Tuesday, September 30, 2008

Nama Jepun

apa kata kita berhibur sikit dengan lawak nama jepun ni.

01. Yang pemarah - KEJI CACIMAKI
02. Yang suka berjimat - SAYORI SUKAMURA
03. Yang bisu - KIETA TADASORA
04.Yang suka makan nasi - NANACHi KASIBANYA
05.Yang suka layan blues - APO NADIKATO
06. Yang suka belajar - ASHIKO ULANGKAJI
07. Yang kerap bikin kacau - WAKASI HURUHARA
08. Yang sangat kedekut - MATIMATI TAMOKASI
09. Yang suka sangat tidur - ICHIBAN TIDOMATI
10. Yang suka mengintai - HINTAI AKOSUKA
11. Yang tua - TARAGIGI PADANMUKA
12. Yang kena tinggal bini - SUSAHATI BINILARI
13. Yang suka merempit - SAJA CARIMATI
14. Yang Lembab - AYUMI SIPUTBABI
15. Yang suka BERSUMPAH - SAIIFOO BAUKARI

Hanyalah sebagai senda gurau iye...jgn kecik hati..

Monday, September 29, 2008

... pack ...

Malam tadi ni lah keje i...letak ongkos raya dalam sampulnya.. naper lain-lain sampul? sebab ongkosnya pun lain-lain nilainya *ihiks*

I tengah bersiap nak bertolak balik kampung... hadiah-hadiah untuk famili dah pack dah..ni plak kuih muih tunjuk for my bonda... dia dah siap buat dah tapi iye lah kan rasa tak syiok pulak balik kampung nak raya tak bawa kuih raya kan...

Projek family gathering i pun dah settle..balik ni nak gi tengok hotel je lagi..Gumbira rasa hatiku ini..wuhuuu...

Kepada my fwenzzz yang lum balik kampung..safe trip.. kepada yg dah sampai....wuhuuu syioknya.. lepas ni, i rasa i tak sempat nak berupdate blog dah.. so insyaAllah kita ketemu lagi lepas raya..hari isnin depan.. esok lusa insyaAllah i akan auto publish crite yang agak-agak basi skit hahahaha..

Enjoy ur holiday... sekali lagi mohon maaf atas segala kesalahan i and Slamat Menyambut Aidilfitri...

Smooocchhhh....

Sunday, September 28, 2008

... klcc ...

Semalam lepas mengemas rumah bagai... w'ouls tak tau nak buat apa dah... nak layan tv agak boring dah...

Memandangkan i lum ada baju for the 'Retro Nite' i pun ajak SH ke KLCC...wokez lah gak kan...

deco kat klcc..angklong yg besar .. unikkan..

muka orang yang happy lepas merembat..

W'ouls kuar awal from umah.. dalam pukul 11 pagi dah ada kat KLCC. parking masih banyak lagi & orang pun tak ramai...berdesup je lah i mencari baju, try2 and rembat sepasang je.. then w'ouls pusing-pusing jap KLCC about 1 - 1 1/2 hours je kat situ then terus w'ouls kuar.. pusing-pusing KL... tak masuk Jalan TAR pun coz confirmed mesti jam kan..

Balik rumah, lepas berbuka, jalan-jalan kawasan rumah & town..saja layan tengok lampu-lampu neon, rasa cam agak lengang lah gak KL nie tapi tak tahu lah kan.... then.. balik rumah and zzzzzzzzzz....

Saturday, September 27, 2008

... meriah ...

Petang semalam sebelum balik, meriah sungguh kat opis i..macam dah jadi tradisi..

Every division akan datang bersalam-salaman..terasa betul suasana Raya..iyelah..ada yang dah start bercuti hari isnin ni cam i dan ada yang start hari selasa, jadi semalamlah semua staff amik kesempatan untuk bersalam-salaman..

Ni plak my Precious Four nye 1st duit raya...nak ucapkan makacih pada Cik Teep, Cik Etot, Miss 1 and Cik Yuz... makacih iye.. ibunya tak dapat ke duit raya *ihiks*

antara koleksi duit raya

Friday, September 26, 2008

... parcel & kad raya ...

Uish dapat parcel lah.. parcel raya ke ni *ihiks*

Thanks mommy lily ...

i love you toooo...smooochhh


tadaaaa, ni hadiah nye ...

i dapat tudung warna owen.. suka suka suka.. & yg paaalllliiinnnggg i suka nie ha... benda tu kan cam air then ada air dua kaler tu drop drop then turun cam kat atas tu .... tak tau lah nak explain.. tapi i loooiikkee sebab mcm leka bila tengok tu... so bila tension-tension kat opis ni leh le layan nie... wuhuuuu! sukaaa!


Makacih iye Mami...


Wuhuuu dapat lagi kad raya dari ...


Miss Puerto Rico .... elle

ni dari Miss Vogue .... ninie
Ni dari My Lady .... ell

my darlings... tq tq tq atas ingatan u'oulsss....

To my fwenzzz, i rasa ada yang lum dapat my kad kot... ni yg buat i gewam tau... i dah post lama dah tau.. yang i heran tu setengah tu dah terima, setengah lum padahal waktu i post tu sama je...agaknya camne tu.. mmg pelik tul... isk isk isk... if dapat lepas raya..maaf ek..tak dapat den nak nolong....

Thursday, September 25, 2008

... cuti ...

Skarang ni dah tentu ramai apply cuti for raya & dah approved pun.. My company yang wargakerjanya 98% malay ni selalunya block leave je for raya. Like this year raya insyaAllah falls on Rabu, Khamis kan, jadi probably 1 week tu cutilah.. but kena gak lah deduct from annual leave.. kekdg staff wajib amik 2 days annual leave, 1 day tu company bagi.. lebih kurang camtu lah.. This year lum dengar crite camna plak kan..

I plak hari ni baru nak apply cuti tau uols.. lewat sangat ke.. tak kot sebab i ni depending on my big boss..kalo lama dia cuti, i pun nak ikut gak lama-lama...yipeee

Crite pasal cuti-cuti ni.. my entitlement leave per year is 30 days..if tak habis leh carry forward next year dgn approval from MD. Banyakkan cuti i.. tapi itu entitlement tau.. my actual cuti sehingga ke tarikh dan saat ini nak tau brapa.. jeng jeng jeng... tengok laaa...


46 hari tuuuu.... banyak kan.. last year nye cuti lum abis, this year nye cuti lum sentuh, leh gitu.. every year mesti i kena apply untuk carry forward... bukan i rajin keje ya, pemalas ya ampun...

Tapi apakan daya ku, leave ku harus di approve dek big boss ku yg workaholic gitu.. jadi paham-paham je lah iye.. cian kat i tau.. slalu verangan nak cuti tapi slalu kena cancel. *uhuks* sib baik time raya dapat block leave kan..

I plan nak cuti raya from 29 september hinggalah 6 oktober.. tapi tak tau lah kan leh approve ke tak.. sabar je lah.. dan sepanjang tu lah i tak buka blog..if ada time, i buka lah, if tak ya ampon iye..tapi i akan qada balik tau kat blog uols... if i rajin i ada buat a few auto publish..tengoklah camna...

Apa-apa pun, insyaAllah hujung tahun ni i nak nak nak nak gak cuti.... tak kisahlah dok kl je ke, gi jenjalan ke, i nakkkkk cuttttiiii lama-laaammmaa tu...hahahhaha... lambat lagi hujung tahun dah pun verangan nak cuti *ihiks*

... ekad & kad raya lagi...

Suka i tau, dpt lagi kad raya & e-kads.... e-kad ni dah dapat lama, baru nak publish kan isk isk isk...tapi i loikeee...

Ni special delivery, dapat semalam... dari this haute mama, siap ada gift bookmark bunny comel tu.. thanx sis, suka bangat tau...





ni plak e-kads yang diterima
frommy sis yang ayu ...


ni plak from this hot mama ...

ni my mamarazzi world...

hot from my hot chef's oven ...

my beauty queen sis ...


my loving sis ...


my vogue sis ...


my caring sis ...

my faraway sis & siap bagi $ raya euro tu...


my sweet sis


Kepada semua yang memberi thanks iye, kepada yg i termiss amik e-kad, ya ampun...

Sama-sama lah kita iye bermaaf-maafan.. tapi sebenornya uols semua tak de buat salah langsung dengan i tau... love u guys soo much.. you've made my blogging world beautiful and wonderful, tq tq tq... smoooocchhh from me...

Ingat tau, sesapa yang nak balik kampung tu... drive safely.. berhenti & rest kalo ngantuk.. bior lambat asal selamat.... take care.. and have a good time!

Wednesday, September 24, 2008

... khas untuk mu ...

Kad & ucapan ni i khas untuk semua kengkawan iye..in case kepada sesapa yg lum dapat kad ke, yg nun jauh di sana ke.. sebenornya i dah post kepada semua yang dah emailkan i ur address tapi i tak tau le uols dah dapat ke tak kan .. neway this is for all of you.. Mula-mula ingat nak post n3 ni dekat-dekat nak raya nanti, tapi takut plak uols tak buka blog masa coti2 cam i ni hahahaha...so tadaa.....

Selamat Menyambut Aidilfitri
Buat semua yang disayangi
Di keheningan pagi ini
Ku menyusun sepuluh jari
Mohon dimaafi
Segala perkara yang tercuit di hati
Semoga jalinan silaturrahim ini
Yang terjalin seikhlas hati
berkekalan mesra hingga akhir nanti...

... pantun ...

No hard feelings iye sesapa pun... sekadar lawak jenaka je nie...pantun raya pelbagai dialek

Kelantan...
Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

Terengganu...
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

Pahang...
Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin

Johor...
Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite tak suke
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie

Melaka...
Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan...
Masak lomak cili api
Campo dongan! daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri(org kolumpo jgn kocik ati!!)

Selangor/K.Lumpur...
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak...
Gulai tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupai
Pandu hemat ingat kampong
Asal teman selamat sampai

Kedah...
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

Penang...
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepas raya usah dok triak
Kalu ceti mai ikut dapoq

Perlis...
Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

Tuesday, September 23, 2008

... nostalgia ...

Berbuka semalam kat umah my bro... dia ajak sebab nak buat mesyuarat tergempaq ahli lembaga pengarah H****K <-- nama famili w'ouls *ihiks* ... idok le lembaga pengarah tapi ada mesyuarat, gempak je lebih...sampai lupa lak nak bergambaran...

Raya nie w'ouls nak organise famili gathering .. rasanya ni kali ke empat kot w'ouls organise family gathering .. family belah bonda i, adik beradik dia termasuk dia 13 orang tau .. ramai kan.. mmg happening tul.. *ihiks*... dan memang kami ni very the rapats.

ni gambar nostalgia bonda i kecik2 dolu & arwah grandparents i & my aunts & uncles

1st time i organise, semua orang rasa cam sure tak menjadi.. iyelah bukan senang nak kumpul semua 150 orang tu .. tapi syukur alhamdullilah berjaya gak.. siap buat kat ballroom hotel tu...memang enjoys giler & very very memorable ... dan dengan tak sengajanya the next two gatherings pun, ahkak yg organise iye..

This year my bro plak take over, tapi semalam dia dah berjaya pujuk i jadi vice president hahahahahha... katanya sebab i dah berjaya organise the last three so kali ni, tutup mata pun i leh buat.. iye lah tu... tapi takpe disebabkan i suka nak berjumpa sanak saudara i on kan je.. SH pun dah bagi green lite ...

Semalam, berbincanglah pasal tema (confirmed 'Retro Nite'), call hotel to confirm menu, aturcara, lucky draw, door gift, hadiah best dress dan macam-macam lah....btw, w'ouls bukan keluar duit poket w'ouls sendiri to cover semua ni.. kalo i ni millionaire no hal nye *ihiks* tapi w'ouls memang dah buat monthly collection for every family....

So, insyaAllah raya ni this one big happy famili akan berjumpa untuk hoye-hoye... eeee rasa cam tak sabar nak together gether kan & ni juga membanyak keje i *uhuks*.. tak pe slow & steady!

Monday, September 22, 2008

... kads raya ...

Hari ni i masuk opis lewat skit... skit je tau..gi antar kete for servis.. iyelah nak balik kampung beraya, wajib make sure kete tip top ... kengkawan yang balik kampung dah gi service kete lum..jangan lupa tau!

Then masuk opis, biasalah, keje menimbun... leh tak tolong panggilkan excavator leperkan timbunan ni *ihiks* neway..concentrate abiskan top priority nye keje dolu...then leh le rileks2 jap...yg lain tu slow & steady buatkan...work is never ending story lah kan... so go with the flow je lah...

Yang best tu today i dapat kad raya... tengok lah dunia kihkihkih verangan gitu....

tapi maap iye..bukan semua tu i nye.. tu semua big boss nye nghehehehehe

yang ni i nye...



this is from my caring sis nun jauh di seberang.... sis Moralle ...thx dearie!!



this plak my Chef sis yang juga kreatip gitu... sis Mieza ...~ ingatkan ada kuih raya skali hahahhahahah lawak je sis... makacih...



ni plak from sis diRaja i (paberet color kuning diraja gitu)... the beautiful Idashah ... makacih...

heppi bangat i ....tersenyum cam kerang busuk i skarang nie tau... :D makacih iye.. smoochhh to all of my sis!!!

Saturday, September 20, 2008

... kek batik ...

Aduh, keletihan i today... penat berjalan survey barang baby with my kezen tu...

Sepatutnya dia pick me up today at 12 camtu tup tup dia roger-roger cakap lewat skit and ada permintaan... nak makan biskut batik... errmmm sib baik kuih senang kan *ihiks* mula2 ingat nak beli je tapi disebabkan
1) permintaan kezen ku yg pregnant
2) my paberet tis bulan posa, selang sehari mesti i beli
3) bahan-bahan pun semua ada
4) senang & cepat siap..

wokez, zaaaassss i ke dapur and buat kan ... masukkan dalam fridge & dia pun sampai..nice timing sis!




ni lah rupanya kek batik tu..

Off we went, gi 2, 3 tempat ... survey & if ada apa yang dia berkenan dia merembat... dalam kul 5 petang camtu, we ouls pun balik umah i sebab masak-masak apa yang patut for berbuka. lepas berbuka, lepak-lepak jap, she went back home.. tapi before dia balik dia bagi kat Sapphire kasut nie...sempat lak dia merembat for Sapphire.. believe it or not, i cuma rembat sepasang baju tidor for Sapphire je... lagipun mostly gi kedai baby so nak rembat tak de lah banyak benda yang leh dirembat sangatkan :D

Sis, thx so much bagi kasut nie..leh le my lil' missy pakai for raya nanti...

... jelly ...

Lepas baca elly nye blog..mmglah terpanggil nak makan nie.. so last nite untuk sahur i minta SH tolong belikan, .. sib baik McD ni dekat gaklah dgn umah kan *ihiks* tq laling! Dia kuar awal dalam kul 10.30 malam.. so semalam masa i tengah chatting ngan cik ell i ngap nie...thanx cik ell temankan i eat...

So semalam sahur i makan ni je lah.. tapi of coz kul 4.30 am kena bangun gak prepare for family nak mamam kan *ihiks*..tapi i tak makan, minum je..tak leh la pagi-pagi buta camtu nak ngap...

Selesai mamam & chatting, i buatkan jelly nata d coco magga untuk berbuka today..my kezen cik windot coming to berbuka with me..yippee..

She is much younger than me but we are very close.. dia pregnant and will be delivering bulan Disember ni. Today i nak teman dia sopping mopping barang baby, then we will berbuka together2... Rite now waiting for her to come to my house ... yippee sopping..my paberet... tapi i tak leh merembat banyak-banyak..skit-skit leh kot hahahahahha

Friday, September 19, 2008

... khazanah ...

Cik Puan Perantau sepi menge-tag ku pasal khazanah bergerak ku ni...

Jom kita skodeng....

hari ni i guna handbag ni..slalu pun guna yg ni, sebab malas nak tukar-tukar :D

ni wajib ada kan..purse i ni dah berusia 4 tahun tau.. tiap2 tahun i berangan nak tukar lain tapi memandangkan condition dia yg masih elok, sampai lani i setia menggunanya walaupun dah agak boring dan slalu kata 'bilalah nak koyak ke rosak ke" boleh...hahahhaah

ni kunci MyVi ku, kunci syurgaku (umahku) & kunci bilik opis i...

ni pun wajib ada..HPs ku & segala makneneknya lah..

ni tissue, pen drives & yg putih tu kad rekod perubatan from opis yg i bawa kehulu kehilir in case nak ke klinik panel yg bengap yg nak kena tunjuk bukti yg i ni dicover by my opis...
ni beg kecil dlm handbang i.. dlm tu i letak my lipsticks yg tak abis-abis i pakai dan slalu kena buang beli lain, buang beli lain *ihiks*, my lipgloss, lipliner & mini perfumes.. yg kotak empatsegi my compact powder..

satu lagi is my camera yg i guna untuk snap gambar-gambar kat atas..malas plak nak snap gambar camera tu ... takpa lah kan..kira halal lah...

Sekian, intipan kita hari ini... sesapa yg rajin nak buat ni silalah..sesapa yg malas tak yah lah..

... wild wiken ...




TO ALL MY DEAR DEAR FWEENNZZZ...
HAVE A WILD WIKEN & DO TAKE CARE!
SMOOOCCHHH!

Thursday, September 18, 2008

... pizza ...

Semalam mula ingat nak gi berbuka kat tempat-tempat yg special skit, tapi with baby around rasa cam susah skit lah kan..
Jadi kids nak fast food, SH terus cakap kat Pizza Hut... i no hal...but as usual lah, we ouls gi lewat.. berbuka ala kadar kat rumah dulu, solat baru kuar umah.. sampai situ pun dah lewat dalam kul 8.30pm..

Makan apa lagi if bukan pizza kan.. try yang latest promo tu..yg ada nasi & meatballs tu..ntah apa nama.. ok gak lah tapi i kalo makan pizza, i prefer yang actual pizza bukan pizza yang 'dimalaysiankan' ... so i end up makan 1 slice je.. soup i share2 dgn Sapphire..

Lepas makan we ouls pun terus balik, tak ke mana-mana.. coz my lil' missy ni dah ngantuk... lagi pun esok still school/work day kan.. tak amik pics pun.. amik gambar 1 je, masa cik kak ni dah ala-ala ngantuk tapi still nak join the crowd lagi..