Saturday, February 7, 2009

... hoye hoye part 4 ...

Sambung balik story holiday i...hope uols tak muak lah iye..25 Jan 09..

Lepas jek bekpas, w'ouls pun kuar nak ke Rumah Mode..antara outlet wajib pegi if ke bandung..naper ek..ntah laa..mungkin coz dia nye surrounding to cantik kot. Disebabkan w'ouls bersiap awal sangat, we decided to walk ke Rumah Mode tu..yes..we walked leisurely dalam 10-15 minits tau baru sampai. Bila sampai tu pun still awal, pintu kedai lum buka..tapi org dah ramai dah... so bila buka serrrrrbbbuuu...

Selesai kat Rumah Mode we proceed ke Mode Plus plak and satu dua outlet lain..then we head back to the hotel... kalo ikutkan my stori nie kan, byk dah outlet w'ouls gi singgah kan tapi somehow i tak byk buat rembatan for my kids ... so bila sampai kat hotel, teringat yg kat sebelah hotel tu ada 1 outlet, Rainbow...sib baik pegi coz byk gaklah collection baju2 dia yang memang sesuai for my precious gems...settle kat situ, w'ouls balik bilik..freshen up coz dah book kete nak gi sapedek ... time tu kul 2 lebih..

Kul 2.30 camtu, datanglah our kete sewa plus supirnya..off we went to Kampung Daun...agak jauh gak lah perjalanannya..kete pun banyak... it took us about 45 minits nak sampai ke situ.. tempatnye kat kawasan tinggi so kiri kanan byklah nurseri2 & tapak semaian...cantik2 bunga2 dia...



Bila sampai ke Kampung Daun tu, w'ouls tengok ramainya umat... bila sampai tu terus ke "Reservation" area untuk book meja ..dah bagi nama, leh le kita jenjalan kat situ...ada kedai souvenir tapikan i tgk barang2 dia tak lah souvenir apa pun, cari FM's takde pun..ermmm ntah lah..

Rupanya lama tul w'ouls kena tunggu..almost give up dah masa tu...kul 4.15 baru dapat tempat...hari pun dah start hujan, sib baik disediakan payung... w'ouls dapat dok kat cabana no 10.... menu ada kat meja tu, we tick then we panggil waiter dia guna yg benda cam buluh tu..ketuk2 buluh tu...apa namanya ntah, then waiter datang, amik order tu and sesi tunggu food lah lepas tu...


Masa order food tu ada kejadian agak lucu ... w'ouls order Nasi Goreng Kpg Daun, tempe goreng, kangkung belacan dan gurame goreng sambal apa ntah ~ SH ckp gurame tu sotong goreng sambal ~ plus air, i amik hot choc, SH order melon ~ katanya tembikai...

Dah le kena tunggu nak dpt cabana tu kan..ha nak dpt food pun kena tunggu plus hujan jadi w'ouls tak dpt nak bangun jenjalan lah... stay je dlm cabana tu, makan dok bersila tau..SH sampai terbaring2 lah tunggu.. kul 5 lebih baru food start sampai...uish sungguh menguji kesabaran tul hehehehe...tapi bila food sampai w'ouls punya lah ketawa...




1st sbb tengok nasi goreng kpg daun tu..mak aii..letak atas nyiru tu ~ uols tgklah sendiri..mcm2 adakan, kalo tau tak order yg lain dah...

2nd, air sampai...i nye ok, hot chockan. SH terkezut tgk air dia..ooo baru dia teringat..melon tu tembikai susu...semangka barulah tembikai..sib baik sedap es melon tu hehehehe...

3rd the side dish...tempe goreng okey, kangkung pun okey...tetiba waiter tu bawa ikan goreng..i & SH serentak tanya 'eh apa tu?'... waiter tu terpingga2 angkat balik pinggan siap ckp "maaf iye pak, saya mungkin salah...ini gurame goreng sambal bla bla bla" i dah tersenyum dah masa tu, SH pun terus ckp, "eh betul, terlupa yang saya order tu" cover malu lah tu...waiter tu blah aje, both of us ketawa...kihkihkihkihkih.... nak snap pics pun gegar2...

Sebabnya, SH confident sgt ckp... ooo gurame tu 'sotong goreng tepung' and i mati2 percayakan dia tau... dah tu SH ni kurennng skit bab mkn ikan nie..his fav. is the sotong...tak ke pecah perut i ketawa... kekdahnya, i lah yg untung meratah ikan tu... nasi goreng tu i makan sparuh jek sbb concentrate makan ikan hehehehehehe....

Lepas dah kenyang, terus balik hotel and tak leh kuar ke mana pun, Paris Van Java pun tak gi coz hujan je...kata org2 bandung, masa musim imlek (cny) pasti akan hujan... lagik pun esok w'ouls dah nak ciao ke jakarta plaks... so dok hotel, kemas beg, layan demam i hehehehehehe...

13 comments:

atty's said...

hehehe..mcm2 ye rasp..
tp lepas baca rasp punya entry nie seolah2 atty pun ade kat sana..sambil bljr2 skit2 hah...

kot ade rejeki..dah tau skit2..

~ Lady ell ~ said...

sis...klakar la mr SH..nmpknya u lh kenyang ekk..sis,gurame tu mmg ikan,kalau sotong tu d'ols panggil cumi2.

Cik Puan Mimi said...

kak last year masa gi bandung, saya gi gak ke kampung daun tu.. tapikan kak, saya pergi waktu malam.. cantik sangat sebab dia siap ada ungun api, pstu kat sepanjang jalan siap ada pelita, dah macam hari raya plak tu..

waktu malam lagi sejuk rasanya.. sampai mengigil2 kitaorang ni.. lagi pulak ada air terjun tu..

nasi goreng kampung daun tu suami saya pun order.. betul kak, dalam nyiru, banyak giler makanannyer..

saya pernah buat entry ni dalam fotopages saya.. hehehe

tapi saya memang seronok baca kisah kak ni, sebab mengimbau kenangan saya tahun lepas

rasp said...

atty,
: insyaAllah ada rejeki tu...i doakan k :D


ell,
: tu la pasal..dia eksited sgt..bila tgk ikan tu, baru dia ckp, sbnrnya cumi ngehehehe..rezki i lah tu hahahaha

mimi,
: w'ouls berbelah bagi nak pegi siang or malam tapi disbbkan i malam mmg out *demam* plus asyik hujan je, jadi we opt for siang..siang pun hujan..tu lah..supir tu pun ckp, malam lagi lomantika d'amor..

wah..terkenang kembali ek kisah silam *ihiks*

Moralle said...

hehehe, u lah yg untung kan :)

azreen said...

sis...tergelak saya dok baca citer sis...tp takpe la...untung gak sis kan....dapat makan ikan tu.... :-)

rasp said...

moralle,
: a'ah...i lah yg untung hehehehe

azreen,
: mmg untung sis, tapi tak terlarat gak lah dok meratah sensorang :D

PerantauSepi1306 said...

hehehehhee.... pelik-pelik je nama kan... neway cayalah sis.. demam2 pun leh lagi tau meredah bandung tu ;D

rasp said...

perantau,
: hehehehe mmg pelik tau..nak order pun pikir 20x amende nye tu :D rugi lah sis, bayor memahal, gi jejauh..tahan je lah demam tu..telah je lah ubat tu :D

Dee said...

tulah perbezaan bahasa kan..kelako..kehkehkeh..

dakgilachoc a.k.a nani said...

ler..gurame tu ikan ke? kekekekeke...nasib baik bukan sotong kurita ke...kang tak termakan plak...ehehehehe....

rasp said...

dee,
: perbezaan bahasa & very the confident gitu hahahahahah

nani,
: a'ah sis.. sotong is cumi sis :D

eedany said...

sis... i pun ikut gelak baca uols punya cerita time makan tu...

kenangan gitu...

:)