Thursday, December 4, 2008

... petua 2 ...

Let me share set petua 2 with uols...

Halus Tapak Tangan

Tidak perlu risau, anda boleh melembutkan kembali tapak tangan anda. Gunakan semula hampas kopi atau teh. Gosokkan pada tapak tangan selama beberapa minit. Anda boleh amalkan setiap hari untuk mendapatkan hasil yang memuaskan.

Mengelakkan Minyak Terpercik Ketika Mengoreng

Petua 1 : Masukkan sedikit garam kasar ke dalam minyak yang telah dipanaskan. Kemudian barulah menggoreng.

Petau 2 : Sewatu memanaskan minyak masak, masukkan sekeping asam gelugur lalu dibiarkan seketika. Keluarkan asam gelugur ketika hendak mula menggoreng.

Menghalau Semut Dalam Balang Gula

Setelah memasukkan gula ke dalam balang, masukkan beberapa batan kulit kayu manis dan bunga cengkih ke dalamnya. Semut akan sukar memasuki balang gula tersebut.


Good luck...slamat cuba try test :D

10 comments:

~Eila @ Along~ said...

sis, eila mmg amalkan petua lembutkan tgn tu..mmg menjadi!..tq share info...neway..selamat hari raya..

e_ja said...

okieh rasp..thnx 4 the petua2 nih..

akak suka pulak petua yg menggoreng tp x meletop tuh..:)

PerantauSepi1306 said...

amboii.. petua bagai nie... hehehehe leh lah cuba lepas ni kan :D

Shopaholic Mama said...

I've tried the garam thing in oil coz its very 'user-friendly' - evry household mesti ade garam & we just campak aje.

The other petuas pun mcm senang aje, boleh try! tks sis!

ladyell said...

petua yg garam campak lam minyak tu slalu cuba ..tp yg asam gelugur tu tk penah plak ..mb lps ni bleh try..tq ya siss...

a-as said...

rasp..after this kan..nak cari petua je cari kat carpet rasp je...
I like...

rasp said...

eila,
: oooo mmg jadik ek, mesti lembut je tangan eila kan..harus dicuba nie :D

e_ja,
: tul sis, i pun suka gak yg tu :D

perantau,
: ngehehehe..kot2 it helps kan.

SHM,
: i've never tried it..i pun mmg nak mencuba laaa nie...my pleasure!

ell,
: i lum pernah cuba pun, baru dpt tau ni so lepas nie harus i cuba..no prob sis!

a-as,
: sila2 cari kat carpet putih vanilla ku ni.. kalo ada lah kan, i wil share2 :D

eedany said...

Wah best petua ni.

kalau nak tau, ai paling takut itu minyak panas terpercik2 tuh!

rugikan siapa yg kahwin ai. sebab minyak panas pun takut... apalah!!!

:)

p/s : TQ for sharing sis.

eLLy said...

gula eLLy letak kat dlm peti ais ;)


ade petua tak nak hilangkan semut halus.. tak tau la dari mana dia datang ;( klu tertumpah air setitik semut halus tu timbul

rasp said...

eedany,
: suruh je 'bakal' u tu belikan deep fryer for u, senang no more percik2 minyak ngeheheheh

sharing is caring dear :D

elly,
: ha! letak dalam peti ais? uish cold sugar aaa ek :D

nanti kalo i terbaca pasal semut halus i tempek kat sini ek..i lum jumpa lagi..so for the time being..spray ridsect je lah :D