Sunday, November 30, 2008

... baby ...

Enjoy ur day fwenz....


BLOGGER TEGAR

NAK TOMATO SOS KE CHILI SOS?


BABY DENGAN PUTING KREATIP



BABY MICHELIN



SMOOOOCCCHHHESS FROM RASP

Saturday, November 29, 2008

... pang! ...

Sila lah layan lawak yg agak sengal nie *ihiks*

Pada suatu hari yg tenang..seorg suami sedang relaks sambil duduk membaca suratkhabar…..tiba-tiba dtg si isteri membawa tudung periuk….PANG!!….diketuknya atas kepala si suami…..

Si suami yg terpinga-pinga…..bertanya…..“Aper hal ngan awak nih….kenapa awak ketuk kepala saya??”….si isteri pun menjawab….”nah! awak tengok nih….” sambil menunjukkan secebis kertas yg tertulis nama….'Mary'….si isteri tentula menyangka si suami mempunyai kekasih lain yg bernama Mary….dgn tenang si suami menjawab…. “ooo….itu nama kuda yg saya bertaruh semalam…..namanya Mary…..” si isteri pun agak puas hati dengan penjelasan suaminya..terus menyambung kerja di dapur…..

Selang seminggu berlaku indiden ketuk mengetuk… ketika itu si suami sedang rehat2 membaca suratkhabar seperti selalu…. PANG!!!…. kali ini dengan lebih kuat lagi!….si suami pun bertanya…. “aper hal plak awak ketuk kepala saya kali nih???” dengan selamba si isteri menjawab….”kuda awak telefon!!”…..

Friday, November 28, 2008

... snugly wiken ...

Yabedabedooooo!!! Wiken is here!!!!

Betul-betul looking forward for this wiken...dah dua minggu nie asyik balik lewat je...aduh!! so tiring tul.. this week je paling awal kul 7mlm tau.. today, ntah le kul brapa lak i nak balik nie...i miss my family sooooo much...

I balik umah semua dah nak zzzzzzzzz ~ ke i yang nak zzzzzzzz hahahahahaha ... tapi truly i mmg miss spending time with my family...tapi nak buat camne, keje nye pasal...ok ok let's not go near bout work takut tak pasal2 i meletopzzzz!

Jez nak wish uols to have a cozy snugly weekend...enjoy urself, do take care!!!! Smooocchhh & hugs to all!!!

HAVE A COZY SNUGLY WEEKEND!

... award maceh ...

Bila dah selesai buat tag 2 tu, pesanan penaja eya suruh amik award ni..i loike, i dah 'the end' so i leh amik kan kan kan...thx laling for this award...

... tag 2 ...

Nak melangsaikan utang tag eya & e_ja .. rasanya ada lagi tag yg lum di langsaikan...tapi ada gak yg baru ditag tapi sebenarnya dah pernah buat... jadik mana yang i dah pernah buat, minta jasa baik uols yang baru tag i, cari je lah ek n3 lama2...*ihiks*

* 2 names you go by

~ ibu ~ rasp

* 2 things you wearing right now


~ blouse itam
~ sluar itam - moi, cubaan nak nampak kurus pakai itam :D

*2 things you want very badly at the moment
~ a mabeles spa ~ a looooonnnnggggggg coti


*2 things you did last night just before bed

~ hal ehwal baju ~ bedtime stori


*2 things you ate today
~ biskut ~ cornflakes

*2 people you just spoke with

~ big boss ~ SH (over the phone :D)


*2 things you are doing tomorrow

~ anto kete servis ~ enjoy my wiken

*2 longest car rides

~ penang - kl - johor
~ kl - johor - mersing
*2 favorite beverages
~ ais lemon tea ~ plain water

*2+1 person who are chose to do this tag
~ i malas lah nak tag sesapa tapi if uols kerajinan sila lah buat ek..

... friday!! ...

Thursday, November 27, 2008

... petua ...

Ni ada a few petuas yg i baca baru2 nie... sharing is caring kan kan kan*ahaks*...

Biskut Masuk Angin

Biskut lemau bukanlah sesuatu yang disukai. Sebelum anda menyusun biskut di dalam balang, taburkan gula pasir ke dalamnya. Lapikkan bahagian bawah balang dengan kertas minyak dan susunkan biskut seperti biasa. Bukan saja tekstur biskut terpelihara, keharuman biskut juga akan kekal lama..


Membuang Kulit Sotong Dengan Mudah

Masukkan sotong ke dalam air beras dan biarkan sekurang-kurangan 10 minit. Kemudian anda akan mendapati kulit sotong mudah lekang dan senang dicuci. Baunya juga berkurangan. Anda boleh juga rendamkan suratkhabar bersama-sama dengan sotong. Kemudian ramaskan suratkhabar pada badan sotong. Kulitnya akan mudah tanggal...



Cara Mudah Cuci Botol Susu

Botol susu sememangnya sukar untuk dibersihkan, terutamanya jika ia berbentuk unik. Kotoran lama yang melekat pada botol susu tidak baik untuk kesihatan bayi. Ada masanya, bahagian puting botol susu juga sukar untuk dibersihkan. Apa yg boleh anda lakukan adalah meletakkan beberapa butir beras ke dalam botol susu dan campurkan dengan sedikit air. Goncangkan botol susu, pastinya kekotoran akan tanggal. Selain itu, daki lama akan hilang serta puting botol juga akan bersih. Cara ini boleh juga digunakan sekiranya anda ingin membersihkan botol minuman yang lain..



Slamat mencuba.....

Wednesday, November 26, 2008

... fesyen topi ...

Malas nak stori mori..jom kita layan pics fesyen topi k...




dan yang paling creative :D

jangan plak fikir i dera dia pakai,
dia sendiri pakai tau ..tengok lah, siap ada senduk tu hahahaha..
(rumah i semak tu buat2 tak nampak je ek)

video

Tuesday, November 25, 2008

... frendship's flower ...

Alahai, very sweet of you, eila dedicating this lovely poem kepada kengkawan..i appreciate bangat tau.....you are such a sweet, thoughtful fwen..smoooch & *hugs* kat u...



And lovely are the blossoms
That are tended with great care,
By those who work unselfishly
To make the place more fair
And, like the garden blossoms,
Friendship's flower grows more sweet
When watched and tended carefully
By those we know and meet
And, if the seed of friendship
Is planted deep and true
And watched with understanding,
Friendship's flower will bloom for you


*Here are the rules for this tag*
1. Copy the badge and put it on your blog.
2. Link back who pass you this special TAG.
3. Spread this tag to at least 7 or more bloggers who you think you are friend with.

I nak minta maaf la sbb i tak leh la nak tag 7 owg kengkawan i... coz you are all dear to me...so kalo uols sudi, i nak bagi ni pada semua my gengstarzz yg kat link tu ---> and oso to my silent readers (prasan je i kan, cam ader hahahhaha)..silalah amik ek..
Looooveee u guys!!

... garden corner ...

Dalam bilik big boss i ada beberapa pasu pokok yg cam i nye nie kan tapi pokoknya agak azab aaa.. so i dah request admin tukar pokok baru...

Jadiknya semalam datanglah contractor pokok ni... kejap je tau depa ni kejekan pokok kat dalam bilik big bos, i rasa dalam 15 minit je... pokok yang lama dikeluarkan, masuk pokok baru..

Dan nilah hasilnya... a simple 'garden' corner...

Sejuk skit mata memandangkan...smoga big boss pun sejuk hati nya slalu ngehehehe...

Monday, November 24, 2008

... my weekend ...

Salam sayang buat semua...so amacam wiken? i hope semuanya enjoyed your weekend!

My wiken ok je.. saturday, dok umah, kemas umah, lipat baju and all the jazz lah kan.. petang tu kuar jenjalan jap...takde benda yang happening sangat pun..

Sunday pagi biasalah uruskan bab-bab baju dulu..basuh & sidai. Lpeas tu kuar gi umah my aunt..celebrate bday cucu nye... bday yang ke 2... food dia superlicious..tak snap coz cam malu lah kan masa tu ramai tetamu but overall we had fun.. ada games, ada lucky draw, memang riang ria lah masa tu...



Sapphire yang terasa geli pakai topi rambu ramba tu & game 'pin the monkey's ear'

Finish majlis tu petang then we head back home and rest kat umah ... that was my sweet & simple weekend...

~ the end ~ *ihiks* cam story book lak ek...

Sunday, November 23, 2008

... ripples of rasp ...


Glitterfy.com - Glitter Graphics

Happy Birthday to you

Happy Birthday to you

Happy 1st Birthday to Ripples of Rasp

Happy Birthday to you........

Ekceli i nak ambil kesempatan nie nak ucapkan ribuan tq sbb sudi melayan my 'ripples' yg ntah apa-apa nie... I bersyukur sebab dlm dunia maya ni i dpt berjumpa with sooooooo many fwen yg super best da bomb...walaupun ada langauz or lalatz yg suka menyibukz tapi tu semua i dah spray dengan ridsect, biasalah kan dlm hidup ni mesti ada onak duri bagaikan...but to you my fwenz, i thank you for your support, for your faithfullnes and for your sincerity in our fwenship!! Tanpa uols, siapalah saya.....Kudos to all!!! Rasp sayang semua...

Saturday, November 22, 2008

... tabung ...

Tengok lah anak dara i ni dok main tabung binky yg very owen & big nie, dia dapat present ni masa i gave birth to her last year..dlm tu ada sikat, botol, cup bagailah.. benda-benda dalam tu dah lama i guna & tabung ni i keep dalam almarinya..but she very the 'discovery' baby gitu kan, dia selongkar almari jumpa nie.. sib baik dia jumpa, i pun dah lupa pasal ni, leh guna kan...
Sapphire ibu nak k..nak menabung for you...


Ouls tau kan i suka menabung duit syiling 50sen... my precious yg tiga tu mmg pun ikut menabung sama..now i nak start menabung for sapphire gak lah... tak sabar nak memenuhkannya tapi mesti lama coz agak besar kan...

... dadih ...

Mesti ramai dah buat dadih ni kan dan i mengaku i baru nak mencoba buat nie...there's a 1st time for every thing kan...

i amik yang perisa manggo...memang i akui senang nak buatnya... i ni spesis yang suka-suka hati ubah skit resipi... i masukkan nata d coco... letak dalam fridge, makan sejuk2...sodap...

next time leh try perisa laen plak kan :D

Friday, November 21, 2008

... yeah ...

Yeah! Wiken! Yeah! Cuti...

To all my dear fwenzz,
slamat merehatkan diri...
enjoy ur wiken with the love ones...
cherish every moment you have...
and please do take care!

... bekpas ...

Guten morgen (good morning ~ german) kengkawan...

Pagi yang indah sbb hari ni dah jumaat..wuhuuuuu! Dah bekpas semua? I dah kenyang burrrpp! alhamdullilah...makan apa... char keow teow & black coffee .. very heavy kan... memang lah. I slalu will have a heavy bekpas tau sebabnya slalu tu skip lunch coz my big boss pun tak gi sapedek lunch jadiknya i kena bertugas lunch hours... fridays pun i slalu terbabas lunch hours disebabkan keje walaupun big boss ku dah kuar. :(

Seminggu ni i balik keje lewat aaa *uhuks* paling awal hari rabu lepas kul 6.30... semalam kul 7.30.. cian kat famili i.... so now i am looooking forward for this weekend nak spend time with them puas-puas.

Hope uols will have a good friday!

Thursday, November 20, 2008

... apa ni ...

Eh! Terkezut i, very unsangkarable....apa ni...sila teka...



Kita sengih dulu.......suka banget "garfield" tu!!! handmade card lagik! lovely!




jeng jeng jeng....i love it, i love it, i love it....smooooccchhhh *hugs*.. lompat2 (oooppss gegar~ duduk balik), clap, clap, yipeeee!

Thanx sis perantau sepi for this lovely prize, suka banget, cantik kan beg nie....

For uols nye info i menang kuiz apa-ni-2... now pun ada new kuiz, gi lah terjah blog sis ni if nak mencuba *ihiks*... sis ni mmg a very thoughful, loving, sempoi, ceria person tau..and she is also one superb photographer... i simply loooovvveeee gambor2 yg dia amiks ...

Neway, sis, i truly truly suka sangat beg tu and thank you soooooo much!!

Wednesday, November 19, 2008

... kainku ...

I pernah buat n3 pasal kain-kainku yg berzaman ada dalam almari and still lum buat baju kan...iye kengkawan, masih lagi lum buat iye..eh chop..i rasa 3 pasang selamat dah jadik baju kot....



Neway, yang 3 pasang ni, i bawa datang ofis coz i tau ada sorang opis mate i ni mmg pandai jahit baju, i lum pernah cuba lagi...so i cadang nak cuba lah..dan i nak dia buat all 3 pasang nie..untuk mengurangkan kainku yg dalam almari tu *ihiks* pengakuan iye kengkawan..yg warna hijau tu kan umurnya dah 2 tahun setengah iye ...masyaAllah..teruk tul i ni..i ni ada penyakit malas ke tailor leh...so now i amat berharap opis mate i nie, dia jahit ok so tat i leh langsaikan kain2 yang still dok terperuk tu....gud luck to me!!!