg kat Malaysia nie ramai peminta sedekah kan, but somehow the kids kat sana really really touches my heart... they uols ramai, plus ada yg berkaki ayam..kat sini mana ada, lekeh2 pun pasti berselipar kan...i told my kids about this and how lucky are...my kids pun sedih dengar crite nie, especially emerald, sampai she cried lah...


Naper ek i crite nie..ntahlah, probly jez to share with you my friends... i did enjoy myself kat sana tapi byk gak yang bagi kesedaran kat i, how lucky we are, how lucky our kids are...

19 comments:

ajee @ ngongoi @ kak poyo said...

sedihla............:((speechless)

Moralle said...

u cito kat sini, I pun terasa jugak sedihnyer, memang kehidupan dia orag kat sana menyedihkan dan menyayat hati kan sis.....when kak Yana went to Cambodia pun samer, she citer ngan kite, she pun tersedu-sedu nangis.....when I went to Tanjung Pinang few yrs back, ramai kids-kids yg terbiar camni.

I nak give them jugak, my fren yg dah slalu went there told me not to give, cause kalau kasi 1 nanti 10 serbu u, I degil I gave jugak, kesian nyer pasal, then betul lah sis, bila yg I kasi tu blah, masyaallah lagi 6 datang, I pun dah takut cepat-cepat nak cabut, u know what the kids jerit, "ibu kedekut, pelokek" ya ampun kesian jugak, but camner kan, I tergamam betul lah........

Aduh sowie I pulak terover cito kat sini...hehe...

Shopaholic Mama said...

very common lah Sis budak2 mcm tu! Selalunya tourist yg kasi but locals tak. They dont encourage. But our bibiks yg ikut kita sure kasi jugak. You penah tgk tak kalau kita dalam kereta then bila traffic light merah, the kids terus sarung baju pakai mask then joget2 entertain we all from outside our car. Lepas tu, kita hulur duit je. kesian kan?

And pasal conversion rate, thats my style tu - just key in excel format. Senang nak refer on the spot.

Dee said...

sedeh giler baca ur story..tp experience kwn2 yg pg indon suma citer gini..tp yg rajin utk teruskan hidup akan usaha..yg kt m'sia ni byk yg pemaleh..x sedor2 gak..

rasp said...

ajee,
: mmg sedih tau...

moralle,
: i kat sana pun bagi gak..tapi sib baik takde lah yg serbu gitu and if tak bagi pun they tak ckp apa..they jez quietly go off..tu yg lagi i terasa tau..

SHM,
: a'ah ada...ada one boy nie..i rasa dlm umur 7-8 years old, siap main guitar nyanyi tau..so sad i tgk kan...

senangkan buat rates camtu...lagi laju leh sopping :D

dee,
: betul sis, yg kat sini cam dah lupa daratan gitu kan..tapi yg kat sana, rajin tul they work tak kira lah keje apa pun asalkan ada $..

PerantauSepi1306 said...

sis i baca pun rasa nak nitis air mata.. at least kan dari minta sedekah gitu je they all ada gak yg usaha wat kije macam-macam even yg remeh temeh kan...

sHwEeT ByAtcH said...

cedeyla sis...
i ni nk tgk TV3 Bersamamu pon xsmpao hati... rs pilu je..

rasp said...

perantau,
: tu lah kan sis...

dilla,
: a'ah sis..mmg sebak jek tengok tau.

eedany said...

sedihkan sis tengok kanak2 peminta sedekah kat sana...

tapi weols tanya kat supir, dorang kata ada yg berlakon jer...semata-mata nak dapatkan simpati orang...

apapun...i sedih sangat tengok budak2 tu. ada yang sempat i tanya... sekolah ke tak? dia jawab 'saya sekolah'...ciannya!

eedany said...

jadual tu sangat berguna...

bila nak repeat tour lagi sis. Kena jadikan acara tahunan gituuuu...

:)

a NuTty StuDent said...

salam akak,

wah lambetnyer saya tau akak pegi Indo...mesti bestkan..espcially tang makanan tu..(ingat makan jerk!)....banyak beli barang?

regards

~ Lady ell ~ said...

sis,ell nye SIL stay kt Jakarta dh 5 thn..die dh tau cara hidup kt sana.mmg she cite most of budak2 kt sana trmasuk bandung minta sedekah dgn menyanyi or apa je bakat yg derang ada. n u know what..derang lebih sedap menyanyi dr sesetengah artis kita kt Malaysia nih.maaf cakap lh ye..n mmg pn org2 kaya kt sana tk hirau pn org miskin yg minta sedekah tu.derang panggil'gembel'.mcm jijik sgt pd mata derang.bkn nya derang nk membantu,makin menindas lg ada..dn sebab tu org kaya makin kaya..yg miskin makin merana.

sorry ,panjang lebar plak..saje nk share pengalaman my SIL..kalau nk cite, banyak lg kn sis...ell sendiri tk tau yg sebenarnya.belum tengok lg dgn mata kepala..

atty's said...

sedih...nya sis...

rasp said...

eedany,
: mmg tersentuh kan tgk keadaan tu..

kalo leh esok nak gi hehehehe :D

nutty,
: mmg best gi sana..a'ah sedap tapi i makanan sunda kureng skit. beli byk untuk anak2 je..

ell,
: mmg betul ell, budak2 tu nyanyi mmg sedap tul suara nye..mmg kalo kat malaysia ni dah jadi artis top tu.. and yes, mmg nampak sgt jurang perbezaan taraf hidup tu..

a'ah kalo nak crite mmg leh jadi 1001 malam nye stori lah :D

atty's,
: sedihkan..beruntungnya kita nie kan..syukur alhamdullilah..

Cik Puan Mimi said...

apa yang kak citer tu memang betul.. kat sana budak kecik2 dah pandai meniaga, (jual kuih, jual majalah, jual rantai dn macam2 lagi la).. kang tak beli kesian, tapi kalau beli plak, datang yagn lain2 suruh kita beli gak..

tapi memagn kat sana, budak2 la yang paling ramai jadi macam ni.. kesian sangat, dengan comotnya, dengan kaki ayamnyer.. kalau kat malaysia ni, budak2 baya tu semua gi kindy yang bagus2, makan sedap2 (kfc, mcD) dan pakai baju brand2 kan..

lily lotus said...

pity them kann..hmm..dugaan hebat betul kecik2

rasp said...

mimi,
: true sis... tu lah nasib kita lebih beruntung kan..syukur alhamdullilah..

lily,
: dugaan yg mendewasakan ...

azreen said...

btul tu sis....nasib kita ni lebih jauh baik daripada diorg kan.....bersyukurla dgn segala nikmatNya...

rasp said...

azreen,
: tul kan sis..syukur alhamdulillah :D